Autor Wątek: K3 FG - reaktywacja  (Przeczytany 32129 razy)

Jacekddd

• całkiem inny wariat
Odp: K3 FG - reaktywacja
« Odpowiedź #30 dnia: Listopada 24, 2010, 01:05:36 am »

i teraz krótka relacja z dzisiejszej jazdy :
....
Na skrzyżowaniu pojechaliśmy w różnych kierunkach, a ja po 3 km wyjeżdzajac ze skrzyżowania wpadłem na peleton 5 kolarzy,
Panowie bardzo szybko zauwazyli że się coś do nich pdpięło ( zdradził mnie cien, bo słońce miałem z godziny 8 ), chłopaki trochę się zdziwili o obracając sie do tyłu najpierw nic nie widzieli, dopiero po obnizeniu wzroku mnie zauważyli. No i jechałem sobie za nimi ( oni jechal jak klucz gęsi więc mi się jechało całkiem spoko ), lecieliśmy tak 37kmh no i jak juz odpocząłem to mnie naszła ochota na zabawe z nimi. Wyprzedziłem chopaków, a że akurat zaczął się niewielki zjazd ( niewielki pochyenie ), to poleciałem pod 50kmh, natychmiast jeden z panów wsiadł mi na plecy ( widziałem tylko jeden cien ) no i tak lecielismy ze dwa km 45-50 kmh, w pewnym momencie chłopaki zostali z tyłu, uformowali żółwia i zaatakowali no a że byłem troche spruty to jeszcze troche posiedziałem im na kole , a potem było skrzyżowanie i 2 uciekło , jeden pojechał na skrzyzowaniu gdzies indziej a dwoch  zaginęło w akcji.
...

Na taką relację właśnie miałem nadzieję się natknąć. Dziękuję Gemsi.
Może udało by Ci się wrzucić jeszcze tracka np gpx z tej wycieczki.

Zakładając, że grupka na jaką się natknąłeś jechała w tempie kilku takich wyjeżdżonych osób to "utrzymanie im pola" bardzo dobrze już świadczy o Twoim rowerze ale może też dobrze świadczyć o Twojej kondycji stąd pytanie: ile km robiłeś średnio w ostatnich sezonach?

Od razu się tłumaczę mnie w poziomie pociąga głównie prędkość tak więc ciekaw jestem co tutaj daje takie wyniki rower czy człowiek albo może w jakim stopniu które z nich.

Jacek

Quest XS 20kkm; 11 Podróży 6379Km; Bieganie;
http://www.sports-tracker.com/view_profile/jacekddd

storm

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Listopada 24, 2010, 01:53:26 am »
@Jacekddd - przecież Gemsi ma te informacje w stopce? :) 1928 km w tym sezonie na rowerze poziomym - przy czym nie wiadomo ile km na innych rowerach pionowych - ale ja bym tego nie wliczał, ze względu na inne mięśnie biorące udział w pracy nóg. No chyba, że pod kątem ogólnej sprawności organizmu ;)

A ja i tak jestem pełen podziwu - widać, że Gemsi nie próżnował w tym czasie... Ma zdecydowanie lepsze wyniki, niż ja na swoim SWB w 2007 roku. Chyba się włóczas za bardzo oszczędzałem ;)

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #32 dnia: Listopada 24, 2010, 08:55:18 am »
Na taką relację właśnie miałem nadzieję się natknąć. Dziękuję Gemsi.
Może udało by Ci się wrzucić jeszcze tracka np gpx z tej wycieczki.

spoko :)

tracka jako takiego nie mam, trasa jest tu

http://gemsi.bikestats.pl/index.php?did=408941

roznica poziomow to tylko 300 m ( mazowsze ), jesli chodzi o moja historie na poziomie to tak jak napisal Storm, wszytsko jest opisane na bike stats,
w tym roku w sumie zrobiem okolo 3500 km, w sumie niewiele, rok wczesniej okolo 2000 ale glownie na MTB, dodatkowo wazna informacja moze byc ze sporo biegam na srednich dystansach ( 10 - 18 km ) jako uzuplenienie treningu.
Piszac jeszcze o moim rowerze, na pewno moze wiecej, ale jesli chodzi o szybkosc to zgodnie z regułami szybszy powinien byc jesli bylby lowracerem :)
I najprawdopodobniej kolejna konstrukcja to bedzie lowracer, ale ( informacja dla Stroma ) to plan na przyszly rok ( przynjamniej jesi chodzi o ukonczenie prac ).

Jacekddd : ile masz wzrostu ?

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #33 dnia: Listopada 24, 2010, 05:17:30 pm »
Gemsi: Mam jakoś 174cm. Właśnie tak przypuszczałem, że to co masz w batonie to może nie być wszystko (Storm), bieganie znacznie podnosi wydolność co procentuje głównie na podjazdach, długich trasach i podczas jazdy na znacznej wysokości nad poziomem morza a ten przebieg też dobry bo jeśli przeliczyć czas/wysiłek na mtb przy 2kkm i na poziomym 3,5kkm to może być podobnie.

Co do przeliczenia kondycji z pionowych na poziome to się nie wypowiadam, nie mam doświadczeń ale wygląda na to, że chyba jednak miałbyś większe trudności z utrzymaniem kontaktu z tą grupą jadąc kolarką niż tym czym jechałeś. Dałbym 30-40% to Twoje wytrenowanie a reszta rower. No chyba, że Ty masz >180wzrostu i masę 90kg+ wszystko w mięśniach to wtedy 90% Ty a 10% rower ;-)

Jacek

Quest XS 20kkm; 11 Podróży 6379Km; Bieganie;
http://www.sports-tracker.com/view_profile/jacekddd

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #34 dnia: Listopada 24, 2010, 05:26:11 pm »
No chyba, że Ty masz >180wzrostu

oj nie, mam 169 cm i jestem wyższy od Storma :)

cruzbike

• wyczynowiec na poziomie
  • Solec Wielkopolski
« Odpowiedź #35 dnia: Stycznia 06, 2011, 09:53:40 pm »
Może mam głupie pytanie : czy rama faktycznie jest tylko ze styropianu i z włókna szklanego ?
GG: 13949582

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #36 dnia: Stycznia 06, 2011, 09:56:33 pm »
Może mam głupie pytanie : czy rama faktycznie jest tylko ze styropianu i z włókna szklanego ?

nie jest to glupie pytanie,
mufa suportu, tylny widelec i główka ramy są stalowe,
styropian to tylko rdzen i nie ma zadnych wlasnosci konstrukcyjnych (poza nadaniem kształtu), jest tylko po to aby bylo na czym owijac plótno szklane ( rowingowe )

:)

cruzbike

• Solec Wielkopolski
« Odpowiedź #37 dnia: Stycznia 07, 2011, 10:45:26 am »
 I Rowerek wytrzymuje ?  :)

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #38 dnia: Stycznia 07, 2011, 10:52:02 am »
I Rowerek wytrzymuje ?  :)

a dlaczego mialby nie wytrzymac, z laminatu buduje sie jachty i samoloty, wiec dlaczego rower by nie dal rady, gdzie działające siły sa dużo mniejsze ?
na tą rame poszło 2,5 mkw tkaniny i 2,5 kg zywicy,
laminat ma od 16 warstw do 24 warstw w okolicy główki ramy i mocowania tylnego widelca,
na razie przejechalem troche ponad 200 km i nie widze pekniec,

fotelik ze sklepiku tez jest z laminatu, ta sama technologia, a z tego co widzialem to wytrzymuje olbrzymie obciazenia ( przykrecanie kufra bezposrenio do, lub fotelika dzieciecego )

cruzbike

• Solec Wielkopolski
« Odpowiedź #39 dnia: Stycznia 07, 2011, 11:09:37 am »
A kładłeś po kilka na raz i lepiłeś czy po 1 warstwie ?

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #40 dnia: Stycznia 07, 2011, 11:52:46 am »
A kładłeś po kilka na raz i lepiłeś czy po 1 warstwie ?

układałem warstwowo, jednorazowo wychodzily dwie wasrtwy bo tkaniana byla nakladana z zakladem 50%,
czasowo zajelo mi to okolo tygodnia ( maksymlanie w ciagu dnia udalo mi sie zalaminowac rame trzykrotnie ), jakbym mial wiecej wolnego to pewnie bym sie szybciej uwinął, w zasadzie wszystko opisalem tu http://roweremnadmorze.pl/index.php?d=1&kat=2

cruzbike

• Solec Wielkopolski
« Odpowiedź #41 dnia: Stycznia 07, 2011, 05:00:34 pm »
Ok, dzięki, jak będę miał jeszcze jakieś pytania to napiszę :)

storm

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Stycznia 07, 2011, 07:53:26 pm »
Nie przesadzajmy z tą wytrzymałością fotelika... O ile on i jego oparcie wytrzyma mocowanie kufra do niego, tak jego siedzenie w moim przypadku nie wytrzymało i zaczęło pękać... Za to obecnie :D ma piękną fakturkę od tkaniny laminatowej :D

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #43 dnia: Stycznia 10, 2011, 04:40:32 pm »
Poniewaz uporałem się już z hamulcem z przodu, musiałem podjąc decyzję na temat tyłu, ze wzgledu na konstrukcje ramy (choroby wieku dziecięcego) nie mam mozliwości założenia szczęki z tyłu, nie mam możliwości zamocowania tarczy, nie chce bawić sie w przespawywanie piwotów, więc postanowiłem że z tyłu wrzucę piastę z dynamo ( troche elektryczności się zawsze przyda ) i hamulcem rolkowym, howgh ...

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #44 dnia: Stycznia 10, 2011, 09:02:22 pm »
Dynamo, nawet w piaście jednak spowalnia. U mnie w kole 20" różnica na średniej na kole z dynamopiastą (bez obciążenia) i kole z piastą tradycyjną wynosiła nawet do 3 km/h.  Na allegro czasem trafiają się używane koła z hamulcem rolkowym (same piasty rzadziej). Jeśli rower ma być szybko to może warto się wstrzymać (wiosny jeszcze niestety nie widać) i polować na allegro na koło z taką pastą i potem przepleść na lekką obręcz?