Autor Wątek: Wypadki, kolizje, przypadki, zdarzenia...  (Przeczytany 292803 razy)

storm

• Gość
Odp: Wypadki, kolizje, przypadki, zdarzenia...
« Odpowiedź #450 dnia: Sierpnia 22, 2014, 10:20:11 pm »
@Szydziu - tylko czy widzisz ten fragment:
Tam z przodu z prawej widzę eLkę. Wyjeżdża z podporządkowanej na Jagiellońską. Powinna się zatrzymać, ale się toczy... i tooczy...

Ta eLka nie jechała, ale się TOCZYŁA POWOLI. I zamiast się zatrzymać - wyjechała na główną.
Poza tym od 2 kolejnych swoich postów - nie zwróciłeś uwagi na jeszcze inny także istotny fragment tego co napisałem... :P

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #451 dnia: Sierpnia 23, 2014, 03:03:27 pm »
są ulice w bdg, i nawet jest dużo że żeby zobaczyć z poziomu kierowcy drogę i ocenić prawidłowo odległość trzeba się właśnie wytoczyć jak niemiec z okopu :) jak ktoś już ma prawko i jeździ tam codziiennie to ma jakąś tam taktyke na bezpieczny wyjazd, a taka elka gdzie za kołkiem ma  max 30h no to doświadczenia nie ma, np ja,, pierwsza moja jazda  w życiu, 15 minut po parkingu
i "Daniel widzę że Ci idzie ruszanie to jedziemy na miasto"

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #452 dnia: Sierpnia 25, 2014, 08:41:06 pm »
Poziomym tak się chyba nie da:
https://www.youtube.com/watch?v=hoXhA1qTqug
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

tatar

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #453 dnia: Sierpnia 27, 2014, 06:58:18 pm »
Obawiam się, że krótkim swb się da. Raz przez szczelinę w jezdni zatrzymałem się w pozycji pionowej, z nogą wciąż wpietą w spd opierającą się o ziemię a tylnym kołem w górze nade mną. Gdybym minimalnie szybciej jechał to runąłbym na brzuch z rowerem na plecach.

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #454 dnia: Sierpnia 27, 2014, 08:41:00 pm »
Nie daję rady znaleźć bardzo starych filmów z zabawy terenowej na Optima Condor, nakręconych przez znajomych - nauczyli się zsiadać z Condora do przodu po postawieniu go na suporcie.
Zresztą ze starego IMK Nr5 (SWB, USS) też zdarzało mi się zsiadać do przodu, po postawieniu do pionu.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #455 dnia: Sierpnia 27, 2014, 08:56:17 pm »
USS ok, ale przy ASS nie miał bym ochoty zsiadać do przodu  ;)  zresztą przy takiej akcji jak na filmie, pewnie złożył by mi się widelec.

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

dekers

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #457 dnia: Sierpnia 27, 2014, 09:51:04 pm »
Jak wpadnie mi w ręce jakaś dobra kamerka, to nagram wam coś fajnego i podeślę. OBIECUJĘ :D Obecnie jeżdżę elektrycznym tadpole i jeszcze nie potrafię salta;) Do czasu:P

storm

• Gość
« Odpowiedź #458 dnia: Sierpnia 27, 2014, 10:52:37 pm »
Gdzieś za Bydgoszczą w kierunku na Nakło. Ulica Nakielska.
Za którymś zakrętem jadę ja, za mną kilka samochodów i przede mną samochody co mnie wyprzedziły. Kilkadziesiąt metrów za nimi jedzie rowerzystka. Ale tak dziwnie slalomem po krawędzi jezdni, w pewnej chwili kiedy wyprzedza ją samochód zjeżdża poza jezdnię na żwirowate pobocze... Co ona robi? Chwilę nad tym myślę i... NAGLE baba bez żądnego rozejrzenia się, spojrzenia za siebie - skręca pod kątem 60-70^, wjeżdża na jezdnię, przejeżdża nią przede mną i samochodami i wjeżdża sobie na chodnik.
Ręce mi opadły. Pouczyłem babsko mijając ją, ale nie doczekałem się odpowiedzi żadnej...
Tak jak do tej pory myślałem, że na wsiach to tylko pijani wpadają pod samochody - tak teraz wiem, że nie tylko. Stare, durne i głupie kretynki na rowerach - też. Bezmyślność ludzka nie ma granic.

Majsterkowicz

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #459 dnia: Września 02, 2014, 11:08:23 pm »
Cytat: storm
Tak jak do tej pory myślałem, że na wsiach to tylko pijani wpadają pod samochody - tak teraz wiem, że nie tylko. Stare, durne i głupie kretynki na rowerach - też. Bezmyślność ludzka nie ma granic.

Coś w nawiązaniu do Twojego zdarzenia...:
https://www.youtube.com/watch?v=3X9O3RXHtnc

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #460 dnia: Września 03, 2014, 06:17:12 am »

Zasygnalizowała zamiar skrętu? Wykonała manewr bezpiecznie?
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #461 dnia: Września 03, 2014, 07:14:16 am »
A Storm ma chyba urlop i nie jeździ. Coś jego blog o wypadkach troszkę zamarł ;)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #462 dnia: Września 03, 2014, 08:42:08 am »

Zasygnalizowała zamiar skrętu? Wykonała manewr bezpiecznie?
W rzeczy samej. PoRD nakazuje jedynie zasygnalizować zamiar miany kierunku jazdy lub pasa ruchu.
Pewne doprecyzowanie znajdziemy znajdziemy w Konwencji Wiedeńskiej o Ruchu Drogowym:
zasygnalizować swój zamiar za
pomocą kierunkowskazu lub kierunkowskazów swojego pojazdu albo - w razie ich braku - w miarę
możliwości za pomocą odpowiedniego znaku ręką.
Nie mniej nigdzie nie doprecyzowano owego "odpowiedniego" znaku. Zatem rowerzystka z zalinkowanego filmu manewr - w świetle obowiązujących przepisów - wykonała prawidłowo.

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #463 dnia: Września 03, 2014, 08:53:00 am »
zasygnalizować swój zamiar za
pomocą kierunkowskazu lub kierunkowskazów swojego pojazdu albo - w razie ich braku - w miarę
możliwości za pomocą odpowiedniego znaku ręką.
Nie mniej nigdzie nie doprecyzowano owego "odpowiedniego" znaku. Zatem rowerzystka z zalinkowanego filmu manewr - w świetle obowiązujących przepisów - wykonała prawidłowo.
Nie w świetle obowiązujących przepisów, tylko w świetle twojej interpretacji owych przepisów.
W przypadku kolizji (procesu w sądzie) został by powołany biegły, który na podstawie swojego wieloletniego doświadczenia, stwierdził by, że znak ręką o którym mowa w Konwencji, odpowiedni nie był i dupa  :P

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #464 dnia: Września 03, 2014, 10:46:33 am »
To pewnie byłby ten sam biegły, który stierdził, że poruszający się o lasce ponad osiemdziesięcioletni staruszek wbiegł nagle (z lewej strony!) pod nadjeżdżający pojazd na przejściu dla pieszych i biedny kierowca jest bez winy.