Autor Wątek: Wypadki, kolizje, przypadki, zdarzenia...  (Przeczytany 292540 razy)

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
Odp: Wypadki, kolizje, przypadki, zdarzenia...
« Odpowiedź #210 dnia: Marca 02, 2014, 06:27:14 pm »
Odnośnie obmacywania i przymierzania raz jeszcze, jakby bylo sympatycznie i milo bez stresu to pogadalo by sie jeszcze i poinstruowalo delikwenta gdzie kupic no i ze takie fajne forum jest gdzie doswiadczenoe swe moze rozwinac... jakby byl burak to byl by dym.

Wracajac do uszkodzonej dumy i reki glownie to po tygodniu juz jest lepiej, co prawda w srodku ręka nadal boli np. przy otwieraniu browara czy próbie podparcia sie przy wstawaniu ale nie zniechecam sie. Zycze gumowych drzew i puchatego asfaltu wszystkim glebowiczom ^_^
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

marek17

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #211 dnia: Marca 03, 2014, 09:41:42 am »
Kiedyś taką stronę miałem gdzie wstawiali zdjęcia różne z katastrof i wypadków. Masakra jak tam mózgi były porozwalane po całym chodniku czy inne takie z początku mogłem sobie to oglądać ale po jakimś czasie już mi żołądek wysiadał. Pokazałem to raz siostrze to mnie zwyzywała że jestem nienormalny. Szok jak ludzie mają pecha nie raz :(

____________________________________________________________________________________________________________________________________
"Ci ludzie coś widzieli. Nie wiem jednak, co to było i wcale mnie to nie obchodzi tanie noclegi bukowina tatrzańska centrum." - Albert Einstein

władek8

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #212 dnia: Marca 27, 2014, 06:14:04 pm »
Cześć. Od jakiegoś czasu wprowadzałem poprawki w mojej poziomce w sobotę 22.03 wstępnie wszystko poskładałem i w niedzielę po obiadku przyszedł czas na próbną jazdę. Wszystkie zmiany które wprowadziłem sprawdziły się i podniosły komfort jazdy.  Po krótkiej jeździe zrobiłem może max 7km (nie założyłem licznika więc nie wiem) wróciłem do domu.
Wszystko fajnie więc dlaczego piszę w tym wątku????
Jakoś zaraz po zejściu z poziomki źle się czułem ból brzucha i ogólnie złe samopoczucie. W poniedziałek byłem rano tylko na jednych zajęciach na studiach bo więcej nie mogłem. Co się okazało?? >>>> Ostre zapalenie wyrostka robaczkowego :-[  Wczoraj wyszedłem ze szpitala i na poziomkę mogę wsiąść najwcześniej w maju  :'( Co za pech a rowerek prawie gotowy do jazdy pogoda taka piękna a ja nie mogę  :'(

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #213 dnia: Marca 28, 2014, 10:22:09 am »
Nie wiem czy to można nazwać wypadkiem, ale zdarzenie to z pewnością było. Nie wiem czy wiecie, ale flevo ma możliwość regulacji jak wysoko się siedzi, jest taki "wihajster" który się przestawia, który się opiera na elastomerze tylnym i dzięki temu siedzimy wyżej, wygląda to jak na filmiku:
http://www.youtube.com/watch?v=26i_ucuoFKQ
No i uczyłem się na flevo pomykać w pozycji wyższej bo było wygodniej, jadę sobie ja jadę, leżące policjanty wielkości niewielkiej, to sobie hop przez pierwszy, podbiło mnie troszkę, stwierdzam - a można szybciej jechać, hop przez drugiego (a trzy ich było skubanych), no a trzeci był większy i jak mnie wybiło na tych elastomerach to ten wihajster sobie sam spadł i zleciałem do pozycji jazdy wycieczkowej. Nic ani mi ani Malej Czarnej się nie stało, ale zdziwiłem się setnie, na szczęście nikt nie widział  -_-
FatFlevo - na sprzedaż

storm

• Gość
« Odpowiedź #214 dnia: Marca 28, 2014, 10:47:01 am »
@DeVilio - a czy aby ten wichajster nie powinien mieć jakiegoś punktu mocowania w owym elastomerze?

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #215 dnia: Marca 28, 2014, 11:10:49 am »
@storm Fabryczny Flevo nie posiada żadnego dodatkowego mocowania tej regulacji.

@DeVilio Owa regulacja służy do zmiany kąta główki ramy, a tym samym geometrii roweru.
W górnym położeniu (gdy siedzimy wyżej) rower staje się stabilniejszy, dlatego jeździło się tobie łatwiej.
Natomiast w dolnym (siedzimy niżej) ma bardziej sportową charakterystykę i lepsze właściwości areo.

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #216 dnia: Marca 28, 2014, 04:18:11 pm »
Nie ma tam żadnej blokady ustawienia tego wihajstra.
A co do samego wihajstra - spoko spoko wiem do czego to służy i wygodniej mi się jeździ w pozycji bardziej leżącej... ale zdziwienie miałem spore jak nagle z pozycji pionowej przeniosłem się do pozycji leżącej :D To automat jest panie :D
FatFlevo - na sprzedaż

storm

• Gość
« Odpowiedź #217 dnia: Marca 28, 2014, 06:08:52 pm »
Niestety, ale i ja zaliczyłem niemiłe zdarzenie, które jak sądzę trwało do tej pory w czasie, a dopiero dzisiaj je odkryłem...
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/40abb0f1b135fb40.html

Tak się u mnie zakończyła epoka pompowania obu kółek do >6atm. Jak widać opona wytrzymała, ale obręcz ujeżdżana nieco wcześniej na wibrejkach - niestety nie... :(
Póki co jeździć muszę, ale to już ostatnie jazdy tej obręczy, jutro będę miał nowe byle-jakie-kółeczko, a na dniach będę wiedział jak się rozwija moje zamówienia na nowe przednie już porządne koło.

(P.S. To koło wytrzymało jednak jakby nie było 5 lat ujeżdżania.)

tatar

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #218 dnia: Marca 29, 2014, 11:03:53 am »
Wczoraj wracając z WMK miałem spotkanie z otwieranymi właśnie drzwiami samochodu. Dostałem w lewe udo, odrzuciło mnie na 3 metry w prawo i wylądowałem na ziemi klnąc na czym świat stoi.
Wygląda, że przez najbliższy tydzień - dwa jazdę na rowerze mam z głowy (cyhoć 20 km do domu byłem w stanie zrobić ale bez przyjemności). W rowerze ukruszona farba na foteliku - odsłoniło aluminium na przestrzeni 1 cm i niewielkie wgniecenie - wygląda, że nic więcej ale jeszcze muszę zrobić dokładniejszą inspekcję. W samochodzie dosyć mocno odgięta blacha drzwi - nawet byłem zdziwony, że tak mocno w porównaniu do minimalnego śladu na rowerze.
Nie chcę wchodzić w buty Storma w wychwalaniu poziomek, ale mam dziwne przeczucie, że na pionie ta przygoda skończyłaby się dużo gorzej.

Igor

SAC

« Odpowiedź #219 dnia: Marca 29, 2014, 11:07:10 am »
A jak się to potoczyło już po kolizji na lini ty - kierowca samchodu, jeśli mogę spytać?

tatar

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #220 dnia: Marca 29, 2014, 11:22:32 am »
To byli starsi państwo - dość mocno się przejęli, więc ze mnie też ciśnienie zeszło i nawet bardzo już nie pomstowałem.
Jakiś rowerzysta się zatrzymał i zaczekał dopóki się nie upewnił, że ze mną wszystko ok. (chwile do siebie dochodziłem) - fajnie się gość zachował ale to samo bym zrobił na jego miejscu i pewnie każdy z nas.

SAC

« Odpowiedź #221 dnia: Marca 29, 2014, 11:42:36 am »
Policji nie wzywaliście zatem?

Bardzo dobrze, że się jeszcze jakiś świadek (rowerzysta) zatrzymał. Taka osoba trzecia może być nie tylko świadkiem zdarzenia, pomóc fizycznie, ale i jako osoba w najmnieszym szoku może trzeźwiej ocenić sytuację od biorących udział w kolizji. Nawet jak się nic wielkiego nie stało warto pamiętać o tym, żeby poczekać i nie wsiadać od razu na rower. A taka osoba trzecia może i w tym pomóc: przystopować rowerzystę, żeby jadąc dalej np: ze złamaną ręką nie zrobił sobie wiekszej szkody. Warto o tym pamietać będąc świadkiem kolizji, zdarzenia na drodze.
Powrotu do zdrowia życzę.
Tomek

P.S. Przepraszam za koznodziejski ton, zboczenie zawodowe.  :)     

SAC

« Odpowiedź #222 dnia: Marca 31, 2014, 05:05:55 pm »
Pierwszy mój wpadek na poziomce.
Dziś na drodze o złej nawierzchni poszła przednia dętka przy prędkości 42km/h. Z górki bylo i wcześniej hamowałem całkiem porządnie, przed miejscem wypadku w/g śladu GPS prędkość wzrosła, ale zdaje mi się, że hamulec trzymałem, ale pewnie już nie tak ostro. 
Rezultat: poździerany naskórek na dłoniach i trochę na palcach, na kolanie i jakieś mniejsze otarcia na drugiej nodze. Kości całe, mięście całe, nic nie boli poza obtarciami.
Rower: przebita dętka, opona czy jest uszkodzona to jeszcze nie wiem. Owijka na kierownicy zdarta, uszkodzony przynajmniej jeden pancerz, który biegł po kierownicy pod owijką. Kierownica się przekręcila.
Ubranie: rozdarta koszulka rowerowa z BBtour.
Wracałem samochodem, kolega po mnie przyjechał. Jeszcze chwilę myślałem czy nie lepić tej dętki, ale popatrzyłem sobie na moje palce i stwierdzłem, że nie dam rady nimi ściągnąć i nałożyć opony 1,1 cala.
Pani sie zatrzymała, zapytała co się stało. Po chwili rozmowy upewniła się, że mnie zna (jednak jestem osobą publiczną i 30 km od domu), przyjechała za chwilę i przywiozła kosz z opatrunkami. Fachowo mnie polepiła, obwiązała, pogadaliśmy przy tym trochę i jak tylko skończyła przyjechał kolega.
W sumie nic wielkiego się nie stało. Na pionie przy ponad 40 km/h przebicie w przednim kole - wolę sobie tego nie wyobrażać.       

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #223 dnia: Marca 31, 2014, 06:42:59 pm »
Policji nie wzywaliście zatem?

Powrotu do zdrowia życzę.
Tomek

P.S. Przepraszam za koznodziejski ton, zboczenie zawodowe.  :)     

I vice versa ;)

Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

tatar

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #224 dnia: Kwietnia 01, 2014, 02:50:47 pm »
@SAC

To ja się rewanżuję życzeniami powrotu do zdrowia.
Jak rower - nie wyszły dalsze uszkodzenia?