Autor Wątek: Cześć, jestem Tomek  (Przeczytany 18496 razy)

SAC

• wyczynowiec na poziomie
Cześć, jestem Tomek
« dnia: Października 13, 2010, 08:43:09 pm »
Pozdrawiam. Przedwczoraj kupiłem nowy rower a jest to LEHOKOLO czyli leżący rower, w PL popularnie zwany poziomką. Ja mieszkam w Czeskiej Republice, gdzie nawet jest jedna firma, która produkuje poziomki. Ale cena najtańszego roweru to ok 20000 koron, czyli 3000 PLN. Poszukałem i znalazłem coś tańszego, choć nowego.
Kupiłem rower w Hradec Kralove i po krótkiej nauce na parkingu wyruszyłem do domu. Trasa o długości ponad 90 km i podjeździe z ok 240 na 580 mnpm (po drodze zaliczyłem wysokość 640 mnpm) dała mi w kość, mięsień i w psychę. Ale dojechałem.
Na razie imię mojego pojazdu to TANK czyli czołg. Domyślacie się pewnie dlaczego...
Normalnie pomykam na góralu, jeździłem na krosie, a z poziomką wiążę nadzieję na dalekie pielgrzymki.
Pozdrawiam wszystkich leżacych.
T.

cruzbike

• Solec Wielkopolski
Odp: Cześć, jestem Tomek
« Odpowiedź #1 dnia: Października 13, 2010, 08:51:18 pm »
Cześć Tomek ! Szerokiej drogi życzę  ;)
GG: 13949582

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Października 13, 2010, 08:54:58 pm »
Pozdrawiam. Przedwczoraj kupiłem nowy rower a jest to LEHOKOLO czyli leżący rower, w PL popularnie zwany poziomką. Ja mieszkam w Czeskiej Republice,

Hej, hej - pochwal się Tomku skąd jesteś... Po znajomości języka polskiego sądzę że z okolic Cieszyna.
  Pozdrawiam
               Jo se menuje Sławek i bydle w Opole (Polsko)  Ahoj!  Na shledanou!

Sławek

SAC

« Odpowiedź #3 dnia: Października 13, 2010, 08:58:55 pm »
Rodem jestem z Lublina, tylko teraz mieszkam w Republice Czeskiej, na Wysoczynie, niedaleko Žďáru nad Sazavou.

storm

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Października 13, 2010, 09:02:20 pm »
Siema @SAC :D Witam i ja... I od razu słynne... Gdzie są zdjęcia? Gdzie są zdjęcia? Gdzie są zdjęcia? ;)
Przynajmniej ja chcę zobaczyć co masz, inni pewnie też, pochwal się co mozna dostać w Czechach za raptem 3k PLN... U nas niestety nędza i bryndza :] - a jak przejrzysz pozostałe nowe wątki to zobaczysz, że niekiedy te ceny są prawie 2 krotnie większe... :]

P.S. Ale mam nadzieję. Że skoro w Czechach się udało, to i w Polsce się kiedyś ludzie zaczną cywilizować ;)

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #5 dnia: Października 13, 2010, 09:05:41 pm »
Czesc Tomek,
po co przeplacac, jak mozna zbudowac samemu  ? ;)
to dopiero wciąga ...

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Października 13, 2010, 09:06:49 pm »
Rodem jestem z Lublina, tylko teraz mieszkam w Republice Czeskiej, na Wysoczynie, niedaleko Žďáru nad Sazavou.

No trochę daleko ten Ździar... Na kole nie dojadę... ::)   Najdalej na "czeską stronę" zapuszczałem się do Opavy - rowerem, Na przełęcz Ramzovą  (vlak + rower)  i w okolice Szumperka (auto + rower)
  Tak czy owak serdecznie Cię witam na forum!

Ale mam nadzieję. Że skoro w Czechach się udało, to i w Polsce się kiedyś ludzie zaczną cywilizować ;)

Na stronie Azuba spotkałem zaczątki "rynku wtórnego"  czyli początek giełdy używanych Azubowskich  rowerów
Sławek

SAC

« Odpowiedź #7 dnia: Października 13, 2010, 09:59:48 pm »
Fotka tutaj:
Ten producent o którym pisałem to właśnie AZUB, najtańszy rower to EKO na 20 calowych kołach. Ja mam SHOKA, którego zrobił Karel z Hradec Kralove. Rowerów nie robi, generalnie tylko ramy. Ale to raczej konstruktor, jak wielu z was, AZUB to już firma produkująca seryjnie. Tyle bezpłatnej reklamy.   
Podziwiam wszystkich was, którzy sami robicie, spawacie, klejicie, dziergacie swoje poziomki - ja nie umiem, nawet sam nie umiałbym na gotowej ramie złożyć roweru. Taki typ jestem. Ale taki rower zachęca do kombinowania - już teraz myślę, co mogę wylepszyć.

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #8 dnia: Października 14, 2010, 04:42:30 am »
 Witaj. O "chińskiej zupie" z Lublina słyszałem, a tu "Czech" z Lublina:

Gemsi już zapomniałeś, że pierwszy rower robi się dla wroga? ;)
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #9 dnia: Października 14, 2010, 07:34:25 am »

Gemsi już zapomniałeś, że pierwszy rower robi się dla wroga? ;)

Pamietam, pamietam :)

SAC

« Odpowiedź #10 dnia: Października 14, 2010, 08:36:59 am »

Ja wiem, że dla wielu Lublin to już Azja; mamy nawet dzielnicę Tatary.

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #11 dnia: Października 16, 2010, 06:58:31 am »
Witaj SAC.
Jak dla mnie Lublin to najładniejsze miasto w jakim przyszło mi pomieszkiwać :)
Rowerek całkiem fajny.
@ Gemsi - najbardziej wciąga - chodzenie po bagnach :P
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #12 dnia: Października 17, 2010, 09:08:58 pm »
Czesc Tomek,
po co przeplacac, jak mozna zbudowac samemu  ? ;)
to dopiero wciąga ...
Szczerze? To mnie jakoś wciągnąć nie chce... :P. Różne mamy talenty...
 Robiłem swój rower(pierwszy i drugi i połowę trzeciego) bo nie widziałem innej możliwości skąd pozioma wziąć. Ostatni rower przejąłem po koledze i wcale nie cierpię psychicznie z tego powodu ;)
  Owiewkę zamiast zrobić to kupiłem, kufer też kupiłem. Wolę kupić niż dłubać samemu. ::)
  Lubię pomajsterkować ale w swojej branży usług mieszkaniowych - jak coś ludziom przykręcę, naprawię to jestem dumny i zadowolony (i jeszcze jest "marchewka" w postaci kasy)
  Na poziomie lubię jeździć - ot co.
  Podsumowując - Tomek w pełni rozumiem swoje podejście.

Anegdota na dziś
 Za "komuny" pojechałem do Bydgoszczy, udało mi się "dostać" części rowerowe i poskładałem z tego prawie kompletnego "Waganta". Potem go sprzedałem na targu. Na tym targu "doczepił" się do mnie patrol milicji, bo nie spodobała im się zbyt niska cena - pewnie kradziony. Zażądali ode mnie okazania papierów od roweru.
 - Nie mam papierów bo to jest składak...
 - Jak składak jak "Wagant" ?!
Sławek

SAC

« Odpowiedź #13 dnia: Października 18, 2010, 05:52:14 pm »
Cieszę się, że mnie rozumiesz. Ja też trochę rozumiem wszystkich z zacieciem konstruktorskim: to jest naprawdę fajne główkować, projektować, zrobić samemu... Po prostu bycie kreatywnym daje ogromną satysfakcję. Pamiętam klocki LEGO: z zestawu "domek" i "samolot" zrobić kosmiczny statek a potem zamek to było coś.
Podziam wasze poziomki, sa napawdę ładne i mają ciekawe rozwiązania. 
Ja przymierzam się do lekkich zmian osprzetu w moim czołgu: manetki rewo są strasznie nieergonomiczne.

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #14 dnia: Października 18, 2010, 07:25:31 pm »
Ja przymierzam się do lekkich zmian osprzetu w moim czołgu: manetki rewo są strasznie nieergonomiczne.

Uważaj bo się wciągniesz ;)  Najpierw zmienisz manetki, potem kółka, potem coś dołożysz... Wreszcie kupisz flex i spawarkę i się zacznie ;D  Roweru nie poznasz ...
Sławek