Autor Wątek: Forumowy regulamin  (Przeczytany 169741 razy)

MaciejDlugosz

• Gość
Odp: Forumowy regulamin
« Odpowiedź #45 dnia: Październik 18, 2010, 04:52:48 am »
Mam wrażenie że regulamin został skopiowany z innego forum, tylko w celu ograniczenia wywodów M.D lub na wypadek pojawienia się podobnych przypadków 

Też mam takie wrażenie... ;) Przed pojawieniem się M.D żaden nam regulamin nie był potrzebny... Rumcajs nawet postulował wybanowanie człowieka (i też już by nam regulamin się na nic nie przydał)
Mało tego gdyby wspomniany kolega słuchał napomnień kolegów innych to też obeszło by się bez zawracania Jarkowi d...  i  ustanawiania regulaminu.
  Jak mówią słowa piosenki "A mogło być tak pięknie..." ::)

A teraz poważnie - nie kojarzę by KTOKOLWIEK poza paroma pojedynczymi przypadkami (np mnie  w wątku "Kawały rowerowe" ::) pisał posta pod swoim postem- zawsze czekał na kolegów, pozwalał im zabrać głos. Nie każmy Jarkowi siedzieć po nocach nad "dopieszczaniem" regulaminu by był on doskonały i nie było się do czego przyczepić.
Cytat z filmu:
"You do not truly know someone until you fight them". Z człowieka tak naprawdę wychodzi najwięcej gdy staje z kimś do sytuacji konfliktowej.

Ja Was poznałem również od "ciemnej strony". Na "lajtowej pogawędce" wszystko jest pięknie i ładnie. A jak dochodzi do sprzeczki/ ostrej dyskusji to ludzie wyciągają różne bronie (i czasem biją poniżej pasa i zakładają "podwójnego Nelsona"). Warto zrewidować jak jest naprawdę.

Tak samo jest w związkach damsko-męskich. Gdy nie ma sytuacji konfliktowych to się wydaje że kobiety są tylko piękne i tylko miłe. Można żyć i się łudzić niepełnym wizerunkiem - niektórym to wystarczy.

Tylko nie będę widział, że jakiś nowy "Tani rower poziomy" się pojawił na licytacji w Holandii.
Chociaż jak przyjdzie paczka, to już tam nie będę zaglądał. :D
  Nie bój, nie bój! Zajrzę tam co drugi dzień i "odświeżę" wątek - czytaj odblokuję Macieja ;D

Na wszystko jest sposób! Każdy może śledzić też te aukcje sam, bo te aukcje są publiczne. Ale np. tego "rodzynka" z Windcheetah to mi trochę szkoda było!

« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2010, 05:15:38 am wysłana przez Maciej Długosz »

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #46 dnia: Październik 18, 2010, 06:26:10 am »
Każdy może śledzić też te aukcje sam, bo te aukcje są publiczne. Ale np. tego "rodzynka" z Windcheetah to mi trochę szkoda było!

A ja Ci Maciej naprawdę wdzięczny będę jak nie będę ich musiał śledzić sam, tylko podasz mi to w gotowej postaci na forum. Co więcej - gdyby nie Ty to bym się w ogóle nie dowiedział o istnieniu tak dużego rynku wtórnego poziomów w Holandii. Dzięki.
Sławek

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Październik 18, 2010, 08:14:27 am »
Każdy może śledzić też te aukcje sam, bo te aukcje są publiczne. Ale np. tego "rodzynka" z Windcheetah to mi trochę szkoda było!

A ja Ci Maciej naprawdę wdzięczny będę jak nie będę ich musiał śledzić sam, tylko podasz mi to w gotowej postaci na forum. Co więcej - gdyby nie Ty to bym się w ogóle nie dowiedział o istnieniu tak dużego rynku wtórnego poziomów w Holandii. Dzięki.

Proszę bardzo. Do tej pory rekordzistą nie jest rower z Holandii ale ... używany rower poziomy z Niemiec za 30 EUR (+/- 120 zł). Możliwe że w Niemczech też są "lokalne" aukcje. Ale nie chodzi o e-bay.de tylko coś pokroju allegro.pl/ marktplaats.nl.

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #48 dnia: Październik 18, 2010, 08:40:25 am »
Proszę bardzo. Do tej pory rekordzistą nie jest rower z Holandii ale ... używany rower poziomy z Niemiec za 30 EUR (+/- 120 zł). Możliwe że w Niemczech też są "lokalne" aukcje. Ale nie chodzi o e-bay.de tylko coś pokroju allegro.pl/ marktplaats.nl.

Maciej zlituj się, to nie ten wątek... 
Sławek

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: Październik 18, 2010, 09:09:09 am »

Maciej zlituj się, to nie ten wątek... 

Nie bój nic - dostałem już bana. Jeszcze tylko 2 razy i jestem "out".

"A przy okazji":

Powiem odnośnie regulaminu że jest jedna rzecz która wkracza w sferę prywatności. Zetknąłem się z tym osobiście. Miałem bana przez 3 dni. OK - złamałem publiczną zasadę to i dostałem zgodnie z zasadami bana na pisanie publiczne. Ok - to rozumiem. Ale proszę wyartykułować bardziej precyzyjnie bo interpretacja idzie dalej niż się pozornie zdaje:

[...] banem na 3 dni bez możliwości pisania wiadomości (publicznych) JAK RÓWNIEŻ WYŁĄCZENIEM NA 3 DNI MOŻLIWOŚCI PISANIA PRYWATNYCH BEZPOŚREDNIO DO UCZESTNIKÓW [...]

Blokowania pisania "na priva" nie ma jasno określonego w "regulaminie". Hmmm - takiej ingerencji w sferę prywatną - nie spodziewałem się. Szkoda że nie zostało to jasno sformułowane.
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2010, 09:12:46 am wysłana przez Maciej Długosz »

kapitanwasyl

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #50 dnia: Październik 18, 2010, 09:12:13 am »
Maciek tylko pomylił powołanie , powinien chłopak za handel się wziąć  ... ;)
I tak w koło  Macieju ...

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #51 dnia: Październik 18, 2010, 09:25:53 am »
Maciek tylko pomylił powołanie , powinien chłopak za handel się wziąć  ... ;)
Dajmy spokój, Maciej fajny chłop jest, i gorliwy, i "sprawie oddany" - za rowery poziome dał by się pokroić. W grzebaniu w necie jest niezrównany.

Blokowania pisania "na priva" nie ma jasno określonego w "regulaminie". Hmmm - takiej ingerencji w sferę prywatną - nie spodziewałem się. Szkoda że nie zostało to jasno sformułowane.

Zawsze możesz napisać do mnie- ja mam maila ujawnionego ;). A jak ktoś nie ujawnia maila, albo swojej lokalizacji (moja to Opole) to fakt ten uszanujmy, i tyle...
Sławek

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Październik 18, 2010, 09:34:55 am »

Zawsze możesz napisać do mnie- ja mam maila ujawnionego ;). A jak ktoś nie ujawnia maila, albo swojej lokalizacji (moja to Opole) to fakt ten uszanujmy, i tyle...

Co nie zmienia faktu że zapis jest wciąż nieprecyzyjny i może wprowadzać w błąd. To jest napisane "tylko w domyśle" że blokada dotyczy również wysyłania prywatnych wiadomości. No ale zasady się ustala albo odkrywa. Odkryłem "nie-Amerykę".

Dobrze że firma Microsoft nie blokuje/ nie kasuje kontaktów e-mailowych z komputera gdy serwer dojdzie do wniosku że używam nie-licencjonowanego Windowsa. Z górę piszę że nie mam problemów z "brakiem licencji" - to tylko przykład na to co znaczy "prywatność" i z jakimi butami się w nią wkracza.

Np. piszę z kimś prywatnie na forum. Dostaję bana na pisanie publiczne. Osoba z którą pisałem nie miała ze mną "na pieńku" ale ban działa również w strefie prywatnej. I "zbiegiem okoliczności" owa osoba nie podała publicznie swego e-maila. I co potem? To chodzi o tego typu sytuacje. Mam wtedy napisać prośbę do administratora żeby łaskawie przesłał mojego e-maila osobie z którą nie miałem "na pieńku"?? To tak jakbym trzymał się spódnicy mamy i prosił o ciastko gdy nie mogę jeść słodyczy. Powinno być z góry napisane że ban oznacza również blokadę w sferze prywatnej. Byłoby z góry wiadomo jaka jest "polityka ochrony/blokowania prywatności". W chwili obecnej prywatność jest "kontrolowana" - dobra, niech będzie ale niech będzie przynajmniej jawnie (i niech mówi o tym wyraźnie regulamin).

To że 3-ci ban oznacza likwidację konta użytkownika w pełni rozumiem. Ale chodzi o to co się dzieje wcześniej.

Kawał na wczoraj:
- Mamo, mamo! Mogę ciasteczko?
- Ależ oczywiście synku weź sobie, leżą na stole.
- Mamo, mamo! Ale ja nie mam rączek.
- Nie ma rączek, to i nie będzie ciasteczek.

Powtarzam raz jeszcze: zasada wkraczania w sferę prywatną powinna być jasno opisana w regulaminie forum. Wystarczy dołożyć jedno zdanie: [...] banem [...] WRAZ Z WYŁĄCZENIEM NA 3 DNI MOŻLIWOŚCI PISANIA PRYWATNYCH WIADOMOŚCI BEZPOŚREDNIO DO UCZESTNIKÓW FORUM [...]
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2010, 02:08:11 pm wysłana przez Maciej Długosz »

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: Październik 18, 2010, 10:57:25 am »
Przy banowaniu blokowana jest tylko możliwość pisania na forum. Wiadomości prywatne nie są blokowane.
Dziękuję za tę modernizację. Gdy dostałem bana to miałem właśnie zablokowane pisanie prywatnie do uczestników i stwierdziłem że:
- regulamin nic o tym nie mówi
- była ukryta zasada

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
« Odpowiedź #54 dnia: Październik 18, 2010, 11:03:44 am »
Niestety się pospieszyłem i napisałem wiadomość, że pw nie jest blokowane, ale po dokładniejszym sprawdzeniu jednak się okazało że jest. Post swój po 2 min. wykasowałem, ale Maciej był szybszy;)
Myślę, że ban to kara wykluczająca z życia forum, a wiadomości prywatne tylko z nazwy są prywatne, bo przecież korzysta się z mechanizmów forum.
Ale dla jasności poprawię regulamin.

kapitanwasyl

« Odpowiedź #55 dnia: Październik 18, 2010, 12:08:43 pm »
Zaraz nam się zrobi forum prawne , a było tak fajnie.

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: Październik 18, 2010, 12:19:17 pm »
Zaraz nam się zrobi forum prawne , a było tak fajnie.
Jest dobrze - nie panikuj! Wprowadzone zasady nie są zawiłe jak jakiś włoski makaron. Chodziło tylko o uściślenie podstawowych zasad. I reszta jest wciąż prosta.

"Bo zadzwonię do mojego prawnika"  ;D

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #57 dnia: Październik 18, 2010, 09:41:29 pm »
=owtarzam raz jeszcze: zasada wkraczania w sferę prywatną powinna być jasno opisana w regulaminie forum. Wystarczy dołożyć jedno zdanie: [...] banem [...] WRAZ Z WYŁĄCZENIEM NA 3 DNI MOŻLIWOŚCI PISANIA PRYWATNYCH WIADOMOŚCI BEZPOŚREDNIO DO UCZESTNIKÓW FORUM [...]
Zawsze uważałem że miałem ciężkie dzieciństwo - widzę, że jednak nie było najgorzej ;)
Takie tam... wypociny... ;)
https://www.youtube.com/@szydziu

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #58 dnia: Październik 21, 2010, 09:03:31 pm »
Od kilku dni MD pomimo logowań nie pisze. Jest duże prawdopodobieństwo, iż  dostał kolejne wykluczenie z tego poziomu użytkowników. Dlaczego nie ma oficjalnej informacji,a jedynie zabawy typu zamiatanie brudów pod dywan? Normalnie myszka chce już klawisze zagryźć, a tu ...
Nuda doskwiera :D
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

kapitanwasyl

« Odpowiedź #59 dnia: Październik 21, 2010, 09:18:53 pm »
Pewnie pisze na brudno żeby potem nie robić jeden pod drugim ....