Blokowania pisania "na priva" nie ma jasno określonego w "regulaminie". Hmmm - takiej ingerencji w sferę prywatną - nie spodziewałem się. Szkoda że nie zostało to jasno sformułowane.
Zawsze możesz napisać do mnie- ja mam maila ujawnionego
. A jak ktoś nie ujawnia maila, albo swojej lokalizacji (moja to Opole) to fakt ten uszanujmy, i tyle...
Co nie zmienia faktu że zapis jest wciąż nieprecyzyjny i może wprowadzać w błąd. To jest napisane "tylko w domyśle" że blokada dotyczy również wysyłania prywatnych wiadomości. No ale zasady się ustala albo odkrywa. Odkryłem "nie-Amerykę".
Dobrze że firma Microsoft nie blokuje/ nie kasuje kontaktów e-mailowych z komputera gdy serwer dojdzie do wniosku że używam nie-licencjonowanego Windowsa. Z górę piszę że nie mam problemów z "brakiem licencji" - to tylko przykład na to co znaczy "prywatność" i z jakimi butami się w nią wkracza.
Np. piszę z kimś prywatnie na forum. Dostaję bana na pisanie publiczne. Osoba z którą pisałem nie miała ze mną "na pieńku" ale ban działa również w strefie prywatnej. I "zbiegiem okoliczności" owa osoba nie podała publicznie swego e-maila. I co potem? To chodzi o tego typu sytuacje. Mam wtedy napisać prośbę do administratora żeby łaskawie przesłał mojego e-maila osobie z którą nie miałem "na pieńku"?? To tak jakbym trzymał się spódnicy mamy i prosił o ciastko gdy nie mogę jeść słodyczy. Powinno być z góry napisane że ban oznacza również blokadę w sferze prywatnej. Byłoby z góry wiadomo jaka jest "polityka ochrony/blokowania prywatności". W chwili obecnej prywatność jest "kontrolowana" - dobra, niech będzie ale niech będzie przynajmniej jawnie (i niech mówi o tym wyraźnie regulamin).
To że 3-ci ban oznacza likwidację konta użytkownika w pełni rozumiem. Ale chodzi o to co się dzieje wcześniej.
Kawał na wczoraj:
- Mamo, mamo! Mogę ciasteczko?
- Ależ oczywiście synku weź sobie, leżą na stole.
- Mamo, mamo! Ale ja nie mam rączek.
- Nie ma rączek, to i nie będzie ciasteczek.
Powtarzam raz jeszcze: zasada wkraczania w sferę prywatną powinna być jasno opisana w regulaminie forum. Wystarczy dołożyć jedno zdanie: [...] banem [...] WRAZ Z WYŁĄCZENIEM NA 3 DNI MOŻLIWOŚCI PISANIA PRYWATNYCH WIADOMOŚCI BEZPOŚREDNIO DO UCZESTNIKÓW FORUM [...]