Szczerze mówic, znów nie bardzo wiem o co kaman

. Ja i tak puźniej bede musiał to w jakąś rame sztywną zamocować bo sam spawać nie bede. Choć na takim kartonie moze faktycznie lepiej to sobie spasować, musze to przeanalizować : ).
Próbowałem cięć bez stojaka, wkreciłem w imadło ale po pierwsze to ja mam bardzo małe doświadczenie ze szlifierką a po drugie to kąt np. 11,5 stopnia to na prawde musiałbym mocny w te klocki zeby tak z ręki uciąć. Kupiłem stojak, na razie próbuje go tak idealnie ustawić i opanować technike cięcia na 2-3 razy tak bez "zębów".
Kupiłem tez dzisiaj na złomie rame Giant-a(dla mufy z rurką) za 8zł i kawałek blachy piątki za 2zł : ). Brakuje mi jeszcze tylko główek ramy, znalazłem w domu taką fajną rurke ale ona jest na 99% z nierdzewki także z tego co wyczytałem takie spawanie raczej sie nie udaje.
Jakbyście mogli zerknąć na te plany i rozszyfrować o co tak dokładnie chodzi z wymiarami na stronie 4 (X member) nie moge tego rozkminić, co innego jest w liście tej na koncu do długości cięcia, co innego na rysunku, wygląda na to, ze tam na koncu moze być z zapasem ale nie jestem pewien(Profile 2x pod katem 15st.)
I jeszcze jakbyście mogli otworzyć dwa plany na raz i zerknąć czy mój pomysł jest dobry: Bazuje na 20-24 a od 24-26 Biore(chcę z tyłu "wcisnąć" 26")
http://jetrike.com/plans.html- Tylne "widełki", wiadomo większe koło
- mocowanie fotelika "H" jest ciut wyżej ta rozpórka, ale to pewnie dlatego, ze w 26 łancuch idzie wyżej,
- te blachy do których przykreca sie popychacze, baza kół bedzie jak w 24-26 także zeby akerman sie zgadzał to muszą być takie same,
- mocowanie rolki tez jest przesuniete o 5mm, odczytałem to z rysunku bo chyba tam sie coś wymiarowanie pokićkało.
A reszte z 20-24 i chyba powinno sie zgadzać, w obydwu projektach taką jakby bazą są te dwa równoległe profile które są równoległe do podłoza, modyfikacja polega na wydłuzeniu tyłu i podniesieniu przodu do kół 24.
Z fotelikiem mam zamiar iśc do gościa od różnych aluminiowych konstrukcji, dużo wieksze rurki trzeba zastosować zeby miało taką samą wytrzymałość ? Ale w zasadzie to pójde do niego powiem mu o co chodzi, ile kN i on powinnien wiedzieć. Wagowy zrobiłem wstępny kosztorys i właśnie na siedzeniu mozna urwać jakąś znaczącą sumke gramów.
Wiem, ze dość chaotycznie ale jakoś dzisiaj nie idzie : ).