Autor Wątek: Kilka pytań o specyficznego trajka.  (Przeczytany 52793 razy)

mareksiudak

• kolarz na poziomie
Odp: Kilka pytań o specyficznego trajka.
« Odpowiedź #60 dnia: Września 21, 2010, 11:19:08 am »
Kupiłem profile ze stali st3s ( tak przynajmniej twierdziła wybitnie skomunizowana baba z "działu sprzedaży").

- Jest w tym projekcie kilka profili dopasowywanych pod kątem i na rysunkach jest, ze jeden uciąć 7,5stopnia i drugi 7,5stopni== 15st. Czy ma to jakies znaczenie wytrzymałościowe gdybym uciął tylko jeden pod kątem 15st ? Wydaje mi sie, ze nie ale wole zapytać.

- Uważac na coś szczególnie przy cieciu, ma tarcze 125mm dość cienką ??

- Tarcze listkową mam o gradacji 90 czy moze być taka do szlifowania, bo zasniedziałe są te profile ?

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: Września 21, 2010, 11:48:23 am »
Kupiłem profile ze stali st3s ( tak przynajmniej twierdziła wybitnie skomunizowana baba z "działu sprzedaży").

Jeszcze się ostały komunistyczne panie robiące łaskę bo stoją za ladą? A jednak. One to się mają dobrze za biurkiem w zakładach w każdej epoce.

- Jest w tym projekcie kilka profili dopasowywanych pod kątem i na rysunkach jest, ze jeden uciąć 7,5stopnia i drugi 7,5stopni== 15st. Czy ma to jakies znaczenie wytrzymałościowe gdybym uciął tylko jeden pod kątem 15st ? Wydaje mi sie, ze nie ale wole zapytać.

Praktycznie bez znaczenia. Liczy się długość spoiny - przy ucięciu jednego profilu pod kątem długość spoiny zmieni się nieznacznie. Tylko "nie zrusz" wymiarów gdy chcesz pospawać "po swojemu". Rozrysuj sobie pasowanie na kartce "w Twojej wersji" dla pewności żeby nie marnować materiału i żeby "nie naruszyć końcowej geometrii".

- Uważać na coś szczególnie przy cieciu, ma tarcze 125mm dość cienką ??
Tak - ważne! Nie przekrzywiaj szlifierki - prowadź ją prosto (najlepiej w stojaku). Cienkie tarcze potrafią przy przekrzywieniu pękać. Ubieraj okulary i rękawice (zatyczki do uszu).

- Tarcze listkową mam o gradacji 90 czy moze być taka do szlifowania, bo zasniedziałe są te profile ?
Jak nie zedrzesz "za pierwszym natarciem" 1mm stali to może być!! Żartowałem. Sprawdź sobie ceny listkówek. Może taniej wyjdzie Cię obrotowa drucianka (z drucianką nie przekraczaj dozwolonych obrotów). Jeśli listkówka jest wydajna/ opłaca się - to "jechaj" listkówką. Nie szlifuj "na lustro", bo stal i tak zardzewieje. W zależności od tego jak długo będą leżeć te profile (i jaka wilgotność powietrza) tak szybko zardzewieją. Przed malowaniem możesz już oszlifować na błysk.
« Ostatnia zmiana: Września 21, 2010, 11:59:52 am wysłana przez Maciej Długosz »

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #62 dnia: Września 21, 2010, 04:55:02 pm »
Kupiłem profile ze stali st3s
Wymiary i grubość ścianki?
- Uważac na coś szczególnie przy cieciu, ma tarcze 125mm dość cienką ??
Na palce i oczy - nie odrastają. Oprócz standardowego bhp warto użyć stolika / statywu / uchwytu do kątówki oszczędza się zabawy pilnikiem przy ewentualnych nierównych cięciach. Ale na upartego można bez.   
Jak są mało zaśniedziałe i mają cienką ściankę to można je ''odświeżyć'' papierem  ściernym ręcznie.

mareksiudak

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #63 dnia: Września 21, 2010, 06:11:50 pm »
Wymiary: tak jak jest w projekcie jetrike: 25x25x1.5mm 6mb bo mniej sie nie dało i 30x30x1,5 chciałem dwa metry ucieli mi dwa ale sprzedali trzy kilko czyli troche ponad dwa, chciałem jeszcze rurke na głowki ramy kupić i kawałek płaskownika 5mm ale nie starczyło mi cierpliwości. Katastrofa z tym Centrostalem.

No właśnie z tym stojakiem.. Troche kasy szkoda, zobacze jak bedzie szło na próbe jak coś to ewentualnie szarpne sie na takie coś czy podobne:

http://allegro.pl/stojak-do-szlifierki-katowej-blaukraft-115m-125mm-i1241619968.html

Mam taką rynienke do cięcia listew podłogowych, dośc masywna jest moze tam sobie powycinam te swoje kąty i recznie takim szerokim brzeszczotem bede ciął, ale to jeszcze zobacze.

Okulary mam i bede używał, dobrze jakoś sobie zamocuje i powoli moze jakoś w miare równo sie uda.

Tych trajków są dostępne dwa plany na 20x24 i 24x26. 24x26 byłby komfortowy ale cięższy i wiekszy. Dlatego myśle, bazować na projekcie 20x24 a z projektu 24x26 zabrać: tylny trójkąt, to "H" podtrzymujące fotelik, mocowanie rolki pod łancuch w takim miejscu jak w 26x24, haki tylne i te blachy przy zwrotnicy do których przykręca sie popychacze. Tak zeby z tyłu wsadzić koło 26" bo na 24 i cięzko o oponę i ciezko o obrecz ze sprychami tez nie lepiej.

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: Września 21, 2010, 06:36:17 pm »
No właśnie z tym stojakiem.. Troche kasy szkoda, zobacze jak bedzie szło na próbe jak coś to ewentualnie szarpne sie na takie coś

Stojak nie jest tak naprawdę konieczny. Narysuj linię cięcia mazakiem albo zarysuj metal czymś w rodzaju "noża" - nie wiem jak się to narzędzie fachowo nazywa (w każdym bądź razie nie-punktak). Profil zaciśnij w imadało i ... nie jedź od razu na pełnych obrotach tylko spokojnie "liźnij" szlifierką  zaznaczoną linię mazakiem (czy zaznaczona linię "nożem") by zaznaczyć "wyraźny rowek". Nie wyłączaj szlifierki i nie odrywaj uchwytu i przejedź już teraz na pełnych obrotach do samego końca - nie kręć szlifierką - niech idzie prosto. Potem przymierz, sprawdź jak wyszło. Najwyżej potem oszlifujesz szlifierką stołową jak ci "zejdzie". Nie kręć  na boki szlifierką w trakcie cięcia - jeśli już widzisz że źle zacząłeś to odsuń szlifierkę, wyjmij profil, obróć o 180 stopni i zacznij cięcie z drugiej strony "od nowa". Rękawice i okulary obowiązkowo. Jak chcesz zachować słuch to jeszcze zatyczki do uszu. Żeby pękła tarcza to trzeba faktycznie mieć "pecha". Ciąć pod kątem cienką tarczą - można jak najbardziej - tylko nie wolno " wyginać", "nie skręcać" szlifierki już w trakcie samego cięcia.
« Ostatnia zmiana: Września 21, 2010, 11:36:50 pm wysłana przez Maciej Długosz »

Rumcajs1

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #65 dnia: Września 22, 2010, 07:45:02 am »
mareksiudak - cięcie pod kątem OBYDWU elementów jest bardzo ważne!! W ten sposób spoina jest dwusieczną kąta docelowego, a to oznacza że krawędzie obydwu elementów będą miały identyczne wymiary. Ucinając jeden pod kątem 90st. a drugi pod kątem 15st. otrzymasz krawędzie różnej długości, a tym samym - spoina bądzie nierównomiernie łapała obydwa elementy!! Może ktoś powiedzieć że przy takim kącie to nieistotne, ale jak coś robisz rób to porządnie - taki nawyk zaowocuje na przyszłość :)
Ne Centrostal nie narzekaj, bo to nie jest sklep tylko hurtownia (a chyba nie muszę tłumaczyć czym się różni sklep od hurtowni?) :)!!
Nie mając konkretnego stojaka jedyne wyjście to uciąć profil z minimalnym naddatkiem, i później "dopieścić" kąt szlifując płaszczyzną tarczy.
Jeżeli półtorej kury zniesie półtora jajka w półtora dnia, to ile jajek zniesie dziewięć kur w dziewięć dni?

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #66 dnia: Września 22, 2010, 07:50:53 pm »
zarysuj metal czymś w rodzaju "noża" - nie wiem jak się to narzędzie fachowo nazywa

Traser
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

technolog1

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #67 dnia: Września 23, 2010, 08:06:25 am »
Witam
 U nas mówia na to po prostu: rysik.
 a traser to gościu co rozrysowuje detale na materiale do wycięcia.
 Pozdrawiam T1

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #68 dnia: Września 23, 2010, 06:23:57 pm »
Trasownik.
Rysik to mam w ołówku.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

technolog1

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #69 dnia: Września 24, 2010, 07:54:52 am »
Witam
W Wikipedii są takiego zdania jak ja: Rysik - http://pl.wikipedia.org/wiki/Rysik_traserski
Traser - http://pl.wikipedia.org/wiki/Traser
Pozdrawiam T1

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
« Odpowiedź #70 dnia: Września 24, 2010, 10:40:43 am »
rysik to rysik
 ja mam zrobiony z oszlifowanego wiertła widiowego oczywiście na specjalnej tarczy szlifierskiej
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject

technolog1

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #71 dnia: Września 24, 2010, 10:45:26 am »
Witam
 A ja z pręta wolframowego (zużyta elekrtoda od TIG-a) zaostrzonego i oprawionegow drewno.
Pozdrawiam T1

wwojciech

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #72 dnia: Września 24, 2010, 04:26:59 pm »
Osobiście jak robiłem ramę to narysowałem sobie cały projekt na dużym kartonie (skala 1:1) z uwzględnionymi cięciami profili, bez żadnych zabaw z kątami...kątownikami, tylko zmierzone metrem. (w sensie mierzone boki trójkątów wycinanych). Ważne żeby przyłożyć się do cięcia to wtedy ładnie spawy wychodzą.

Przed spawaniem przygotowany materiał-każdy profil jest tak wycinany żeby zawsze jedna ścianka nie była spawana (tylko ugięta)

Uploaded with ImageShack.us
Przepraszam za mój mało jasny język:) Mam nadzieje, że wiecie o co mi chodziło:)

mareksiudak

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #73 dnia: Września 24, 2010, 09:17:31 pm »
Szczerze mówic, znów nie bardzo wiem o co kaman :). Ja i tak puźniej bede musiał to w jakąś rame sztywną zamocować bo sam spawać nie bede. Choć na takim kartonie moze faktycznie lepiej to sobie spasować, musze to przeanalizować :  ).

Próbowałem cięć bez stojaka, wkreciłem w imadło ale po pierwsze to ja mam bardzo małe doświadczenie ze szlifierką a po drugie to kąt np. 11,5 stopnia to na prawde musiałbym mocny w te klocki zeby tak z ręki uciąć. Kupiłem stojak, na razie próbuje go tak idealnie ustawić i opanować technike cięcia na 2-3 razy tak bez "zębów".

Kupiłem tez dzisiaj na złomie rame Giant-a(dla mufy z rurką) za 8zł i kawałek blachy piątki za 2zł : ). Brakuje mi jeszcze tylko główek ramy, znalazłem w domu taką fajną rurke ale ona jest na 99% z nierdzewki także z tego co wyczytałem takie spawanie raczej sie nie udaje.

Jakbyście mogli zerknąć na te plany i rozszyfrować o co tak dokładnie chodzi z wymiarami na stronie 4 (X member) nie moge tego rozkminić, co innego jest w liście tej na koncu do długości cięcia, co innego na rysunku, wygląda na to, ze tam na koncu moze być z zapasem ale nie jestem pewien(Profile 2x pod katem 15st.)

I jeszcze jakbyście mogli otworzyć dwa plany na raz i zerknąć czy mój pomysł jest dobry: Bazuje na 20-24 a od 24-26 Biore(chcę z tyłu "wcisnąć" 26")

http://jetrike.com/plans.html

- Tylne "widełki", wiadomo większe koło
- mocowanie fotelika "H" jest ciut wyżej ta rozpórka, ale to pewnie dlatego, ze w 26 łancuch idzie wyżej,
- te blachy do których przykreca sie popychacze, baza kół bedzie jak w 24-26 także zeby akerman sie zgadzał to muszą być takie same,
- mocowanie rolki tez jest przesuniete o 5mm, odczytałem to z rysunku bo chyba tam sie coś wymiarowanie pokićkało.

A reszte z 20-24 i chyba powinno sie zgadzać, w obydwu projektach taką jakby bazą są te dwa równoległe profile które są równoległe do podłoza, modyfikacja polega na wydłuzeniu tyłu i podniesieniu przodu do kół 24.

Z fotelikiem mam zamiar iśc do gościa od różnych aluminiowych konstrukcji, dużo wieksze rurki trzeba zastosować zeby miało taką samą wytrzymałość ? Ale w zasadzie to pójde do niego powiem mu o co chodzi, ile kN i on powinnien wiedzieć. Wagowy zrobiłem wstępny kosztorys i właśnie na siedzeniu mozna urwać jakąś znaczącą sumke gramów.

Wiem, ze dość chaotycznie ale jakoś dzisiaj nie idzie : ).
« Ostatnia zmiana: Września 24, 2010, 09:44:32 pm wysłana przez mareksiudak »

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: Września 25, 2010, 08:05:53 am »
[...] o co tak dokładnie chodzi z wymiarami na stronie 4 (X member) nie moge tego rozkminić, co innego jest w liście tej na koncu do długości cięcia, co innego na rysunku, wygląda na to, ze tam na koncu moze być z zapasem ale nie jestem pewien(Profile 2x pod katem 15st.)

Moim zdaniem to jest profil zrzutowany z góry i z dołu. Rzut z góry daje krótszy wymiar od strony "uciętej już pod kątem" (View A). Drugi rzut - z dołu (View B) - daje wymiar od strony "rozpoczęcia cięcia". Chyba jest taka praktyka że nie da rady uciąć co do milimetra z profilu "zaczynając idealnie od krawędzi", bo musiałbyś mieć stojak z celownikiem laserowym, uwzględnić grubość tarczy tnącej więc te kilka mm "naddatku" (na liście materiałów) jest po to by spokojnie uciąć profil. Gdybyś miał "idealnie" ucięty profil pod kątem prostym a potem chciałbyś uciąć go pod innym kątem to musiałbyś idealnie trafić w narożnik żeby nie uciąć za krótko albo żeby nie uciąć za długo i potem "lizać" wstające 0,5mm.