Wpierw moja ogólna uwaga: zaśmiecanie to cena za bezpłatne informacje. Moderator pracuje woluntarystycznie i nie można oczekiwać że wszystko posprząta. Trzeba (wciąż) umieć czytać selektywnie to co nas interesuje. Zaśmieconych jest cała masa wątków i nie ma się o co oburzać - forum jest wciąż "dyskusyjne" a nie "informacyjne". Nikt nie broni kontynuować raz rozpoczętego tematu. Wycofywanie się z drążenia tematu i zmiana nazwy nagłówka wątków nie jest rozwiązaniem.
@Drogi Macieju - a może to już NAJWYŻSZY CZAS, abyś zrozumiał pewne aluzje i ironie - i jednak mimo wszystko skończył trollować i spamować? Są i były odpowiednie wątki dotyczące elektryfikacji rowerów - ale Tobie mało i przylazłeś zaśmiecać wątek dotyczący Hracera. Może jednak zastanowisz sie nad tym co robisz i przestaniesz?
Ostatnie 2 strony tego wątku są poświęcone dupie maryni, a nie tematowi jaki tu był poprzednio - w dużej mierze dzięki Tobie. To oznacza, że tenże wątek przestał być na dobrą sprawę użyteczny dla innych użytkowników, bo nikomu nie będzie się chciało szukać informacji o Hracerze wśród Twoich postów o elektryfikacji!
Każdy ma prawo wypowiadać się, ale niech to będzie wypowiadanie się z rękami i nogami a nie na odwal sie, byle gdzie. Nawet najciekawsza informacja MUSI MIEĆ odpowiednie miejsce, aby została zauważona. A w ten sposób w jakim Ty uprawiasz postowanie, powodujesz, że informacja GINIE. I teraz TY musisz się zastanowić - czy chcesz zostać Naczelnym Trollem tego Forum i powodować bałagan? Za przeproszeniem informacyjny BURDEL?
Jak jesteś moderatorem to mam dla Ciebie pracę: zrób porządek w kwestii poruszanych tematów NIE TYLKO W JEDNYM WĄTKU. Trzymam kciuki. Czeka Cię mnóstwo woluntarystycznej pracy. Do dzieła! "ZAŚMIECONYCH" WĄTKÓW JEST KILKADZIESIĄT A NIE TYLKO TEN JEDEN.
Bardzo często ludzie wtrącają się i mówią o "dupie Marynie". Mam pewnie teraz podawać konkretne przykłady kiedy to dyskusja schodziła "na inne tory", a mi zależało mi na tym żeby pociągnąć rozpoczęty temat do końca? I byłem konsekwentny w dążeniu do informacji, a tutaj zachowujecie się jak Wielcy Obrażeni Lordowie (WOL). Trzeba temat drążyć do końca a nie poddawać się - nawet jeśli ktoś mówi nie na temat. Pisz w temacie - nie interesuje Cię zbaczanie z toru to nie odpowiadaj na posty "nie w temacie". Dosyć selektywny jesteś Oburzony Lordzie - skontroluj też inne wątki. No chyba że w Twoim komputerze widzisz tylko jeden wątek o "High-Racerze" i nic innego Ci się już nie wyświetla. Mi wyświetla się więcej zaśmieconych wątków. Przeważnie zawsze czymś zaśmiecone. Nie bój nic - konkretnych informacji na tym forum znajdziesz sporo - ale nie znajdziesz "tak od razu". Prawie każdy temat musisz przedrążyć do końca nim się dowiesz do końca. Wiedzę na tym forum masz przecież ... za darmo. Nie płacisz nic za dostęp do tej wiedzy to i poziom organizacji tej wiedzy jest też odpowiedni. Dlaczego się więc burzysz? Nie kupujesz gazety o rowerach "High-Racer" w kiosku za którą płacisz, nie masz tu też reklam. Cena jaką płacisz za uzyskane informacje jest praktycznie żadna. To tak jakbyś kupił bilet lotniczy z Polski do USA za 1 zł (jedną złotówkę) i oczekiwał że będziesz mieć na lotnisku gratis taksówkę, lokaja i że polecisz w klasie "Biznes" oraz że przy wyjściu z samolotu wytoczą Ci czerwony dywanik i że dostaniesz szampana gdy opuścisz pokład samolotu. Wow - też bym tak chciał za jedną złotówkę. Temat spawania nie był np. ani lekki ani miły. Trzeba było popychać temat do przodu pomimo braku chętnych do dzielenia się wiedzą. Tak samo temat owiewek. I po trochu były to tematy tabu. Było mnóstwo niedomówień i wygórowanych oczekiwań (np. spawanie na zakładzie lotniczym, owiewka testowana w tunelu aerodynamicznym). Popatrz się ile czasu zajęło żeby uzyskać w tek kwestii jakieś dokładniejsze, sprawdzone informacje. Nie było to "na pstryknięcie palca". Temat był wielokrotnie wałkowany. I zobacz sobie ile informacji w wątku "Spawanie" jest na temat spawania. Tak samo w wątku o owiewkach. Prędkości "gołych" rowerów poziomych - niby teoretycznie takie rewelacyjne - ale bez owiewki rewelacji nie ma (5-7 km/ szybciej). Więc temat owiewek musiał być przewałkowany. Ciężko było ludziom dojść do tego "niewygodnego" wniosku że bez owiewki rewelacji nie ma, oraz ciężko było przyznać że owiewkę można zbudować z prostych materiałów i że "zadziała". Można spawać samemu w garażu nie mając tokarek, frezarek, plazmy - ale tu była dyskredytacja. Gemsi miał też mi za złe że chciałem dopiąć kwestię oznaczeń spawalniczych (WPS).
Storm! Podobnie jak Twoi koledzy - Ty nie przejmujesz się za bardzo sianiem błędnych informacji. Po prostu olewasz to. Jeździsz sobie takim rowerem jakim Ci jest wygodnie. To co Szanowna Trójca napisała w kwestii elektryfikacji powinno być zrewidowane i poprawione, bo inaczej wprowadza się mnóstwo ludzi w błąd. Ludzie będą elektryfikować swe rowery - ale dezinformacja jaka była tutaj jest konkretna. Tak samo ktoś siał błędne informacje o problemach z krążeniem krwi na rowerze poziomym. I potem masz skutki - mnóstwo ludzi uwierzy (albo nie mają ochoty drążyć tematu żeby przekonać się jak jest naprawdę). Czyli nie obchodzi Cię gdy ktoś podaje niesprawdzone informacje. Po prostu Cię to "wali". Mnie np. to nie "wali". Ignorujesz fakt że w kwestii elektryfikacji nie ma zakazów tylko są normy. To że Ty nie jeździsz elektrykiem nie znaczy że masz wprowadzać innych ludzi w błąd (Yin, Kaczor1, Sławek). Nie obchodzi Cię silnik - zgoda. Zatem nie czytaj zatem postów "nie na temat". Mnie też zdarzało się czytać czyjeś docinanie, zbaczanie z tematu - i wielokrotnie (nie tylko w moich wątkach) zdarzały się takie sytuacje. Przebrnąłem do końca. Przyjrzyj się raz jeszcze jaka jest różnica pomiędzy wypowiedziami kolegów a wersją zrewidowaną - jeśli nie interesuje to Ciebie to zwracam się tylko do Szanownej Nieomylnej Trójcy:
YIN: [...] mają wejść w życie poprawki do ustawy o ruchu drogowym:
http://groups.google.com/group/pl.rec.rowery/browse_thread/thread/5a10798ed1053abb#Gdzie maksymalną mocą silnika dopuszczonego do ruchu będzie 250W, tzn bardzo mało
[ORYGINAŁ]- [...] ma wejść w życie prawny zapis mówiący że rower z silnikiem elektrycznym do mocy 250W nie podlega ani obowiązkowi rejestracji, ani nie potrzeba wykupywać mu ubezpieczenia choć jest zmotoryzowany. W przypadku mocy silnika do 250W oprócz układu "PAS" (Pedal Assist System) nie jest wymagane nic więcej
[WERSJA PO ZREWIDOWANIU FAKTÓW]KACZOR1: [...] podetną skrzydła [elektryfikacji] zanim te się na dobre rozwiną
[ORYGINAŁ]- będzie jednak wciąż obowiązek rejestracji rowerów z silnikiem o mocy ponad 250W. Żeby zarejestrować rower z silnikiem o mocy ponad 250W potrzeba będzie spełnić kilka warunków
[WERSJA PO ZREWIDOWANIU FAKTÓW]SŁAWEK: [...] przy fascynacji wspomaganiem rowerów silnikiem czy to elektrycznym czy spalinowym zapominamy o jednym- że król w to wkroczy i zakaże
[ORYGINAŁ]- [...] jeżeli komuś strasznie podoba się idea silnika elektrycznego czy spalinowego w rowerze to powinien wiedzieć że król wprowadzi dokładne regulacje i obowiązki w tej kwestii
[WERSJA PO ZREWIDOWANIU FAKTÓW]Jak kolega Gemsi przestanie się już "obrażać" to napisze coś więcej o High-Racerze. Nie obrażajcie się bez końca drodzy Lordowie. Mówię to ja - chłop ze wsi (choć obecnie mieszkam w mieście). Mi wielokrotnie na tym forum wcinano się w temat i "podcinano skrzydła nim się dobrze rozwiną". Skrzydła ... odrastają, a wycinanki ... uzupełniam informacjami "na temat". Trzymam za Was kciuki.