Autor Wątek: Przeciwskręt, czyli countersteering  (Przeczytany 4145 razy)

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
Przeciwskręt, czyli countersteering
« dnia: Sierpnia 10, 2010, 09:36:17 am »
Na forum nic nie znalazłem i albo kolarze poziomi nie wiedzą co to albo o tym nie piszą, a to dziwne jest bo przy jazdzie na LWB jest to dosyc istotny element, przynajmniej tak mi sie wydaje.

To może w skrócie o co kaman ?
Countersteering to metoda "położenia" jednosladu na bok podczas skrętu, jadąc szybko wygodniej jest skręcic przez pochylenie się niż przez machanie długa rurą sterową ( przy krótkiej rurze tez mozna ), a jak to zrobic prościej, otóż delikatne skręcenie kierownicy w kierunku przeciwnym do tego w który chcemy skręcic spowoduje że jednoslad "położy" się na strone w którą chcemy skręcać, zauważyłem że jest to dosyc dobra metoda na skręcanie takim długasem jakiego zbudowałem.

Technika przeciwskrętu jest skutecznie stosowana przez motocyklistów i tam chyba jest łatwiejsza do wychwycenia ( wieksze masy, prędkości ), nie chce powtarzać całego wywodu na temat przeciwskrętu, jeśli ktos jest zainteresowany to odsyłam do zapoznania się z dosyc obszernym artykułem

http://www.motogen.pl/artykuly/porady/szkola-jazdy-tomka-kulika-przeciwskret-czyli-countersteering,art6.html

Wydaje mi sie, że warto o tym wiedzieć żeby świadomie uzywać,  bo pewnie część z was robi to nie zdając sobie z tego sprawy :)

cruzbike

• wyczynowiec na poziomie
  • Solec Wielkopolski
Odp: Przeciwskręt, czyli countersteering
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 10, 2010, 11:06:31 am »
Ja tak robię :) ale nie przechylam się zbyt mocno bo boję się że zaliczę żużel. A żużel nie równy i boli jak cholera  ;D
GG: 13949582

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 10, 2010, 01:01:42 pm »
Temat był poruszany przez Macieja D. w " Bardzo tani rower poziomy"  ;)
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 10, 2010, 01:53:38 pm »

Ale założony osobny wątek do tego celu jest jednak lepszy. Jestem "za".
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 10, 2010, 06:10:52 pm wysłana przez Maciej Długosz »

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 10, 2010, 04:54:08 pm »

Szukałem i nic nie znalazłem ;)

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 10, 2010, 06:10:29 pm »

Wystarczyło wpisać w pole szukaj "przeciwskręt" i kliknąć "Szukaj". Wtedy wyskoczy np:

http://forum.poziome.pl/index.php?topic=632.75    ---> tutaj trochę już jest na ten temat napisane (poniżej połowy strony) ale osobny wątek jest lepszy

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 10, 2010, 09:20:19 pm »

Wystarczyło wpisać w pole szukaj "przeciwskręt" i kliknąć "Szukaj". Wtedy wyskoczy np:

http://forum.poziome.pl/index.php?topic=632.75    ---> tutaj trochę już jest na ten temat napisane (poniżej połowy strony) ale osobny wątek jest lepszy

masz rację, nie wiem jak ja szukałem, ale widzę że tam też Ci się dostało ;)