Autor Wątek: Rysunki opisy techniczne [komponenty, ramy]  (Przeczytany 25763 razy)

MaciejDlugosz

• Gość
Rysunki opisy techniczne [komponenty, ramy]
« dnia: Lipca 04, 2010, 10:42:38 pm »
Chwilowo nie mam żadnego prawdziwego rysunku technicznego ale zakładam ten wątek żeby mieć łatwy dostęp do części rowerowych które tak naprawdę są rzeczami wykonanymi z metalu.

Obróbka/ ulepszanie metalu to m.in.:
- odtłuszczanie, czyszczenie (aceton, szczotka drucianka, szczotka drucianka na szlifierce kątowej, szczotka nylonowa)
- piaskowanie, śrutowanie
- polerowanie
- malowanie (pędzlem, spray'em, pneumatycznym pistoletem)
- lakierowanie
- niklowanie, chromowanie (ewentualnie inne powłoki)
- cięcie na wymiar (piłą, plazmą, strumieniem wody pod dużym ciśnieniem, laserem, gilotyną)
- toczenie rzeczy w kształcie cylindrycznym, dokładne ustawianie wymiarów rur zarówno od zewnątrz jak i od wewnątrz (tokarką)
- frezowanie (frezarką)
- szlifowanie - czyli wygładzanie ostrych krawędzi po cięciu (szlifierką kątową z grubą tarczą do cięcia, szlifierką z "listkówką", szlifierką stołową, pilnikiem)
- gięcie (giętarką, wyginając materiał zamocowany w imadle np. kluczem "francuzem")
- spawanie (spawarką MIG/MAG/TIG/MMA/acetylenem/lutowanie twarde)
- nitowanie (nitownicą ręczną, nitownicą pneumatyczną)
- wciskanie - np. łożysk, panewek (prasą, ewentualnie wbijanie młotkiem)
- gwintowanie (gwintowniki, narzynki, można również utoczyć gwint tokarką, ewentualnie walcowanie ---> gwint w porządnych szprychach jest walcowany)
- wiercenie (wiertarką stołową, wiertarką ręczną, wiertarką ręczną z uchwytem, wiercenie wiertłem lub otwornicą, koronki bimetaliczne, ewentualnie palenie laserem/plazmą)
- hartowanie, odpuszczanie, azotowanie - gdy bazowy materiał jest miękki (np. najtańsza konstrukcyjna stal) to ma stosunkowo słabą wytrzymałość, można znacznie poprawić wytrzymałość materiału ogrzewając go do odpowiedniej temperatury i chłodząc (to są dokładne temperatury i trzeba je znać)

Proponuję żeby umieszczać prawdziwe rysunki techniczne a nie żadne szkice. Przy rysunkach proponuję żeby podawać rodzaj i kolejność obróbki żeby osoby "zielone w temacie" mogły sobie znaleźć zakłady w okolicy lub e-mailem wypytać o wycenę usług obróbki metalu.

Przykład:

MUFA SUPORTU

MATERIAŁY:
- rura stalowa bez szwu fi 40mm grubość co najmniej 4mm (stal konstrukcyjna, typ: .... ) ----> przykład (może być alu) w hurtowni stali mogą mieć skrawki, jak nie mają to niestety trzeba kupić np. 2m :(

PROCESY:
- cięcie rury fi 40mm na wymiar 68mm
- kontrola czy ucięte prosto
- oszlifowanie końców (lub w trakcie toczenia zrobić tzw. "fazki") szlifierką stołową, pilnikiem lub ewentualnie szlifierką kątową z grubą tarczą szlifierską
- gwintowanie gwintownikiem lub tokarką: gwint angielski (BSA), 1.37" x 24 TPI (TPI = Threads Per Inch), miska lewa gwint prawoskrętny, miska prawa gwint lewoskrętny
- gwinty na co najmniej głębokość 12mm
- kontrola gwintów, ogólna kontrola jakości (czy np. rura nie jest pęknięta lub zdeformowana gdy była zaciskana w imadle, itp..)

RYSUNEK TECHNICZNY (nie mam - jak będę miał to dołączę)    ----> podstawa działania gdy zlecamy komu z zewnątrz

To chyba najprostsze i najskuteczniejsze rozwiązanie żeby sobie nie utrudniać życia gdy w naszej okolicy już są liczne zakłady ślusarskie/ rzemieślnicze/ spawalnicze/ metalowe. I już jesteśmy w dorosłym świecie. Nie musimy załatwiać "po znajomości", bo mamy rysunki techniczne i procesy obróbki. A jak się nam nie chce to dzwonimy/ piszemy e-maila do specjalistów od rowerów i mamy w d...pie techniczne podejście. Pasuje?
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 06, 2010, 04:21:15 pm wysłana przez Maciej Długosz »

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
Odp: Rysunki opisy techniczne [komponenty, ramy]
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 05, 2010, 04:37:09 pm »
co do tego rysunku to mało który zakład skapnie się co to BSA bo nie ma nawet takich w normach :)

Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 05, 2010, 10:04:03 pm »
co do tego rysunku to mało który zakład skapnie się co to BSA bo nie ma nawet takich w normach :)

Mam wrażenie że nie można podać nic technicznego, bo nawet z tym będzie problem. Trochę mnie to dziwi. No to pora na szczegółowe wyjaśnienia:

BSA 1.37" x 24 TPI to oznaczenie gwintu calowego

- BSA oznacza gwint angielski,
- 1.37" (34,798mm) to średnica zewnętrzna gwintu,
- 24 TPI (Threads Per Inch) oznacza 24 zwoje na cal (9,449 zwojów na 1 cm)

Tokarka z prawdziwego zdarzenia umożliwia cięcie zarówno gwintów metrycznych jak i calowych. No chyba że tokarz jest biedny i ma tylko tokarkę do cięcia gwintów metrycznych (tak naprawdę to chodzi tylko o skalę na kole pociągowym - bo tokarka jako taka utoczy dowolny gwint). To taki biedny nie uświadczy nam usługi

Te przeliczniki z cali na system metryczny który podałem w nawiasach są niepraktyczne - podałem to jako ciekawostkę. Choć sposobem to i jeża...

Jeśli porządny gwintownik np. firmy Park Tools kosztuje 2000 zł (nie wiem ile, są też gwintowniki za 400 zł) to może byłoby dobrze zlecić wykonanie gwintownika firmie która się zna na tym, np.:

http://www.fanar.pl/fanar.php?lang=
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 06, 2010, 02:01:59 pm wysłana przez Maciej Długosz »

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 05, 2010, 10:36:05 pm »
i znowu off top

nie sztuką jest gwintownik sztuką jest to zrobić osiowo pojedynczym gwintownikiem to raczej nie realne, dla tego kosztuje 400 zł bo to są dwa gwintowniki połączone na jednej oście. Chyba że gwintownik montujesz do tokarki lub gwintownicy maszynowej :) bo ręcznie to odpada w przypadku pojedynczego gwintu.

w normach gwinty BSA (BA- British association)  na 1 3/8 (1.37" to 1 i 3/8") ma określoną liczbę zwoii i wogule ten bsa ma jakieś inne kąty i nawet nie calowe calowy ma 55 st a ten ma 49,5 st,
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 05, 2010, 10:51:51 pm »
Nie sztuką jest gwintownik sztuką jest to zrobić osiowo pojedynczym gwintownikiem to raczej nie realne, dla tego kosztuje 400 zł bo to są dwa gwintowniki połączone na jednej oście.

Ośka chyba nie taka droga! Same gwintowniki BSA (komplet lewy/prawy) kosztują 240 zł (na zdjęciu zdaje się jest gwint włoski - ale dostępne są zarówno BSA jak i włoski). Kompletny przyrząd (dwa gwintowniki na jednej ośce) kosztuje 409 zł:

http://pro-bike.pl/produkty/item_65_koronka_gwintownika_do_suportu.html

w normach gwinty BSA ma określoną liczbę zwoii

W przypadku mufy podane jest dokładnie. 24 zwoje na cal.

i wogule ten bsa ma jakieś inne kąty i nawet nie calowe calowy ma 55 st a ten ma 49,5 st

No to chyba mamy wszystko:

- liczba zwoi 24 na cal
- średnica zewnętrzna gwintu 1.37 cala
- kąt zarysu 49,5 stopnia
« Ostatnia zmiana: Lipca 19, 2010, 11:13:42 am wysłana przez Maciej Długosz »

okon140

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 04, 2010, 09:58:18 am »
- rura stalowa bez szwu fi 40mm grubość co najmniej 4mm

Rozumiem że średnica zewnętrzna 40mm, a wewnętrzna bez gwintowania? 36mm?
Gwint rozumiem że 1mm a nie 1cm ;d

- liczba zwoi 24 na cal

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 04, 2010, 12:41:39 pm »
- rura stalowa bez szwu fi 40mm grubość co najmniej 4mm

Rozumiem że średnica zewnętrzna 40mm, a wewnętrzna bez gwintowania? 36mm?
Gwint rozumiem że 1mm a nie 1cm ;d

Tak - podałem średnicę zewnętrzną. Wewnętrzna średnica bez gwintowania przy rurce 40mm i ściance 4mm wynosi zatem 32mm, a nie 36mm. Narysuj sobie cyrklem okrąg o średnicy 40mm i wewnątrz tego okręgu narysuj drugi (środek zaczepiony w tym samym punkcie) o średnicy 32mm i zmierz "grubość ścianki". Ta średnica zewnętrzna 40mm jest w gruncie rzeczy dowolna/ nieistotna. Bardziej ważne jest to, żeby mieć "naddatek" materiału wewnątrz tej rurki którą będziemy gwintowali. Fajnie byłoby ulać metal od razu z gwintem. Ale gwinty wymagają jednak "skrobania" i wtedy potrzebny jest naddatek który "zekrobiesz". Sorry za takie śmieszne słownictwo ("skrobać") - staram się tylko być opisowy ("Musisz je skrobać, bo jest twarde" - Dzień Świra). W przypadku suportu (rura gwintowana od środka) mamy średnicę wewnętrzną gwintu 1,33" (33,822mm) oraz średnicę zewnętrzną gwintu 1.37" (34,798mm). W przypadku rury gwintowanej od wewnątrz musimy mieć "na dzień dobry" mniejszy okrąg który "zeskrobiemy" po ściance na większy. Gdy mamy średnicę zewnętrzną rury 40mm, ściankę 4mm to średnica takiej rurki wewnątrz wynosi 32mm. No to mamy wtedy 33,822mm - 32mm = 1,822mm tyle mamy różnicy w średnicy. Ponieważ to jest różnica w średnicy to na samej ściance daje to 1,822mm/2 = 0,911mm - czyli tyle mamy naddatku materiału. (Jak chcesz to rozrysuj to sobie na kartce). Czyli musimy rozszerzyć średnicę wewnętrzną rury z 32mm do 33,822mm. Tokarka ma w takim przypadku za zadanie utoczyć 0,911mm materiału i nagwintować.

Jeżeli 0,911mm do zeskrobania na ściankę to za duży naddatek dla samego gwintownika i gwintownik się zacina i nie daje rady to przepraszam. Wtedy radzę użyć rury 39mm, ścianka 3mm. Mamy wtedy: rura o średnicy zewnętrznej 39mm i grubości 3mm. Średnica wewnętrzna rury wynosi wtedy 33mm. Wtedy mamy 33,822mm - 33mm = 0,822mm. 0,822mm/2 = 0,411 mm naddatku materiału do "ściągnięcia". Gwintownik spokojnie powinien tyle "zeskrobać".

Jak się mylę co do możliwości gwintownika to proszę mnie poprawić. Wyczytałem że wystarczy żeby gwint miał 60 - 75% wysokości zarysu. Wysokość zarysu gwintu wynosi (34,798-33,822)/2 = 0,488mm. Czyli oznaczałoby to w przypadku gwintownika że 68% zarysu wynosi 0,332mm. Czyli średnica wewnętrzna gwintu realnie wynosiłaby 34,798-(2*0,332) = 34,154mm. Wtedy bardziej pasowałaby średnica wewnętrzna niegwintowanej rury 34mm (wtedy wystarczyłaby rura o zewnętrznej średnicy 40mm, grubość ścianki 3mm = średnica wewnętrzna 34mm albo: rura o zewnętrznej średnicy 42mm, grubość ścianki 4mm = średnica wewnętrzna 34mm). Dla tokarki to bez znaczenia, dla gwintownika zaś robi to różnicę.

Ważne jest żeby materiał na suport nie był mimo wszystko za cienki. Bo w trakcie spawania będzie się giął - przy cienkiej ściance trzeba przed spawaniem wkręcić suport w mufę. Albo spawać zgodnie ze sztuką żeby nie było odkształceń cieplnych:

Dla 100% pewności nawet przy grubej ściance jednak warto wkręcić suport (tylko nie przepalić w trakcie spawania mufy żeby nie zespawać suportu razem z mufą!!!).

Sorry za system metryczny w obliczeniach - tokarka która miałaby coś takiego utoczyć powinna mieć skalę w calach (dla gwintownika nie ma to znaczenia).
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 26, 2010, 09:46:31 pm wysłana przez Maciej Długosz »

okon140

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 04, 2010, 03:18:48 pm »
Tak - podałem średnicę zewnętrzną. Wewnętrzna średnica bez gwintowania przy rurce 40mm i ściance 4mm wynosi zatem 32mm, a nie 36mm.

Czasem tylko wziąć i się czymś mocno walnąć. :D Moje poprzednie stwierdzenie pozostawię bez komentarza ;d
Mam pytanko jednak co do rysunku technicznego. Na rzucie z lewej (czyli ten znajdujący się po prawej co oczywiście jest logiczne :P) umieściłem gwint 1mm. Jak myślicie wystarczy ten rysunek

plus +
-  liczba zwoi 24 na cal
aby poprawnie wykonać mufę? Nie lubię sytuacji w której przychodzę coś załatwić ludzie patrzą się jak na debila, albo nie wiedzą o co chodzi, albo mówią że u nas nie da rady takich rzeczy...
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 04, 2010, 03:22:54 pm wysłana przez okon140 »

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 04, 2010, 03:41:43 pm »
nie zapomnij że z jednej strony lewy a z drugiej prawy gwint
Moja mała firemka

Druga strona

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 04, 2010, 08:34:00 pm »
Okon140 skomplikowałeś ten rysunek do kwadratu. Wystarczy zrobić przekrój z zaznaczonymi średnicami z prawej, długością na dole i gwintami z odnośnikami.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 04, 2010, 10:46:49 pm »
Nie mam doświadczenia w robieniu rysunków technicznych ale w przypadku mufy suportu "sknociłem" coś takiego co widać poniżej. Jeśli jakiś parametr źle obliczyłem to proszę mnie poprawić. Kąt zarysu mam podany tylko od Cyqlop'a - nie mogłem nigdzie znaleźć tego parametru w przypadku gwintu BSA - więc polegam tylko na tej jednej (niepotwierdzonej nigdzie indziej) informacji. Gwint z prawej strony jest lewoskrętny i stąd oznaczenie "LH". Można dopisać na rysunku żeby nie było "ZONK'a": "lewoskrętny BSA [...]". Ale oznaczenie "LH" też do czegoś zobowiązuje. Średnica wewnętrzna gwintu wyszła mi z obliczeń dokładnie 1,331584" i zaokrągliłem na rysunku do 1,33":

Dodatkowo po ucięciu rury na wymiar 68mm trzeba wygładzić ostre krawędzie pilnikiem czy szlifierką (nie ma tego na rysunku - to zdaje nazywa się fachowo "zrobić fazki" albo "zrobić podtoczenie" - może to od razu zrobić tokarz). Można wprowadzić informację/adnotację o "zrobieniu fazek" na rysunku technicznym (właściwie to nawet "należałoby"). Gwint z lewej strony (prawoskrętny) i z prawej strony (lewoskrętny - oznaczenie "LH") jeden i drugi musi być z drugim współosiowy. Inaczej nie wkręcimy drugiej nakrętki wkładu suportu. Na tokarce z osiowością nie będzie żadnego "problemu" - wrzeciono jest dokładne. Tutaj - dziękuję za radę Cyqlop'a - jeżeli ma to być robione ręcznie gwintownikiem to najlepiej mieć dwie narzynki na jednej osi. Ryzyko "niewspółosiowości" gwintu w przypadku operowania gwintownikami bez ustawiania ich na jednej osi jest zbyt duże i potem może być "ZONK" (tzn. nakrętka mufy się nie wkręci, bo suport będzie minimalnie "niewspółosiowy"). Długość gwintu to 12mm - tyle powinno wystarczyć. Sugerowana przeze mnie grubość ścianki rury to 4mm. Opisałem wyżej że można zejść z tą grubością - ta kwestia jest do wyboru. Zasadniczo liczy się wymiar gwintu i długość mufy. Zewnętrzna średnica mufy suportu (np. owe 40mm) nie ma jakiegoś wyjątkowego znaczenia (po prostu wiąże się z tym grubość ścianki rury i w przypadku cienkich ścianek wymagana będzie większa ostrożność przy spawaniu, uważam że obowiązkowe wkręcenie suportu przed spawaniem). Chyba też powinny być podane tolerancje wymiarów zarówno "w plusie" jak i "na minusie". Czasami jedna z tolerancji wynosi 0,000mm. Nie wiem jakie są reguły tolerancji dla gwintów. Jest to ważne - bo odebrany produkt trzeba przecież skontrolować. Najlepiej mieć ze sobą wkład suportu. Gwint jest dosyć ciasny i drobnozwojowy i na wszelki wypadek wziąć smar i klucz do wkręcania mufy gdyby w palcach nie chciała się wkręcić głębiej albo gdyby nie chciała się potem wykręcić (mówię o sprawdzaniu gwintu w momencie kontroli "na miejscu"). Żeby się nie zbłaźnić to trzeba ostrożnie wkręcać suport (albo się przyjrzeć jak biegną zwoje), bo np. gdy odwrócimy go w niewłaściwą stronę to możemy próbować wkręcać lewostronny gwint w prawoskrętny (niby głupie a jednak ważne).

To może być mylące i nie wiem czy wolno tak robić: na moim pseudo-technicznym-rysunku są pomieszane systemy metryczne (calowy + milimetrowy). Nie wiem czy tak można mieszać na jednym rysunku? Może to wprowadzić tokarza w błąd? Gwint jest angielski i podaje się go w calach. Tokarka na której ma być wykonany ten element "od biedy" mogłaby mieć podziałkę tylko milimetrową. Wtedy mamy:
- średnica zewnętrzna gwintu 34,798 mm (1.37")
- średnica wewnętrzna gwintu 33,822 mm (1.33")
- skok gwintu 9,449 zwojów na 1 cm (24 TPI)
« Ostatnia zmiana: Października 03, 2010, 02:04:56 pm wysłana przez Maciej Długosz »

tomigelo

• kolarz na poziomie
  • 20 latek od pierwszej poziomki :)
    • www.poziome.republika.pl/techno12.htm
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 06, 2010, 03:58:13 pm »
Opis jak zrobić swb z profili stalowych...

http://www.dutchbikes.nl/pagina/homebuilders.html

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Października 03, 2010, 02:19:00 pm »
Żeby zrewidować moje "obliczenia" odnośnie mufy suportu BSA 1,37" 24 TPI (czyli typowa mufa rowerowa pod montaż korb/ misek suportu) zerknąłem na stronę Niemców. Okazało się że popełniłem błąd co do średnicy wewnętrznej (i w związku z tym zarys gwintu też źle obliczyłem). Niemcy wiedzą lepiej:

http://www.fahrradmonteur.de/fahrradgewinde.php     ----> niemiecka precyzja co do gwintów

Jeśli dobrze widzę (nie rozumiem zbyt dobrze technicznego języka niemieckiego) to mamy:
- średnica zewnętrzna gwintu 34,798 mm
- średnica wewnętrzna gwintu 33,670 mm
- 24 zwoje na 1 cal
- zarys gwintu 1,058 mm (0,529mm do "zeskrobania" na ściankę tokarką czy do nagwintowania gwintownikiem)
- kąta zarysu zęba nie podają ----> ??
- z jednej strony mamy gwint lewostronny, z drugiej prawostronny

Oznaczenie niemieckie: M 35×1 re. u. li., zarys gwintu 1mm, norma DIN 517.
« Ostatnia zmiana: Października 03, 2010, 03:28:43 pm wysłana przez Maciej Długosz »

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #13 dnia: Października 03, 2010, 05:54:21 pm »
Co do fazowania: możesz napisać na rysunku uwagę - Wszystkie krawędzie stępić ( lub fazować i tu podajesz np. 1/45`)
Jak będziesz dawał rysunek , to daj też wkład suportu, to tokarz dopasuje tak, żeby się wkręcało. Normalnie służą do wyk. dokładnych otworów, czy gwintów sprawdziany. Jak dasz wkład, to tokarz sobie sprawdzi wszelkie potrzebne parametry i gwint wykona.
Po spawaniu może się okazać, że spaw trochę pościągał zarys gwintów i należy przegwintować gwintownikiem ręcznym.

Jak chcesz wykonywać rysunki detali, musisz się zapoznać z podstawą rysunku. Jeśli nie chcesz inwestować w poradniki (Inżyniera, lub Mechanika) to wszystkie informacje znajdziesz w podręcznikach szkolnych np. dla Technikum Mechanicznego. Poradniki są lepsze, bo możesz też znaleźć info o obróbce cieplnej, stopach met., czy mechanice technicznej.

Na sprawdzianie  w TM można było dostać pytanie - Podaj zastosowanie żeliwa szarego sferoidalnego. (jeśli nie pomyliłem po tylu latach pojęć ;))   
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #14 dnia: Października 03, 2010, 07:07:03 pm »
Jak wrzucić .pdf w forum? Bo mogę udostępnić swój stary rysunek mufy.
« Ostatnia zmiana: Października 03, 2010, 07:09:00 pm wysłana przez Franc »
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800