Znalezione na necie, ale nie mam innych informacji - co, kto, gdzie, skąd ani kiedy?.. Użyte w opisie litery sugerują wschodnie rejony Europy, a forma rysunków - wniosek patentowy. Od paru tygodni na zmianę szukam na necie i próbuję rozszyfrować działanie, ale nie daję rady..
Znalezione na necie, ale nie mam innych informacji - co, kto, gdzie, skąd ani kiedy?.. Użyte w opisie litery sugerują wschodnie rejony Europy, a forma rysunków - wniosek patentowy. Od paru tygodni na zmianę szukam na necie i próbuję rozszyfrować działanie, ale nie daję rady..
Zmęczony już jestem, padam na twarz i mogę mogę być w błędzie, ale IMHO działa to tak:
-po pierwsze primo

koło jak widać nie jest szprychowe, tylko wykonane jakby z "talerzy " wypełniających przestrzeń od piasty do obręczy.
-po drugie primo

, to małe kółko zębate na 1 fotce trochę na lewo do góry, umieszczone jest na ośce osadzonej w talerzach (patrz pkt. 1), w układzie tzw. satelity i zesprzęglone jest łańcuchem z korbami.
- i teraz tak

-> kręcisz korbami i zaczynasz kręcić "satelitą". Satelita ma drugą koronkę, a na niej łańcuch napędzający piastę koła. Koło zaczyna się toczyć, satelita "fruwa" wokół piasty ale nadal przekazuje napęd na koło. Chyba cały knyf polega na tym żeby przełożenie pomiędzy satelitą na koronką napędową nie była 1:1 bo wtedy za napędu nici.
- pozostaje
tylko kwestia przełożeń

. Fotka nr 3 jest dla mnie zagmatwana, ale teoretyzując dalej, wygląda to tylko na kwestie zmiany przełożenia pomiędzy satelitą, a koronką piasty koła. Wyobrażam sobie, że przy odrobinie wysiłku wystarczyłby mechanizm podobny do dajmy na to nexusa.
Najbardziej to w tym wszystkim zakręcone byłoby wykonanie piasty bo trzeba by mieć oś koła, na niej tradycyjnie ułożyskowana piasta, a w osi jeszcze dziura na łożyska dla osi korb.
Poprawcie mnie jeśli się mylę, bo ja już tylko się do spania dziś nadaję

Ciężko się o tej godzinie w głowie te wszystkie kółka na raz obracać

. Trzeba by w jakimś 3D model zrobić i zakręcić kółkami, żeby teorię potwierdzić.
Swoją drogą patent z fantazją