Autor Wątek: Bardzo tani rower poziomy  (Przeczytany 200534 razy)

MaciejDlugosz

• Gość
Odp: Bardzo tani rower poziomy
« Odpowiedź #165 dnia: Lipca 21, 2010, 04:18:12 pm »
Koszty wysyłki roweru z Holandii do Polski:
- rower trzeba zapakować w karton
- łączne wymiary po zsumowaniu: długość+ (2 x wysokość) + (2 x szerokość) przesyłki nie mogą przekroczyć 300cm, długość przesyłki maksymalnie 175cm (w zależności od kuriera - mówię o DPD)
- w praktyce wychodzi że trzeba rower do wysyłki rozmontować
- waga jednej paczki to max. 31,5kg (większość kurierów ma takie ograniczenie)
- rozmontowany rower powinien być zabezpieczony żeby "nie latał" w kartonie - wypełnić puste przestrzenie folią, papierem, itp..
- rower dostarczyć do kuriera (np. DPD, GLS, UPS)
- wypełnić kwity adresowe
- zapłacić 28 EUR - tyle kosztuje kurier DPD, nie ma żadnych ukrytych opłat
- przesyłka jest gratis ubezpieczona na wypadek uszkodzeń/ zagubienia/kradzieży do kwoty 520 EUR (mowa akurat o kurierze DPD)
- paczka idzie w systemie "door-to-door", czyli prosto pod zadany adres (nie ma jakiegoś "centralnego punktu" gdzie klient musi przyjechać, lecz dowożą pod konkretny adres - to też uwaga odnośnie kuriera DPD)

P.S. Za wysyłkę roweru z Polski do Holandii za pośrednictwem Poczty Polskiej zapłaciłem coś 160 zł (a paczka ważyła poniżej 20 kg). Znowu zadziwiająca ekonomia - wystarczy znaleźć odpowiedniego kuriera i wysyłanie paczek za granicę wcale nie wychodzi tak drogo.
« Ostatnia zmiana: Lipca 23, 2010, 11:31:36 am wysłana przez Maciej Długosz »

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #166 dnia: Lipca 23, 2010, 03:05:49 am »
Znalazłem M5 City Mate w cenie 80 EUR (+/- 320 zł) w dosyć dobrym stanie, do wymiany napęd. Kupiłem go. Rama w dobrym stanie farby/ lakieru i bez pęknięć, jedynie troszkę podrdzewiały przedni widelec. Obręcze proste. Rower całkiem podobny do pokazywanego na pierwszym zdjęciu poniżej (nie zrobiłem mu zdjęcia przed demontażem więc posługuję się wcześniejszym już zdjęciem - na pierwszym zdjęciu jest trochę inny bagażnik, inna korba, i bez lusterka - posłużyłem się poprzednim zdjęciem nim rower został rozmontowany):

http://fietsen-brommers.marktplaats.nl/fietsen-ligfietsen/348034622-m5-city-bike.html

A tutaj kupiony rower za 80 EUR na "inspekcji":

Rower znalazł nowego właściciela w Polsce. Rower został wysłany rozmontowany/ zapakowany w kartonie. Sam koszt wysyłki kurierem DPD z Holandii do Polski wynosi 28 EUR. Klient zapłacił za ten używany rower 600 zł. Rower poziomy nie musi być drogi. Holendrom nie chce się bawić w rozmontowywanie roweru do transportu, zabezpieczanie przesyłki i preferują odbiór osobisty.
« Ostatnia zmiana: Października 12, 2010, 12:20:41 pm wysłana przez Maciej Długosz »

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #167 dnia: Lipca 23, 2010, 11:45:13 am »
Jak spojrzałem na pozostałe aukcje tego użyszkodnika - wyłonił mi się obraz handlarza sprowadzającego rowerki z okolic depresyjnych.... I taki "szpec" nie może sobie poradzić ze sprzedażą? Gdyby poczytał forum poziome.pl wiedziałby jaki kurs należy ukończyć by ten rower "podrasować" i dopiero wtedy powybijałby nam oczy znaczkiem supersprzedawcy na alledrogo.pl :) ;)
... jeśli wiesz co chcę powiedzieć.... <Kasia Nosowska>

Bez podrasowania roweru też się da go łatwo sprzedać. Tylko trzeba być aktywnym. I szukać. I umieć ryzykować np. kupując rower nie mając nagranego klienta. Właśnie dzisiaj wysłałem jeden rower poziomy do Polski za który właściciel zapłaci 600 zł (w cenie wliczona przesyłka). Rower wymaga wymiany napędu (długi łańcuch, nakręcany wolnobieg 7 biegów, przednia zębatka, lewe ramię korby montowane na kwadrat też jest do wymiany, bo było zamontowane krótsze - na drugim ramieniu była przejściówka na krótsze) oraz żeby założyć nowe pancerze/ linki. Poza tym jest OK. W sumie wyjdzie klienta około 900 zł. Rower nie "samoróbka" ale M5 City Mate. Fajny rower do miasta. alletanio.pl :) ;) ... jeśli wiesz co chcę powiedzieć... <Maciej Długosz>
« Ostatnia zmiana: Lipca 23, 2010, 11:47:37 am wysłana przez Maciej Długosz »

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #168 dnia: Lipca 23, 2010, 12:03:24 pm »
Maćku ja akurat jestem człowiekiem który jak już za coś płaci chce mieć to na gotowo tak że wsiadam i jade.
Za mojego pozioma zapłaciłem 600 zł - niby tanio.
Pozioma kupiłem nawet na niego nie wsiadając - po przyjezdzie do domu  -pierwsza jazda i zonk - rower za krótki więc jako pomysłowy dobromir odwiedziłem zaprzyjaźnionego spawacza który za paczkę fajek wspawał mi kawałek ramy i już prawie było ok. Żeby zamalować rame pojawił się kolejny problem - farba którą był rower pomalowany "ważyła" się podczas nakładania nowej więc musiałem odrapać rame do zera grunt i farbe niby nic za zdarcie i pomalowanie wyszło koło 100. Podczas montażu po przedłużeniu linki za krótkie - kolejne 60 zł do rachunku. Łańcuch poklepałem z własnych zapasów choć i tak czeka teraz wymiana. Więc takie kupowanie w ciemno nie zawsze wychodzi do przodu :(
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #169 dnia: Lipca 23, 2010, 01:21:33 pm »
Maćku ja akurat jestem człowiekiem który jak już za coś płaci chce mieć to na gotowo tak że wsiadam i jade.
[...] kupowanie w ciemno nie zawsze wychodzi do przodu :(

Masz rację. Ja kupiłem w ciemno Flevo-Racera. Kosztował w zakupie 150 EUR (+/- 600 zł). Po sprowadzeniu go i po "dołożeniu" w niego wyszło 1200 zł. Już pomijam fakt że teraz rozmyślam jak tanio przerobić go na trójkołowca, bo w mieście przy niskich prędkościach "ściąga na boki" - trudno się nim jeździ przy niskiej prędkości. Mam chrapkę na to (nie cały rower ale sam tył - bo jest wystawiony na sprzedaż właśnie ten tył):

http://link.marktplaats.nl/362476038

[EDIT]Tak też zrobiłem - kupiłem sam tył i założyłem do swego Flevo-Racera: [EDIT]

Ten M5 City Mate o którym pisałem we wcześniejszym poście ma wysuwany boom i wystarczy spokojnie dla osób od 1,60 do 2,00m. Sprawdzałem to. Osoba która go kupiła lubi/umie dłubać więc nie było problemu i wymieni sobie napęd, pancerze/ linki/ lewą korbę.

Oglądałem też dużo wcześniej bardzo fajny i tani rower za 75 EUR (bez mono-wheel):

No i rama zrobiona "na wymiar" 1,70m. Można było przysunąć fotelik bliżej do kierownicy ale nie można było dostosować pod wzrost większy jak 1,80m. Zawadzałem nogami o kierownicę. Można by coś kombinować, bo rozjeździłem się rowerami nawet w zbyt bliskim ustawieniu siodełka do korb. Mam 1,90m wzrostu. Rower bardzo dobrze się prowadził. Był w przyzwoitym stanie. Była też wada która zdyskwalifikował go - duży promień skrętu spowodowany przełożeniem popychacza (plus ograniczenie skrętu przez wyginający się łańcuch). Nie nadawał się do miasta.
« Ostatnia zmiana: Lipca 25, 2010, 05:53:06 pm wysłana przez Maciej Długosz »

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #171 dnia: Lipca 26, 2010, 10:16:28 pm »
Batavus Relaxx + zapasowe kompletne koła + zapasowe korby. Cena 90 EUR (+/- 360 zł):

http://link.marktplaats.nl/363796216

A ten wygląda na samoróbkę. Kosztuje 50 EUR (+/- 200 zł):

http://link.marktplaats.nl/363807494

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #172 dnia: Lipca 26, 2010, 10:20:56 pm »
Ten wygląda na bardzo zadbany rower - Batavus Relaxx z Shimano Nexus 7, rolkowe hamulce. Cena 175 EUR (+/- 700 zł):

http://link.marktplaats.nl/363842959

PrzemO

• wyczynowiec na poziomie
  • Never talking just keeps walking...
    • Sporty alternatywne
« Odpowiedź #173 dnia: Lipca 28, 2010, 11:31:36 pm »
Tak oglądam te Batavusy i się zastanawiam: co spieprzono w tym rowerze, że po takiej taniości ludzie chcą się go pozbyć. Można by pomyśleć - na gwałt byle szybko.

Podobnie Giant revive - rowerek wygląda niczego sobie a ceny niektórych wręcz krzyczą - weźcie to %$#@& ode mnie.

???
Przerwa

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #174 dnia: Lipca 29, 2010, 01:31:30 am »
Tak oglądam te Batavusy i się zastanawiam: co spieprzono w tym rowerze, że po takiej taniości ludzie chcą się go pozbyć. Można by pomyśleć - na gwałt byle szybko.

Podobnie Giant revive - rowerek wygląda niczego sobie a ceny niektórych wręcz krzyczą - weźcie to %$#@& ode mnie.

???

Wtrącę się i powiem o rynku holenderskim - bo te ogłoszenia są z Holandii.

Jak firma Batavus wypuści nowy model roweru miejskiego to jest impuls żeby sprzedać "starego" poziomego czy "tradycyjnego" Batavusa i kupić sobie nowego. Batavus, Gazelle - rowery tych firm stoją w każdym sklepie rowerowym, często też na zewnątrz albo tuż przy dużej szybie i kuszą żeby je kupić. Trzeba wiedzieć że Batavus, Gazelle nie miały wysokich cen na swoje rowery poziome. Więc nie szkoda będzie puścić roweru tanio. Batavus, Gazelle, Union to najbardziej znany firmy holenderskie produkujące rowery miejskie. Batavus ma poziomy model "Relaxx", Gazelle ma "Easy Glider". Giant ma "Revive". Nie żal pozbyć się roweru który nie kosztował dwóch pensji.

Holendrzy jak nie chcą się z czymś bujać to dają niską cenę i pragną żeby jak najszybciej zjawił się kupiec. Oni uwielbiają rzeczy nowe. Sprzedanie starego oznacza często zakup nowego. Serwisowanie czegokolwiek kojarzy się im z dziadostwem. No i serwis też swoje kosztuje. A co nowe to nowe. Tak samo jest z autami (serwis kosztuje, poczucie że "auto używane stoi mocno w opozycji do stwierdzenia - nie ma to jak nowe").

... Cena serwisu. Jeden Holender opowiadał mi że za wymianę samego napędu (kaseta, przednie blaty, łańcuch, usługa) w "tradycyjnym" rowerze z przerzutkami usługa kosztowałaby go 250 EUR. To dlatego część ludzi sprzedaje rowery tanio, bo czasem nawet "serwis" się nie opłaci. To jeszcze dodajmy opony, centrowanie kół i wyjdzie 300 EUR.

Są też sytuacje kiedy rower stoi długo nieużywany, bo się po prostu ... znudził - wtedy też można go sprzedać tanio. Tak kupiłem właśnie swego Flevo-Racera. Stał długo nieużywany i właściciel stwierdził że chce go "pogonić" tanio. Zapłaciłem za niego 150 EUR. Pomimo że Flevo-Racer dziwnie się steruje i wszyscy o tym wiedzą, to ogólnie cena Flevo-Racera trzyma poziom co najmniej 500 EUR. "Bo to firma Flevo-Bike". Zatem dużo zależy też od tego czy rower stał długo nieużywany.

Holenderskie firmy "wyspecjalizowane" (Flevo Bike, M5, Nazca) w poziomach mają przeważnie tylko drogie modele. Ludzie czują się trochę oszukani, bo różnica w cenie jest 2x w stosunku do "tradycyjnych" rowerów, a praktyczność tradycyjnego dwukołowego roweru poziomego wcale nie jest 2x wyższa. Sama pozycja pozioma to nie wszystko. Jazda w zimie na dwukołowym poziomie?? Parkowanie w ciasnym mieście? Zabrać ciężkie zakupy? Zabrać dzieciaka? Przeważnie Holendrzy rezygnują całkowicie z drogich rowerów poziomych i kupują sobie wtedy wypasione "tradycyjne" mieszczuchy. Opłaca się sprzedać drogi rower poziomy, kupić "tradycyjnego" mieszczucha, a i jeszcze jakaś kasa zostanie w kieszeni. To dlatego na używanym (zadbanym) rowerze poziomym chce się przeważnie odzyskać maksymalnie dużą kasę jaką się tylko da.

Velomobile to ciekawa kwestia. Ich ceny trzymają się. Ale w stosunku do "zwykłych rowerów poziomych" użytkownicy velomobili są zazwyczaj "wierni" swoim velomobilom. Bo velomobil to jednak dużo bardzie praktyczny rower niż "zwykły rower poziomy": gdy pada deszcz, dobry rower na zakupy, dobry na wycieczkę, szybki rower gdy się chce ostro pedałować, możliwa jazda w zimie bez większego stresu. Aluminiowy Alleweder za 1000 EUR to prawdziwa okazja. Trzymają się w cenie. O cenie Quest'a, Mango - nawet mocno używanego - wolę nie wspominać.

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #175 dnia: Lipca 31, 2010, 08:30:32 pm »
Rower marki Batavus (niestety/stety w Holandii). Używany, 150 EUR:
http://link.marktplaats.nl/348564984

Już nie Holandia  - oferta na allegro

Ktoś go sprowadził, zaryzykował a teraz chce sprzedać z zyskiem. Nie widziałem jeszcze człowieka który by na swojej pracy chciał stracić  ::)

Na allegro wyśledziłem go w maju. Chwalić Boga mamy 31 lipca a koleś się nadal "buja" ze swoim batawusem i coś go opchnąć nie może. (przypomnę 1200zł - rower jest w Miliczu koło Wrocławia)
  Oj, nie tak łatwo jest coś sprzedać, jak się wydaje
  Przysłowie na dziś
  "Łatwiej coś zganić niż zrobić"  ::)
Sławek

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #176 dnia: Lipca 31, 2010, 11:05:51 pm »
Coś mi się kojarzy że ktoś go kupił, może sprowadził kolejny? Chyba że kupujący się rozmyślił..

Tak oglądam te Batavusy i się zastanawiam..

Też mnie to ciekawi, po fotkach patrząc dosyć przemyślana konstrukcja..

Podobnie Giant revive - rowerek wygląda niczego sobie...

Tego akurat macałem i ujeżdżałem. Ciężki jest, więc może przez to?

kapitanwasyl

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #177 dnia: Lipca 31, 2010, 11:08:10 pm »
Zagłówek "the best "

A tak w ogóle to te dwa żółte są z jednego źródła  , mają tylko inne fotele  ;D ;D ;D ;D

chyba że źle widzę ....
« Ostatnia zmiana: Lipca 31, 2010, 11:10:41 pm wysłana przez kapitanwasyl »
I tak w koło  Macieju ...

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #178 dnia: Sierpnia 10, 2010, 12:23:50 pm »
Kolejny tani rower poziomy z Holandii. Tym razem "zelfbouw" - czyli po naszemu: "samoróbka". Rama jest z nierdzewnej stali (RVS = RoestVrei Staal). Rower kosztuje 70 EUR (+/- 280 zł). Właściciel od razu pisze że opony są do wymiany (przeważnie w rowerach używanych napęd też bywa do wymiany):

http://link.marktplaats.nl/367363212

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
« Odpowiedź #179 dnia: Sierpnia 10, 2010, 04:09:38 pm »
jak to jest nierdzewka to ja wymiękam a gdzie połysk :)

chyba że to jakiś inny gatunek :)
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject