Autor Wątek: Napinacz łańcucha  (Przeczytany 18636 razy)

DROMADER

• kolarz na poziomie
Napinacz łańcucha
« dnia: Maja 11, 2010, 02:06:38 pm »
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/08f24f654a8da32c.html
Pytanko do kolegów. Jak radzicie zostawić czy wyrzucić rolkę napinającą łańcuch. Łańcuch w pierwotnej wersji był bez osłon, więc rolka napinająca była niezbędna, ale mimo to łańcuch w czasie testów na dziurawych drogach uderzał o wahacz.  Dołożyłem osłonę i wydaje mi się że rolka jest zbędna, gdyż łańcuch idzie prawie w linii prostej.

F.O.R.E.S.T

• kolarz na poziomie
Odp: Napinacz łańcucha
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 11, 2010, 03:04:54 pm »
Ja trochę OT, bo rama ślicznie Ci wyszła.  Pomalować tylko i może stac w jednym rzedzie z Optimami i innymi...  ;D  W każdym razie, do rzeczy, czy rama jest z alu?  Jeśli tak to jak giąłes główną rurę?  a wahacz z jakich profili jest wykonany?

F.O.R.E.S.T

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 11, 2010, 03:12:29 pm »
OK poprawiam się, właśnie zobaczyłem (gdzie ja miałem oczy!) Twojego posta w dziale galerii i wszystko jasne.  Czy byłoby dużym nietaktem zapytać ile chłopcy z Mielca zakrzyknęli za spawanie.  Z powodów techniczno - logistycznych zastanawiałem się czy nie zgłosić się do Mielca. Projekt mam b. dokładny z wszystkimi elementami w CADzie. 
Rur niestety nie chcieli mi sprzedać, skubańcy  ;) ale każdy swego pilnuje (dla DIY konstruktorów to niestety kiepska informacja).
I po raz drugi wyszedł mi OT.  Nie mogę ci odpowiedzieć na pytanie bo moja (Bardzo zresztą podobna konstrukcja) jeszcze w powijakach.

kichnu

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 11, 2010, 03:23:17 pm »
Witaj.
Patrząc na geometrię twojej poziomki, to nie potrzeba żadnej rolki.
Wystarczy pojedyńczy odcinek rurki w jednym miejścu zamocowany.
W całym zakresie pracy wahacza, łańcuch pójdzie w lini prostej.

A przy okazji pytanie:
 z czego masz te rurki?

F.O.R.E.S.T

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 11, 2010, 03:49:08 pm »
przyglądałem się Twojej poziomce do bólu oczu ;) i kolega Kichnu może mieć rację.  Zdjęcie co prawda odrobinę przekłamuje, ale przykładając do niego linijkę widać, że łańcuch układa się prawie w linii prostej.  Znaczyłoby to, że rolkę można wyciepnąć  ;D.  Na pewno zmalałyby odrobinę opory, ale tez pytanie czy na dziurach łańcuch nie będzie latał góra/dół. Z trzeciej jednak strony trzymają go rurki. Myślę, że nic prostszego tylko odkręcić rolkę na próbę i sprawdzić doświadczalnie (Jak na prawdziwego konstruktora przystało  ;D ;) ;D)  Jeśli nawet bez rolki nie da rady to wygląda mi na to, że można by ją jeszcze odrobinę opuścić i tym samym wyprostować bardziej linię łańcucha.
pozdrawiam
PS naprawdę fajna maszyna

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 11, 2010, 04:51:10 pm »
Kwestie rolki trzeba sprawdzić w jeździe, na papierze czy na fotce zwykle wygląda to trochę inaczej niż w praktyce. Trzeba sprawdzić czy nie będzie obcierać o wahacz lub o fotel ( łańcuch delikatnie się podnosi w czasie pedałowania). Najlepiej jak ktoś jedzie obok nas i obserwuje łańcuch, w czasie jazdy trzeba sprawdzić cały zakres kasety (bywa że obciera tylko przy pewnych położeniach.)

Przyłączam się do pytania o rurki prowadzące, po tym jak łańcuch prowadzony na rolkach zniszczył mi rękaw przywiązanego do fotelu polaru >:( skłaniam się ku zmianie rolek na rurki..

Btw masz może fotki dolnego mocowania fotela? Widzę że zrobiłeś coś w stylu IPS?
« Ostatnia zmiana: Maja 11, 2010, 04:52:58 pm wysłana przez Yin »

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 11, 2010, 05:10:33 pm »
z mich obserwacji zdjęcia wynika ze jest na najmniejszym z tyłu i z przodu chyba na środkowym ( bo nie widzę czy to jest 3 blatowa czy nie). Jeżeli bez rolki zrzucisz na najmniejszy blat z przodu to może ocierać.

Jak u ciebie sprawuje sie ten powietrzny amorek?
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 11, 2010, 05:57:10 pm »
Rur niestety nie chcieli mi sprzedać, skubańcy  ;) ale każdy swego pilnuje (dla DIY konstruktorów to niestety kiepska informacja).

Eeeee tam. Łaski nie trzeba. Jak iść do przodu to wystarczy nawet kupić stal i poddać ją procesom ulepszającym. Wydatek rzędu 150-200 zł żeby doradził fachman jakie DOKŁADNIE procesy (chodzi o dokładne temperatury w piecu - różnica 50 stopni ma znaczenie choć wydaje się że przy 550 stopniach nie ma znaczenia, temperatury chłodzenia w oleju, ilość tych procesów). Potem elementy ramy wysłać na takie ulepszanie cieplne i dużo z tego wychodzi. Jak już idziemy w aluminium - to alu też można ulepszyć:

http://poziome.pl/thunderbolt/materialy.htm

ALU 6061:
gatunki        końcowa obróbka         wytrzymałość na zrywanie (MPa)  wytrzymałość na zginanie(MPa)
T0        wyżarzone aluminium                                  122                              54
T4     przesycone i naturalnie starzone                      238                            143
T6     przesycone i sztucznie starzone                       306                            272

STAL Cro-Mo 4130:
Odpuszczanie     wytrzymałość na zrywanie (MPa)    wytrzymałość na zginanie (MPa)
Wyżarzona                            544                                                 340
Normalizowana                       612                                                 476
Ulepszana cieplnie                  871                                                 769

Konios

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 11, 2010, 06:57:29 pm »
Przepraszam za OT ale:
ALU 6061:
gatunki        końcowa obróbka         wytrzymałość na zrywanie (MPa)  wytrzymałość na zginanie(MPa)
T0        wyżarzone aluminium                                  122                              54
T4     przesycone i naturalnie starzone                      238                            143
T6     przesycone i sztucznie starzone                       306                            272

STAL Cro-Mo 4130:
Odpuszczanie     wytrzymałość na zrywanie (MPa)    wytrzymałość na zginanie (MPa)
Wyżarzona                            544                                                 340
Normalizowana                       612                                                 476
Ulepszana cieplnie                  871                                                 769

Wynika z tego, że ta stal jest 4,4 razy bardziej wytrzymała na zrywanie niż alu ( 544 / 122) a jest 3 razy cięższa http://pl.wikipedia.org/wiki/Gęstość
więc czemu stosuje się jednak aluminium:)

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 11, 2010, 08:04:43 pm »
Przepraszam za OT ale:
ALU 6061:

STAL Cro-Mo 4130:

Wynika z tego, że ta stal jest 4,4 razy bardziej wytrzymała na zrywanie niż alu ( 544 / 122) a jest 3 razy cięższa http://pl.wikipedia.org/wiki/Gęstość
więc czemu stosuje się jednak aluminium:)

Bo ścianki stali mają wtedy np. 0,38mm. Tego nie pospawa byle jaki spawacz, bo łatwo przepalić. Zerknij tu:

http://www.kolarstwo-szosowe.gda.pl/rury.html

DROMADER

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 11, 2010, 08:34:16 pm »
Nazbierało mi się trochę zaległości. Pozwolę sobie odpowiedzieć wszystkim za jednym razem.
Rurki osłaniające łańcuch to przewody pneumatyczne TEKALAN 15x1,5mm - czyli wewnątrz 12mm - tak na styk. Kupiłem je
w sklepie  z częściami do samochodów ciężarowych ARIS w Mikołowie. Dzisiaj znalazłem namiar na grubsze - 18x2mm - czyli 14mm
Firma TUBES w Gliwicach, mają oddziały w całej Polsce. Przewody przed montażem naciągnąłem i podgrzałem aby je wyprostować, gdyż magazynowane są w kręgach o średnicy ok. 1m. Rurki czasami pojawiają się na Allegro.
Następna sprawa to opuszczenie rolki. Na początku była niżej, potem dźwignąłem ją na max bo łańcuch uderzał o wahacz, więc dołożyłem jeszcze na tył rurkę. Myślę jednak że gdybym wyrzucił rolkę założył dłuższą rurkę to łańcuch szedł by prosto.
Amortyzator powietrzny. Mam kłopot z jego pompowaniem - potrzebna jest pompka do amortyzatorów wydatek ok 80-120 zł.
Ja pompuję kompresorem na max, ale przy odłączaniu bardzo dużo ucieka ( mała objętość). Potrzebny jest wężyk z podwójnym odkręcaniem - najpierw zamknąć zaworek, potem odkręcić od wentyla.
Zdjęcia dolnego mocowania fotelika nie mam, ale postaram się jutro zrobić.  
« Ostatnia zmiana: Maja 11, 2010, 08:40:10 pm wysłana przez DROMADER »

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 11, 2010, 09:54:48 pm »
Ja pompuję kompresorem na max, ale przy odłączaniu bardzo dużo ucieka ( mała objętość).

Za głęboko wsadzasz końcówkę na wentyl - załóż tak aby po odciągnięciu dźwigni ledwo co zaworek został wciśnięty do środka. Wtedy przy odłączaniu usłyszysz tylko pyknięcie odrobiny powietrza która była już  w samym wężyku. Testowane przy pompowaniu amortyzatora "kompresorem" do akumulatora samochodowego :)
Jakub Sałata

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 11, 2010, 09:56:44 pm »
To może ja wtrące swoje 3 grosze - patrze na posty Kolegów i zastanawiam się czy mam źle ustawiony zegarek czy piszecie swoje posty w środku nocy?
Po mojemu to zostawiłbym rolkę lub po założeniu jednego długiego pancerza zamocował go w okolicach dawnej rolki bo takie dyndanie i uderzanie  może powodować że łańcuch będzie spadał.
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

DROMADER

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 11, 2010, 10:13:12 pm »
Dzięki muszę nad tym popracować, oraz zmienić końcówkę.
Co do czasu to na forum jest zegar 12-godzinny.

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 11, 2010, 10:15:50 pm »
Co do czasu to na forum jest zegar 12-godzinny.

Styl anglosaski. Sami dżentelmeni.