A kto bogatemu zabroni wymieniać widelce i eksperymentować.
Jak szukasz szybszej maszyny to warto się rozejrzeć za Optima Baron lub high Baron ewentualnie M5 lowracer.
Niedługo będzie zlot rowerów poziomych, będzie okazja zobaczyć inne poziomki i ich geometrię. Szczegóły w dziale imprezy.
Niestety bogaty nie jestem i właśnie dlatego chcę męczyć wyginaniem chiński wideł kupiony za 50 zł, zamiast kupować kolejny, aż znajdę odpowiedni.
Tak wygląda obecnie moja sztuka: https://drive.google.com/file/d/1LzB45DX60Nv-Nf6XKToDgy_FzGbc_7iu/view?usp=drive_link
Zdaję sobie sprawę z tego, że to nie jest szybki poziom i zdecydowanie wolałbym inne modele, jak Optima Baron czy jeszcze lepiej CHR, żeby przy m5 zostać. Poluję na te maszyny od 25 lat - może źle szukam, ale jeszcze nigdy nie widziałem Barona czy innej szybkiej poziomki na sprzedaż. Gdybym w końcu taką znalazł - pewnie i tak nie byłoby mnie na niego stać.
Chyba się wtrącę.
Wiem, że moja wiedza i 47 lat doświadczenia w konstruowaniu rowerów poziomych,
to przy wielu forumowych specach MAŁO, ale mimo tego spróbuję pomóc.
U mnie kasy ZAWSZE brakowało, dlatego aby moje konstrukcje przyspieszyć,
zawsze najtańszych sposobów szukałem.
Twój poziom wg mojej skromnej wiedzy wygląda SUPER!!!
Aby go USTABILIZOWAĆ i przyspieszyć, co ja bym zrobił?
Najpierw poszukał bym niższego widelca, bo ten ze zdjęcia na typowy, ciężki i pod grube opony
MTB wygląda.
Umiem lutować, więc ja chcąc tego M5 do HighBarona upodobnić, podciąłbym przy rurze sterowej
bom od spodu tak, aby lekko do poziomu go sprowadzić.
Ale tak, aby pedały!!! w konflikt z kołem NIE WCHODZIŁY.
(Przy przecudnych Nocomach Kamila Maneckiego wśród ludzi niskich tak było)
Dopasowałbym z innej rury (o większej średnicy) cudne wzmocnienie i pięknie całość polutował.
Dolne mocowanie siodła zastąpił bym blachą (wszystkie moje poziomy tak mają) o szer. 30mm x 90 x 3mm
i blachę tę wlutował bym bardziej z przodu. Dlaczego?
Ano dlatego, że górny kant siodła, gdy opuścimy pion, to w obecnym stanie
niemal w oś tylną uderza.
A to przy ostrzejszych podjazdach może "zaboleć" i koło przednie może mieć skłonność do unoszenia.
I jak znam życie taki układ może jazdę DESTABILIZOWAĆ.
W moich poziomach, opuszczony pion, w połowę promienia tylnego koła uderzał. (od przodu pacząc)
Jak znam konstrukcje M5, to są one z rur CrMo i wszelkie ew. spawania migomatem
czy elektrodami odradzam.
Lutowanie owszem.
Po tych zabiegach puszka sprayu podkład i puszka pasującego koloru i rower nówka.
Tanio i nowa wersja High Barona gotowa.
A zanim o Baronie klasycznym zaczniesz poważnie myśleć,
to poczytaj tu;
http://forum.poziome.pl/index.php?topic=3310.345Są też na forum tematy o kołach. Duże w/s koła małe i kilka podobnych.
Sprawdź ile ważysz, jaki wzrost, no i jaka ŁYDKA.
LowRider (autor wsp. wątku) ważenie opisał.
W obecnym ustawieniu siodła (za bardzo do tyłu) jakikolwiek kuferek aero (mam kilkanaście modeli)
odpada.
Kołpaki na tył bardzo przyspieszają.