Autor Wątek: Co się nie da?  (Przeczytany 68909 razy)

Yin

• całkiem inny wariat
Odp: Co się nie da?
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 03, 2010, 08:44:59 pm »
Drugi pionowy rower specjalne do katowania w zimę to chyba najlepsza opcja, szczegulnie gdy można dostać makrokesha za parę stówek, lub złożyć coś ze złomu. Jedynie hamulce i opony warto mieć porządne.

Ten nowy midracer raptorbika ma bardzo fajnie pomyślana ramę - regulacja i możliwość rozłożenia do podroży w jednym. Zastanawia mnie jak się spisuje napęd na przednie koło w zimowych warunkach, podejrzewam że może być nieciekawie szczegulnie przy zakrętach na lodzie i podjazdach, ktoś z forumowiczów ma jakieś doświadczenia?

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 04, 2010, 02:51:40 pm »

Ten nowy midracer raptorbika ma bardzo fajnie pomyślana ramę - regulacja i możliwość rozłożenia do podroży w jednym. Zastanawia mnie jak się spisuje napęd na przednie koło w zimowych warunkach, podejrzewam że może być nieciekawie szczegulnie przy zakrętach na lodzie i podjazdach, ktoś z forumowiczów ma jakieś doświadczenia?

Co z moich doświadczeń, ten midracer powinien mieć trochę problemów z trakcją na śliskich drogach,
a również przy starcie, np. bardzo mocno z światła.
Jego rozmiary są takie same jak mój fwd midracer, oprócz tego że u mnie fotelik i oś suportu znajdowali się o 10cm niżej.
Choć dużo zależy od samej opony i jej ciśnienia.
A wszystko to przez to że środek ciężkości jest dosyć daleko od osi przedniego koła.
Rowery z np 20" kołami i fotelem bliżej przedniej osi mają mniej problemów.

W praktyce to nie jest aż taki duży problem, bo ślizga się tylko jak się mocno naciśnie na pedały.
Ale powiem że nie jeździłem nim w zimowych warunkach, więc nie wiem jak to wygląda na lodzie albo śniegu.
Może być ciekawe :D

Na mokrych drogach w sumie nie miałem problemu, nawet na podjazdach, choć też ostrzegam że nie mam w okolicy bardzo stromych podjazdów.
16" lowracer dawał rady jak ko raz próbowałem na 24% podjeździe, na takiej dosyć nierównej betonowej nawierzchni(sucha),
i zaczął trochę ślizgać jak koło przejeżdżało przez gładkie kamienie w betonie,
jak już mocno naciskałem na pedały przy może 70 obr/min i 5km/h ;)

Pozzz
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 04, 2010, 04:27:01 pm »
Właśnie zima mnie ciekawi :). Z przednim napędem w lecie mam trochę doświadczenia - pierwsza poziomka jaka popełniłem była wzorowana na cruzbiku. Z przyczepnością przedniego kola w zasadzie nie było problemu pomijając podjazdy gdzie był wysypany piach na drodze, lub mokra ( bardziej błoto na asfalcie ) nawierzchnia ale wystarczało zredukować przełożenie na lżejsze i podjeżdżało się ok.

Najbardziej irytowało mnie w mojej konstrukcji 'ścinanie' przedniego koła przy najazdach na krawężniki, coś jak tu: http://www.youtube.com/watch?v=YErmPu2JvZg (od 3.44 do 3.50 ). Podejrzewam że to przez brak amortyzatora z przodu i fakt że jakieś 60% ciężaru było na przedniej osi, potem nauczyłem się podjeżdżać pod większym kontem z opuszczonymi nogami i nawet jak zdarzyło się 'ścięcie' to zdarzałem się podeprzeć przed upadkiem.

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 04, 2010, 09:50:16 pm »
To na video, to nie przednie, to klasyka z tylnym kołem na mokrym krawężniku i pod złym kątem.
Też tak zrobiłem 2 razy na highraceru  ::) raz bolało ;)

Mówiąc o krawężnikach, z fwd to nie jest najlepsze, bo właśnie koło które ma "naskoczyć" na krawężnik
jest napędzonym kołem, a wiemy że kiedy koło jest w powietrzu, trakcji nie ma ;)
więc to zawsze tak że podjeżdżasz,mocno hamujesz tuż przed (żeby nie rozwalić obręczy)
potem "hop" bez naciskania pedałów na krawężnik, i obowiązkowo się koło trochę poślizgnę jak wraca do ziemi jeśli się zacznę napędzać.   

Jak wszystko, ma swoje wady i zalety. Jeśli można żyć z wadami, to zależy od tego co chcesz z takim rowerem robić.
Dla mnie był ok, i najbardziej mi się spodobał krótki łańcuch, i łatwość jego smarowania,
a nie mówiąc o tym że jest 2 razy krótszy i lżejszy od tego dla rwd ;)
Świetnie się też sprawdza w przypadku składaka.
Co mi się nie podobało, to fakt że zawsze między udem a ramą miałem albo kółko albo łańcuch.
Choć da się tego pozbyć(w części) jeśli kółko jest trochę wyżej, jak w większości speedbajków (np Varna)
ale nie aż tak wysoko(trzeba i drogi przed sobą widzieć ;) ), bo nie będzie przerzutki i midrive-a.
Właśnie MicroB Mariusza Łuczaka wygląda tak jakby to nie był jeden z problemów (kółko wysoko, a fotelik nisko)

Pozzzzdro
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 05, 2010, 08:55:14 am »
Ja wybrałem Flevo-Racera również z tego powodu że ma krótki łańcuch (mniej smarowania, mniejsze straty napędu).

W zimie da się nim jeździć, jedynie przy ruszaniu na grubej warstwie miękkiego śniegu (po płaskim) koło mi czasem buksowało przy starcie. Bo koło nie dostawało do asfaltu. W takich warunkach da się ruszyć - trzeba tylko spokojnie pedałować. Potem rower już jechał bez problemów. Na rowerze poziomym pedałuje się płynnie - bo nie można "gibać się" jak na rowerze tradycyjnym - więc oddawanie mocy na koło jest bardzo płynne i jak już ruszymy z miejsca np. takim Flevo-Racerem to nie buksuje w zimie. Gorzej jest pod śliską górkę w zimie. Można oszaleć. Dlatego przerabiam ten rower na 3-kołowiec, bo nie idzie w zimie wystartować pod górkę gdy nawierzchnia jest ośnieżona. Dałoby się ruszyć z twardego przełożenia ale nie utrzymam równowagi przy starcie z prędkością 0,5 km/h. A jak będą 3 koła w tym Flevo-Racerze to nie będę się musiał martwic o równowagę przy powolnym starcie z wysokiego przełożenia. Wąskie opony wbrew pozorom są bardzo dobre. Wywróciłem się tym rowerem na oblodzonej nawierzchni jeden raz, bo nie zdążyłem wystawić nóg i połamałem też wtedy owiewkę/osłonę przeciwdeszczową.

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
« Odpowiedź #20 dnia: Lutego 05, 2010, 05:06:35 pm »
No właśnie z tego powodu mnie ciekawi MBB, bo łańcuch zwykłej długości,
i nic między nogami nie ma, oprócz ramy.
Gdyby mnie stać na Kouign Amann z Francji .. 8)

Koniecznie zrobię coś takiego kiedyś ..

Pozzdro

Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

MaciejDlugosz

• Gość

igorc

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #22 dnia: Lutego 06, 2010, 11:40:25 am »
Świetne!
Igor Czajkowski
moja pasja to wyprawy rowerowe

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 06, 2010, 07:29:22 pm »
Z drzewna się da, jak najbardziej !

Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #24 dnia: Lutego 06, 2010, 11:19:00 pm »
Co się nie da:
Rama z drewna

Było w temacie z ciekawostkami. No ale jak każdy coś wrzuca to dam też coś z moich zbiorów ;)

Btw mam 600 mb fotek z rowerami poziomymi, większość co prawda do znalezienia na sieci ale nie każdy ma czas szukać, można by wrzucić to w jakąś galerie albo ftp, pytanie gdzie zmieści się 600 mb fotek? Picasa da radę?

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
« Odpowiedź #25 dnia: Lutego 07, 2010, 06:56:48 am »
powinna dać tylko nie wiem czy naraz można
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Lutego 07, 2010, 03:15:07 pm »
Co się nie da:
Rama z drewna

Btw mam 600 mb fotek z rowerami poziomymi, większość co prawda do znalezienia na sieci ale nie każdy ma czas szukać, można by wrzucić to w jakąś galerie albo ftp, pytanie gdzie zmieści się 600 mb fotek? Picasa da radę?

Na Picassie możesz wrzucić 1024 MB zdjęć. Będzie Cię to kosztowało sporo czasu, bo nie można zaznaczyć grupy zdjęć tylko trzeba wybierać każde z osobna. Chociaż ... Czekaj... Ja np. nie ściągałem programu Picasa - a może w tym programie jest opcja przesyłania całej grupy zdjęć na serwer??? Ma ktoś doświadczenia z tym programem??? Ja odpalam Picasa z poziomu przeglądarki www. Yin - jak możesz to wybierz najciekawsze Twoim zdaniem i umieść publicznie!

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
« Odpowiedź #28 dnia: Lutego 07, 2010, 06:23:15 pm »
Chociaż ... Czekaj... Ja np. nie ściągałem programu Picasa - a może w tym programie jest opcja przesyłania całej grupy zdjęć na serwer??? Ma ktoś doświadczenia z tym programem??? Ja odpalam Picasa z poziomu przeglądarki www. Yin - jak możesz to wybierz najciekawsze Twoim zdaniem i umieść publicznie!

Ja mam troszeczkę :)
Jak zainstalujesz Picase na kompie, to nawet całe foldery można zaznaczać i Picasa ich sama wrzuca na twoje Picasa konto tyłko jednym jedynym przyciskiem ;)

Pozzz
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
« Odpowiedź #29 dnia: Lutego 07, 2010, 06:35:32 pm »
No i jeszcze parę fajnych drewnianych poziomek z złotych rąk człowieka po imieniu Sam Bennett.

Po lewej Bennett, a po prawej Sam Whittingham.

Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------