Autor Wątek: Cruzbike s40 - generacja 6  (Przeczytany 3262 razy)

Jacekddd

• całkiem inny wariat
Odp: Cruzbike s40 - generacja 6
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 22, 2024, 10:55:01 pm »
Jackuddd byłeś szybszy bo przesiadłeś się od razu do velomobila - nie musiałeś na nowo uczyć się jeździć. Jest jakbyś prowadził samochód, tylko musisz pedałować. Na dwókółce uczysz się jeździć na nowo, to trwa a lepsze prędkości przyjdą z czasem.

No tak masz rację ale patrz velo to same wady tak patrząc z perspektywy s40.
Trzy koła aż, zajmuje więcej miejsca, jest ciężki, nie możesz usiąść musisz wsiąść, jesteś w środku co niektórym zupełnie nie pasuje, zwykle dużo kosztuje (tu akurat s40 walczy z tą wadą), jest znacznie bardziej skomplikowany, nie możesz (zwykle) sygnalizować ręką skrętu, źle się nosi/wnosi/przenosi/podnosi i zawraca w środku więcej dźwięków, często własnych nóg nie widać nawet,.... czy ja muszę kontynuować ?
Jak to ja miałem prościej? Właśnie tu Kolega na s40 ma łatwiej. Zero stresu, że podniesie się koło na zakręcie i co wtedy. Nie wiem czy ta pozycja nie jest jeszcze bardziej leżąca. No same wady.
No i wreszcie na koniec nie byłem szybszy bo myślałem o tych rowerach od nie wiem kiedy.
Teraz nawet jak Audax by zgodnie z tym co pisze Maciej za jakiś czas stwierdził, że nie jednak coś chce bardziej, potem jeszcze ze dwa, trzy razy zmienił to i tak wiekowo wyrobi się w temacie ze 20lat szybciej niż mi to zajęło. Chyba, że do tego trzeba być wiekowym panem zdatnym do wygodnego leżenia. To On sobie długo poczeka Ty się mocno pośpieszyłeś a ja miałem fuksa bo i tak byłem przed czasem a Maciej dopiero za parę lat może zacząć oszczędzać kolana w zimie w velo. Tak to ma wyglądać ?

Czasówkę Hamburg-Berlin wyglądał w tym sezonie całkiem młody człowiek. Chyba się pomylił bo wsiadł do wiekowego roweru.
Jego wyniki w otwartym ruchu 05:31:20; 284.39km; 217Wat avg; 51.49km/h vśr.
Wątpię czy bym na tej trasie choć 40km/h dał radę uzyskać bez dalszych dodatków.
Piszę o tych wynikach bo wiem, że Kolega Audax zainteresowany jest rywalizacją i dłuższymi trasami - jest się do czego odnosić.

Quest XS 20kkm; 11 Podróży 6379Km; Bieganie;
http://www.sports-tracker.com/view_profile/jacekddd

Audax

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 23, 2024, 08:33:16 am »
Ale to jest wątek o nowej wersji Cruzbike s40 - a ty znów zaczynasz pisać z uporem maniaka o VM i watach ... Litości.

Cytat: Jacekddd
Piszę o tych wynikach bo wiem, że Kolega Audax zainteresowany jest rywalizacją i dłuższymi trasami - jest się do czego odnosić.
Tu się zgadza - tylko, że ta rywalizacja jest głownie z samym sobą: ze zmęczeniem, pogodą czy trudną trasą. Bardziej ergonomiczny rower ma pomóc z uśmiechem na ustach pokonywać kolejne kilometry randonneuring na tym właśnie polega. W wykonaniu polskim jest duży wpływ środowiska ściganckiego - owszem. Ale większość ludzi ma w nosie waty, średnie. Tradycyjnie na brevetach nie ma nawet podanych czasów. Jest tylko: ukończył,DNF (nieukończył) czy DNS (nie wystartował). Jak ktoś pocisnął szybciej to tylko dla własnej satysfakcji, bo na mecie każdy który ukończył jest zwycięzcą.

I według marketingu CB - s40 do tego właśnie został stworzony. I w tym będzie się super sprawdzał - co pierwsze testy ~200 km pokazały.

Cytat: ze strony CB
Best for: Road cyclists who don?t want to sacrifice performance and for multi-day road cycling adventures.

« Ostatnia zmiana: Listopada 23, 2024, 10:42:24 am wysłana przez Audax »
Nie karmie troli.

Maciej K

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 23, 2024, 11:13:35 am »
Jacek i Audax...
Czytając Wasze wywody zauważam, że przypominacie dwóch żonatych gości z których jeden ma babę garbatą
(klasycznie, plecowo), zaś drugi babę ślepą i bez zębów.
Obaj uparci, uparcie baby swoje zachwalają.
Jeden gada, że garb na plecach podczas nocnych harców bardzo przydatny jest, bo on niewiele musi robić,
gdy baba na plecach leży.  Naciska babę na czoło, baba się kolibie i robota sama niemal się robi.
.
Drugi zaś, szpetny jak klamka od zakrystii, ze ślepoty baby się cieszy i jej paszczowe możliwości zachwala.

Macie dwa kompletnie różne, z różnych "światów" pojazdy i żadnego doświadczenia z innymi,
a piszecie tak jak byście pół poziomego świata objeździli.

Audaxie, ładnie napisałeś "że ta rywalizacja jest głownie z samym sobą: ze zmęczeniem, pogodą czy trudną trasą. Bardziej ergonomiczny rower ma pomóc z uśmiechem na ustach pokonywać kolejne kilometry randonneuring na tym właśnie polega".

Jako, że trochę dłużej w temacie siedzę, PO  RAZ  KOLEJNY  napiszę, że ta rywalizacja może przebiegać
jeszcze wygodniej niż na tym nieszczęsnym s40 i szybciej, niż ta rywalizacja wcześniejsza na klasyku.
Wystarczy się nie bać i innego pozioma spróbować.
Ty zaś z uporem, godnym lepszej sprawy, ten amerykanski produkt chwalisz tak,
jakbyś chciał zakup tego szajsu usprawiedliwić.
Nie wszystko co amerykańskie i drogie musi być dobre.
Rodziców lub starszych znajomych o historię Amwaya popytaj.
« Ostatnia zmiana: Listopada 23, 2024, 11:17:29 am wysłana przez Maciej K »

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 23, 2024, 05:02:53 pm »
Ale to jest wątek o nowej wersji Cruzbike s40 - a ty znów zaczynasz pisać z uporem maniaka o VM i watach ... Litości.
.......
Ale większość ludzi ma w nosie waty, średnie. Tradycyjnie na brevetach nie ma nawet podanych czasów. Jest tylko: ukończył,DNF (nieukończył) czy DNS (nie wystartował). Jak ktoś pocisnął szybciej to tylko dla własnej satysfakcji, bo na mecie każdy który ukończył jest zwycięzcą.

Maniakiem to trzeba być żeby wydać na kilka rurek w kolarce jeszcze więcej niż Ty na s40 a potem twierdzić, jak Ty, że to tylko dlatego bo to dobry rower i nie że na czas i w ogóle co wy chcecie.
Jak to się nazywa ?

Ile lat już to słyszę. A na trasie zawsze jest naparzanie i widać cały czas tą rywalizację.
Może to wyglądać jak krytyka ale ja na serio chętnie zobaczę świetne starty s40 w Twoim wydaniu. Natomiast chciałbym zrozumieć koncepcję tego roweru, bo stan podoba mi się więc jest fajny już przeszedłem. Tak podoba mi się i nawet jak piszę o velo to jest to retrospekcja do s40. Do czegoś w końcu muszę porównywać a do rowerów, którymi jechałem do pół godziny nie ma sensu.

Już dawno z taką ciekawością nie czytałem Macieja - może coś więcej na temat s40 i ew. czegoś do porównania w konkurencji z nim żebym mógł lepiej ogarnąć o.c.b. ?
« Ostatnia zmiana: Listopada 23, 2024, 05:05:23 pm wysłana przez Jacekddd »

Bulabla

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 23, 2024, 11:28:57 pm »
antyreklama i reklama cruzbike w jednym . +
https://youtu.be/pbtScVZsWXs?si=6wpFryIFE3ChcLTB

a tu odpowiedź Marii Parker na temat filmu jakby kogoś to interesowało
https://youtu.be/Hb6MPtCNAIw?si=ZqSl_HbjkNo72LbE

btw . pierwszy film w którym ktoś pokazał cruzbika na gorszej trasie oraz na podjazdach -  jednak jedzie pod górę na mokrym asfalcie [sic!] .
Jakby amerykanie nie sponsorowali roweru to mógłby być jeszcze bardziej wiarygodny  .   

Chciałbym być takim durniem aby było mnie stać na cruzbika :D .
Cytując mistrza "żyłem skromnie za to bez wygód " hej

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 24, 2024, 12:07:48 am »
Z jednej strony ten gość się już wywracał na tylu poziomach, że to może być ciężki przypadek ale może każdy ma tak na tego typu rowerze.
Nie wiem czy czegoś podobnego nie próbowałem u Jakuba, trzy gleby i jechałem już spoko, ale niech się wypowie czy to było na tyle podobne by móc porównywać. Zresztą 5minut. W tym 2-3 na ogarnięcie ruszania. Jakoś nie widzę z tym problemu. Kiedyś próbowałem penny farthing, poszło od strzała.

https://youtu.be/JmhYBCUAxuQ?si=9243gH7TFZeR4UPC

Jak pisał wieszcz - nie wolno się z przyrodzeniem mocować.

Panią Parker na ujęciach na poziomie z  RAAM oglądałem z zapałem.
Nie wiesz czy są gdzieś jakieś nagrania z tego wydarzenia z poziomych rowerów?
Sporo ciekawych startów takich sprzętów miało tam miejsce ale tylko krótkie zajawki dotąd znalazłem. Szoski owszem kręcili ale dłuższych montaży z poziomów nie znalazłem dotąd.

Audax

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 24, 2024, 06:18:38 am »
pierwszy film w którym ktoś pokazał cruzbika na gorszej trasie oraz na podjazdach -  jednak jedzie pod górę na mokrym asfalcie [sic!]
To niesamowity strzał w stopę CB i kolejny film z panią Maria Parker to już typowe zarządzenie szkodami.

Hank, który jest na filmie dostał rower skonfigurowany dla znacznie wyższej osoby i w dodatku nie umie nim jeździć. Porównując do świeżych swoich doświadczeń to oceniam go na 2-3 dzień jazdy i mniej niż 100 km. 3 dnia swojej nauki też miałem bardzo złe doświadczenie ze stromymi podjazdami (tylko bez takiego gruzu jak tam). Na następne jazdy wróciłem z powrotem na krakowskie błonia i Wiślaną Trasę Rowerową na kolejne dni - zanim oswoiłem się całkowicie z ruszaniem i zatrzymywaniem oraz złapałem rytm.

Bardzo duża wtopa marketingowa. GCN ma duże zasięgi ...  ::)

« Ostatnia zmiana: Listopada 24, 2024, 06:23:05 am wysłana przez Audax »
Nie karmie troli.

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 24, 2024, 11:34:13 am »
......
Porównując do świeżych swoich doświadczeń to oceniam go na 2-3 dzień jazdy i mniej niż 100 km. 3 dnia swojej nauki też miałem bardzo złe doświadczenie ze stromymi podjazdami (tylko bez takiego gruzu jak tam). Na następne jazdy wróciłem z powrotem na krakowskie błonia i Wiślaną Trasę Rowerową na kolejne dni - zanim oswoiłem się całkowicie z ruszaniem i zatrzymywaniem oraz złapałem rytm.

Bardzo duża wtopa marketingowa. GCN ma duże zasięgi ...  ::)

Uważam, że jest tu pewna nieuczciwość w podejściu do roweru poziomego.
Prezentuje go ktoś kto ma już przyzwyczajenia do roweru pionowego i te przyzwyczajenia kładą się cieniem na przyswajanie roweru poziomego.
Żeby uczciwie sprawę potraktować powinien pokazać jak ćwiczy na placyku z rampami ruszanie, stawanie, ósemki, podjazdy, pełny zakres.
Super uczciwie byłoby znaleźć osobę, która żadnym nie umie jeździć. Dać jej dwa rowery na zmianę po 5min i zobaczyć, zanotować po jakim czasie jakie osiągnięcia będą na każdym z nich.

Z naszego podwórka miałem takie podejrzenia, że coś musi być na rzeczy żeby ucząc się roweru nie pojechać specjalnie na trudne miejsca i ucząc się zdać relację z tego jak idzie. Musiałeś mieć problemy z tym rowerem skoro tak to się rozwijało i szkoda, że się nie zechciałeś tym z nami podzielić. Byłoby bardziej przejrzyście. WTR to oczywiste ułatwienie przyswajania.

Co do złego światła jaki być może padł na rower i firmę to mi nie żal, żal mi złego światła, które padło na poziom, bo na to nie zasługuje.
Uważam, że bez owijania trzeba pokazać sprawy jakimi są. Gość miał i ma minimalne doświadczenie z poziomem i wiele razy to mówił i w tym filmie też to pokazuje. Jak dla mnie to jest prawda, wszystko co się dzieje na tym filmie, a nie żadna zła reklama.

Chris

• wyczynowiec na poziomie
    • Mój kanał na YouTube
« Odpowiedź #23 dnia: Listopada 25, 2024, 11:47:08 pm »
Muszę spróbować na zlocie tych wszystkich cruzów.

Jeśli wystąpi poziom napalenia się po przejażdżce to kupię sobie cruza choćbym miał się zadłużyć  ;)

Oczywiście w grę wchodzi tylko frameset bo ja wszystko po swojemu muszę zrobić  ;D
"Nie da, to się wejść krokiem defiladowym po schodach"

Audax

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #24 dnia: Listopada 26, 2024, 07:21:06 am »
Cytat: Chris
Oczywiście w grę wchodzi tylko frameset bo ja wszystko po swojemu muszę zrobić
Frameset to jedyny słuszny wybór. Ja akurat zakupiłem gotowca - ale był w cenie framesetu. Co prawda w generacji 6 jest już osprzęt SRAM Apex co jest dużym atutem - ale i tak nie wszystkim podpasuje. Oczywiście wszystko to jest kwestia indywidualnych potrzeb i tego na jakim osprzęcie się lubi jeździć. Ja napędu jednorzędowego nie lubię bo na wyżynno/górski teren jest za mało elastyczny (może Campa Ekar 13 rzędowy byłby lepszy ? ::)) - ale innemu może przypasować. Przed wiosną czeka mnie upgrade na docelowy osprzęt 8)
« Ostatnia zmiana: Listopada 26, 2024, 09:48:14 am wysłana przez Audax »
Nie karmie troli.

Audax

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpnia 21, 2025, 08:50:54 am »
Tutaj fajna recenzja nowego użytkownika. Raczej w sumie taki test roweru w akcji ... Mało krytyczna - a jest co krytykować :)

https://youtu.be/NeCietlKdHg?feature=shared
Nie karmie troli.

Mariusz.Sz

• kolarz na poziomie
    • rowerowe foty na insta
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 21, 2025, 09:48:07 am »
Mało krytyczna

Cóż za eufemizm - widać klasyczny przypadek zachwytu nowym zakupem.
Rozbawiło mnie, że wspomina o pogłoskach, jakoby cruz ślizgał się na podjazdach, zwłaszcza na gorszej nawierzchni... Po czym zademonstrował wjazd na 10% pagórek po idealnym asfalcie i skomentował, że jednak uślizgu nie było.
No i zawrotka przed bardzo ładną drogą szutrową - rozumiem, że za krótko jeździ tą maszyną i nie czuje się pewnie - też bym się nie pchał, ale w kontekście tych zachwytów rowerem, wypadło to dziwnie.

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 21, 2025, 11:33:16 am »
Jeździłem na przednionapędowcu wzorowanym nieco na Toxy ZR i na mokrym asfalcie niejeden raz koła zabuksowało podczas ruszania.. Przy nieruchomym suporcie mocne depnięcie powoduje odciążenie koła przedniego (przy LWB zdażyło mi się poderwać przednie koło przy ruszaniu). Przy Cruzbike siły mogą rozkładać się inaczej i problem może być sporo mniejszy, ale nie wierzę, że nie występuje w ogóle.

Audax

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 21, 2025, 09:31:01 pm »
Ja przy moich oponach i wadze na Cruzbike s40 tracę przyczepność na mokrym przy 10% nachyleniu a na suchym przy ok 18% - także nie jest złe. Przy 18% to i tak lepiej butowac bo prędkość pchania jest większą niż jazdy. Na mokrym niestety trzeba zsiadać z roweru za wcześnie. Nie przeszkadza mi to zbytnio. Wiele razy na brevetach wyprzedzałem jadąc na moim CB s40 ludzi którzy pchali zwykle szosowe rowery. Także uważam, ze zwykłemu nie wyczynowemu użytkownikowi prędzej pary w nodze zabraknie niż przyczepności. Dla wielu ten pagórek 10% to dużo.
Nie karmie troli.

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 21, 2025, 10:15:22 pm »
Musi być fajnie jeździć tak od brevetu do brevetu.
Coś jak życie od imprezy do imprezy ale w sensie pozytywnym.