Autor Wątek: Cruzbike s40 - generacja 6  (Przeczytany 3243 razy)

Audax

• kolarz na poziomie
Cruzbike s40 - generacja 6
« dnia: Listopada 20, 2024, 10:12:13 am »
Wczoraj (19.11.2024) Cruzbike uruchomił sprzedaż szóstej generacji modelu s40.
https://cruzbike.com/products/s40

Zmiany w odniesieniu do generacji 5, którą posiadam:
- powrót do komponentów SRAM Apex 1x11s -były problemy z dostępnością dla małych producentów i w poprzedniej generacji zastąpiono je komponentami Microshift.
- udoskonalono hak przerzutki
- dodano dodatkowo regulowany zagłówek, który wcześniej był dostępny jako dodatkowe akcesorium
- nowe kolorki ram: ember, forest and summit gray

No i cena wzrosła tradycyjnie. Teraz frameset wycenili na 3500 $ (cena tradycyjnie jak to w stanach podana bez Vat a u nas jeszcze dochodzi cło - 4,7 % z tego co pamietam).
 Dla porównania frameset Azub Max 700 jest tańszy o 280 $ (aktualna cena ze strony Azub: 3050 Euro - cena bez podatków - czyli 3,220 USD wg. kursu z dnia pisania tego posta).

Dla zdecydowanych do jutra jest promocja z okazji premiery:
$200 na kompletny rower kod: S40COMPLETEG6
$100 na frameset, kod: S40FRAMESETG6

Kolor forest jest IMO najładniejszy  ;D

« Ostatnia zmiana: Listopada 20, 2024, 12:39:57 pm wysłana przez Audax »
Nie karmie troli.

Jacekddd

• całkiem inny wariat
Odp: Cruzbike s40 - generacja 6
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 20, 2024, 10:57:26 am »
Czyli parafrazując, ten sprzęt z podatkiem, trudno mi ocenić różnice w potrzebnym wyposażeniu ma rynkową wartość tego używanego sprzętu:

https://www.velomobilforum.de/forum/index.php?threads/carbon-quest-440.75164/

Ciekawe sobie takie rzeczy porównać.

Quest XS 20kkm; 11 Podróży 6379Km; Bieganie;
http://www.sports-tracker.com/view_profile/jacekddd

Audax

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 20, 2024, 11:21:07 am »
IMO bezcelowe jest porównywanie nowego roweru poziomego z używanym Velomobilem - zupełnie inny sprzęt dla innego odbiorcy  ::)
Co ma to pokazać? Że nowy rower jest droższy niż używany 14 letni VM?
Dlatego dla porównania jako ciekawostkę dodałem Azub Max 700 -  rower poziomy - co prawda z tylnym napędem, ale ma więcej podobieństw niż różnic.
« Ostatnia zmiana: Listopada 20, 2024, 11:25:09 am wysłana przez Audax »
Nie karmie troli.

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 20, 2024, 02:47:10 pm »
Wykluczająco nie ma żadnych podobieństw.
Użytkowo jest ich bardzo wiele
Użytecznoś rowerów zawsze jest warunkowana ale nawet pomimo tego porównanie jest najlepszą formą wyceny.
Prawie 20tys zł za rower to chyba oznacza, że mogę oczekiwać czegoś więcej. Nie tylko poziomu.

Poziom już jest szczególny.
Co jeszcze ? Bo ja bym się czuł trochę zrobiony na szaro jak za jakąś węglową kolarkę, która robi cenę z niczego.
« Ostatnia zmiana: Listopada 20, 2024, 04:28:49 pm wysłana przez Jacekddd »

Chris

• wyczynowiec na poziomie
    • Mój kanał na YouTube
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 20, 2024, 09:59:56 pm »
A ja chcę Cruzbike'a T50  8)

I co mi zrobicie?  ;D
"Nie da, to się wejść krokiem defiladowym po schodach"

Mociumpel

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 20, 2024, 11:38:54 pm »
A moja Koda 2x20" dalej spełnia moje fanaberie ...

Audax

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 21, 2024, 07:59:56 am »
Cytat: Chris
A ja chcę Cruzbike'a T50  8)

I co mi zrobicie?  ;D
T50 ma vibe modelu dla seniora trochę :D Ale jestem pewny, że to bardzo wygodny rower.
Podobny vibe ma HP Velotechnik grasshopper - I jakbym szukał takiego typu rowerka to chyba byłby nr 1 na liście. Składany i ma amortyzacje przód i tył  :P
« Ostatnia zmiana: Listopada 21, 2024, 08:13:03 am wysłana przez Audax »
Nie karmie troli.

Maciej K

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 21, 2024, 09:55:56 am »
Gdyby to upalne lato było, to pomyślałbym, że ten wątek i te teksty pod wpływem niebiańskiej gorączki powstały.
Ale przypominam, że mamy listopad Panowie!!!
Zaś porównanie tego pokracznego tworu Cruzbike T50 do Grasshoppera  HPVelotechnik
o BARDZO  SŁABYM wzroku lub  NADZWYCZAJNEJ!!! wyobraźni świadczy.

Idąc tym tropem myślenia śmiało mogę naszą poczciwą Syrenkę do np. Falcona F7 porównać.
4 koła są? Są.
Silnik, karoseria, szyby, światła, migacze itd. itp. także. A vibe niemal identyczny.

Audaxie...Moja rada jako człowieka Tobie przyjaznego...
Jak już nad sobą litości nie masz, to chociaż miej ją dla ludzi, którzy Twoje spostrzeżenia czytają
i dłużej w temacie rowerów poziomych siedzą.
Zamiast też tysiące kilometrów klepać, zacznij może trochę więcej czasu na oglądanie ROWEROWYCH  OBRAZKÓW
z  należytą UWAGĄ poświęcać.
Po jakimś czasie zauważysz, że dwa koła rowerowe plus siedzisko i kierownica, to NIE  TO  SAMO
i one NAPRAWDĘ  MOCNO potrafią się różnić.

Jest to na tym Forum nie raz udowodnione, że miesiąc czy trzy na poziomie sprawiają,
iż taki kilkumiesięczny poziomowiec  w jakiś dziwny amok popada i na forum swą OGROMNĄ wiedzą
w tym temacie popisywać i dzielić się zaczyna.
A potem następuje zdziwienie, że ludzie, którzy MYŚLENIA się NIE  BOJĄ, temat poziomy ogarniają,
Forum tego unikają.

Ale skoro wątek ten wychwalaniu dziwacznych potworków rowerowych poświęcony został,
to dodam,
że w Polsce całkiem prężnie działa firma, która rowerowe jednoślady upodobnione do starych motocykli
i z podobną geometrią  buduje.
Chętnych podobno jest dużo i produkcja pełną parą idzie.
W Kaliszu widziałem dwa.
Jeden naprawiałem, jazdy takim - przy okazji - zakosztowując.
Ani to wygodne, ani szybkie, ale za to ciężkie i DROGIE!!!
I zamożni durnie kupują.
« Ostatnia zmiana: Listopada 21, 2024, 10:00:44 am wysłana przez Maciej K »

Audax

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 21, 2024, 10:07:40 am »
Trochę komentarz nad wyraz - chodziło mi o to, że jakbym chciał jakiś wygodny rower wycieczkowy na starsze lata to bym wybrał takiego HP z amortyzacja - taka konstrukcja na pewno daje więcej wygody - co jest cały sens mojego zdania. Nie chodziło mi o to, że są to takie same konstrukcje - wic nie mam gorączki i widzę różnice.  ;)

Ale w jednym się zgadzamy - T50 wygląda pokracznie :)
« Ostatnia zmiana: Listopada 21, 2024, 10:24:17 am wysłana przez Audax »
Nie karmie troli.

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 21, 2024, 09:14:10 pm »
Trochę komentarz nad wyraz - chodziło mi o to, że jakbym chciał jakiś wygodny rower wycieczkowy na starsze lata to bym wybrał takiego HP z amortyzacja - taka konstrukcja na pewno daje więcej wygody - co jest cały sens mojego zdania. Nie chodziło mi o to, że są to takie same konstrukcje - wic nie mam gorączki i widzę różnice.  ;)

Ale w jednym się zgadzamy - T50 wygląda pokracznie :)

Kojarzenie rowerów wycieczkowych na stare lata z amortyzacją jest swoistą przewrotnością.
Z jednej strony ponieważ faktem jest, że najwygodniejsze i najszybsze rowery poziome sprawiają sobie zwykle starsi panowie. Ciekawe, że są one właśnie szybkie dzięki swoim właściwościom i konstrukcji a amortyzacja jest tu jednym z elementów wspomagających szybką jazdę. Czyli składając wszystko w całość ścieżka rozwojowa jest taka: w miarę dojrzewania, dochodzi do pozytywnych przemian myślowych, wraz z nimi akceptujemy rzeczy na jakie wcześniej nie byliśmy gotowi, to pozwala nam na mądry wybór.

Do 2023r. byłem przekonany, że amortyzacja to zbędny ciężar i dodatkowe opory wywołane bujaniem. Wiedziałem, że najszybsze aktualnie mają amortyzację ale jakoś tak to do mnie nie trafiało. Może za mało lat jeszcze...
Aż w lecie zrobiłem trasę gdzie jechałem za Kolegą >100km, który mocno cisnął i napatrzyłem się głównie z tyłu na tyle koło bez amortyzacji kogoś kto chce i może jechać szybko. Masakra.
Jak długo drogi nie będą idealnie poprowadzone a tak nie będzie długo albo wcale bez amortyzacji nie da się naprawdę szybko jeździć. Jeśli ktoś kto na każdym podjeździe odchodzi mi bez wysiłku ale na odcinkach prostych i zjazdach na takim sobie asfalcie musi trzymać nie więcej niż 45-50km/h a na zjazdach ogólnie nie przekracza 55-60km/h nawet jak asfalt jest w miarę dobry dobry no to co by to mogło oznaczać ?

W skrócie: nie znam się na tych wszystkich niuansach poziomych "niedokończonych" rowerów ale posłuchałbym Macieja żeby jakoś uniknąć konsekwencji takiej sobie konstrukcji, braku owiewki i amortyzacji. Żeby poziom był prawdziwym poziomem, wygodnym i szybkim.
Litości nie kilkadziesiąt tysięcy za kilka rurek. To ludzie sobie sami składają za kilka tysięcy albo dużo taniej.
Popatrz w czym @Klubowy akurat dłubie. Zaczyna się niewinnie ale mam przeczucie, że będzie ciekawie. Jakie fajne sprzęty przewinęły się tu ze strony własnej roboty pomysłów. No super sprawa.

Maciej K

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 22, 2024, 10:11:32 am »
Audaxie... Czy Ty czasem czytasz swój tekst zanim na Forum go umieścisz?
Napisałeś wczoraj min. tak; "T50 ma vibe modelu dla seniora trochę  i że to bardzo wygodny rower".

Ty chyba seniorów nie lubisz, skoro im taki pojazd sugerujesz. To po pierwsze.
A po drugie
Skąd też ta Twoja PEWNOŚĆ,  ŻE  to bardzo WYGODNY rower???!!!
Jechałeś takim?
Ja tak i dodam, że rower ten geometrię (czyli pozycja siedzącego, wys. supportu, jak i krótkość bazy)
"prehistoryczną" posiada czyli taką jaka ponad 40 lat temu na rynek poziomy w Europie wchodziła.

Wszystkim więc, którzy pojazd o takiej geometrii POSIADAJĄ serdeczne wyrazy WSPÓŁCZUCIA 
publicznie tu składam.
Napisałeś też, "że podobny vibe Grasshopper posiada".
Czyż nie brzmi to jak tych dwóch rowerów porównanie?
Dlatego też napisałem, że ten T50 tak do Grasshoppera podobny jest jak Syrenka do Falcona F-7.
Takimi wypowiedziami (jak ta z wczoraj) przypominasz gościa, który całe życie z jedną kobietą przepierdziawszy,
przy dorastającym synu w temacie kobiet się wymądrza.
Nie ucz się tego.

Jacku napiszże za jakim to pojazdem nieamortyzowanym jechałeś?
Kuba w swoim Cabie tył na sztywno zrobił i jego szybkości na zjazdach podziwiać można.

« Ostatnia zmiana: Listopada 22, 2024, 10:14:15 am wysłana przez Maciej K »

Audax

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 22, 2024, 11:25:28 am »
Litości nie kilkadziesiąt tysięcy za kilka rurek.
Takie są realia rynku rowerów poziomych. Nie trzeba być konstruktorem od czasów NRD żeby to odkryć. Wystarczy pare minut przejrzeć cenniki sklepów oferujących takie rowery - dlatego zestawiem to z czeską marką Azub. Takie są ceny i bardzo bym chciał też żeby były bardziej przystępne.

To ludzie sobie sami składają za kilka tysięcy albo dużo taniej.
Popatrz w czym @Klubowy akurat dłubie. Zaczyna się niewinnie ale mam przeczucie, że będzie ciekawie. Jakie fajne sprzęty przewinęły się tu ze strony własnej roboty pomysłów. No super sprawa.

Zgadzam się - super sprawa. Podziwiam i szanuje, ale to jest droga dla hobbistów majsterkowiczów. Dla innych jest zakup gotowego produktu i to jest wątek o gotowcu produkowanym przez Cruzbike.
« Ostatnia zmiana: Listopada 22, 2024, 11:59:54 am wysłana przez Audax »
Nie karmie troli.

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 22, 2024, 06:30:07 pm »
...........
Jacku napiszże za jakim to pojazdem nieamortyzowanym jechałeś?
Kuba w swoim Cabie tył na sztywno zrobił i jego szybkości na zjazdach podziwiać można.

Nie, nie Jakub panie szanowny, nie zostaje już więc wielki wybór do dyspozycji...
Któż to mógł być kto mnie zmuszał do wyplucia płuc na trasie ? ... hmm

............
Zgadzam się - super sprawa. Podziwiam i szanuje, ale to jest droga dla hobbistów majsterkowiczów. Dla innych jest zakup gotowego produktu i to jest wątek o gotowcu produkowanym przez Cruzbike.

Owszem, ładnie wygląda ten rower, no może nie w tym kolorze.
Na tym forum siedzą ludzie co i taki i jeszcze lepszy rower poskładają.
Kto wie czy nawet piszesz - marzy mi się ... xyz - i ktoś się odzywa, że ma albo może poskładać.

Oczywiście też uważam, że możesz swoje pieniądze wydać na co zechcesz, cokolwiek by to nie było.
Zachodzę w głowę jak to jest, że ja byłem od razu szybszy podczas gdy Ty twierdzisz, że tak nie jest. Chyba muszę tym razem uwierzyć Maciejowi, że ten rower nie jest dobry jako poziom oprócz wygody i może podjazdów. Ale co ja tam wiem. Opieram się na tym co piszecie Wy.
Ty piszesz, że jeździsz wolniej niż na kolarce. Bez sensu kupić powolny rower poziomy. Rozumiem wygodę pozycji, ale to nadal mało. Cena absurdalna.

klubowy

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 22, 2024, 07:18:55 pm »
Jackuddd byłeś szybszy bo przesiadłeś się od razu do velomobila - nie musiałeś na nowo uczyć się jeździć. Jest jakbyś prowadził samochód, tylko musisz pedałować. Na dwókółce uczysz się jeździć na nowo, to trwa a lepsze prędkości przyjdą z czasem.
Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

Audax

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 22, 2024, 07:29:57 pm »
Dobre podsumowanie - dziękuję klubowy!  ;D
Nie karmie troli.