Autor Wątek: Witam z Małopolski  (Przeczytany 17835 razy)

Audax

• kolarz na poziomie
Odp: Witam z Małopolski
« Odpowiedź #60 dnia: Października 24, 2024, 12:56:52 pm »
Cytat: Maciej K
Ale jeśli patrząc na tego Cruza, a następnie kupując go wyobrażałeś sobie, że to szybki pojazd będzie,
to ja przed Twoją wyobraźnią czoło chylę.
Taki jak miał być to taki jest. Wygodny i szybki - będzie jeszcze szybszy w miarę postępów w treningu :D Ale zrozumiałem ironie i to co chciałeś przez to wyrazić - mógłby być szybszy i bardziej areo gdyby kąt ustawienia siedziska był mniejszy. Do bicia rekordów prędkości jest model v20c. Do amatorskiej jazdy brevetów i innych imprez długo dystansowych oraz do jazdy po wyżynno - górskich terenach jest mój s40.

Jak będę czuł, że będę chciał jeździć szybciej to kupię v20c lub też VM - pod warunkiem, że będę miał większy garaż ;D

Na razie skupiam się na zdobywaniu doświadczenia, wiedzy i planowaniu sezonu 2025. Mam ochotę odwiedzić planowany zlot w Dębicy - może będzie okazja was poznać osobiście i wymienić się doświadczeniami.  8) Pozdrawiam i zachęcam do korzystania z pięknej złotej polskiej jesieni jaką teraz mamy.
Nie karmie troli.

natalka

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #61 dnia: Października 24, 2024, 02:52:46 pm »
Audax, to nie chodzi tylko o kąt pochylenia siedziszka, ale również o wysokość roweru. Wysokość roweru przekłada się na pole powierzchni czołowej.
Im więcej wystajesz ponad powierzchnię po której jedziesz - tym gorzej.

Audax

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #62 dnia: Października 24, 2024, 03:22:14 pm »
Rower na 28 calowych kołach ma być wysoki. Mniej areo, ale o wiele bardziej widoczny na drodze publicznej. Jest to pewny kompromis, ale taki ma być.
Nie karmie troli.

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #63 dnia: Października 24, 2024, 04:19:54 pm »
Nic nie jest widoczne na drodze, nawet ciężarówka a co dopiero rower.
Różnica w pozycji 10-30cm nic nie wniesie.
Jeśli znaczna część Twojego ciała nie znajduje się powyżej linii okien suv'a to możesz sobie leżeć na asfalcie i nie będzie różnicy.
Ty masz myśleć, bo na to, że oni będą myśleć a jeszcze Cię wypatrywać to nawet nie licz.

PS. Dziś to nawet na mnie zatrąbił gość jadący z naprzeciwka bo mu blokowałem wyprzedanie z wyjściem na mnie na czołowe zderzenie. No niestety zrobiłem się widoczny i nie udało mu się mnie zabić, pech. Nie żeby nie próbował, bo pilno mu było, ale z tej perspektywy wyglądało to jakby jakieś sportowe autko niskie z naprzeciwka jechało i postanowił nie ryzykować, bo nie widział.
Nie myśl, że coś widzą. Widzenie jest przeciwne instynktowi wydobycia się z korka.
« Ostatnia zmiana: Października 24, 2024, 04:25:53 pm wysłana przez Jacekddd »

Quest XS 20kkm; 11 Podróży 6379Km; Bieganie;
http://www.sports-tracker.com/view_profile/jacekddd

klubowy

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #64 dnia: Października 24, 2024, 04:47:45 pm »
Audax, to nie chodzi tylko o kąt pochylenia siedziszka, ale również o wysokość roweru. Wysokość roweru przekłada się na pole powierzchni czołowej.
Im więcej wystajesz ponad powierzchnię po której jedziesz - tym gorzej.

Im wyżej tym bardziej rozrzedzone powietrze i niższe opory aerodynamiczne. To tak żartem, ale takie 28 calowe koła mają mniejsze opory toczenia od 20.
Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

natalka

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #65 dnia: Października 24, 2024, 05:56:58 pm »
Rower na 28 calowych kołach ma być wysoki. Mniej areo, ale o wiele bardziej widoczny na drodze publicznej. Jest to pewny kompromis, ale taki ma być.

Kiedy to pisałam, pomyślałam o tym, że może to jest tak istotne... Ale odrzuciłam to natychmiast, bo tak jak napisał Jacekddd, aż tak wielka różnica wysokości nie ma żadnego znaczenia w dodatku przecież odpowiadałam Kolarzowi, który corocznie przerabia kilakkrotnie więcej tysięcy kilometrów niż ja, także no ten, jakby to... ;)
Komp... co? Ko.... Kompro...mis?
A faktycznie było coś takiego... Ale w nazwie było tam "No":
http://www.recumbents.com/WISIL/misc/nocom.htm
:D ;)

To na co w ogóle ten rower poziomy? Czy już zamontowałeś na nim pomiar mocy jeśli masz? Ile Watów się zgadza a ile nie względem pionowej szosówki? Sprawdź to. Bo jeśli różnica przy 30 km/h jest mniejsza niż 40-50, to... na co Ci to? Co i czego na tym zyskasz? Czy zdajesz sobie sprawę z tego, że po zmianie roweru na poziomkę staniesz się kolejnym Ambasadorem Rowerów Poziomych i za jakiś czas będziesz miał serdecznie dosyć pytań: "A to wygodnie tak? A plecy nie bolą??? A czy to jest pielgrzymka???". Do tego w Twoim gronie rowerów szosowych również będziesz znacznie bardziej zauważalny i również będziesz dostawał po kilkanaście pytań na każdej wycieczce: "a po co ci to? A co to jest? A dlaczego? Ale po co skoro masz znacznie lepszy rower?". Itd.

Klubowy - a jak wielkie są te opory toczenia kół 20" względem 26 czy 28"? Ile %%?
Czy dobre koło 20" z dobrymi łożyskami igiełkowymi czy tam maszynowymi będzie dużo czy wcale nie lepsze od przeciętnego koła 28" na porzeciętnym łożyskowaniu? ;)
Poza tym te ciutkę większe opory tego koła są pomijalne w porównaniu do różnicy oporów aerodynamicznych przy rowerze na kołach 20" vs rower na kołach 26".
Do tego większy rower = większa waga. No chyba, że masz z karbonu...

Audax

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #66 dnia: Października 24, 2024, 06:48:46 pm »
Cytat: Jacekddd
Różnica w pozycji 10-30cm nic nie wniesie.
Moim zdaniem dużo wnosi. Opierając mój rower o samochód (podwyższony mini crossover) zagłówek jest ciut powyżej poziomu linii okna. Mając opartą głowę na zagłówku moja głowa jest powyżej linii okna. Bez problemu łapie kontakt wzrokowy z kierowcami - jeżeli stoją obok mnie czekając na zmianę światła. Zawsze szukam kontaktu wzrokowego.
Generalnie subiektywnie czuje się z tym dobrze. Nie czuje się wiele mniej widoczny niż na rowerze miejskim.

Na poziomce typu low-racer co najwyżej czubek mojego kasku by było widać. Nie czułbym się bezpiecznie i komfortowo z tym. Nie wyobrażam sobie na takim rowerze mojego codziennego manewru przemykania do śluzy rowerowej - miedzy dwoma rzędami aut czekających na światła.

Tak jak napisałem - jest to moja opinia i subiektywne odczucie. Ale koniec z tym off-topikiem
Jacekddd - ja bardzo chętnie się spotkam popodziwiać Twojego Questa. Może uda nam się zgadać w przyszłym tyg?
« Ostatnia zmiana: Października 24, 2024, 06:52:48 pm wysłana przez Audax »
Nie karmie troli.

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #67 dnia: Października 24, 2024, 08:03:00 pm »
Im wyżej tym bardziej rozrzedzone powietrze i niższe opory aerodynamiczne. To tak żartem, ale takie 28 calowe koła mają mniejsze opory toczenia od 20.

Jakub, z nami coś jest nie tak. Patrz, mieszkamy nad poziomem morza, tlenu mniej, organizm nie ma siły, ani myśleć nie może. Ci spod Warszawy, Poznania (a szczególnie z Kalisza !) mają więcej racji a Ci znad morza to już mają tą rację największą. Prawda ? Czy ja w ogóle dobrze dobrze myśl formuję  ? Nie idzie mi, mało tlenu.
Dlatego trzeba jak najniżej siedzieć ;-)
W e w n ą t r z  roweru poziomego (żeby nie wypaść z braku tlenu).

... Ale odrzuciłam to natychmiast, bo tak jak napisał Jacekddd, aż tak wielka różnica wysokości nie ma żadnego znaczenia w dodatku przecież odpowiadałam Kolarzowi, który corocznie przerabia kilakkrotnie więcej tysięcy kilometrów niż ja, także no ten, jakby to... ;)
.....

W końcu się złamię i wrzucę Wam filmik jak oni wszyscy stoją a ja jadę, nikt z nich nie wie, że ich omijam. Dopiero jak jestem z przodu widzą mnie przez sekundę. Ogólnie dopóki stoją to są niegroźni. Jak ruszą w końcu coś najadą. Siebie samych wzajemnie najczęściej, wszystko inne co się na drodze znajdzie. Byle nie mnie.
Dziś wracałem i przede mną na 70ce kolumnę prowadziła ciężarówka i kusiło mnie żeby wejść za ostatnie auto jak szosówką i się obijać ale velo tego nie robię. Jak zahamują, a zawsze hamują na prostej drodze, bez powodu, marnuje się masa energii, która pozwoliła by mi utrzymywać 40-50km/h na dystansie niemal 2km. Gość za mną chwilę nie mógł przetrzymać, że zostawiam taki odstęp ale po kilometrze się przyzwyczaił. Wyjął telefon i nakręcił coś sobie. Jak ten telefon widzę to już się o siebie nie muszę martwić. Ten z telefonem mnie nie najedzie bo film bym mu nie wyszedł jakby mu velo zniknęło z kadru. Może tylko walnąć w coś innego na drodze, czyli normalnie jak zwykle.
W zasadzie na tej trasie po hopkach to mnie poganiają ale na tych płaskich jadę z nimi po ograniczeniach 40, 50 i moja wysokość nie ma znaczenia. Serio mógłbym leżeć płasko.

...
Tak jak napisałem - jest to moja opinia i subiektywne odczucie. Ale koniec z tym off-topikiem
Jacekddd - ja bardzo chętnie się spotkam popodziwiać Twojego Questa. Może uda nam się zgadać w przyszłym tyg?

Szanuję Twoją opinię, szczególnie, że masz nieuprzedzone spojrzenie jako człowiek, który zaczyna tą zabawę.
Jeśli chodzi o Questa to nie ma co podziwiać, jest to bardzo przeciętne turystyczne velo, taki koń roboczy na cały rok i na wszystkie rodzaje jazdy po drodze. Stan używany, technicznie dobry, optycznie można by malować ale mi się nie chce bawić, jeszcze pomyślę.
Co do przyszłego tygodnia to dalekie plany, najpierw trzeba dożyć.
Jutro będę w centrum ok 14-15:30 a jakieś tam plany na kiedyś to się zobaczy.
W tym tygodniu dotąd 4 x razem ok 54km. Takie krótkie jazdy mają ten plus, że składają się w zasadzie z serii przyspieszeń (ciii ... Tabata) ale w tym wieku nic już nie pomoże chyba.
Trenuj pókiś młody i regeneracja pracuje jak złoto.

Audax

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #68 dnia: Października 25, 2024, 06:53:57 am »
W końcu się złamię i wrzucę Wam filmik jak oni wszyscy stoją a ja jadę, nikt z nich nie wie, że ich omijam.
Daj znać kiedy szykować popcorn. Trafiłem na twój kanał bez problemu - wystarczyło wpisać w wyszukiwarkę frazę "Quest kraków"

Co do przyszłego tygodnia to dalekie plany, najpierw trzeba dożyć.
Jutro będę w centrum ok 14-15:30 a jakieś tam plany na kiedyś to się zobaczy.
W tym tygodniu dotąd 4 x razem ok 54km. Takie krótkie jazdy mają ten plus, że składają się w zasadzie z serii przyspieszeń (ciii ... Tabata) ale w tym wieku nic już nie pomoże chyba.
W kontakcie. Tak w środku dnia to średnio - muszę zarabiać na swoje zabawki. W zasadzie to pora roku nie sprzyja - krótkie dni - nie da się już po pracy potrenować za dnia. Zostają weekendy i planowanie dłuższych jazd.
Nie karmie troli.

masterbike

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #69 dnia: Października 25, 2024, 08:02:33 am »

Jakub, z nami coś jest nie tak. Patrz, mieszkamy nad poziomem morza, tlenu mniej, organizm nie ma siły, ani myśleć nie może. Ci spod Warszawy, Poznania (a szczególnie z Kalisza !) mają więcej racji a Ci znad morza to już mają tą rację największą. Prawda ? Czy ja w ogóle dobrze dobrze myśl formuję  ? Nie idzie mi, mało tlenu.

Qlwa , jak trollem wali...
Niby się stara, chciałby aby to było śmieszne ale to "poziom" pięciolatka.

Maciej K

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #70 dnia: Października 25, 2024, 09:10:54 am »
Przypominam, że ten dział  PRZYWITALNYCH   czułości tyczy.
A Wy techniczne sprawy tu maglujecie.
Aby Ordnung na Forum panował, do Techno zapraszam

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #71 dnia: Października 25, 2024, 02:48:27 pm »

Qlwa , jak trollem wali...
Niby się stara, chciałby aby to było śmieszne ale to "poziom" pięciolatka.

Wreszcie ktoś tą słabą wkrętkę zauważył i wytknął.
Dzięki @masterbike

Skorzystam teraz z Twojej mądrości.

Cóż, jakie forum takie i trolle (hehe).

Nieprawdaż ?

Odetnę trolowanie i przytoczę przypiętą do niej merytoryczną część mojej wypowiedzi:

...
....

Chodzi mi o to, że odniosłeś się tylko do mojego podpuszczania innych żeby coś od siebie dodali ale nie odniosłeś się to jak najbardziej technicznych stwierdzeń preferencji użytkowania, jeszcze raz:
- im niżej tym lepiej (w pewnych granicach, oraz bo prędkość),
- wewnątrz czyli w velo lub streamlinerze (z różnych powodów).
Może dodasz coś od siebie i się odniesiesz czy będziesz trolował ?

masterbike

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #72 dnia: Października 25, 2024, 08:05:31 pm »
- im niżej tym lepiej (w pewnych granicach, oraz bo prędkość),
- wewnątrz czyli w velo lub streamlinerze (z różnych powodów).
Może dodasz coś od siebie i się odniesiesz czy będziesz trolował ?

Juz nie będę o tym trollowanie, bo to już nudne a i tak nic z tego nie zrozumiałeś tylko sam siebie pogrążyłeś.

Masz rację w teorii im niżej tym lepiej, tak jak w Velo w teorii lepiej, Ameryki nie odkryłeś, bo w praktyce to wiele różnych czynników dochodzi.

Audax

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #73 dnia: Października 26, 2024, 07:04:57 am »
masterbike - proszę o stworzenie swojego przywitalnego wątku i przejście ze swoimi mądrościami tam.
Nie karmie troli.

masterbike

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #74 dnia: Października 26, 2024, 06:30:01 pm »
Poprosić , spełniać tych próśb nie muszę, ba... jako trollowi nawet nie wypada.