Autor Wątek: Witam z Małopolski  (Przeczytany 17848 razy)

Audax

• kolarz na poziomie
Odp: Witam z Małopolski
« Odpowiedź #15 dnia: Października 09, 2024, 01:54:16 pm »
Na marktplaats.nl jest karbonowa v20c
v20c ma tylko część widelca karbonowy - reszta jest aluminium. Niestety CB nie robi w pełni karbonowych ram - na co czeka wiele osób. chorowałem najpierw na v20c, ale po przeanalizowaniu tematu i wymianie wiadomości min. z Maria Parker - zdecydowałem się na s40.
Ceny sprawdzisz na stronie cruzbike.com (żeby poznać końcowa cenę musisz dodać do koszyka i podać adres - bo ceny w USA są podawane zawsze Netto)- ja kupiłem po zwrocie. CB oferuje w USA program próbny - można kupić - przejechać ok 100 mil - i jak nie podejdzie to zwrócić płacąc tylko za przesyłkę. Jest na stronie jeden jeszcze s40 w kolorze "adventure green" - jeśli byłbyś zainteresowany.
« Ostatnia zmiana: Października 09, 2024, 01:56:48 pm wysłana przez Audax »
Nie karmie troli.

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #16 dnia: Października 09, 2024, 02:57:06 pm »
18900 wychodzi mi jak sprawdzam.

Też szedłem tą drogą jakiś czas.
Imho 4k E to budżet na coś lepszego.
Ale rower ładny.
Historia z RAAM też pomaga w promocji.
Ciekawe jak się nim jeździ.

Quest XS 20kkm; 11 Podróży 6379Km; Bieganie;
http://www.sports-tracker.com/view_profile/jacekddd

Audax

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #17 dnia: Października 09, 2024, 03:19:03 pm »
Na przykład? Sam się zastanawiałem nad alternatywami i jestem ciekaw opinii co może być dobrą alternatywą dla mnie. Oczywiście piszemy o 2 kołowych rowerach poziomych a nie VM. Na VM to bym dopiero umarł na podjazdach ;)
« Ostatnia zmiana: Października 09, 2024, 03:20:37 pm wysłana przez Audax »
Nie karmie troli.

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #18 dnia: Października 09, 2024, 04:10:15 pm »
Na przykład? Sam się zastanawiałem nad alternatywami i jestem ciekaw opinii co może być dobrą alternatywą dla mnie. Oczywiście piszemy o 2 kołowych rowerach poziomych a nie VM. Na VM to bym dopiero umarł na podjazdach ;)

Przeszedłem ten etap na tyle dawno temu, że niestety nie potrafię dokopać się co było dalej ale chyba coś z rodziny M5, potem już 2o owiewki, potem czytałem o problemach z codziennym użytkowaniem obudowanych 2o i zacząłem wątpić czy to może się nadawać na szybkie szosowe jazdy. Potem w efekcie doszedłem do velo i tu utknąłem na kilka lat. Cena zaporowa, kwestie podjazdów właśnie no i dwa razy się biedziłem co dalej. Każda kolejna pętla myślowa znowu powracała do velo. Pewnie bym wrócił do czegoś jak m5, może nawet do Twojego ale to wszystko co się dowiedziałem przekreślało ten kierunek. 2o otwarte ze względu na prędkość a 2o obudowane ze względu na cenę i użyteczność i ryzyko gleby parkingowej. Cena mnie blokowała ze 2lata i w końcu kupiłem używane velo.
Nadal się rozglądam nad 2o aero - streamliner ale to ciężki temat.

Myślę, że Twój wybór przy podanych kryteriach jest dobry.
Gdyby coś mnie zmotywowało, np. jakieś spotkanie kogoś z takim sprzętem, to pewnie gdzieś 2008-10 bym kupił coś takiego jak Ty (na pewno nie ze Stanów) i do dziś byłbym szczęśliwym użytkownikiem takiego roweru i chyba już dalej bym nie poszedł w temacie.
Niestety zanim kupię gruntownie się staram dowiedzieć na co można liczyć a prędkość była dla mnie zawsze najważniejsza. W efekcie od początku byłem w tym rowerze szybszy niż na szosie.

Ostatnio doczytałem, że testy z tego roku wykazują, że "ściana" dla dobrego streamlinera jest średnio ponad 10km/h wyżej niż dla bardzo dobrego velo. Przy tym velo jest wiele i mnóstwo ludzi nad nimi pracuje od dawna. Streamlinerów praktycznie nie ma w tych samych kryteriach (produkcja seryjna, środowisko ludzi pracujących nad ich rozwojem i przyspieszaniem) a i tak 2o wygrywają nad 3o zdecydowanie. Idealnie wydaje mi się gdyby pracowano nad dobrą bazą 2o otwartą, która opcjonalnie była by biorcą komponentów aero. Ktoś robi pierwszy krok dodając ogon aero. Drugi krok owiewka przednia, trzeci materiał na burtach, czwarty pełne zamknięcie. W ten sposób każdy by sobie wybierał co chce uzyskać.

Co do podjazdów to jechałem ostatnio u mnie pod górkę ja Questem szklanym z M9 węglowym. Moje zawieszenie jest bardziej miękkie a kadłub bardziej pracuje. U niego ruchy przy bardzo mocnych kopnięciach były po 2-4cm na zewnętrznym obrysie kadłuba. W sumie przy dobrym zawieszeniu z amortyzacją wysokiej jakości można zarówno w 2o jak i w 3o ograniczyć bujanie natomiast dobre zawieszenie powyżej 40km/h przyspiesza no chyba, że mówimy o scenariuszu idealnej płaskiej drogi i super nawierzchni. Wystarczy porównać tylne koło sztywne na takim sobie asfalcie i zawieszone. Już powyżej 35km/h zaczyna się ostra jazda.
Co do samej masy to już jest 18kg velo. Jest też streamliner 18kg. Prawdopodobnie dla lekkich <70kg będzie wkrótce 14kg velo. Co do postępów streamlinerów nie wiem zbyt wiele, to wąski krąg.
Ogólnie jak pojadę na OTR w Krakowie to oczywiście na trasie z milionem skrętów po zjazdach robią mnie jadąc w grupie na jakieś 10-15min na trasie ok 90km/>760m dH. Dobrze wytrenowany gość na szosie odchodzi mi na podjeździe w dobrym stylu. Natomiast jak spotkam kogoś kto tak sobie jeździ a nie trenuje docelowo to robię podjazdy znacznie szybciej.
Podejrzewam, że na Twoim rowerze podjazd szedł by mi odrobinę lepiej ale znowu po płaskim i wszędzie gdzie da się rozpędzić strata będzie dużo większa.
Zresztą co tu teoretyzować. Nic prostszego jak sprawdzić i porównać zjazd, podjazd, płaskie i sprawdzić tętno. Do tego nie trzeba pędzić. Na luzie jazda też wszystko wykaże.

Juran

• sympatyk na poziomie
  • **
  • Porywająca Permanentna Piramidalna Podróż Poziomką
« Odpowiedź #19 dnia: Października 09, 2024, 06:21:04 pm »
Jeżdzę Cruzbike s40 2023
Tutaj porównanie tej samej trasy. Co prawda nie ten sam dzień - ale ten sam sezon.

Distance: 42 km
Elevation: 492 m (wymagająca traska - ale tak mam wokół komina)

Cruzbike s40 2023:

Średnia prędkość: 24,9 km/h
Max V: 67,1 km/h
Czas netto: 1:42:28
Czas brutto: 1:44:01
Srednie HR: 136 bpm

Specialized Roubaix 2020:

Średnia prędkość: 26,5 km/h
Max V: 62,6 km/h
Czas netto: 1:35:58
Czas brutto: 1:40:54
Srednie HR: 136 bpm

Ciekawe porównanie.
Zerknąłem na stronę M5.

Prędkość przy mocy 250 W:
Carbon High Racer                                 48,3 km/h
Rower triathlonowy                                37 km/h
Rower szosowy pozycja kolarska             35 km/h
Rower szosowy  pozycja wyprostowana   32 km/h
Wychodzi 50% większa prędkość. Co jest całkiem sporo.
Podejrzewam, że w innych konstrukcjach powinno być 20-33%
czyli mniejszy wysiłek przy tej samej prędkości, co obserwuję u siebie /subiektywnie/.

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #20 dnia: Października 09, 2024, 06:58:11 pm »
Trudno mi uwierzyć w 250Wat przy 48.3km/h ale ponieważ niewiele wiem o tych rowerach i zakładam, że mierzyli uczciwie (??) to dopóki ktoś ze znawców 2o poziomów się nie wypowie przyjmuję na słowo.

Natomiast mierzyliśmy na danych od kolegów z forum i 2o Performer w konfiguracji podróży wyszedł jak na tym schemacie.

http://forum.poziome.pl/index.php?topic=4564.msg63586#msg63586

W specyfikacji:
http://www.m5-ligfietsen.nl/site/EN/Models/Carbon_High_Racer/

Cytuję:
"Weight: from 7,8 kg, standard version 9,1 kg, maximum load 125 kg"

i gdyby przyjąć, że test przeprowadzono z kimś lekkim szanse na te 250W by rosły.
Performer Piotra miał masę całkowitą do podróży a testując M5 na ten lekki rower wsadzono, jak przypuszczam, kogoś lekkiego, ale nie niskiego:

"
Minimal inner leg length when using a 26 inch front wheel: already at +/- 80 cm!! / 31,5 inch!!
Minimal inner leg length when using a 28 inch front wheel: +/- 86 cm / 34 inch
"

Czyli jego krzywa mogła być przesunięta w pionie w dół proporcjonalnie do proporcji mas.
Gdyby nawet siedział tam ktoś 60kg co przy długości nóg 80 dla 26" może oznaczać wzrost 170cm ale 28" daje dobry wybór opon, który jednak narzuca nogi 86cm i ponad 180cm. Ten drugi wzrost miałby gorszy wpływ na aerodynamikę.
Jakby na to nie patrzeć to mam wrażenie, że 250W w otwartym 2o dla 48.3km/h to jest pewnego rodzaju osiągnięcie. Raczej masa całkowita 67kg, 170cm, dętki latex jakieś super opony, ciśnienie graniczne, idealne warunki drogowe (może jakaś nawierzchnia toru?).
To 70Wat mniej niż Performer i niemal tak dobrze jak velo MiniCabbike Jakuba.
« Ostatnia zmiana: Października 09, 2024, 07:09:04 pm wysłana przez Jacekddd »

Audax

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #21 dnia: Października 09, 2024, 08:49:53 pm »
Ciekawe porównanie.
Zerknąłem na stronę M5.

Prędkość przy mocy 250 W:
Carbon High Racer                                 48,3 km/h
Rower triathlonowy                                37 km/h
Rower szosowy pozycja kolarska             35 km/h
Rower szosowy  pozycja wyprostowana   32 km/h

Nie wiadomo w jakich warunkach te pomiary były robione i na jakim terenie. I na pewno w zamkniętym ruchu. Ja w otwartym, uczę się dopiero jeździć, moja trasa ma profil sinusoidy z podjazdami w paru miejscach ~10%. No i zdecydowanie nie generuje 250W dłużej niż kilka sekund. I założę się ze odcinek pomiarowy nie był dłuższy niż 2 km.

Carbon High Racer  ma inna geometrie niż Cruzvike s40. Choćby kąt nachylenia siedziska. Carbon High Racer (18-23%), CB 40%
« Ostatnia zmiana: Października 09, 2024, 08:53:28 pm wysłana przez Audax »
Nie karmie troli.

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #22 dnia: Października 10, 2024, 10:39:21 am »
A jest taka możliwość żebyś zrobił sobie zdjęcie w pozycji do jazdy z boku żeby można było zobaczyć jak Twój profil na tym rowerze wygląda ?

Audax

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #23 dnia: Października 10, 2024, 11:40:22 am »
Nie mam zdjęcia. Ale w necie bez problemu znajdziesz. Przykład:
Nie karmie troli.

masterbike

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #24 dnia: Października 10, 2024, 01:40:25 pm »
Pitolicie o jakichs prędkościach i.mocach a tak naprawdę wedlug danych naukowych, wystarczy , że trochę wcześniej wyjadę swoim turystycznym trekingiem i żaden velo mnie nie dogoni.
Jak nie wierzycie to poczytajcie sobie o paradoksie Achillesa i żółwia.

klubowy

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #25 dnia: Października 10, 2024, 03:16:08 pm »
masterbike, to może jeszcze wcześniej wychodź na piechotę, zmarnujesz trochę więcej czasu i nie będziesz go miał na pisanie nic nie wnoszących do dyskusji komentarzy  8)
« Ostatnia zmiana: Października 10, 2024, 03:19:12 pm wysłana przez klubowy »
Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

Audax

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #26 dnia: Października 10, 2024, 03:31:04 pm »
Nie należy karmić trolla. BTw - myślałem, że jest to forum ludzi "na poziomie" :D
Nie karmie troli.

masterbike

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #27 dnia: Października 10, 2024, 03:36:20 pm »
Ups..., jaki paradoks, wasze komentarze również kompletnie nic do tematu nie wnoszą.
Też byłem naiwny jak się rejestrowałem, bo myślałem , że to forum ludzi na poziomie.

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #28 dnia: Października 10, 2024, 07:57:06 pm »
Pitolicie o jakichs prędkościach i.mocach a tak naprawdę wedlug danych naukowych, wystarczy , że trochę wcześniej wyjadę swoim turystycznym trekingiem i żaden velo mnie nie dogoni.
Jak nie wierzycie to poczytajcie sobie o paradoksie Achillesa i żółwia.

Tak, to dobry pomysł, zaczniesz wcześniej to i z przyczepą, kurtką rozwianą, mnóstwem bagażu będziesz wcześniej. Bez napinki, wysiłku, niepotrzebnych starań o coś tak głupiego jak prędkość na prostych czy przeciętna. Cudowna rekreacja bez presji. Można też grubsze, wygodne opony założyć, uchwyty na różne rzeczy, solidniejsze amortyzatory o lepszej charakterystyce. Czemu nie. W sumie rower nie musi być wcale lekki. Można jechać wolniej, kto każe się spieszyć?
To jest jedna z filozofii / koncepcji roweru.
Są jeszcze inne, my próbujemy naszą przedstawić oraz jej zalety.
Wydajny w efekcie potencjalnie szybki, wygodny rower poziomy.

Jeszcze taka kwestia. Masz dzień 14h. Wolisz jechać za dnia. Na postoje potrzebujesz ok 3h - w końcu to wakacje. Nawigowanie i foto zabierze godzinę. Załóżmy, że byś chciał w tych warunkach zrobić 300km przy 20km/h nie spina się to całkiem ale przy 30km/h czemu nie. Tylko jakby to zrobić, żeby 30km/h avg było bardzo lekko ? No właśnie to nas interesuje.
A czemu akurat 300km ? Dobre pytanie, w sumie czemu nie 370km albo i pół tysiąca skoro da się tyle po dobrych drogach za dnia zrobić. Tylko, faktycznie masz rację, trzeba wyjechać wcześniej.

masterbike, to może jeszcze wcześniej wychodź na piechotę, zmarnujesz trochę więcej czasu i nie będziesz go miał na pisanie nic nie wnoszących do dyskusji komentarzy  8)

Jak Ty to Jakub robisz, że z taką łatwością, pozornie bez żadnego wysiłku potrafisz doprowadzić ludzi do szewskiej pasji ? A w sumie nic prawie nie napisałeś.
Co dopiero jak byś się tak troszkę rozpisał. Co by to było ...
Naucz mnie tak, też chcę.

masterbike

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #29 dnia: Października 11, 2024, 06:47:07 am »
Jak Ty to Jakub robisz, że z taką łatwością, pozornie bez żadnego wysiłku potrafisz doprowadzić ludzi do szewskiej pasji ? ..
Naucz mnie tak, też chcę.
Qrwa,
Maciej jest w tym jeszcze lepszy.