Takie czasy...
napisał @Tehen na post jakiegoś bota
nie zgodze się: to kwestia starego silnika, na ktorym stoi "nasze" forum. Piszę "nasze" chociaż nasze nie jest (podobnie jak domena poziome.pl) tylko prywatnej osoby i jej dobrej woli, że nadal istnieje oraz zainteresowania tematem i prywatnego finansowego wsparcia kolegi Marka w celu bieżącego utrzymania domeny i hostingu
obecna sytuacja skutkuje tym, że w takiej formie technicznej w jakiej forum jest (czyli pełnej "dziur" w oprogramowaniu) jest podatne na ogólnie mówiąc "ataki" z netu. Żeby było jasne: nie czepiam się tylko któregoś dnia to forum może zniknąć ... czy i kogo będzie "bolało" pozostawiam wam do własnej oceny
tytułowy "kij w mrowisko" polega na tym, że o ile rozumiem, że przystąpienia do stowarzyszenia czyli sformalizowania społeczności skupionej de facto wokół tego forum, a w mniejszym stopniu wokół corocznego Zlotu może nie być dla kogoś interesujące o tyle stowarzyszenie się (nawet nieformalne na zasadzie "gentlemen's agreement" w naszym przypadku wieloosobowego) w celu:
- zbiórki na wykupienie praw do domeny "poziome.p" oraz bazy danych bieżącego forum (kwota jest znana Markowi bo rozmawiał o tym jakiś czas temu z Jarkiem)
- corocznej zbiórki na pokrycie bieżących kosztów jego utrzymania
- utrzymania strony "zlotowej" z zachowaniem całej historii (patrz wątek
"kronika zlotów")
- zgody uczestników na to komu powierzyć funkcję Admina i moderatorów(?)
moim zdaniem jest istotne przynajmniej dla jakiejś części z nas
nie wiem co mnie podkusiło, żeby ten kij w mrowisko wsadzać, ale skoro @Aga poruszył temat stowarzyszenia (jak widać zainteresowanie jest marginalne) to IHMO warto uczciwie odpowiedzieć sobie na pytanie: komu zależy na istnieniu forum "poziome.pl"?
jeśli są takie osoby (o czym nie wątpię) to proszę was o wpis; jeśli zbierze się nas tyle, że zebranie kasy okaże się wykonalne to sprawy formalne na pewno dogadamy w gronie tychże osób i być może uda się forum unowocześnić włącznie z przeniesieniem całej historii: rozmawiałem o tym z Markiem na zlocie w Czechach i technicznie jest wykonalne mimo sporej ilości pracy ze starą bazą danych
dlatego bardzo uprzejmie proszę i APELUJĘ żeby nie zaśmiecać tego wątku wpisami typu: "mnie to nie interesuje, ale chcę wam o tym powiedzieć","wiedziałem, że tak będzie" lub w podobnym stylu. Chodzi o KONKRET: zróbmy to teraz albo zostawmy temat, żeby nie wracał jak bumerang właściwe na każdym spotkaniu zlotowym (i nie tylko) z czego nic do tej pory nie wynikało poza zgodą, że coś z tym trzeba zrobić
jestem optymistą i wierzę w nas cytując klasyka
"... bo jak nie My to kto?"