Autor Wątek: Pierwsza moja poziomka  (Przeczytany 20636 razy)

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
Odp: Pierwsza moja poziomka
« Odpowiedź #30 dnia: Marca 31, 2024, 01:32:37 pm »
A łańcuch się smaruje? ;)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

Mociumpel

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #31 dnia: Kwietnia 02, 2024, 06:51:28 pm »
łańcuch to sie rozbiera z rowera, wsadza do butelki z naftą czy benzyną na noc, rano wyciąga, wyciera szmatem czystym i pryska tym https://sklep.smary.elub.pl/produkt/26 i kolejny tysiąc czy dwa z czerepa ...

miki11

• wyczynowiec na poziomie
  • M5 / Speedliner 'Blue Glide'
« Odpowiedź #32 dnia: Kwietnia 04, 2024, 11:27:45 pm »
Po rozmowach m.in. z serwisem Giant jednak pozostanę przy olejach do łańcucha. Myślę, ze po skończeniu zielonego Finish Line Wet wykonam sobie w celach poznawczych ów samodzielny rzadki smar, który zalinkowałem w wątku obok.

Przy okazji ciekawostka. Dowiedziałem się, że jeśli kupować łańcuch Shimano CS HG-71, to tylko ten z opakowań zbiorczych (OEM). Czyli taki w folii, bez kartonika. Przedstawiciel Shimano w rozmowie z pracownikami serwisu opowiedział o testach wytrzymałościowych tego łańcucha i wersja OEM okazała się mocniejsza. Ciekawe... czyżby Shimano miało dwa standardy dla niby tego samego produktu teoretycznie różniącego się jedynie opakowaniem?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 04, 2024, 11:34:04 pm wysłana przez miki11 »

miki11

« Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 05, 2024, 01:20:39 pm »
No! Pierwszą lekcję jazdy mam za sobą. Zacząłem od długich szerokich chodników o małej liczbie przechodniów, co minimalizowało ewentualne straty :-) Myślę, że 2-2,5 km wyszło, ale nie o dystans tu chodziło, nie jechałem szybko, tylko dokładnie :-) Rowerek na razie myszkuje, uczę się trzymać prostej kiedy pedałuję i kiedy sam się toczy, na lekkich zjazdach i podjazdach. Na razie jeżdżę bez materaca, więc dopóki nie oprę nóg o pedały, lekko zjeżdżam (delikatnie), myślę, że kiedy opanuję utrzymywanie równowagi, fotelik pójdzie bardziej poziomo. No i czuć, że zupełnie inne grupy mięśni są tu targane. Finalnie nie zaliczyłem gleby i nie ubiłem nikogo po drodze, więc uznaję to za sukces :-)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 05, 2024, 01:27:02 pm wysłana przez miki11 »

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #34 dnia: Kwietnia 05, 2024, 07:12:28 pm »
Myślę, że może to być tak jak było ze mną. Dopóki lekko kręciłem to zjeżdżałem w dół. Wsiadłem rano, siedzę wysoko, po kilku godzinach obserwuję, że całkiem zjechałem w dół.
Jak zacząłem się adaptować i mocniej jeździć to już tak nie zjeżdżam. Teraz po 3-4h nie widzę specjalnej różnicy a zwykle po takim czasie się wysiądzie, żeby coś kupić/zjeść lub ew. jest już po trasie. Poza tym z czasem się można przyzwyczaić by kontrolować tą optymalną pozycję.

No i jakie to uczucie pierwszy raz w twoim przypadku?

Quest XS 20kkm; 11 Podróży 6379Km; Bieganie;
http://www.sports-tracker.com/view_profile/jacekddd

miki11

« Odpowiedź #35 dnia: Kwietnia 05, 2024, 08:28:03 pm »
@Jacekddd, ja tylko piszę o swoich pierwszych spostrzeżeniach. Pojeżdżę kilka tygodni, opanuję trzymanie równowagi, a potem skręcanie :-) to wtedy będę miał pierwszą empiryczną wiedzę. Lepszą, niż w książkach :-) Jutro też planuję mały trening. Przy okazji przewietrzyłem też pionowego dwukołowca - wszyscy zadowoleni.

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #36 dnia: Kwietnia 06, 2024, 10:43:32 pm »
Jakby to powiedział Wielki Brat:
- <bardzo niskim tonem> Jestem pod wrażeniem!

A tak na prawdę. Super że jeździsz!  Rób co Tobie sprawia frajdę  a całą resztę miej w ... <poważaniu>       ;)
Najważniejsze żeby się podobało Tobie a nie reszcie ;)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

miki11

« Odpowiedź #37 dnia: Kwietnia 07, 2024, 12:35:51 am »
Jakby to powiedział Wielki Brat:
- <bardzo niskim tonem> Jestem pod wrażeniem!

A tak na prawdę. Super że jeździsz!  Rób co Tobie sprawia frajdę  a całą resztę miej w ... <poważaniu>       ;)
Najważniejsze żeby się podobało Tobie a nie reszcie ;)

@szydziu, tak robię całe życie. Równocześnie doświadczenie pokazuje mi, że warto korzystać z wiedzy bardziej zaawansowanych osób. Wolę zapytać przed popełnieniem ew. błędu. Z dużym spokojem dopieszczam po swojemu ten rower i uczę się jazdy. Uśmiech na twarzy jest, oczywiście jeszcze jest też zbyt duże napięcie podczas jazdy. Wczoraj zainstalowałem stary, klasyczny, właśnie naprawiony dzwonek (taki stalowy, okrągły, chyba nawet nie krajowej produkcji) - będzie trochę oldskulowo. Muszę dołożyć jakieś lusterko/lusterka, tutaj odczuwam brak informacji o sytuacji za plecami.

Jeszcze spokojniej szykuję elementy do przyszłej elektryfikacji pojazdu, właśnie wymieniłem wiązkę przewodową w naprawianym silniku i wkleiłem nowe czujniki hallotronowe. Akumulatory są gotowe, kontroler też, czujnik PAS, manetka. Brakuje ekranu LCD i koncepcji na metodę instalacji (np. punkt mocowania dość ciężkich akumulatorów). Mam też przygotowane moduły przetwornic, które zapewnią mi ładowanie urządzeń przez gniazdo USB oraz właściwe napięcia i prądy do jakiegoś bogatszego oświetlenia. Także plan jest spory, ale rozłożony spokojnie w czasie.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 07, 2024, 12:47:17 am wysłana przez miki11 »

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #38 dnia: Kwietnia 07, 2024, 12:35:01 pm »
Lusterko założyłem zaraz po hamulcach. A tu ekran LCD
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

miki11

« Odpowiedź #39 dnia: Kwietnia 07, 2024, 02:28:14 pm »
No, dzisiaj pierwsza dyszka i pierwsza, niegroźna gleba :-) Przeciętnie 12,2km/h, co pokazuje, że na razie cały czas się uczę utrzymania kursu. Reakcje ludzi są niepowtarzalne, odruchowo banan na twarzach :-)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 07, 2024, 02:29:45 pm wysłana przez miki11 »

miki11

« Odpowiedź #40 dnia: Kwietnia 07, 2024, 02:30:47 pm »
A tu ekran LCD

@hansglopke, używasz kamery?

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #41 dnia: Kwietnia 07, 2024, 03:02:12 pm »
Sam pisałeś, że brakuje miejsca na uchwyt do LCD.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #42 dnia: Kwietnia 07, 2024, 03:06:58 pm »
No, dzisiaj pierwsza dyszka i pierwsza, niegroźna gleba :-) Przeciętnie 12,2km/h, co pokazuje, że na razie cały czas się uczę utrzymania kursu. Reakcje ludzi są niepowtarzalne, odruchowo banan na twarzach :-)
https://youtu.be/9RfLuy1xVGw?si=jhWVXKoL0Q6QPtE_

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #43 dnia: Kwietnia 07, 2024, 03:37:05 pm »

Za wolno, to dlatego pewnie ta gleba. Jak tu utrzymywać w takich trudnych warunkach równowagę i do tego tylko 2 koła ;-)
To był mój pierwszy raz na 2o poziomych, na takim sobie niezbyt równym podłożu.
Widać, że chwiejnie ale jakoś jadę ale wolno to zaraz bym leżał.
https://youtu.be/0MBs6Wdd-3Q?si=A1IFN5Hi3QQyF_B2

Quest XS 20kkm; 11 Podróży 6379Km; Bieganie;
http://www.sports-tracker.com/view_profile/jacekddd

miki11

« Odpowiedź #44 dnia: Kwietnia 07, 2024, 03:42:28 pm »
@Jacekddd, na tym filmie jedziesz, jak stary kolarz :-) Dzisiaj ciepła niedziela, dużo rowerów i pieszych na ścieżkach, musiałem uważać. Poza tym odnoszę wrażenie, że przy niskiej prędkości lepiej panuję nad tak zwanymi manewrami (u mnie tego bym tak jeszcze nie nazwał).
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 07, 2024, 03:44:17 pm wysłana przez miki11 »