Autor Wątek: [Zlot 2023] propozycje chętnych  (Przeczytany 20681 razy)

Tehen

• całkiem inny wariat
  • Kolejarz forumowy
Odp: [Zlot 2023] propozycje chętnych
« Odpowiedź #45 dnia: Lipca 08, 2022, 06:10:20 pm »
Handbike był rok temu w Białymstoku i z rozmowy nie wynikało żeby narzekał na trasę.
A było dużo gorzej-bardziej górzyście niż nad morzem.

@roroch
Zrobisz zlot to ocenimy te twoje idealne pod względem bezpieczeństwa trasy rowerowe.
Tylko pamiętaj że nie wyeliminujesz w 100% skrzyżowań z ruchem samochodowym.

Zresztą pojedziesz do Czech to zobaczysz jak tam się jeździ.
Są cyklostrady ale też zdarzają odpowiedniki naszych dróg wojewódzkich.
Tylko tam inna kultura jazdy obowiązuje.

W odpowiedzi spotkałem się niemal wyłącznie z falą krytyki.
Człowieku, na krytykę trzeba zasłużyć.
Nikt nie krytykował twoich pomysłów, zresztą których nawet nam nie przedstawiłeś poza ogólnym hasłem "zróbmy zlot w Szczecinie".
Pokaż konkretne trasy to wtedy porozmawiamy.
Albo poziom i wygoda albo wydasz w cholerę kasy na różne kierownice i siodełka tylko po to żeby w końcu i tak kupić sobie rower poziomy.

roroch

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #46 dnia: Lipca 08, 2022, 09:34:21 pm »
Tehen, handbike'owcy nigdy nie narzekają, jak poznasz ich więcej niż jednego to lepiej zrozumiesz.
Z Czechami i w Czechach spędziłem ładnych parę więc raczej nie sądzę, aby cos mnie tam zaskoczyło ale w całosci tego nie wykluczam. :-)
A na krytykę to już sobie zasłużyłem zwłaszcza u ciebie - patrz: pierwszy twój post w tym wątku. Zresztą w ostatnim podobnie: "Nikt nie krytykował twoich pomysłów, zresztą których nawet nam nie przedstawiłeś poza ogólnym hasłem "zróbmy zlot w Szczecinie". Je

roroch

« Odpowiedź #47 dnia: Lipca 08, 2022, 09:35:08 pm »
... jesli to nie była krytyka, to co? :-)

natalka

« Odpowiedź #48 dnia: Lipca 09, 2022, 11:32:41 am »
Roroch
Jakbyś mógł mi pokazać tutaj w Polsce chociaż 1 trasę mającą np tak z 10 km długości dla rowerów, full max zrobiona dla rowerzystów, po asfalcie i ZERO kontaktu z samochodami...
Masz takie?
Pragnę poinformować Cię, że nawet tutaj gdzie obecnie siedzę czyli w Strasbourgu - takich NIE MA.
A nawet gdyby były to oznaczałoby to, że są albo szutrowe, albo z g...wna, albo bez żadnej infrastruktury albo w ogóle bez dostępu do miasteczek i wsi i sklepów w nich.

Zresztą nie jest problemem u nas w Polsce połączenie ruchu rowerowego z ruchem samochodowym ale wzajemne zrozumienie pomiędzy kierowcami a rowerzystami. Czyli właśnie to co ja obserwuję tutaj w Strasbourgu.
Całkowita eliminacja rowerów od samochodów nic dobrego nie wnosi. Wręcz działa przeciwko nam bo kierujący (których kierowcami nazywać nie będę w tym pryzpadku!) będą domagali się usunięcia nas z jezdni, z dróg i ulic. A to tak nie działa i działa źle. Powoduje izolację rowerzystów od samochodziarzy przez co przestają się oni widzieć i przestają czuć wzajemnie swoje potrzeby. A taka komunikacja dla bezpieczeństwa ruchu drogowego jest podstawą!

roroch

« Odpowiedź #49 dnia: Lipca 09, 2022, 01:05:20 pm »
Natalko, własnie takie trasy proponuję, przykładowo liczącą 150 km i w całosci przeznaczoną dla ruchu rowerowego i pieszego scieżkę rowerową Szczecin-Kostrzyn. Całkowicie asfaltowa trasa biegnie m.in. nad kanałem Odra-Hawela, nad którym przerzucono wiele mostków po których można dotrzeć do miasteczek po drugiej stronie kanału, gdzie są sklepy, bary, pensjonaty, pola namiotowe, słowem wszystko czego rowerowy turysta może potrzebować. W pobliżu miasteczek i wsi scieżka jest szeroka aby zmiescili się i piesi i rowerzysci. Na dalszych odcinkach, gdzie nie spotyka się już spacerowiczów jest już jak na normalnej scieżce rowerowej. Na terenach obok trasy znajduje się park krajobrazowy Doliny Odry, atrakcje to m.in. prom kablowy przez rzekę i najdłuższy most rowerowo pieszy w tej częsci Europy. Jesli komu to nie wystarczy, może jechać dalej aż do Czeskiej granicy, a własciwie do granicy polsko-czesko-niemieckiej, bo tam granice tyh krajów się łączą. Wkrótce wrzucę krótkie video z tej trasy. Na koniec wyjasnię, iż nie czuję kompetentny, by zabierać głos w dyskusji jak sprawić by Polacy za kierownicą byli bardziej empatyczni  wobec innych uczestników ruchu drogowego, zwłaszcza tych niechronionych jak piesi, rowerzysci, dzieci, zwierzęta... Mamy plagę potrąceń i ucieczek z miejsca wypadku. O czyms to swiadczy. Nie chcę aby ktos był kolejną ofiarą i sam nie chcę nią być.

osesku

« Odpowiedź #50 dnia: Lipca 09, 2022, 08:19:44 pm »
Szczecin-Kostrzyn to dobry pomysł na wyprawę rowerową! Piszę się, jak są chętni.
150 km na trasę zlotową, to zbyt wiele, dla wielu z nas, chyba że zlot byłby wędrowny. Rozwiązaniem może też być wybranie miejsca zlotu w połowie tej trasy, a nie na końcu, w Szczecinie... czyż nie?

Poza tym, jak piszą, że nie krytykują, to znaczy, że tego nie robią. Po co szukać drugiego dna i o wszystko z wszystkimi się wadzić? Tylko dla rozciągnięcia wątku???... Chyba nie warto, bo nikomu nie będzie chciało się tego czytać. Sorki za te dygresje, nie są osobiste do nikogo i proszę nie wracać do sprawy, bo jest poza wątkiem ???????????????????

Pozdrawiam, serdecznie.

roroch

« Odpowiedź #51 dnia: Lipca 09, 2022, 10:00:09 pm »
Zwykle przeje

roroch

« Odpowiedź #52 dnia: Lipca 09, 2022, 10:31:35 pm »
 ...zwykle przejeżdżamy z żoną tę trasę weekendowo w 2 etapach, 60 km Szczecin-Schwedt, bo tu jest trochę górek, i 90 km Schwedt-Kostrzyń, gdzie jest niemal zupełnie płasko. Dodam, że jedziemy z bagażami (namiot, spiwory, karimaty, kuchenka , etc.) na rowerach turystycznych nazca paseo uss i nazca explorer uss. Wracamy pociągiem do Szczecina. Połączenia są co godzinę. Na optimie baron zrobiłem trasę Szcecin-Kostrzyń-Szczecin w ok. 10 godzin. Uważam, że to niezły wynik, bo nie mam już 30 lat ale niemal 2 razy więcej. Dodam, że wymagało to niemal 2 miesięcy treningów, ale opłacało się. :-)

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #53 dnia: Lipca 11, 2022, 02:15:53 pm »
Ej! ale nie szarpcie się od razu za włosy!
Roroch - w regulaminach żadnego ze zlotów nie widziałem wzmianki o zakazie ustalania tras indywidualnych. Sam kilkukrotnie kręciłem się po okolicy z dzieciakami, trasami zupełnie niezależnymi od tras zlotowych.  Więc uszy do góry i do zobaczenia ;)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

roroch

« Odpowiedź #54 dnia: Lipca 12, 2022, 07:04:36 am »
Szydziu, Osesku, Makenzen i inni chętni (ewentualnie) zastanawiam się nad założeniem osobnego wątku na temat  wspólnego weekendowego wypadu tą trasą. W kńcy 

roroch

« Odpowiedź #55 dnia: Lipca 12, 2022, 07:16:56 am »
... w koncu są wakacje. Inną opcją jest wypad do Szwecji. Noc na promie, dzien w okolicach Ystad, Malmo i następnej nocy powrót. To ze Swinoujscia. Lub do Karlskrony z Gdyni. Przewóz rowerów jest darmowy. :-)

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #56 dnia: Lipca 13, 2022, 12:24:39 am »
@roroch
Superpomysł :) Ta Szwecja zwłaszcza. Może jakiś parodniowy zlot wędrowny tamże? Można by coś takiego ogarnąć w przyszłym roku. Optuję za czymś takim szczególnie z uwagi na to, że jeśli w przyszłym roku zlot w Czechach pokryje się terminowo z targami zbrojeniowymi w Kielcach, to będę w tym czasie uziemiona w robocie :(
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

turboman

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: Lipca 13, 2022, 09:23:23 am »
I znów kłótnie i przepychanki w eterze, jakie to typowe a zarazem żenujące. Taka zgrana ekipa a tak nie potrafi się dogadać.
Jak coś, to ja głosuję za Kaliszem. Chętnie bym zorganizował ale niestety nie ogłosiłem tego na sobotnim ognisku więc klops. Czekam cierpliwie. W Słupsku się nie pojawiłem, bo kobitki z jajami nie było więc nuda. Chyba wiele nie straciłem bo jak widać głosy krytyki się pojawiają. Powodzenia. Trzymam kciuki za następny zlot w Kozienicach. Kto wie, może uda się zajechać.

karola

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: Lipca 13, 2022, 10:18:44 am »
kłótni i przepychanek nie ma, jest tylko wymiana zdań i propozycji i nie widzę w tym nic żenującego tylko konstruktywnego. A co do minionego zlotu w Ustce to póki co tylko jedna osoba jest niezadowolona, która przejechała raptem z nami 1/3 i to tylko jednej trasy, a na całym zlocie była chyba jeden dzień. Z osób z którymi rozmawiałam zlot bardzo się podobał. Super, że Marcie mimo odległości udało się dojechać. Znalazła super miejsce noclegowe, z klimatem i z bardzo małą odległością do morza. Co do tras to dużo osób było pozytywnie zaskoczona ścieżkami rowerowymi, które były na wyjeździe z Ustki. Mi osobiście podobała się ścieżka ze Słupska, która ciągnęła się ładnymi kilometrami :) Były oczywiście też odcinki na trasie mniej przyjemne, czyli betonowe ażurowe płyty i może denerwowały w danym momencie, ale teraz z perspektywy czasu to jak dla mnie było to ciekawe urozmaicenie i jest co wspominać ;)
@turboman myślę, że jak najbardziej nie masz czego żałować, bo życie jest sumą wyborów i tak zdecydowałeś, że Cię nie będzie :) życie nie jest po to żeby czegoś żałować :) ale jak najbardziej zapraszam do Kozienic, żebyś miał wspomnienia zlotowe i sam przekonał się, że jesteśmy zgraną ekipą :)

osesku

« Odpowiedź #59 dnia: Lipca 13, 2022, 02:00:53 pm »
Brawo Karola! :)

Mam nadzieję, że to nie było niezadowolenie jednego uczestnika, tylko gotowość i chęć osiągnięcia perfekcji przy najbliższej możliwej nadarzającej się okazji! ;)  8)

Tak to już jest, że będą się o tym mogli przekonać jedynie obecni :D