Autor Wątek: [Zlot 2023] propozycje chętnych  (Przeczytany 20643 razy)

roroch

• wyczynowiec na poziomie
Odp: [Zlot 2023] propozycje chętnych
« Odpowiedź #30 dnia: Lipca 06, 2022, 08:06:57 pm »
... okolica była swietna ale trasy słabe. Pokręciłem się trochę między Słupskiem i Ustką i muszę powiedzieć, że czułem się rozczarowany. Nie wiem jak inni ale ja nie lubię, kiedy trasy rowerowe krzyżują się z ruchem samochodowym, po prostu nie czuję się wtedy bezpiecznie. Stąd moja propozycja zlotu na trasach wyłącznie rowerowych i ewentualnie rowerowo-pieszych a takie są w okolicy którą proponowałem.

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #31 dnia: Lipca 06, 2022, 08:52:24 pm »
Ten Szczecin i pogranicze polsko-niemieckie to bardzo fajny pomysł, co prawda w Szczecinie już się zlatywaliśmy w roku 2012 (może na bazę kolejnego zlotu w tym rejonie wybierzemy jakieś inne miejsce, takie bardziej wśród przyrody, nie tę szkołę, w której stacjonowaliśmy wówczas?), ale ja bym chętnie sobie tam pojeździła. ALE! Skoro mamy już osobę, która zgłosiła gotowość do organizacji zlotu w przyszłym roku, to się już tego trzymajmy, żeby nie doszło do sytuacji, o której pisze nahtah. Kozienice to bardzo dobry pomysł, każdy będzie miał w miarę blisko, poziomkarze z Podkarpacia nie będą musieli dymać z jednego końca Polski na drugi. ;)
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

osesku

« Odpowiedź #32 dnia: Lipca 06, 2022, 09:45:11 pm »
Z tej dyskusji wygląda na to, że jest wielu zainteresowanych organizacją kolejnych zlotów i spotkań na poziomie ;). Pojawiły się bardzo interesujące propozycje miejsc i pomysły na program. Można by pogadać o harmonogramie zlotów ;) i np. wprowadzić zapisy organizatorów w kolejce ;D !... Gdyby jednak aż tak nie wybiegać w przyszłość?
Ktoś już wspomniał o możliwości spotykania się poza zlotem, na umówiony weekend w kolejne miejsce.
Może czas na taki wątek namawiający chętnych, na ciekawe trasy wycieczek na poziomie?  :)

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #33 dnia: Lipca 07, 2022, 12:14:25 am »
Ktoś już wspomniał o możliwości spotykania się poza zlotem, na umówiony weekend w kolejne miejsce.
Może czas na taki wątek namawiający chętnych, na ciekawe trasy wycieczek na poziomie?  :)

O, to, to! Kilka lat temu mieliśmy taki minizlocik w Łodzi. Czesi sobie regularnie takie ustawki w mniejszym gronie robią... Weźmy z nich po raz kolejny po pamiętnym (hehe) roku 966 przykład ;)))
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #34 dnia: Lipca 07, 2022, 06:58:22 am »
... okolica była swietna ale trasy słabe.

Nigdy nic nie stoi na przeszkodzie by zaproponować organizatorowi swoje propozycje związane z korektą tras.

Mnie się podobało. Gdyby Natalka przejechała 100% tras to by nie było co wspominać.
Dziękuję wszystkim organizatorom i uczestnikom za ten zlot.

"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

roroch

« Odpowiedź #35 dnia: Lipca 07, 2022, 07:37:28 am »
Zgadzam się, że Kozienice leżą w centrum (zwłaszcza, gdy porównamy to ze Szczecinem :-)). Jest faktem, że z tego względu każdemu będzie bliżej. Ale jesli chodzi o jakosć tras i bezpieczeństwo to sytuacja jest porównywalna z Ustką. Przeglądałem net pod tym względem i zauważyłem, że jest z tym podobnie ja w większosci kraju - trasy słabo oznakowane, różne nawierzchnie ale co gorsza odcinki tras trzeba pokonywać szosami. Jak już wspominałem zależy mi na tym, aby było maksymalnie bezpiecznie i bezstresowo. Miło mi, że są osoby, które to doceniają ale i dziwi, że jest ich tak niewiele. Z drugiej strony kusząca jest perspektywa spotkania w mniejszym gronie spragnionych jazdy w lepszych warunkach. Może nie będzie tak jak w Holandii, czy Danii ale w okolicy, którą proponuję sprawy infrastruktury rowerowej coraz bardziej skręcają w tym kierunku. :-)

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #36 dnia: Lipca 07, 2022, 07:50:19 pm »
Zasadniczo infrastruktura lokalna wokół Ustki znacząco nie odbiega od terenów jakimi porusza się większość użyszkodników na co dzień - dlatego niewiele osób narzekało.
Jakoś tak zawsze powstaje temat "kolejnego zlotu". Gdyby Karolinie z różnych względów nie wypaliło zorganizowanie zlotu w Kozienicach - będziesz zaraz pierwszy po Kaliszu :) [kto był w sobotę przy ogniu wie o co chodzi] :)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

roroch

« Odpowiedź #37 dnia: Lipca 08, 2022, 09:26:33 am »
To prawda i nieprawda z tą infrastrukturą. Szczecin i okolica, czy Trójmiasto, ze szczególnym uwzględnieniem Gdyni odbiegają na plus od reszty kraju. Pewnie jest tych miejsc więcej tylko o nich nie wiemy. Wydaje mi się, że wybór miejsca ma też wpływ na frekwencję i to nie tylko jesli chodzi o centralne położenie miejsca zlotu. Zauważyłem nieobecnosć szosówek (lowracery), velomobili, poziomek mbb (flevobike był jeden) i w ogóle delikatniejszych poziomek, co może mieć związek z jakoscią tras a zwłaszcza z ich nawierzchnią. Sam preferuję lowracery ale na zlot wybrałem się nazca paseo uss na oponach 1,35. Teraz już wiem, że na tamtejsze szutry powinienem założyć opony 1,5 lub więcej. A co byłoby gdybym pojechał szosowym lowracerem na oponkach 1,1:-). Tak więc myslę, że mogłoby być nas więcej na zlotach, gdyby brać pod uwagę pewne ograniczenia sprzętowe, a które własnie może zniwelować wybór tras lepszej jakosci.

natalka

« Odpowiedź #38 dnia: Lipca 08, 2022, 09:39:48 am »
Roroch - ojej, masz oponki 1.1"???
No no, a pamiętasz czym ja jeździłam na tych strasznych nawierzchniach? Na płytach na których Ciebie zdaje się już nie było? Po szutrze?
Taaak! Durano 1 i 1/8". 28+27.5".
Nie pisz, że się nie da. Da się.
Te kilka kilometrów jakie się trafiło błota i szutrów to naprawdę nie jest tak dużo biorąc pod uwagę ilość kilometrów dobrego asfaltu na ścieżkach rowerowych po jakich dane nam było przejechać na wszystkich trasach. Ja sama byłam zdziwiona tym, że dało się dojechać ze Słupska do Ustki prawie że po DDR.
Zresztą same trasy to nie wszystko.
Sam fakt że się na nich tak mocno skupiasz świadczy o tym, że nie wiesz O CO dokładnie chodzi na Zlocie.
To jest ZLOT Rowerów Poziomych a nie same wycieczki! Zlot opiera się na LUDZIACH! Na UCZESTNIKACH lotu! Nie tylko na samym jeżdżeniu.
ZLOT to spotkanie towarzyskie!
Każdy z nas może sobie pojeździć gdzie chce po Polsce. Czy to będze Szczecin, czy ustka, czy Biłgoraj, czy Radom czy Warszawa albo Katowice i Kraków.
Ale TYLKO na ZLOCIE jest możliwosć spotkania się z innymi Uczestnikami, z innymi Ludźmi Na Poziomie :D
I o to chodzi przy organizacji takiego Zlotu.

Czy zwróciłeś uwagę na to gdzie w Ustce w Ośrodku spotykali się Uczestnicy? Czy kojarzysz Centrum Dowodzenia Wszechświatem? :D

osesku

« Odpowiedź #39 dnia: Lipca 08, 2022, 10:47:02 am »
Trochę wywołany do tablicy, spieszę sprostować, że poruszałem się konstrukcją typu Flevo Racer, zwaną przez niektórych, nie bez racji ;) narzędziem K.i.Ss   >:( ???

Roroch, MBB było jedno, ale śmiem przypuszczać, że drugie jakie znam, wraz z swym jeźdźcem, zrobiło by w Ustce wjazd na plażę do samego morza bez najmniejszego zająknięcia! Wydaje się, że powody braku liczniejszej obecności mogły być zupełnie inne i ich nie znamy...

Wracając do tematu. SUPER, że trwa dyskusja o preferencjach tras zlotowych! Wiadomo, że są różne.

Niezależnie od jakości infrastruktury rowerowej w dużych miastach, na poziomie wolę jeździć poza zgiełkiem i tłokiem. Choć w nich powstaje i cały czas rozwija się dość dynamicznie infrastruktura rowerowa, to nic nie zastąpi "odkryć" jak nowe R10 w Bruskowie Wielkim! :)

Też jest tak, że z przyczyn... krajobrazowych, najpiękniejsze trasy "widokowe" będą raczej po szutrach, kostce czy bruku, a nie zawsze wymoszczone równiutkim dywanikiem z masy bitumicznej w wybranym kolorze ;) ...

https://www.facebook.com/watch/?v=620409972534018 - jak tu. :D

klubowy

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #40 dnia: Lipca 08, 2022, 10:51:26 am »
Roroch, zapraszam do Cieszyna, to zobaczysz po jakich nawierzchniach ORP (obudowany-rower-poziomy, czyli velomobil) pomyka. Co do zaś samej jazdy, to zdecydowanie wolę jazdę droga niż ścieżka. Jakoś są częściej sprzątane, a czasem nawet uda się pościgach że skuterami????
Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

roroch

« Odpowiedź #41 dnia: Lipca 08, 2022, 11:01:38 am »
Pamiętam jaki miałas rower i wlasnie trochę się dziwiłem ale z drugiej strony większe koło lepiej się sprawdza na nierównosciach więc przyjąłem, że ci to wystarcza. W moim przypadku baron optima musiał zostać w domu ze względu na małe kółko z przodu i oponki 1,1. I tu cię zaskoczę, bo uważam że jest dokładnie tak jak mówisz, że zlot to uczestnicy. Mi jednak  chodzi własnie o to, że  jest cała grupa wykluczonych, którzy nie przyjadą na zlot ze względu na pewne ograniczenia i to nie tylko sprzętu jaki używają. (Pisałem o velomobilistach czy użytkowniach flevobików mbb na co nie zwróciłas uwagi). :-( Ale to nie tylko o nich chodzi. Jeżdżę czasem z grupą handbike'owców. To też są rowerzysci poziomi. Uważasz, że dla nich zloty powinny być niedostępne? 

roroch

« Odpowiedź #42 dnia: Lipca 08, 2022, 11:20:55 am »
Nie zgodzę się, że "najpiękniejsze trasy są raczej po szutrach", bo to oczywiste, ze nie są. :-)
W poprzednim mailu, wyjasniłem dosć obszernie kwestię "nierównosci terenowych" i równosci szans. Uważam, że na zlotach i w ogóle na forum byłoby nas więcej gdybysmy tylko chcieli. Upieram się, że zloty w lepiej dobranych okolicach będą liczniejsze. Może nie tłumne (tego bym nawet nie chciał) ale własnie liczniejsze i bardziej dostępne dla wszystkich. A tak przy okazji, to miłe, że dyskusja się rozwija. I fajnie, że jest paru flevobike'owców mbb, bo ten rower jest bardzo ale to bardzo niedoceniany. :-)

natalka

« Odpowiedź #43 dnia: Lipca 08, 2022, 02:45:29 pm »
Roroch - ale jaka grupa wykluczona? Kto konkretnie? W jaki sposób?
Dojazd na ZLot był zupełnie przyzwoity. Nawet podciungiem Słonecznym się dało. Ba - wystarczyło zadzwonić do mnie i bym zorganizowała transport ze Słupska do Ustki, tak jak dwukrotnie zresztą to robiłam.
Problem z velomobilem? A spytaj Tomojo jak sobie poradził ze swoim? A jak MATIX przewozi swoje rowery? A jak trajki przewożą inni, w tym Beatka i Andrej?
To jest kwestia chęci aby zorganizować dojazd większości z nas w możliwym do zorganizowania we własnym zakresie transporcie.
Piszesz o flevo - ale czy zwróciłeś uwagę na to jak często jechałam właśnie obok Marka jadącego na flevo? I on praktycznie chyba w ogóle nie narzekał na drogę. To chyba tylko Ty Roroch robisz tu za adwokata osób jeżdżących na tego typu rowerach - ale nie pytasz ich o zdanie ;)
Rozmawiałam z BartkiemZ jeżdżącym na flythonie. I wcale nawierzchnie nie były tu główną przeszkodą w pojawieniu się Jego na Zlocie :)

Myślę, że warto spytać i dowiedzieć się od handbikerów jak faktycznie jest u nich z pokonywaniem np szutrów. Wydaje mi się, że wcale tak bardzo źle nie jest jak to chcesz tutaj opisywać. Może ktoś spyta u źródeł?

roroch

« Odpowiedź #44 dnia: Lipca 08, 2022, 04:50:18 pm »
Ależ oczywiscie, że jest grupa wykluczonych i to wcale nie o transport rowerów na zlot chodzi. Ja sam przyjechałem pociągiem i rowerem i uważam, że to swietna opcja. Połączenie do Slupska a już zwłaszcza ze Słupska do Ustki i z powrotem jest bardzo dobre.  Problem w tym - podkreslałem to wielokrotnie - że trasy zlotowe powinny być lepszej jakosci i przede wszystkim bezpieczne w sensie nie krzyżujące się z ruchem samochodowym. I takie własnie trasy  dostępne dla wielu rodzajów rowerów i różnych rowerzystów oraz co ważniejsze bezpieczne zaproponowałem na kolejny zlot. W odpowiedzi spotkałem się niemal wyłącznie z falą krytyki. Może w końcu dopusć mysl, że ktos może patrzeć na to nieco inaczej niż tylko poprzez pryzmat poczucia identyfikacji z grupą. Człowiek z zewnątrz może być bardziej obiektywny, bo jego spojrzenie jest swieże. Ja na ten zlot wybrałem się najbardziej uniwersalnym rowerem jaki mam, nie baronem, nie flevo mbb, czy innym. Dlatego własnie podałem przykład handbikeów, bo są najmniej uniwersalne.