Autor Wątek: [Zlot 2023] propozycje chętnych  (Przeczytany 20644 razy)

roroch

• wyczynowiec na poziomie
Odp: [Zlot 2023] propozycje chętnych
« Odpowiedź #60 dnia: Lipca 13, 2022, 02:52:36 pm »
Makenzen, byłem w Szwecji w zeszłym roku, będę w te wakacje i pewno w przyszłym roku też pojadę, więc zapraszam. :-)

roroch

« Odpowiedź #61 dnia: Lipca 13, 2022, 03:05:36 pm »
Karola, Osesku, preferuję trasy dobrej jakosci i tyle w temacie. Osrodek w Ustce bardzo mi się podobał, wybieram się tam z żoną na weekend. Fajny jest też Słupsk, pokręciłem się trochę po miescie i uważam, że jest tam co robić. Co do trasy Słupsk-Ustka moje zdanie znacie, przejechałem się nią i uważam, że to strata czasu.  BTW, jest bardzo fajne i nowoczesne połączenie kolejowe Słupska z Ustką-Uroczysko. W drodze powrotnej skorzystałem własnie z niego żeby nie tłuc się po szutrach i płytach.

karola

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: Lipca 13, 2022, 03:49:08 pm »
@roroch trasa Słupsk - Ustka ma naprawdę spory kawałek pięknej ścieżki rowerowej, która jest częścią R10 :) Fakt w tamtą stronę kawałek pojechaliśmy po płytach, ale wracaliśmy już "normalnie" ;)
Co do Szwecji to byłam w niej tydzień przed Zlotem :) Ja akurat płynęłam do Ystad i początkowo w planie było wybrzeżem do Karlskrony, ale niestety prom nie spasował i powrót też był do Świnoujścia. Zachwyciła mnie Szwecja, szczególnie podejście kierowców do rowerzystów :) Planuję tam wrócić i udać się może bardziej na północ :)

roroch

« Odpowiedź #63 dnia: Lipca 13, 2022, 05:08:45 pm »
Karola, rzeczywiscie, dosłownie jest kawałek scieżki :-), R10 w okolicy Słupska/Ustki to fikcja, jadąc ze Słupska na zlot pokręciłem się po okolicy, podjechałem do Doliny Charlotty, wpadłem nad Słupię. Dla mnie to rozczarowanie. Byłas w Szwecji, to rozumiesz. Jestem ze Szczecina, jeżdżę głównie w swojej okolicy, w Brandenburgii, Meklemburgii i własnie w Skandynawii. Zapuszczam się też do Holandii ale to już inny temat.

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #64 dnia: Lipca 13, 2022, 06:15:35 pm »
Makenzen, byłem w Szwecji w zeszłym roku, będę w te wakacje i pewno w przyszłym roku też pojadę, więc zapraszam. :-)

Super! To będziemy w kontakcie w tej sprawie, może Karola też dołączy :)
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

roroch

« Odpowiedź #65 dnia: Lipca 13, 2022, 06:55:02 pm »
Makenzen, jest jeszcze cos takiego: https://rowerowypotop.pl/. Wracając po zlocie ze Słupska spotkałem w pociągu rowerzystów z Gdyni i oni własnie byli kiedys na tej imprezie.

natalka

« Odpowiedź #66 dnia: Lipca 18, 2022, 10:13:40 am »
Karola, Osesku, preferuję trasy dobrej jakosci i tyle w temacie. Osrodek w Ustce bardzo mi się podobał, wybieram się tam z żoną na weekend. Fajny jest też Słupsk, pokręciłem się trochę po miescie i uważam, że jest tam co robić. Co do trasy Słupsk-Ustka moje zdanie znacie, przejechałem się nią i uważam, że to strata czasu.  BTW, jest bardzo fajne i nowoczesne połączenie kolejowe Słupska z Ustką-Uroczysko. W drodze powrotnej skorzystałem własnie z niego żeby nie tłuc się po szutrach i płytach.

Skoro korzystaleś ze stacji PKP Ustka-Uroczysko to powinieneś widzieć, że po drugiej stronie stacji są już normalne zabudowania i osiedle. Jadąc z Ośrodka pokonując raptem ~500 m po szutrze i leśną ścieżką docierasz do ściezki rowerowej i nią do stacji PKP. Z tej stacji lecisz caaaaały czas do Słupska asfaltami jesli tylko zechcesz. O ile zechcesz. Bo jeśli nie zechcesz albo nie wiesz - to jedziesz tak jak wybrałeś: po betonowych płytach. I potem płaczesz na Forum, że niewygodnie i w ogóle źle bo płyty i nierówno.
Biorąc pod uwagę to co piszesz wydaje mi się, że nasze Zloty Ci się nie spodobają. Dlaczego? Bo praktycznie na każdym Zlocie są trasy, gdzie takie miejsca z szutrem są standardem. Piach, betonowe płyty, ścieśki leśne - to jest standard. Ciekawa jestem jakbyś płakał w Grodźcu na dziedzińcu zamkowym? Że mega-bruk i wielkie kamulce po których trzeba przejechać i nie da się ominąć.

Muszę podkreślić, że to jest Polska i w Polsce będąc ciągle wiele lat za innymi w rozwoju infrastruktury rowerowej nadal nie mamy i szybko nie będziemy mieli ścieżek rowerowych od dowolnie wybranego punktu A do punktu B. A nawet kiedy już uda nam się doczłapać do poziomu takiej obecnej Francji czy szkopowni - to okażę się że nawet i tu nadal infrastruktura jest w powijakach.

Tak więć w zasadzie to ja nie wiem gdzie Ty chcesz jeździć Roroch. W Polsce nie uda się zorganizować żadnego Zlotu gdzie miałbyś tylko asfalt w 100%. A nawet gdyby Ci się to udało - to co za to Zlot bez... NATURY? Przecież rowerem najlepiej się jeździ mając kontakt ze środowiskiem naturlanym, z przyrodą. W lesie, nad morzem, nad jeziorem. A nie w mieście między samochodami :D

I ja organizując Zlot postawiłam właśnie na LAS. Wspaniały nadmorski las, pachnący żywicą, szyszkami. A nie na zapach wydzielin samochodów, huk komunikacji zbiorowej, smród i w ogóle.

roroch

« Odpowiedź #67 dnia: Lipca 19, 2022, 02:37:37 pm »
Natalko, zmuszasz mnie abym cytował sam siebie, bo nie czytasz poprzednich postów, a to ten w którym odpowiedziałem na twoje pytanie: "? Odpowiedź #49 dnia: Lipiec 09, 2022, 01:05:20 pm ?
"Proponuję, przykładowo liczącą 150 km i w całosci przeznaczoną dla ruchu rowerowego i pieszego scieżkę Szczecin-Kostrzyn. Całkowicie asfaltowa trasa biegnie m.in. nad kanałem Odra-Hawela, nad którym przerzucono wiele mostków po których można dotrzeć do miasteczek po drugiej stronie kanału, gdzie są sklepy, bary, pensjonaty, pola namiotowe, słowem wszystko czego rowerowy turysta może potrzebować. W pobliżu miasteczek i wsi scieżka jest szeroka aby zmiescili się i piesi i rowerzysci. Na dalszych odcinkach, gdzie nie spotyka się już spacerowiczów jest już jak na normalnej scieżce rowerowej. Na terenach obok trasy znajduje się park krajobrazowy Doliny Odry, atrakcje to m.in. prom kablowy przez rzekę i najdłuższy most rowerowo pieszy w tej częsci Europy. Jesli komu to nie wystarczy, może jechać dalej aż do Czeskiej granicy, a własciwie do granicy polsko-czesko-niemieckiej, bo tam granice tyh krajów się łączą. Wkrótce wrzucę krótkie video z tej trasy. Na koniec wyjasnię, iż nie czuję kompetentny, by zabierać głos w dyskusji jak sprawić by Polacy za kierownicą byli bardziej empatyczni  wobec innych uczestników ruchu drogowego, zwłaszcza tych niechronionych jak piesi, rowerzysci, dzieci, zwierzęta... Mamy plagę potrąceń i ucieczek z miejsca wypadku. O czyms to swiadczy. Nie chcę aby ktos był kolejną ofiarą i sam nie chcę nią być." A co do "szkopowni" jak się wyraziłas, to uważam, że je poziom w tej dyskusji to stwierdzenie oznacza, iż w tej dyskusji położyłas sobie poprzeczkę pod ziemią

roroch

« Odpowiedź #68 dnia: Lipca 19, 2022, 02:42:29 pm »
Powinno być"  "A co do "szkopowni" jak się wyraziłas, to uważam, że poprzeczkę poziomu w tej dyskusji ustawiłas sobie pod ziemią."

andrej

« Odpowiedź #69 dnia: Lipca 20, 2022, 08:34:51 pm »
Witam wszystkich. Następny zlot organizuje Karola, koniec tematu w tym wątku. Proszę?

CaptainNalewka

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: Lipca 21, 2022, 11:04:19 am »
Cóż, jako zachodniopomorski tubylec mogę zostać posądzony o zachłanność, ale Szczecin i trasa transgraniczna z uwzględnieniem Niemiec brzmi interesująco. Alterrnatywą mogło by być Pojezierze Drawskie, Czaplinek, Cieszyno, Połczyn (kiepski ze mnie organizator, to tylko propozycja możliwej i fajnej lokalizacji.

roroch

« Odpowiedź #71 dnia: Lipca 21, 2022, 01:14:51 pm »
CaptainNalewka, miło poznać ziomka na poziomce. Drawsko i okolice chętnie odwiedzam. A przy okazji, z jakiej miejscowosci jest kolega Captain, jesli można zapytac. Mało nas w okolicach Szczecina...

tom0jo

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #72 dnia: Lipca 23, 2022, 06:21:00 am »
Trasę ze Słupska do Ustki przejechałem samotnie, zajrzałem do ?Doliny Charlotty? i nad Słupię. Rozczarowała mnie ta trasa złą nawierzchnią oraz tym, że jest niebezpieczna, gdyż spora jej czesć biegnie szosami i tak napisałem. To krajowy standard i dlatego zaproponowałem pogranicze polsko-niemieckie z trasami optymalnej jakosci i przede wszystkim bezpiecznymi, gdyż są wyjącznie trasami rowerowo-pieszymi.

Polskie drogi jakie  są wie każdy. W 2019 roku objeżdżalem poziomem zalew Szczeciński i nie zauważyłem aby standard dróg rowerowych odbiegał od standardów polskich.Np. remont w centrum Szczecina i brak wyznaczonego objazdu dla rowerów, przez co była improwizacja z noszeniem roweru.  Po niemieckiej stronie też mają ścieżki z pozbruku i też nie są jak stół równe. W 2020 roku miałem tą trasę przejechać velomobilem, ale niestety przypomniały się "cudowne" drogi rowerowe Szczecina. Jak dla mnie Szczecin jako miejsce zlotu nie jest dobry. Dojazd samochodem może dobry, ale z pociągami gorzej.
Przejechałem swego czasu kawałek szlaku wzdłuż granicy niemieckiej od trójstyku do Zgorzelca a wcześniej kawałek drogi po czeskiej stronie i właśnie Czechy wywarły na mnie ogromne wrażenie, nie Niemcy. I jeżeli miałby być zlot przy granicy to lepiej pojechać na Czechy niż do Niemiec, a na zlot może przyjechać każdy od handbikowca, lowracera po zwyklaka. W 2020roku na zlocie w Grodźcu był Tomek z lowracerem i nie narzekał na jakość dróg, a tam był niezły szwajcarski ser na asfalcie.

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
« Odpowiedź #73 dnia: Lipca 29, 2022, 06:55:19 pm »
Był mop

CaptainNalewka

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #74 dnia: Sierpnia 01, 2022, 04:16:08 pm »
Ja sem z Koszalina :). Pojezierze Drawskie eksplorowałem tydzień temu. Jest gdzie jeździć, fajna baza noclegowa. Nad samym j. Siecino jest wiele osrodków z domkami, w tym jeden na wyspie polozonej na tym krystalicznym jeziorze (połączenie z lądem groblą).
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 01, 2022, 04:23:53 pm wysłana przez CaptainNalewka »