Witam.
Mam lekkiego (15 kg) trójkołowego handbike na 20-calowych kołach. Na dalszych trasach chciałbym mieć możliwość wspomagania, ale nie chcę obciążać go kolejnymi 15 kg (silnik+bateria). W dodatku są sytuacje (krótkie trasy), że wspomaganie nie mi jest potrzebne, za to istotna jest lekkość konstrukcji.
Zainspirowany przyczepką
Ridekick uznałem, że takie rozwiązanie doskonale pasuje do moich potrzeb. Ale akurat samo Ridekick mi się nie podoba i to nie tylko ze względu na cenę i brak dostępności w Polsce. Szukając dalej natrafiłem na przyczepkę
Extrawheel i od razu przyszło mi do głowy zamontowanie tam jakiegoś silnika (np.
takiego), a nad silnikiem baterię na bagażnik (np.
taką).
Problem polega na tym, że Extrawheel jest pod koło 26 cali (a ja chciałbym koło z silnikiem na 20 cali), ale głównym problemem byłby sposób mocowania przyczepki do roweru. U mnie z tyłu jest 65-centymetrowa aluminiowa rura o średnicy 37 mm do której z obu stron są na wcisk zamontowane koła. Dlatego musiałbym znaleźć kogoś kto wykonałby taką konstrukcję (samą przyczepkę - silnik mógłbym już sam zamontować). Jest tu ktoś taki lub polecicie mi kogoś? I co ogólnie mi radzicie? Sprawdzałoby się to?
Zamierzałbym jeździć wyłącznie w trybie wspomagania PAS (jakby się dało nie montowałbym manetki). Na jaki zasięg mógłbym liczyć z przedstawionym przykładowym zestawem bateria+silnik (razem z samym rowerem ważę ok. 55 kg + 18 kg przyczepki)?