Autor Wątek: Sterowanie kołami trike'a  (Przeczytany 55906 razy)

toft

• wyczynowiec na poziomie
Odp: Sterowanie kołami trike'a
« Odpowiedź #90 dnia: Grudnia 01, 2009, 02:19:32 pm »
Co to jest za firma MBL bo na google nie umiem znalezc?

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #91 dnia: Grudnia 01, 2009, 08:12:04 pm »
MBL Polska. Piotrków Trybunalski, ul Sulejowska 45. Firma zajmuje się produkcją m.in. wózków inwalidzkich.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #92 dnia: Stycznia 20, 2010, 04:50:54 pm »
Witajcie

Właśnie otrzymałem opony i dętki do moich kół  ;). Problem tkwi jednak w tym, że jeszcze nigdy ich nie zakładałem  :D. Szukając w internecie tutoriali natknąłem się na jeden, w którym wspomniano o jakimś szalu zakładanym jeszcze przed oponą i dętką... Nie mogąc znaleźć informacji tam, postanowiłem zapytać Was...  ;)

Pozdrawiam, Messer

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #93 dnia: Stycznia 20, 2010, 05:20:53 pm »
Opaski na obręcz. Opłaca się kupić porządne (polecam Schwalbe), oponę od wewnątrz sypnąć talkiem, brak dbałości o te drobiazgi potrafi się mścić w postaci niewyjaśnionych kapci ;) Możesz też zasłonić nyple/otwory w obręczy taśmą izolacyjną - co najmniej kilka warstw.
Jakub Sałata

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #94 dnia: Stycznia 20, 2010, 05:28:15 pm »
Dzięki wielkie, o coś takiego mi chodziło ;). Jak ustaną mrozy, ruszam z kopyta z trike'm.

Pozdrawiam, Messer

P.S. Chyba spróbuję z taśmą izolacyjną, bo raczej nie znajdę nic na obręcze 1.375''  ;)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 22, 2010, 09:49:43 pm wysłana przez Messer »

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #95 dnia: Stycznia 22, 2010, 09:49:59 pm »
Z racji, że w temacie kół rowerowych jestem totalnym laikiem, to zapytam tu o rzecz może banalną.  ;) Otóż chodzi mi o stosunek średnicy nowo kupionej opony do średnicy zaplecionej obręczy. Na moich obu elementach widnieją napisy <20">, ale widząc, że wewnętrzny brzeg opony ma średnicę sporo mniejszą niż obręcz wpadłem w panikę, bo po pierwsze - czy przysłali mi odpowiednie opony?; a po drugie - jeśli tak, to jak mam to teraz założyć?!  :o
Proszę Was tedy o pomoc i wyrozumiałość dla mojego niedoświadczenia  ;).

Pozdrawiam, Messer

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #96 dnia: Stycznia 22, 2010, 11:25:52 pm »
1. Owijasz kilka (4 powinny wystarczyć) razy koło na obwodzie taśmą izolacyjną, taką z syntetycznego plastiku, nie z materiału. Ołówkiem robisz dziurę w taśmie w miejscu w które wchodzi wentyl.
2. Wkładasz dętkę w oponę, możesz ją lekko pod pompować, następnie sprawdzasz na oponie kierunek w jakim ma się toczyć ( powinna być strzałka, czasem są dwukierunkowe)
3. Wkładasz całość na obręcz zaczynając od umieszczenia wentyla w otworze na wentyl (zaryzykuję twierdzenie że inaczej się nie da :) ). Najprościej jest zwykle założyć jeden brzeg opony, potem drugi.
4. Pompujesz, pompka lub kompresorem do ciśnienia jakie podaje producent na boku opony, lub niewiele niższego.
5. Procedurę od punktu nr 1 powtarzasz na drugim kole :)

Szerokością opony się nie martw, na 90% powinno być ok.

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #97 dnia: Stycznia 23, 2010, 08:09:27 am »
Dzięki Yin, na pewno skorzystam, tylko muszę jeszcze talk zdobyć.  ;)
Poniżej dodałem zdjęcia. Koło jest położone luźno na oponie w miarę po środku, zdjęcie dodatkowe oczywiście z boczku opony:

Czekam na Wasze opinie i pozdrawiam  ;).

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #98 dnia: Stycznia 23, 2010, 12:33:39 pm »
Z fotki wynika że masz oponę w rozmiarze 20" o szerokości 2.125 czyli raczej szeroką.
Trochę o oponach i ich rozmiarach:
http://www.wrower.pl/sprzet/kola/kola.php
http://pl.wikipedia.org/wiki/Opona_pneumatyczna - w dolnej części strony.

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #99 dnia: Stycznia 23, 2010, 12:52:54 pm »
Hmm... Szerokość szerokością, ale czy wejdzie to na moje obręcze...?  ;) Bo się chyba gubię... Szkoda by było jakby się okazało, że przysłali mi niewłaściwe...

Pozdrawiam

P.S. Opony zamawiałem u tego samego dostawcy, co wcześniej same koła bez nich.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2010, 01:19:00 pm wysłana przez Messer »

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #100 dnia: Stycznia 23, 2010, 04:46:19 pm »
Wejdzie. Problemy są raczej w drugą stronę - na taką obręcz o szerokości 34-35 mm w zasadzie nie powinieneś zakładać niczego węższego niż 1.6-1,75".
Jakub Sałata

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #101 dnia: Stycznia 23, 2010, 04:53:10 pm »
Hmm... Węższego...? Jakie są tego minusy?
Skoro wejdzie, to już największy kamień z serca ;). Wydawało mi się, że nie da rady wciągnąć tego drutu w rancie na obręcz.

Pozdrawiam, Messer

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #102 dnia: Stycznia 23, 2010, 05:12:45 pm »
Jak opona jest za wąska to będzie z mniejszą siłą trzymała się na krawędzi co grozi jej zejściem z obręczy (zwłaszcza w trajku który się wcale nie pochyla). Ja w tej chwili mam kombinację opony 28mm i obręczy 19 mm - szersza obręcz by już była ryzykowna do takiej opony.
Jakub Sałata

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #103 dnia: Stycznia 23, 2010, 05:43:48 pm »
O to chodzi...  ;) Ale z moimi wszystko w porządku?  :D
Przed chwilą dostałem też maila od sprzedawcy. Kombinacji tych obręczy z tymi właśnie oponami używają oni już od dłuższego czasu w handbike'ach, które budują, czyli wygląda na to, że rzecz sprawuje się dobrze ;).
Dzięki za całą pomoc.

Pozdrawiam, Messer

toft

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #104 dnia: Stycznia 25, 2010, 09:19:31 pm »
Ja w "klasycznym" rowerze jeździłem z oponkami w sumie 1 do 1 (szerokość obręczy do szerokości opony) ale też zawsze pompowałem ile się dało...  trajce, fakt może być większa siła ściągająca ze względu na brak pochyłu (najczęściej:)).