Autor Wątek: Reakcje i pytania ludzi  (Przeczytany 475290 razy)

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
Odp: Reakcje i pytania ludzi
« Odpowiedź #570 dnia: Września 28, 2014, 09:23:19 pm »
W czasie wekendowej wycieczki (krótki opis w dziale PODRÓŻE) na ostatnim dotankowaniu bidonu paliwem rakietowym jakiem jest znany słodki napój pochodzenia z za oceanu pytam panią sprzedawczynie, że gdzieś niedaleko powinien być zjazd  na Prabuty i w którym to może być miejscu. Wszystko dzieję się w sklepie jakieś większej wsi przy krajówce między Grudziądzem a Olsztynem, mój jakiś 250 km przejechany tego dnia. Pani sprzedawczyni odpowiada:
-Wie pan co... Ja tak daleko jeszcze nie byłam..
Zjazd był 10 kilometrów dalej.....

Drugie zdarzenie tego samego dnia, nieco dalej dolina Osy. Po szybkim zjeździe mozolny długi podjazd. Ruch przy tej drodze praktycznie zerowy. Podjeżdża pan w z celownikiem na masce szyba uchylona. Standardowy teks, że mam fajny rower i takie tam...  Moja odpowiedź:
- Wie pan, każdy ma swojego Mercedesa...
- A duźo pan dziś wykręcił?
-Jakieś dwieście siedemdziesiąt pare..
Mina czlowieka delikatnie mówiąc zdziwiona. Szyba poszła w górę pan delikatnie odjeżdża.

« Ostatnia zmiana: Września 28, 2014, 09:39:56 pm wysłana przez hansglopke »
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
« Odpowiedź #571 dnia: Września 29, 2014, 10:56:39 am »
Dwa dni temu standardowo - starszy pan na rowerze również przez jakieś 2 km jechał obok i dopytywał się o różne szczegóły odnośnie roweru, a ile kosztuje, a gdzie można kupić itd itd, koniec końców zaprosiłem go na nasze forum :) ciekawe czy wpadnie :)
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #572 dnia: Września 29, 2014, 09:10:26 pm »
Dwa dni temu standardowo - starszy pan na rowerze również przez jakieś 2 km jechał obok i dopytywał się o różne szczegóły odnośnie roweru, a ile kosztuje, a gdzie można kupić itd itd, koniec końców zaprosiłem go na nasze forum :) ciekawe czy wpadnie :)
Już pewnie zapomniał że z Tobą rozmawiał ;)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #573 dnia: Września 30, 2014, 03:53:15 pm »
Wytaczam rowerek zza węgła na podwórku, nagle zagaduje mnie jakiś robotnik czy inszy fachowiec i mówi, że jego kolega, który niedaleko stąd prowadzi warsztacik rowerowy, zrobił właśnie poziomkę. Podjechałam do tego warsztaciku (o jego istnieniu tutaj wiem od dawna, ale jakoś nigdy się nim nie interesowałam), ale był zamknięty, a na kracie kartka z napisem "Wynajmę". Kurde... Chyba sobie już nie pogadam z tym gościem...
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #574 dnia: Września 30, 2014, 07:23:49 pm »
Wytaczam rowerek zza węgła na podwórku, nagle zagaduje mnie jakiś robotnik czy inszy fachowiec i mówi, że jego kolega, który niedaleko stąd prowadzi warsztacik rowerowy, zrobił właśnie poziomkę. Podjechałam do tego warsztaciku (o jego istnieniu tutaj wiem od dawna, ale jakoś nigdy się nim nie interesowałam), ale był zamknięty, a na kracie kartka z napisem "Wynajmę". Kurde... Chyba sobie już nie pogadam z tym gościem...

Zrobił poziomkę, wsiadł i tyle go widzieli......
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

storm

• Gość
« Odpowiedź #575 dnia: Października 04, 2014, 08:02:23 pm »
Bydgoszcz, Tesco.
Zapakowałem zakupy do sakw w SLRze, oświetlenie doczepione, założone, uruchomione. Odprowadzam rower kawałek od ściany marketu, wsiadam... I widzę jak do marketu podjeżdża rower z jakimś młodym na nim + piesek na smyczy biegnący obok. Oczywiście = batman forever, pełne zaciemnienie...
- Wow, jaki fajny sprzęt!
[Omaszznowusięzaczyna...Ajaniemamochoty...]
- A gdzie masz oświetlenie?
Pauza.
- Eeee, jeszcze się nie dorobiłem... A w ogóle to nie mój rower...
Odjechałem.
Ciekawe, czy do niesprawnego samochodu bez świateł przednich i tylnych też by wsiadł i pojechał, tłumacząc się potem, że to nie jego samochód, a w ogóle to jeszcze się nie dorobił, ale na pewno kupi i wymieni?

michu

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #576 dnia: Października 04, 2014, 09:06:28 pm »
W mieście, przy oświetleniu z lamp na upartego nie trzeba mieć super lampki, wystarczy "migacz" (światełko pozycyjne). Wielu ludzi nie działa racjonalnie, mózg leży odłogiem. Podstawowy zestaw lampeczek kosztuje góra 10 zł, więc dorabiać się długo nie trzeba. Jeśli klient miał dziecko na bagażu to zainwestowałby w coś lepszego, bo wpadnie z dziurę, zaliczy glebę i jeszcze dzieciakowi zrobi krzywdę. Wtedy wyda więcej.

storm

• Gość
« Odpowiedź #577 dnia: Października 05, 2014, 06:02:02 pm »
@Michu - a czy ja wymagam od razu 1000lm na czole i 500 z tyłu? Nie. Ja wymagam tylko podstawowego zestawu oświetlenia, który spowoduje, że będzie widać z odległości tych 100 metrów światełko z tyłu i z przodu. Nie domagam się od razu kupowania nie wiadomo jakiego zestawu.
Aczkolwiek - widziałem w sklepie rowerowym takie... pluskiewki na 1 maluteńką diodeczkę, co to widać w całkowitej ciemności z 1 metra i nic więcej. I nie wiem po co takie coś w ogóle jest dostępne. Co to ma być? LED do klawiatury w miejsce caps locka? Num locka? Bo jako oświetlenie roweru - to są mocne żarty!

I jeszcze a propos oświetlenia... Z kilka tygodni temu, wracałem późnym wieczorem, po ciemku z Niemcza do Bydgoszczy, znaną traskę, ulicą Hipiczną: http://goo.gl/maps/mkFz6
Przede mną kilku rowerzystów - bez oświetlenia. Dojeżdżam, opieprzam że ich nie widać i jadę dalej. Ale oczywiście młodzież musi się wykazać i pokazać małego, więc jeden z nich goni mnie, chce pokazać jaki jest szybki, wyprzedza i jedzie w snopie mojego światła przede mną. Daleko odskoczyć nie może i nie ma prawa, ciężar poziomki robi swoje, moje nogi też :P Na dole zjazdu - zostaje gdzieś z boku i z tyłu w....... ciemności i w (_|_). Dlaczego? Bo jego oczęta na nowo muszą przyzwyczajać się do ciemności. I tak się kończy brawura.
Nadal jednak nie rozumiem najważniejszego: zjeżdżać z maksymalną prędkością po ciemku wdół, w miejscu gdzie się leci po 45-50 km/h bez dokręcania??? A jak mu się trafi z naprzeciwka inny batman? A jak wpadnie w dziurę i straci kontrolę nad pionowcem i zrobi OTB gubiąc zęby a może i resztkę szarych komórek? To do kogo będą pretensje? Do siebie, czy do władzy miasta, że latarni nie postawiła akurat w tym miejscu, gdzie Jaśnie Hrabia Drecholek raczył jechać swoim super MTB?

[NMSP :>>>] Ciekawe, czy w tym przypadku pomogłoby mu założenie kamizelki odblaskowej i czemu nie? ;P :>>>

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
« Odpowiedź #578 dnia: Października 06, 2014, 09:01:08 am »
Ej, właśnie, skoro nie chcą kupować lampek rowerowych, wymieniać baterii itd, to niech chociaż posiadają odblaski jakiekolwiek naklejane na rower w strategicznych miejscach, nasze oświetlenie powinno wystarczyć żeby ich zobaczyć z kilkunastu metrów w takim przypadku... Też nie kumam "batmanów" tym bardziej, że zazwyczaj taki typ ma gdzieś np. czerwone światło na przejściu/przejeździe a potem gadają że my terroryści
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

golden

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #579 dnia: Października 06, 2014, 09:42:14 am »
Osobiście znam przypadek gdzie dwóch takich Batmanów spotkało się po zmroku czołowo na ścieżce i dla obu skończyło się to szpitalem a jeden do teraz ma pamiątkę w postaci śrob w ręce.

storm

• Gość
« Odpowiedź #580 dnia: Października 06, 2014, 09:59:49 am »
@DeVilio - (jak zwykle) mieszasz dwa systemy walutowe. System poruszania się bez oświetlenia po zmroku i system przejeżdżania przez ulice i przejścia na czerwonym świetle. Jedno z drugim we wspominanym przeze mnie przypadku nie ma nic do rzeczy.

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #581 dnia: Października 06, 2014, 10:26:19 am »
Strom, trochę się mylisz - brak oświetlenia oraz przejeżdżanie przez skrzyżowania na czerwonym świetle wraz z szybkim przejeżdżaniem przez przejścia wpisują się w jeden, niestety zły obrazek [ironia]wszystkich[/ironia] rowerzystów. Bo to najczęściej są ci sami ludzie. I dlatego powinno się zwracać uwagę wszystkim - i batmanom i przejeżdżającym na czerwonym i szybko po przejściu.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #582 dnia: Października 06, 2014, 12:36:38 pm »
I dlatego powinno się zwracać uwagę wszystkim - i batmanom i przejeżdżającym na czerwonym i szybko po przejściu.
NO kijkiem włożonym w przednie kółko podczas jazdy.
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

storm

• Gość
« Odpowiedź #583 dnia: Października 06, 2014, 01:47:03 pm »
@Franc - czy ja Ci aby nie opowiadałem w sierpniu o działaniu sygnalizacji świetlnej w Brzydgoszczy? Przypomnij sobie dobrze. Wtedy zrozumiesz dlaczego te dwa tematy tak mocno rozróżniam.

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #584 dnia: Października 07, 2014, 12:13:03 am »
Dyskusja trochę odbiegła od tematu wątku, więc wykorzystam to i szepnę tylko, że wczoraj widziałam na drodze krajowej nr 61 gościa, który sobie wesoło pomykał rowerem... pod prąd. Do tego po zmroku. Ale przynajmniej miał światełka ;)
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P