Autor Wątek: damper  (Przeczytany 21612 razy)

Danielasty

• całkiem inny wariat
Odp: damper
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 20, 2016, 08:41:40 pm »
tłumienie powrotu jest głównie dla większego psi, , ja jak miałem epicona i miałem tam 80 psi to dla mnie i tak za wolno powracał :)

Mociumpel

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 20, 2016, 10:19:00 pm »
Te PSI to nabij tyle abyś pracował w całym zakresie nogi dampera w warunkach w których najczęściej jeździsz - na początek po prostu połóż się na fotelu piersią swa i dynamicznie ponaciskaj swoja wagą - jeśli huśtasz się na prawie całej nodze (np. brakuje Ci kilku milimetrów aby dobić) to na początek jest dobrze - przy dziurach i wzgórkach damper wyłapie Ci je całym zakresem - takie ustawienie jest dla wygody.
Aby sensownie ustalic wartość odbicia musisz pojeździć - najlepiej szybko po jakichś regularnych poprzecznych niskich nierównościach np. krawężnik 2-3 cm - łatwo wyczujesz czy zapadasz się i kolejne to dup dup (bo damper nie zdąży wrócić jak zaatakujesz następną) czy podskakujesz przy każdej kolejnej(wtedy odbicie jest za małe - wraca jak sprężyna).
Nawet dla niskich PSI odbicie działa ale im wyższe tym dynamiczniej reaguje sprężone pod naciskiem powietrze stąd lepiej to widać.
Moim zdaniem musisz zacząć od SAG-u - to on daje CI poprawność pracy dampera (zakres ruchu wahacza) a odbicie to przyjemny dodatek poprawiający stabilność prowadzenia i szybkiej jazdy po nierównym.
Po prawdzie to proste amortyzatory są od trzymania koła przy ziemi (kontrola trakcji) a od komfortu ciśnienie w oponach ;)
Fajnie to widać w tanim autku gdzie prawidłowe ciśnienie w oponach daje czasem lepsze rezultaty niż super hiper amorki, w droższych zaś zawieszenie jest tak dopracowane że cienkie sportowe oponki nie maja innego znaczenia jak ładnie wyglądać i dobrze trzymać w zakrętach (znaczy aby nie spadły jak baloniki w tanich autkach)
Epicon to raczej prosty damper jest więc nie wymagajmy od niego zbyt wiele - lepsze to niż zwykły sprężynowy - co zapewne już czujesz.
PS. po wczorajszej jeździe w mokrym i na pół flaku - dotyczy wprawdzie amora z przodu ale na tyle działa podobnie (przypomniałem sobie o uwadze dla potomności)
- padła mi na żwirku przednia dętka (na resztce butelkowej po imprezach studenckich)
- po napompieniu na szybko na tyle ile mnie było stać aby pojechać dalej (ok. 40 PSI do koła gdzie normalnie pcham minimum ok. 65-75) pojechałem dalej
- niestety okazało się że miękkie boczki opony powodują pływanie, niestabilność jazdy przy skrętach i ogólne wrażenie mułowatości
- podpompiłem więc do 55 PSi (to już trochę trwało) - opona stwardniała i zaczęła sie zachowywać lepiej ale dalej "nosiło na boki"
- znowu podpompiłem do ok. 65 PSi (trwało to już przy małej pompce naprawdę długo - w deszczu zresztą już ...)
- rower odzyskał wigor lekkość i pewność prowadzenia - i przypomniałem sobie dlaczego tak właśnie ma być ;)

Konkluzja:
- przy braku amora/dampera opony można na miękko - wtedy komfort jazdy jest (mam tak na swoim "cruiserku")
- przy miękkim damperze/amorze i jeździe po twardym opony powinny być twardsze aby nie "muliły" pracy zawieszenia
« Ostatnia zmiana: Maja 21, 2016, 08:44:32 am wysłana przez Mociumpel »

gajowy

• wyczynowiec na poziomie
  • byle dalej i dalej
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 27, 2016, 12:34:47 pm »

aligatorpoczta

« Odpowiedź #18 dnia: Maja 27, 2016, 01:08:15 pm »
A 190tka ci nie wejdzie bo ja taka kupiłem i jest rewelacja pompujesz jak chcesz i pięknie buja lub nie i nie wybija na dziurach
Czarne Swb  ful 26x26, Zielona żaba swb 20x26

gajowy

• byle dalej i dalej
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 27, 2016, 01:11:08 pm »
Jutro odbieram rower to będę wiedział jaka dokładnie dł.. Jak wejdzie 190 to kupie taką dł..

gajowy

• byle dalej i dalej
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 27, 2016, 01:17:25 pm »
Zastanawiam się tylko czym się różni model RAIDON od modelu EPICON.
Dokładnie ten:
http://allegro.pl/sr-suntour-epicon-165mm-i6206889606.html
od tego:
http://allegro.pl/amortyzator-sr-suntour-raidon-lo-165mm-blokada-i6217914777.html
« Ostatnia zmiana: Maja 27, 2016, 01:19:47 pm wysłana przez gajowy »

Mociumpel

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 27, 2016, 01:26:11 pm »
łatwiej bedzie czego Raidon nie ma - nie ma regulacji odbicia, ale maja oba tłumienie olejowe i zawleczkę do blokady do jazdy po równym ...
Przy różnicy 25 zł lepiej kup Epicona (on ma regulację odbicia - to takie małe biało różowe kółko z ząbkami koło zawleczki)

gajowy

• byle dalej i dalej
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 27, 2016, 01:33:19 pm »
łatwiej bedzie czego Raidon nie ma - nie ma regulacji odbicia, ale maja oba tłumienie olejowe i zawleczkę do blokady do jazdy po równym ...
Przy różnicy 25 zł lepiej kup Epicona (on ma regulację odbicia - to takie małe biało różowe kółko z ząbkami koło zawleczki)

Dzięki to już wszystko wiem. Na zdjęciu na aukcji Raidona nie widać tego.

Mociumpel

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #23 dnia: Maja 27, 2016, 01:43:06 pm »

aligatorpoczta

« Odpowiedź #24 dnia: Maja 27, 2016, 06:32:40 pm »
A dlaczego nie ten? http://allegro.pl/sr-epicon-lod-damper-190-50-mm-air-polecam-i6209840456.html
o ile 190 wejdzie ...
mam epicona I jest super sprężyna się chowa Mociumpel doradził za co dziękuję bardzo

gajowy

• byle dalej i dalej
« Odpowiedź #25 dnia: Maja 28, 2016, 01:47:22 pm »
Okazało się że muszę mieć dł. dampera chyba 165mm.
Podawana w opisach dł. to jest dł. całego amorka, czy montażowa (od środka otworów)?

aligatorpoczta

« Odpowiedź #26 dnia: Maja 28, 2016, 03:12:51 pm »
Między otworami mocującymi, a ja kupiłem dziś ochraniacz na damper co by zabezpieczał przed piachem i woda za 14 zł :)

gajowy

• byle dalej i dalej
« Odpowiedź #27 dnia: Maja 28, 2016, 03:16:54 pm »
a ja kupiłem dziś ochraniacz na damper co by zabezpieczał przed piachem i woda za 14 zł :)
Możesz podać link?

aligatorpoczta

« Odpowiedź #28 dnia: Maja 28, 2016, 04:32:34 pm »
Nie mogę bo to sklepik u mnie i tylko stacjonarny :( mogę powiedzieć ze ładnie przylega i jest troszkę węższy na dole dopasowany typowo do powietrznego troszkę musiałem go naciągnąć  ale się udało

gajowy

• byle dalej i dalej
« Odpowiedź #29 dnia: Maja 29, 2016, 09:19:42 pm »
Czy ktoś kupował dampera od tego użytkownika na allegro:
http://allegro.pl/sr-epicon-lod-damper-165-38-mm-air-polecam-i6228723067.html
Czy warte zainteresowania są używane dampery od tego użytkownika?