Osobiście nie podobają mi się konstrukcje sygnowane i obłożone osprzętem z wyższej półki gdzie rama jest z profili kwadratowych.
Z uwagi na wszech dostępność tego materiału na rynku, zawsze taka kwadratowa rama będzie kojarzyła się z konstrukcją garażową.
W celu zwiększenia atrakcyjności formy, polecam profile eliptyczne lub rury.
Kwadraty zostawmy na amatorskie prototypy.
Się nie zgodzę. Dobry kwadrat nie jest zły.
Ale to trochę prawda, że się "kojarzy konstrukcją garażową", bo po prostu większość konstrukcji takich (co nie znaczy że są źle!) wykonana jest z kwadratowych,
bo po prostu łatwiej jest obrobić, podtrzymać w jigu itp.
No i dostaniemy je w pierwszym lepszym sklepie z rurami do ogrodzeń.
A dobrej jakości rury, to trzeba sobie w fabryce zamawiać, bo na słupy do ogrodzenia działki zwykłe nie używa się
jakościowo dobry rur, o cienkiej ścianki, itp.
W konstrukcjach wieloseryjnych występują kwadratowe głównie w produktach z niżej półki,
co prawda, są wyjątki, jak już wspominany Zox.
A Zox, na przykład, jest ceniony bo: są to rury dobrej jakości, spawy są ładne, i generalnie wszystko ładne i dopracowane.
Czyli jak komuś nie przeszkadza że rury kwadratowe, reszta jest na bardzo wysokim poziomie.
U Matixa, jak już wspominano, i nie tylko w tym wątku, tego bardzo brak.
Jasne jest że pewien poziom jakości produktu i jego wykończenia, musi być osiągnięty, żeby można było powiedzieć że to dobry produkt, żeby go że tak powiem, uznać za "fabryczny",
gdzie dopiero wtedy można powiedzieć "lekki/wytrzymały/tani - wybierz dwa!"
W Polsce, moim zdaniem, jest tylko jeden producent który wypełnia minimum standardu dla produktu "fabrycznego", a jest to Velogic.
Reszta niestety jest jeszcze na poziomu garażu. Dobry garaż nie jest zły, rzecz jasna. Ale "fabryką" nie będzie, dopóki nie wypełni pewne standardy branży, nawet jeśli produkuję na setki.
No i nie wiem gdzie cały ten sukces międzynarodowy, skoro u Niemców nie wiele o Matixie mówią
http://www.velomobilforum.de/forum/index.php?search/3355246/&q=matix&o=dateA gdy już mówią, to że przypomina pomysły pewnego produktu nazwy Kamień-trike.
I że jak to że w polandzie kosztuje 1500 euro, a od firmy sprzedającej garaży montażowe kosztuje już 2 razy tyle.
Jeszcze nikt się tam nie pochwalił że jeździ, a wiadomo że Niemiec to lubi się chwalić.
I, przynajmniej ja, krytykowałem dokładnie to. Ale mi, jak i reszty, zarzucono że "odj..my błotem" każdą "lepszą konstrukcję".
Hmm, a może wcale nie jest lepsza, a gorsza ?

No i jeszcze zarzucono nam to że:
"MATIX JEST FAKTEM i czy się to podoba czy nie odnosi sukcesy międzynarodowe
takie forum jak to nie ma żadnej wiarygodności bo jak czytają je normalni ludzie to widać obłudę i prywatę
Ciekawe czemu na zlotach i wystawach MATIX dostaje POZYTYWNE OPINIE

??
i wiele pomysłów mojego autorstwa zostało powielonych i zaadoptowanych w prywatnych realizacjach
Ciekawe czemu mam więcej wiadomości na pw niż wszystkich dziennych wpisów na tym forum
Zamiast sie przepychać weźmy sie raczej za propagowanie i rozpowszechnianie Myśli roweru poziomego
to bardziej służy i zachęca innych do jeżdżenia takimi rowerami a chyba taki cel ma to forum

"
Gdy przypomnę szanownemu kolegi, że "wiele pomysłów jego autorstwa" to niestety NIE jego pomysły.
Czyje to pomysły, o tym już pisałem w innym wątku.
No chyba że miał na myśli stosowanie tylnego wahacza z marketowego górala, to akurat jest pomysł jeszcze nie widziany w seryjnej produkcji poziomek.
Czyli nieco finezji i więcej dbałości o rdzeń formy rowerowej.
Potem można sobie customować, brandować i promować.
I dokładnie o to chodziło. Ale szanowny kolega odpowiedział że on zna się najlepiej, a że my niefachowcy,
tylko smarujemy jego konstrukcję gó.., um,błotem znaczy się. Bo zazdrościmy czy co, nie rozumiem.
Widocznie szanowny kolega życzy sobie tylko pozytywne komentarze, no więc może faktycznie by się przydało miejsce
jakieś gdzie nie ma szansy na krytykę.
Bo tutaj "stale te same osoby czepiają się bezpodstawnie, tylko dla tego ze można pisać co się chce "
i że "jeżeli coś się krytykuje, ok każdy ma prawo to niech to będzie poparte jakimś konkretem "
no i właśnie tak było, ale niestety te konkrety kolega nie jest w stanie zrozumieć,
bo przecież jak to możliwe skoro produkt ten jest absolutnie doskonały.
Niedawno na pewnym zlocie (Matixa niestety, pomimo chwalenia się zaproszeniem, tam nie było, a szkoda, bo chciałem się przejechać i popatrzyć)
pewien mądry kolega na pytanie innego kolegi a propos porównania Matixa i innej trajki, która dziwnym trafem jest konstrukcją bardzo podobną(pewnie zastosowali tam "wiele pomysłów mojego* autorstwa"(*- czyli szanownego kolegi) )
odpowiedział mniej więcej tak: "Myślę że najlepiej żebyś obu trajek zobaczył na żywo i przejechał się, i wtedy będziesz miał najlepszą odpowiedz na swoje pytanie jak one się do siebie mają, i do twoich oczekiwań co do jakości i ceny."
No bo na forach to jest tak, że ktoś chwali, ktoś smaruje błotem..no wolność jest przecież.
No i komu tu wierzyć? Więc najlepiej jest samemu na żywo porównać, i dowiedzieć się kto tu ma rację.
Albo poczytać co o tym produkcie piszą niezależny fachowcy od pisania opinii, jak np. Brian J. Ball z Bentrider Online.
Wyślij szanowny kolego jedną ładną trajeczkę do Briana, niech pojeździ i niech napisze.
Nie ma lepszej reklamy od opinii fachowca. No bo wiesz, jak pójdziesz np. do sądu rejonowego i tam mówią że jesteś winny,
a taki wyrok ci się nie podoba, to można złożyć skargę i pójść do sądy wyższej instancji, może tam lepiej się znają.
Pozdrawiam,
Igor.