Autor Wątek: AVENTYbike - nowy velomobil z Polski  (Przeczytany 129846 razy)

kamilrozanski

• wyczynowiec na poziomie
  • produkcja i sprzedaż velomobili
    • https://www.facebook.com/aventybike
Odp: AVENTYbike - nowy velomobil z Polski
« Odpowiedź #225 dnia: Grudnia 09, 2022, 11:36:27 pm »

« Ostatnia zmiana: Stycznia 09, 2023, 11:36:25 am wysłana przez kamilrozanski »

kamilrozanski

« Odpowiedź #226 dnia: Stycznia 08, 2023, 07:10:01 pm »
Aventy gotowy, pewnie i tak tutaj nikogo to nie zainteresuje bo w wątku niewiele ktokolwiek odpowiada, ale skoro zacząłem i tak wiele osób nie wierzyło, że to ukończę.... To się chwalę, że skończyłem :) Działa, jeździ, testuję :)

« Ostatnia zmiana: Stycznia 09, 2023, 11:37:14 am wysłana przez kamilrozanski »

klubowy

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #227 dnia: Stycznia 08, 2023, 08:15:58 pm »
Kamil, wielki szacunek za doprowadzenie projektu do końca.
Wygląda świetnie, widzę że z tyłu masz koło 20, chyba najlepiej wygląda w tej konfiguracji. Kupy klientów życzę!
P.S. Na forum jest małe zainteresowanie, bo po prostu forum zdechło =)
Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

Leopold

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #228 dnia: Stycznia 08, 2023, 10:31:42 pm »
Zawsze w Ciebie wierzyłem  i w Twoje możliwości, maszyna wygląda bosko i życzę Ci kupę kilometrów na drogach i jeszcze więcej klientów. Tak trzymać. Aż się serce raduje że mamy takich forumowiczów i internetowych kolegów

SQ9SBF

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #229 dnia: Stycznia 10, 2023, 12:41:32 am »
Nietaktem było by nie pogratulować ,udowodniłeś że da się zbudować coś co wygląda jakby powstało w  ośrodku projektowym włoskiej fabryki samochodów, bez angażowania armii specjalistów,gigantycznych środków i kosmicznych technologii rodem z NASA.
Bardzo podoba mi się ta nietypowa( jak dla cab bikeów które do tej pory oglądałem w necie) -forma.
Chciałbym kiedyś jeździć tą maszyną,i oby jak najwięcej ludzi chciało :D

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #230 dnia: Stycznia 10, 2023, 02:50:19 pm »
Gratulację.

Mało piszę, żeby się Najukochańsza nie czepiała, że cały czas na Forum siedzę, wystarczy, że czytam :D A poza tym i tak jestem 2 topspamerem tego Forum.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
szary Peugeot 508SW z DW10CTED4
Twister 800

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #231 dnia: Stycznia 10, 2023, 05:04:58 pm »
To się chwalę, że skończyłem :) Działa, jeździ, testuję :)

Brawa i gratulacje :) Teraz czekamy na seryjna produkcję i podbój europy ( serio, jeśli tylko są możliwości na seryjna produkcję ).

Forum tworzą użytkownicy, większość uciekła na skutek działań jednego trola. Jest grupa na facebooku ale to nie to samo. Proponuje spróbować ożywić forum, sam postaram się też częściej coś wrzucać.

« Ostatnia zmiana: Stycznia 10, 2023, 05:07:49 pm wysłana przez Yin »

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #232 dnia: Stycznia 10, 2023, 10:51:38 pm »
Fajnie, fajnie, piszą też o tobie na Francuskim Forum, ale na jakiś zdjęciach mają widoczek z bardzo małą korbą - przy 20" kole napędowym, to się nie uda. Więc jest pytanie - Jak w docelowej wersji będzie korba?
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
szary Peugeot 508SW z DW10CTED4
Twister 800

Bulabla

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #233 dnia: Stycznia 11, 2023, 12:16:13 am »
Witam , gratuluje wytrwałości . Napiszę kilka zdań jako obserwator :
Od początku mam mieszane uczucia co do tworzenia velomobila wzorując się na wyglądzie samochodu . Jest to mniej czy bardziej oryginalne podejście , ale się szufladkuje i może wywołać mieszane uczucia ( słowo groteskowe pasuje ? )  - tu piszę też o zwyczajnych ludziach "obserwatorach " . Zastanawia mnie też do kogo to ma trafić - na pewno wykonanie kolejnego wozu będzie trochę kosztować i samo wykonanie prototypu troszkę kosztowało . Jak obserwuje kto jeździ velomobilami to raczej mają te wozy w kierunku jazdy , zazwyczaj szybkiej . Ciężko porównać to do milan , waw czy alpha 7np - zupełnie inny temat . Każdy to widzi inaczej więc proszę o wyrozumiałość  .

Od razu co rzuca mi się w oczy to nity na szybie . Nie widzę do końca technicznych rozwiązań i celowości tego rozwiązania , ale wydaje mi się że można było to plexi czy co to tam jest przykleić np klejem do szyb samochodowych ( lub elastycznym klejem powierzchniowym nr fix all ) . Warto by było ukryć wkręty ( nie widać na zdj co to jest możliwe że to śruby imbusowe  i poszerzanym łbem )  skręcając ze sobą części poszycia od wewnątrz - na pewno wykonalne .

Ogólnie podoba mi się wykonanie i mam nadzieje że zostanie też kiedyś wykonany rower typowo do ścigania a nie do oglądania . Pozdrawiam

SQ9SBF

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #234 dnia: Stycznia 11, 2023, 09:42:33 am »
Jeśli już miał bym się do czegoś przyczepić to do bardzo niskiego prześwitu od dołu,ale model jest jeszcze w fazie oblatywania więc wszystko wyjdzie "w praniu". Od razu po zmontowaniu to tylko młotek i drabinka rezystorowa działają jak należy.

klubowy

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #235 dnia: Stycznia 11, 2023, 01:00:43 pm »
bulabla akurat przednia szyba powinna być łatwa do wymiany - po pół roku codziennej jazdy ma już tyle rys, że podczas jazdy nocnej masz pełno rozbłysków światła. Ja wymieniam gdzieś co 4-5 miesięcy, przy codziennych dojazdach do pracy.
Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

roroch

« Odpowiedź #236 dnia: Stycznia 12, 2023, 11:55:51 am »
Na zdjęciach wydaje się, że wykonanie jest perfekcyjne, te wszystkie ostre kanciki, krzywizny, przetłoczenia - brawo maestro! Co do stylistyki, to jak mówi klasyk "nie mieszajmy dwóch systemów walutowych". Nie wiem co pomyslą zwolennicy luksusowych pojazdów do których nawiązuje ta forma ale pewno nic. Natomiast ktos taki jak ja, czyli zwolennik hpv który ocenia vm-y pod względem pragmatycznym (aerodynamika, ergonomia, waga, gabaryty, osiągi) to "para w gwizdek". Jak widać jestem zwolennikiem aerodynamicznych "czopków". :-)

kamilrozanski

« Odpowiedź #237 dnia: Stycznia 12, 2023, 12:16:51 pm »
Kamil, wielki szacunek za doprowadzenie projektu do końca.
Wygląda świetnie, widzę że z tyłu masz koło 20, chyba najlepiej wygląda w tej konfiguracji. Kupy klientów życzę!

Dzięki bardzo :) tak, do testów i sesji stanęło na 20", mam silnik zapleciony na 24 więc pewnie i jeszcze wlecą zdjęcia z takim kołem ale na tę chwilę 20" zostaje :)
Może uda się rozruszać forum? Kilka wpisów tutaj widzę się pojawiło :)

kamilrozanski

« Odpowiedź #238 dnia: Stycznia 12, 2023, 12:18:30 pm »
Zawsze w Ciebie wierzyłem  i w Twoje możliwości, maszyna wygląda bosko i życzę Ci kupę kilometrów na drogach i jeszcze więcej klientów. Tak trzymać. Aż się serce raduje że mamy takich forumowiczów i internetowych kolegów

Dzięki bardzo ;) zapraszam i Ciebie i każdego chętnego na testy do Skalmierzyc :) Tylko się zapowiedzcie bo pojazd po każdej jeździe testowej do góry dupą i sprawdzanie nowych ustawień, innych rozwiązań :)

kamilrozanski

« Odpowiedź #239 dnia: Stycznia 12, 2023, 12:20:51 pm »
Nietaktem było by nie pogratulować ,udowodniłeś że da się zbudować coś co wygląda jakby powstało w  ośrodku projektowym włoskiej fabryki samochodów, bez angażowania armii specjalistów,gigantycznych środków i kosmicznych technologii rodem z NASA.
Bardzo podoba mi się ta nietypowa( jak dla cab bikeów które do tej pory oglądałem w necie) -forma.
Chciałbym kiedyś jeździć tą maszyną,i oby jak najwięcej ludzi chciało :D
Dziękuję bardzo :) jeśli będziesz kiedyś w okolicy, wbijaj, pojeździsz, zobaczysz ;) myślę też nad opcją np miesięcznych wypożyczeń ale dopiero gdy ubezpieczalnie ogarną temat tej wartości rowerów :D