Witam forumowiczów.
Jestem właściwie "świerzakiem" , jeśli mowa o poziomkach.
Do przesiadki z górala na poziomkę, przymierzam sie od dawna.
Zacząłem nawet rzeźbienie kijanki, celowo użyłem tego artystycznego określenia, bo robię ją z drewna.
Właściwie to, ze sklejki klejonej warstwowo żywicą Epidian 5, podobnie jak Zelo
http://www.lairdubois.fr/pas-a-pas/1-le-zelo.htmlz tą różnicą, że oryginalnie zamiast sklejki 3mm, użyto forniru.
Ja miałem kłopot, z jego zdobyciem, we właściwym formacie i jakości, dlatego zastosowałem sklejkę.
Nie wiem też czy dobór kół, inny niż w planach, nie wpłynie na pogorszenie trakcji (przyspieszenia, predkości, czy co innego).
W planach, wskazywano tak:
Przód 20" - 22"
Tył 26"
Ja zastosowałem
Przód 24"
Tył 28"
Przednie piasty z hamulcami rolkowymi, mocowane jednostronne.
Sposób podpatrzyłem w "góralu" Cannondal-a, modelu nie pamiętam ale ten posiadał, przednie koło mocowane do amortyzatora z jedną golenią.
W w/w piastach, ośki 8mm, wymieniłem na 10mm z tylnej piasty.
Może to niezbyt imponujące ale aby usztywnić drążoną oś, będzie ona, po wkręceniu w zwrotnicę, dodatkowo ściągnięta
szybko-zamykaczem (standardowym, z tylnej osi ).Podobnie było w tym Cannondal-u.
Tyle opisu kijanki.
Mam taki dylemat.
Z przodu, nie chcę supportu z trzema trybami i przerzutką do nich, bo mi to:
1)popsuje dizajn kijanki
2) nadwyręży miejsce mocowania suportu
3) ewentualne przerzucanie łańcucha "z palca" , głupio wygląda...
Zaświtał mi w głowie pomysł aby w Nexusie, w miejsce pojedynczej zębatki, zainstalować kasetę z 7 trybami ale... chyba za szeroka.
Może więc inną, węższą, z mniejszą ilością trybów ... , nie wiem, czy to ma jakiś sens i techniczne możliwości.
Proszę więc, o poradę w tej kwestii.
Jak to technicznie zrobić, czy warto, czy można... , i czy mój dobór kół, nie sprawi, że będę ciągnął za sobą woła za rogi?
Dziękuję za porady ...