Autor Wątek: Mocowanie fotelika dla dzieci  (Przeczytany 6528 razy)

lechulysy

• wyczynowiec na poziomie
Mocowanie fotelika dla dzieci
« dnia: Września 22, 2014, 10:17:46 am »
Nie znalazłem na forum więc pytanie jak w temacie - może ktoś ma gotowy patent. W moim przypadku chodzi o zamocowanie fotelika Hamax:

do Nazca Fiero:

najlepiej gdyby to był jakiś szybko montowalny patent - przymierzałem się z podłożeniem belki drewnianej, którą przymocowałbym do bagażnika na jakieś śruby z motylkami...

Leszek
Leszek

lechulysy

Odp: Mocowanie fotelika dla dzieci
« Odpowiedź #1 dnia: Września 22, 2014, 10:31:00 am »
przeniosłem odpowiedź kolegi Franca z "przywitalca"

Do ramy, w punkcie górnego mocowania fotela i do punktu górnego mocowania bagażnika - wystawiasz 2 płaskowniki z otworami (śruby od bagażnika i fotela) do których spawasz rurki w które wchodzą pręty od fotelika dzieciowego, dodatkowo kawałek blachy, który połączy płaskowniki. Jak masz tylko otwory mocujące od fotela - to się do nich płaskownikami przykręcasz a potem opaska metalowa.

czy możesz dodać fotkę tego rozwiązania? zastanawiam się czy śruby mocujące bagażnik (to są max fi6 z rurkami dystansowymi) wytrzymają takie obciążenie? rozumiem, że tylna część fotelika opiera się o bagażnik?
Leszek

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Września 22, 2014, 10:35:09 am »
zdejmujesz bagażnik, fotelik mocujesz na rurze od siodełka i wszystko działa. "Druty" do fotelika na inne kąty bez większego problemu można dokupić.
Znacznie trudniej się jeździ, a jak pasażer zacznie "pomagać", to już zaczyna być ekstremalnie.
Jak ktoś napisał, Franc jeździł.
Ja spróbowałem też raz.. ale na jamniku to się nie da a i młoda już była wystarczająco za duża..

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #3 dnia: Września 22, 2014, 11:00:07 am »
Nie demontujesz bagażnika - płaskowniki z blachą łączącą i przyspawanymi rurkami dajesz najbliżej ramy jak się da, mocując je do istniejących otworów mocujących w ramie (te od bagażnika i fotela), bagażnik zmieści się od zewnątrz. Blacha łącząca płaskowniki może mieć taką szerokość, żeby rurki trzymające gołe pręty fotelika dzieciowego wchodziły bez kłopotu. Płaskowniki dodatkowo mocujesz do ramy skręcanymi opaskami metalowymi z gumową podkładką, by nie rysować ramy.
Tu zdjęcia uchwytu, który miałem w IMK P7 - mocowany w 4 punktach (w na stronę) - górne mocowanie fotela i górne mocowanie amortyzatora.

Jak widać - góra jest pod m6, dolne pod M8 bo takie były otwory.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Września 22, 2014, 07:49:47 pm »
Ja w swoim SWB wykorzystałem fragment zezłomowanej kolarki tzw tylnego trójkąta. Fragment miał część górną rury pod siodłowej, do której to montowałem standardowy element fotelika dziecięcego i działało.
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka
Pierwsze ujeżdżenie SWB 'Mroczny Żuraw'

lechulysy

« Odpowiedź #5 dnia: Września 24, 2014, 09:41:42 pm »
rzeczywiście - najpierw sprawdzę czy będę w stanie wozić młodego w foteliku, a przymocuję go w jakiś prymitywny sposób - fotelik oczywiście, nie młodego :)

pajak_gdynia:
pręty, czyli "stelaże" znalazłem tylko takie:
http://roweryokey.pl/product/attachment/ca53aefe224a75586afd1297317001ac/pl_PL/hamax-stelaze.pdf
ale kąty są za duże - potrzebuję kąt 30-40 st (plus 90 bo jest rozwarty) - gdzie można jeszcze kupić pasujące do tych fotelików?
« Ostatnia zmiana: Września 24, 2014, 09:59:44 pm wysłana przez lechulysy »
Leszek

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #6 dnia: Września 24, 2014, 10:02:48 pm »
W ostateczności, jak Dzieci lekkie to można przykręcić mocowanie standardowe fotelika bezpośrednio do oparcia fotela, dobierając odpowiednio podkładki aby kąt wyszedł prawidłowy. Musisz jednak dać też ogromne podkładki od strony oparcia (pleców) bo może wyłamać śruby z fotela.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

lechulysy

« Odpowiedź #7 dnia: Września 24, 2014, 10:25:27 pm »
W moim Fiero fotelik jest mocowany do płaskownika przyspawanego do rury ramy. Boczne śruby do mocowania bagażnika raczej nie wytrzymają ciężaru - nie będę próbował żeby nie połamać. Najlepiej byłoby wykorzystać to oryginalne mocowanie, ale nie da się zmienić kąta bo przykręca się obejmę - pomijam, że obejma nie przewidziała tak grubej rury jak rama Fiero.
Może jednak przymocuję fotelik bezpośrednio do bagażnika - amortyzacja będzie, a bagażnik jest do 25kg więc powinien wytrzymać. Niestety "mobilność" będzie kiepska.
Leszek

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #8 dnia: Września 25, 2014, 07:47:07 am »
Obejma która zaciska się na rurze podsiodłowej roweru klasycznego składa się z 2 części, łączonych na śruby. Bierzesz tylko część z otworami na pręty fotelika i przykręcasz do oparcia fotela. Śruby muszą mieć ogromne podkładki. Albo nawet jeszcze większe.
Śruba M6 ma wystarczającą wytrzymałość na ścinanie - jak płaskowniki będą przylegać bezpośrednio do ramy to wytrzyma, dodatkowo obejma skręcana odciąży mocowanie. jak się boisz, poszukaj śrub M6 o podwyższonej wytrzymałości.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Września 25, 2014, 12:42:01 pm »
Trochę przesadzacie z tą wytrzymałością.. U mnie na trekingu w przypadku jakiejś dużej dziury potrafił zerwać śrubę od fotelikowego bagażnika (takie baaaardzo odsunięty do tyłu). Oczywiście standardowo załadowany w okolicach 20kg. A śrubki M5.

Aktualnie Hamax ma w ofercie tylko "extra bar for adjustment".. czyli zrób sobie sam.

Bez większego kombinowania, po prostu załóż uchwyt bez kombinacji na ramę (pamiętaj.. przodem do tyłu) i sprawdź czy w ogóle pomysł jest "applicable". Sleepy można przechylić nawet lekko do przodu, dziecko będzie w pozycji lekko leżącej (większe pochylenia.. to już w ogóle sypialnia).