Autor Wątek: VIII Zlot Rowerów Poziomych - 20-21 czerwca 2015 r. Trójmiasto - wersja robocza  (Przeczytany 33962 razy)

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
Łapka w górę kto ma pomysł i chęci.
Ja mam - jeśli do końca roku nikt się nie zdeklaruje mogę coś zaproponować.
Wstępnie -
nocleg w Człopie
trasa do Mirosławca
Atrakcje co mógłbym załatwić:
zwiedzać zagrodę żubrów.
Zwiedzanie lotniska w Mirosławcu
w niedzielę spływ?
Ja pojadę z dziećmi więc wiadomo.
Ogólnie lajtowo i bez napinki. Żadnych  gwizdków po trasie ;) trasy głównie po lasach (oczywiście asfalty)
Istnieje możliwość "podpięcia" się pod imprezy odbywające się w Człopie ( majówka 1-3 maja lub Dni Człopy ostatni weekend lipca) lub inny dowolny termin.
Czekam na propozycje innych forumowiczów :)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 07, 2015, 09:38:35 pm wysłana przez szydziu »
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

storm

• Gość
Odp: VIII Zlot Rowerów Poziomych - ? 2015 r.
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 12, 2014, 10:37:21 am »
Jak dla mnie spoko. A masz tam jakieś jeziorko widzę - jaka klasa czystości? Da się w nim popluskać? ;)

A co na to Gdynia?

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 12, 2014, 11:04:41 am »
A masz tam jakieś jeziorko widzę - jaka klasa czystości? Da się w nim popluskać? ;)

Maciek70 i ja podpinamy się pod to pytanie ;)
Dla mnie też spoko :) choć wolałabym nie w weekend majowy). Zresztą gdziekolwiek by miał być zlot, tam będę! :)

Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

szydziu

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 12, 2014, 11:35:37 am »
Ło matko - nie mam pojęcia. W naszych okolicach wszystkie jeziora nadają się do kąpieli :) Nigdy się nad tym nie zastanawiałem jaką mają klasę czystości. Jedno z jeziorek  w okolicach Człopy - jez. Trzebińskie (jakieś 600m od ośrodka) jest takie że jak stoję po szyję w wodzie to widzę swoje stopy.
ośrodek => http://natursport.pl/asp/pl_start.asp?typ=14&menu=19&strona=1&prywatnosc=tak

W dalszym ciągu jestem otwarty na inne propozycje - wiecie każdy z natury jest leniwy :)  Osobiście mnie bardzo podoba się zwiedzanie 3miasta.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2014, 11:44:14 am wysłana przez szydziu »

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 12, 2014, 12:08:22 pm »
Szydziu dobrze pisze: jeszcze nigdy Zlot nie zawitał do 3M, a w okolicy Piły już był. To daje do myślenia.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

świeżak

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 12, 2014, 03:13:14 pm »

Z całego serca popieram pomysł Szydzia.Bywam w tych okolicach ,czyste jeziora , magnetyczna górka w Rutwicy,Krępa,Wał Pomorski,zamek w Tucznie no i Drawiński Park Narodowy.....

storm

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 12, 2014, 03:27:18 pm »
@Franc - masz rację. 3M tto znakomita placówka pod Zlot. Zresztą w sumie - Zlotu jeszcze nie było nad morzem, prawda? A fajnie by było w piątek czy sobotę powalczyć z falami czy pogrillować przy dźwięku bałtyckich fal... ;)

szydziu

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 12, 2014, 05:21:42 pm »

Z całego serca popieram pomysł Szydzia.Bywam w tych okolicach ,czyste jeziora , magnetyczna górka w Rutwicy,Krępa,Wał Pomorski,zamek w Tucznie no i Drawiński Park Narodowy.....
DrawiEński drawiEński  ;) -  spokojnie założyłem temat żeby istniał - jeśli nikt nie podejmie się organizacji to jestem w stanie to zrobić.
Zasadniczo podałeś mój plan jazdy :) no za wyjątkiem Wału ( chyba że będzie zainteresowanie -  to Strzaliny) i nie będzie parku (drogi utwardzone szutrem - ale polecam Węgornię). 
Zdecydowanie jednak będę głosował za trójmiastem. :)

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 13, 2014, 09:18:22 am »
Skoro nikt nie chce docenić starań Szydzia, prezentacji tak wspaniałych terenów, biednemu mi zostaje dopracowanie wszystkiego :(

Na "oko" najlepszym miejscem na nocleg wydaje się akademik Akademii Morskiej. Ten przy plaży ma tylko jedną drobną wadę w postaci kosztów pobytu, ale chyba damy radę. Za to wszystko "na miejscu" (tzn. gastronomia, biedronka, plac zabaw, ścieżki ewakuacyjne, parking, kolej, muzea, port..).

Na przejazd promenadą warto byłoby jakieś media zaprosić, ale proszę bez fotelików do demonstracji efektu mokrych pleców :P

Trasy zlotowe, oczywiście najznakomitszymi trasami rekreacyjnymi.
- dla wycinaków można się przejechać np. do Sztutowa + muzeum dla odważnych (po drodze oczywiście przeprawa promowa), na oko 120km
- lajtowa na Bastiony albo tylko pocałować Neptuna w listek (50km)
- "dzieciatki" do Parku Regana.. na plac zabaw :) 30km.
- bardzo niechętni do jazdy i bardzo nieletni a samodzielni mogą skorzystać z usług Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego (7km)
Uwaga. Na ścieżce nadmorskiej w Sopocie panuje ograniczenie prędkości do 10km/h. Poza tym dzikie tłumy ludzi, mordercy-samobójcy na dwóch kołach, rolkarze, itepeitede :P

Gdyby zrobić dwie trasy (znaczy się zlot dłuższy), to można jeszcze zrobić drugą trasę, w drugą stronę, np. coś Rzucewo-Puck. Ale raczej nie mam pomysłów na krótsze trasy.

Na niedziele.. Jak już tak stanowczo uderzamy w sportowe akcenty.. Może faktycznie kolega Szydzia ze sprzętem by się pofatygował do Gdyni (albo poszukam kogoś w okolicy), weźmiemy jedną górkę (a jest taka jedna wystarczająco niefajna) i się pościgamy na trochę innych zasadach niż zazwyczaj. Udowodnimy, jak bardzo rowery poziome nie nadają się na podjazdy :P

Tak w ogóle jedno wielkie :P :P

szydziu

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 13, 2014, 12:08:33 pm »
Może faktycznie kolega Szydzia ze sprzętem by się pofatygował do Gdyni (albo poszukam kogoś w okolicy),
Tak w ogóle jedno wielkie :P :P
Spotkałem się w zeszły weekend na kajaczkach z Mateuszem. Porozmawiałem sobie z nim przez chwilkę. W dużym skrócie - dla 1 pomiaru nie będzie się ciągał ze sprzętem z Gorzowa.
Przy kilku pomiarach nie widzi problemu. Ideałem by było żeby była jakaś większa impreza np. biegowa gdzie mógłby się wystawić wtedy to wiecie rozumiecie ;)
Jak będzie znany dokładny termin to wtedy porozmawiamy o szczegółach.
Co więcej istnieje możliwość zrobienia pomiarów ( nie pamiętam czego) zawodnika na trenażerze lub w praktyce na rowerze pionowym i poziomym w celu dokonania porównań.

Pajak - cieszę się że chcesz organizować. Z mojej strony możesz liczyć na szeroko zakrojoną pomoc w postaci obiecanki  że nie będę Ci przeszkadzał w realizacji planów ba nawet mogę się nie pojawić żebyś miał lżej ;)

storm

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 13, 2014, 02:09:50 pm »
Zaglądałem do tego akademika jakiś czas temu po swojej podróży rowerem z Bydzi do Gda i Gdy.
Powiem tak: takiego CHAMSTWA ze strony obsługi to ja dawno nie widziałem.
Pomijam już fakt cen, które za taki "luksus" jaki widziałem w 2012 to jest po prostu przegięcie. No chyba, że opłata dotyczy "możliwości" jakie daje położenie akademik. Bo niby blisko do centrum i na plażę i do barów.

@Pająk - może da się znaleźć jednak coś tańszego? Albo jakiś kemping z domkami?

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 18, 2014, 09:42:09 am »
@Pająk - może da się znaleźć jednak coś tańszego? Albo jakiś kemping z domkami?
Z tańszych opcji, to jedynie schronisko szkolne (testowo zadzwoniłem do 2 szkół.. i perspektywy raczej słabe) lub w GOSiRze (ale nie widzą, czy w przyszłym roku będzie). Warunki socjalne będą raczej gorsze. Praktycznie najwygodniejsze są akademiki AM, te "w mieście" mają niższe ceny, ale znacznie gorszy dojazd do pasa nadmorskiego.

Żadnych kempingów z domkami w których można wynająć domek "od ręki" to nie ma (dokładniej.. wszystko jest zarezerwowane już w styczniu.

szydziu

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 18, 2014, 12:18:40 pm »
A to są aż tak straszne odległości czy jest taki problem żeby dojechać do "pasa"?
Czy w tzw pasie nadmorskim jest lepsza infrastruktura niż w pozostałej częsci?

storm

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 18, 2014, 01:46:43 pm »
@Pająk - pw.

@Szydziu - przejechałem się ostatnio po Gdyni i nawet w nocy nie wyglądała na wielką. Patrząc na mapę widzę też jakieś ca 5km średnicy w najszerszym miejscu, więc nawet z ośrodków wypoczynkowych nie powinno być specjalnie daleko do centrum miasta :)

szydziu

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 18, 2014, 02:14:39 pm »
Jednego dnia śmigałem po trójmiescie - konieć świata - morze ludków na chodnikach - gdziekolwiek podjechać się nie dało :( A tu jeszcze będziemy poruszali się grupą.