Wiesz trajką nie jeździłem nawet ale słusznie zauważyłeś że duże są opory. No ale że pierwszy raz jeździłeś. to też ma znaczenie. Co zrobić w miejscu rolki nie wiem ile ich masz jak jedną to ok zastosuj w tym miejscu przekładnie pośrednią robisz to tak że obcinasz gwint z piasty na który nakręcasz wolno-bieg , do ramy przyspawasz śrubę z oski od tylnego koła nakrętką przykręcasz do ramy gwint z piasty który obciąłeś następnie rozkręcasz wolno-bieg wybebeszasz go i wywalasz na śmietnik ząbki z niego i sprężynki z powrotem skręcasz uważnie żeby nie pogubić kulek. tak przygotowany wolno bieg zakręcasz na kawałek piasty którą przykręciłeś do ramy następnie obcinasz z tylnego widelca kawałek uchwytu w który wchodzi koło przykręcasz go do tej śruby i wolno-biegu zakładasz przerzutkę tym sposobem masz mnóstwo biegów i o wiele mniejsze opory. Codo jazdy to siadając pierwszy raz na poziomkę dusisz mocno cała sztuka jazdy na poziomce polega na tym że dużo musisz pracować przerzutkami a mniej dusić to nic ze możesz więcej wydusić na poziomce musisz to kontrolować spróbuj sobie ruszyć na najlżejszym biegu a potem stopniowo płynnie zmieniać przełożenie wraz ze zmianą prędkości musi ci to w krew wejść. pozdrawiam
napisałem się tu masz filmik

fajny rowerek z przekładnią pośrednią ty zastosuj ją zamiast rolki
https://www.youtube.com/watch?v=AfnXGshMXKI