Autor Wątek: Rowerowe ciasteczka :)  (Przeczytany 5038 razy)

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
Rowerowe ciasteczka :)
« dnia: Kwietnia 28, 2014, 05:15:44 pm »
Heh wiem brzmi może dziwnie i intrygująco ale już wyjaśniam.

Ze zdziwieniem stwierdziłem, że jak zaczynam być głodny jadąc na swoim flevo to zaczynam coraz bardziej zygzakować i coraz ciężej jest mi łapać równowagę. A że uwielbiam gotować i idzie mi to całkiem nieźle (w końcu jestem grafikiem komputerowym z zawodu -_- ) to wymyśliłem sobie żeby upiec ciasteczka rowerowe :)

Ciastka kruche, sporo cukru, miodu, trochę tłuszczu, do tego dużo suszonych owoców, orzechów itd. Wszystko co może dać kopa czy chwilowego (cukier) czy dłuższego (suszone owoce) i pomoże zapchać człeka na jakiś czas (otręby itd). Wszystkie owoce, orzechy i inne sypkie rzeczy chcę potraktować blenderem, żeby szybko się to wchłaniało. Działać ma to tak: Jadę, brzuch zaczyna warczeć na przechodniów, chcą już wzywać egzorcystę bo mam demony jakieś, biorę dwa ciacha, wtranżalam, popijam wodą i po kilku minutach mogę jechać dalej. Taki rescue kit.

I teraz mam pytanie.

Czy ktoś z was robił już takie rzeczy? Ma jakieś doświadczenia w tym temacie? Coś doradzić? Coś odradzić?

Jak już zrobię to zapodam przepis i podzielę się zdjęciami i wynikami spożywczymi. :)
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

dziantek

• wyczynowiec na poziomie
Odp: Rowerowe ciasteczka :)
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 28, 2014, 05:46:31 pm »
Ale z ciebie ciasteczkowy potwór. Takie chcij zrobić i się podzielić, tylko w kształcie roweru poziomego. Ja sobie robię często mega papkę z płatków owsianych, orzeszków, rodzynek, banana, pestek dyni, słonecznika i miodu. Co prawda zabrać to ze sobą ciężko, bo się bidon łatwo zatyka, ale jakby pacnąć na blache mego specyfiku, wstawić na 180°, to i ciasteczka by wyszły...poza tym są łatwe w transporcie, zmieszczą się w kieszeni czy skarpetce. Kto inny prawdopodobnie zadowoliłby sie tabliczką czekolady, ale przecież pieczenie, to tyle radości  :D  (już myślałem, że o polityce cookies będzie).

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 28, 2014, 07:01:13 pm »
Banan raczej odpada chociaż kto wie... chodzi o to, żeby ciasteczka spełniały 3 podstawowe funkcje:
a). Szybki kop energii - cukier
b). Troszkę dłuższy kop energii - wszystkie suszone owoce itd.
c). Zapychacz - otręby
FatFlevo - na sprzedaż

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 28, 2014, 08:12:45 pm »
Banan raczej odpada chociaż kto wie... chodzi o to, żeby ciasteczka spełniały 3 podstawowe funkcje:
[...]
b). Troszkę dłuższy kop energii - wszystkie suszone owoce itd.
Nie jest tajemnicą, że banany też można suszyć. Jedynym problemem jest znalezienie takich o konsystencji gumy, nie płyty chodnikowej ;-)

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 28, 2014, 09:34:55 pm »
Suszone banany też są ale nie wiem czy się nadadzą dobrze do tego typu produktu. Chociaż kto wie :D
Morele, orzechy włoskie, laskowe, daktyli kilka, figi, ananasów trochę suszonych, suszone banany, może rodzynki? ... coś jeszcze? Wszystko do blendera na drobno. Przepis nabiera kształtów. :) Ostateczny ofc też podam i inne dane co jak robić, nawet laik przypalający wodę na herbatkę sobie poradzi :)
FatFlevo - na sprzedaż

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 28, 2014, 09:47:28 pm »
Nadają nadają :)

Majsterkowicz

« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 29, 2014, 12:29:19 am »
W temacie ciastek mogę nadmienić, albowiem będąc na ostatniej małej wyprawie ze szwagrem, zabraliśmy kilka kawałków miodownika. Ciastko pieczone w foremce na babkę wielkanocną, w środku ma wiadomo - miodek, do tego można dodać owoce i orzechy jakie się chce. My mieliśmy orzechy włoskie oraz rodzynki.
Powiem Wam, że takie dwa kawałki, lekko pulchnego ciastka dają sporą dawkę energii, jednak warto się zatrzymać jedząc tego typu ciastko. W przeciwieństwie do piegusków (jak na zdjęciu wyżej), to ciastko może się rozlatywać, gdy nie dziabniemy całego kawałeczka na raz :P

Wielkie dzięki, zrobiłem się jakiś głodny...
Idę zrobić sobie kanapkę :P ;D

władek8

« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 29, 2014, 07:27:48 am »
Co do bananów to po włożeniu do piekarnika na 180 st powinny nabrać gumowatej konsystencji tak jak jabłka. Dobrego kopa dają też płatki owsiane, słonecznik, miód. Kurde też zrobiłem się głodny czytając to.  :D

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 29, 2014, 02:10:26 pm »
Pewnie dopiero po 10 maja zasiądę do tego projektu bo jak na razie ztm (zakład transportu miejskiego) dał mi w kość bo reklamacji mi nie przyjeli i jestem stówkę w plecy i nie mam kasy :/ tak więc pozbieram to wszystko do kupy i zobaczymy co z tego wyjdzie. Ciasteczka oczywiście były by spożywane podczas postojów :D bo skoro ma się poziomka to po co się śpieszyć :P i tak śmigamy szybciej niż reszta pionów (zazwyczaj) więc spoko :) ciacho, woda i leci się dalej :) dam znac!
FatFlevo - na sprzedaż

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 29, 2014, 10:03:46 pm »
... Dobrego kopa dają też płatki owsiane, słonecznik, miód.

Dobrego kopa dają też ciasteczka z "marysią"  ;). Problem taki, że jest nielegalna w Polsce i nie odpowiednia dla nieletnich.
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka
Pierwsze ujeżdżenie SWB 'Mroczny Żuraw'