1Czemu sfoznie zwrotnic kół przednich sa pochylone góra do siebie ?? ( podejrzewam ze kola sie pochylaja dzieki temu na zakretach ale nie jestem pewien)
To się nazywa kąt pochylenia sworznia zwrotnicy i nie mam nic wspólnego z pochylaniem się pojazdu na zakrętach. Służy do regulacji tzw. sterowności - nadsterowności lub podsterowności pojazdu. Innemi słowy zjawisku pogłębiania zakrętu przez pojazd lub tendencji do jego prostowania. Poza tym parametrem ustawia się jeszcze kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy oraz zbieżność kół. Parametry te znane są każdemu samochodziarzowi. Zwłaszcza takiemu, który prowadził samochód powypadkowy :-)
Wg mnie w rowerze i to na dodatek rekreacyjnym, a nie wyczynowym to jest rodzaj kwiatka do kożuszka.
Ale jak się upierasz to weź dowolny samochód i poszukaj tych wartości - one wszędzie są dość podobne. Na producentów rowerów trójkołowych raczej bym nie liczył, że podzielą się chętnie taką wiedzą. Albo jeszcze może programem obliczeniowym do modelowania stabilności pojazdu w płaszczyźnie jezdni...
Mechanizm pochylania całego pojazdu to zupełnie inne historia i długa tak jak historia motocykla... z wózkiem bocznym. Od zawsze ktoś próbował skonstruować takie cudo, niektórym nawet wychodziło (vide Harley Davidson) ale to chyba skórka niewarta wyprawki.
Wpisz do google'a hasło "tilting trike" i wyskoczy Ci trochę wiedzy na temat. Jeśli mnie pamięć nie myli, to firma Jetrike robi takie coś.