Autor Wątek: Antenka z chorągiewką, z czego pozyskać?  (Przeczytany 40564 razy)

Majsterkowicz

• wyczynowiec na poziomie
Antenka z chorągiewką, z czego pozyskać?
« dnia: Września 17, 2013, 10:22:43 pm »
Witajcie!

Przeglądając galerie zdjęć rowerów poziomych i tu na Forum i wszędzie poza zauważyłem, że większość ludzi posiada na tylnej części dość długą antenkę z jaskrawym lub odbłyskującym materiałem na szczycie ;)
Przeszukałem co nieco forum, ale nic nie znalazłem na ten temat. Z czego Wy takową posiadacie? Macie jakiś zaprzyjaźniony sklep, który posiada takie gadżety, czy może wykorzystujecie to, co się znajdzie pod ręką? A jeżeli tak, to co dokładnie? ;)

W szczycie desperacji chciałem nawet wykorzystać leszczynę... No ale najpierw coś metalowego... :P

Pozdrawiam

OldSpice

• kolarz na poziomie
Odp: Antenka z chorągiewką, z czego pozyskać?
« Odpowiedź #1 dnia: Września 17, 2013, 10:37:54 pm »
tak na logikę...  długa, cienka rurka z możliwością składania od razu kojarzy mi się z namiotem ;]
załóżmy 3-4 pręciki z jakiegoś starego namiotu (jak coś mam tego od zarąbania z woodstock'u  ::) ), skrócić gumkę która jest w środku by mocniej dolegały do siebie elementy i już ^^

sama chorągiewka to już tylko i wyłącznie Twoja wizja. Kamizelka odblaskowa wydaje się być świetnym dawcą.

Jeśli myślisz nad jakimś fajnie wyglądającym "oświetleniu masztowym", wymyśliłem sobie prostą lampkę z zapalniczki i piłeczki ping-pong'owej.
step 1. Ciskasz zapalniczką o ścianę/ podłogę/ coś twardego co doszczętnie ją rozwali.
step 2. Ze zniszczonej zapalniczki wyciągasz lampkę. Jeśli zapalniczka nie posiadała lampki powtarzasz krok pierwszy z odpowiednią zapalniczką.
step 3. W piłeczce ping-pong'owej robisz niewielką dziurkę, tak, by dioda weszła do środka, łączysz na stałe klejem.
step 4. Przyklejasz lampkę do szczytu antenki za pomocą taśmy izolacyjnej, zostawiając nieoklejony przełącznik- zrobione ^^

Proste i tanie rozwiązania są zawsze najlepsze :)
"Weź to wywal, na co to trzymasz.. I tak tego nigdy nie zrobisz.."- mówili..
"Zrobię."- odpowiadałem.

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Września 17, 2013, 11:10:19 pm »
Ja poszedłem na targ i kupiłem najtańszą wędkę teleskopową. Koszt to bodajże 18zł.
Na zdjęciach z tegorocznego zlotu miał ją mój syn przy drewnianej trajce.

sama chorągiewka to już tylko i wyłącznie Twoja wizja. Kamizelka odblaskowa wydaje się być świetnym dawcą.

Tak to jest dobry pomysł.

I z tym także się zgadzam  :)
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka
Pierwsze ujeżdżenie SWB 'Mroczny Żuraw'

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #3 dnia: Września 18, 2013, 07:09:25 am »
Idziesz do dużego supermarketu np. Auchan, na dział rowerowo-sportowy i kupujesz chorągiewkę za 12pln.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #4 dnia: Września 18, 2013, 07:17:03 am »
Przechodząc opodal sklepu rowerowego zanabywasz drogą kupna chorągiewkę do dziecięcego rowerka (koszt około 15srebrników) montujesz na swoim rowerze i już masz gotowe rozwiązanie. Po pewnym czasie jak znudzi Ci się Hello Kitty na fladze możesz wymienić ją na flagę swojego klubu rowerowego/flagę miasta/kamizelkę odblaskową. ;)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

władek8

« Odpowiedź #5 dnia: Września 18, 2013, 07:26:29 am »
Chorągiewki były w tesco, a flage możesz sam zrobić z kamizelki odblaskowej i jakiegos materiału, powycinac małe kwadraty takie 4cmx4cm i pozszywac to. Odblaskowy żółty z dobrze kontrastującym czerwonym lub pomarańczowym.

Majsterkowicz

« Odpowiedź #6 dnia: Września 18, 2013, 08:48:43 am »
tak na logikę...  długa, cienka rurka z możliwością składania od razu kojarzy mi się z namiotem ;]
załóżmy 3-4 pręciki z jakiegoś starego namiotu (jak coś mam tego od zarąbania z woodstock'u  ::) ), skrócić gumkę która jest w środku by mocniej dolegały do siebie elementy i już ^^

Jeśli myślisz nad jakimś fajnie wyglądającym "oświetleniu masztowym", wymyśliłem sobie prostą lampkę z zapalniczki i piłeczki ping-pong'owej.
step 1. Ciskasz zapalniczką o ścianę/ podłogę/ coś twardego co doszczętnie ją rozwali.
step 2. Ze zniszczonej zapalniczki wyciągasz lampkę. Jeśli zapalniczka nie posiadała lampki powtarzasz krok pierwszy z odpowiednią zapalniczką.
step 3. W piłeczce ping-pong'owej robisz niewielką dziurkę, tak, by dioda weszła do środka, łączysz na stałe klejem.
step 4. Przyklejasz lampkę do szczytu antenki za pomocą taśmy izolacyjnej, zostawiając nieoklejony przełącznik- zrobione ^^

Ja poszedłem na targ i kupiłem najtańszą wędkę teleskopową. Koszt to bodajże 18zł.
Na zdjęciach z tegorocznego zlotu miał ją mój syn przy drewnianej trajce.

Jak nie znajdę tych magicznych prętów ze starego namiotu, to kupię w markecie tę wędkę ;)

Dzięki za podpowiedzi ;)

PavvelB

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 12, 2013, 06:23:03 pm »
Nie wiem czy temat jeszcze aktualny, ostatnio widziałem takie antenki w Kauflandzie za kilkanaście złotych.

Majsterkowicz

« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 12, 2013, 06:35:13 pm »
Dobrze wiedzieć ;) Jednak najbliższy Kaufland mam w Lublinie, także na tygodniu jest mi nie po drodze do niego wstąpić.
A możesz powiedzieć, do czego mniej więcej ona jest przystosowana? Wątpię, że sprzedają jakościowy drut hartowany (lub sprężynowy w ocynku) w zwykłym Kauflandzie :P

PavvelB

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 12, 2013, 06:52:44 pm »
Nie przyglądałem się :) Jak będę przejeżdżał to zaglądnę, ale wyglądało mi to na jakiś plastik. Jak pomacam to napiszę coś więcej, pewnie jeszcze przed weekendem.

paaj

« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 13, 2013, 10:02:11 am »
Dobrze wiedzieć ;) Jednak najbliższy Kaufland mam w Lublinie, także na tygodniu jest mi nie po drodze do niego wstąpić.
A możesz powiedzieć, do czego mniej więcej ona jest przystosowana? Wątpię, że sprzedają jakościowy drut hartowany (lub sprężynowy w ocynku) w zwykłym Kauflandzie :P
Majsterkowicz - proszę Cię, tylko żaden drut hartowany bo zrobisz sobie lub komuś w pobliżu krzywdę.
Posłuchaj dobrych rad Franca i innych. Za klika naście złotych kup chorągiewkę dla dzieci  - BO SĄ W MIARĘ BEZPIECZNE - skoro dopuszczone do sprzedaży.

Majsterkowicz

« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 13, 2013, 10:24:35 am »
Cytat: paaj
Majsterkowicz - proszę Cię, tylko żaden drut hartowany bo zrobisz sobie lub komuś w pobliżu krzywdę.
Posłuchaj dobrych rad Franca i innych. Za klika naście złotych kup chorągiewkę dla dzieci  - BO SĄ W MIARĘ BEZPIECZNE - skoro dopuszczone do sprzedaży.
Drut to już ostateczność, ale prawie na pewno zostanę przy profilu PCV dzielącego szyby z okien. Są w miarę giętkie, a dodatkowo posiadają dwie komory, co dla mnie jest wręcz idealne. W jednym mogę dać mocowanie, a w drugim puścić przewód zasilający diody.

paaj

« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 13, 2013, 10:45:15 am »
Ten pomysł wydaje się być trafiony. Jeszcze przy Twoich zdolnościach z budową oświetlenia, to będzie na pewno coś oryginalnego i widocznego z daleka. Myślę że pochwalisz się gotową chorągiewką. Fotki mile widziane :).
« Ostatnia zmiana: Listopada 13, 2013, 10:47:22 am wysłana przez paaj »

PavvelB

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 15, 2013, 08:54:42 pm »
Veni, vidi ale nie vici :) Te antenki są wykonane podobno z włókna szklanego (przynajmniej tak jest napisane na etykiecie), mają ok 1,6 m, prostokątną blaszkę z otworami pod śruby i chorągiewkę. Ostatnio jak je widziałem to chyba była jakaś promocja, w tej chwili są po 29.99 zł.

john52

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 16, 2013, 10:38:21 pm »
szczytówka od wędki