Nie chcę chwalić dnia przed zachodem słońca, ale wydaje mi się, że znalazłem hamulce hydrauliczne w cenie podobnej lub o dziwo o wiele mniejszej od AVIDów BB7, które hamują jeszcze lepiej i mają doskonałą modulację.
Więcej szczegółów - jak potestuję i zrobię pierwsze tysiąc kilometrów z nimi 
Jedno jest pewne - hamowanie stało się przyjemnością 
Zrobiłem około 1800km, więc mogę wreszcie coś napisać.
Przód: Shimano M445.
Tył: Shimano M395.
Różnice między hamulcami - inaczej ułożony zbiorniczek wyrównawczy w klamce (pionowo/poziomo względem klamki) i w M445 istnieje możliwość zdjęcia klamki bez zdejmowania rączki i manetki.
Działanie:
- bardzo lekkie i przyjemne działanie klamki na lekko
-
znakomita modulacja w porównaniu do BB7
- oba hamulce bezproblemowo mogą zablokować koło (u mnie blokada tylnego 20" była dostępna w każdej chwili)
- nie udało mi się zagrzać tak hamulców, abym słyszał jakiekolwiek dziwne odgłosy podczas dłuższego hamowania co było normą w przypadku BB7
- po 1800km klocki wyglądają na lekko starte
- z tego co sie zorientowałem cena klocków wynosi... 20-25 złotych czyli znaaaacznie taniej niż klocków do BB7. A podobna do ceny klocków do wibrejków.
-
klocki da się zamienić miejscami co było niemożliwe w BB7!!!
- cena kompletnych hamulców jest bardzo podobna jak nie
MNIEJSZA niż Avid BB7
Wady:
- nie za bardzo da się zamienić miejscami hamulców z przodu na tył i vice versa z racji problemu z mocowaniem przewodu hydraulicznego
- brak możliwości regulacji odległości klocków od tarczy - ale akurat u mnie nie spotkałem się z tym problemem i póki co oba hamulce działają idealnie