Autor Wątek: Sprzętowe hity?  (Przeczytany 58989 razy)

Danielasty

• całkiem inny wariat
Odp: Sprzętowe hity?
« Odpowiedź #75 dnia: Lipca 07, 2014, 08:20:47 pm »
m445?

Majsterkowicz

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #76 dnia: Lipca 07, 2014, 09:08:24 pm »
To chyba rodzina Shimano... Bo z tego co się orientuję, hamulce hydrauliczne z niższej półki Avida, czyli Juicy, są w co najmniej takiej samej cenie, co BB7 lub niewiele niższej. Te.. Klektro, mimo że będą na bank tańsze - na pewno nie hamują lepiej od BB7-mek.
IMHO, zostaję przy tym samym typie, co Danielasty ;)

Z innej beczki...
Po moim ostatnim występie poza domem z łańcuchem, chcę się wyposażyć w dobry multi-tool do sakiewki na wypadek 'W'. Myślę o Crank Brothers'ie a dokładnie modelem m17 (lub też m19) >> http://allegro.pl/crank-brothers-multi-17-czarny-cyklomania-i4351870977.html
Czy ktoś z Was korzysta z tegoż sprzętu? A może macie jakieś inne, zaufane firmy w tego typu sprzęcie? ;)

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lipca 07, 2014, 09:34:26 pm wysłana przez Majsterkowicz »

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #77 dnia: Lipca 08, 2014, 05:43:43 pm »
ja mam multi toola z lidla co był w zestawie z podsiodłówką, używam już 2 lata i nic się nie dzieje, może, nie wygląda jakoś hipsterko jak crank brothers, no ale... działa, a skuwacz mam osobno, wkońcu i tak na codzień mam sakwy :)

Majsterkowicz

« Odpowiedź #78 dnia: Lipca 09, 2014, 06:28:18 am »
A no właśnie ;) Ja (jeszcze) sakiew/sakw? nie mam. Jak mi się sytuacja wyklaruje z robotą, to będę wiedział, czy kupić dwie sakwy, czy się pobawić i zrobić dopasowany kufer aero. Może i nawet z laminatu ;)
Na dzień dzisiejszy zakupilem już zestaw, który będę się starał wozić obowiązkowo, a dokładnie: multitool, pompkę, spinki do łańcucha oraz zestaw łatek do dętek. W czym? Tego jeszcze nie wiem, ale szybko się dowiem.

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #79 dnia: Lipca 09, 2014, 07:11:33 am »
Na dzień dzisiejszy zakupilem już zestaw, który będę się starał wozić obowiązkowo, a dokładnie: multitool, pompkę, spinki do łańcucha oraz zestaw łatek do dętek.
Dodaj klucz do szprych do zestawu oraz skuwacz do łańcucha.

Majsterkowicz

« Odpowiedź #80 dnia: Lipca 09, 2014, 03:48:40 pm »
Skuwacz oraz klucz do szprych jest w zestawie Crank Brothers'a ;) Choć słyszalem, że dołączone klucze do szprych są mało praktyczne, ale na upartego da sie nimi coś zdziałać. Skuwacz do łańcucha jest świetny, przetestowalem go podczas mojej akcji 'łańcuch' w niedzielę.
Dla zaintereowanych, zamowilem model m17, dostępny jest w bikestacji w promocyjnej cenie ;)

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #81 dnia: Lipca 10, 2014, 10:36:15 am »
Lepiej mieć 2 imbusy, klucz do szprych i skuwacz osobno (bo i tak tylko z tego skorzystasz..). Multitoole są w ogóle mało praktyczne. Wagowo na +, wygoda na +, cena na +. Więc po co?

Majsterkowicz

« Odpowiedź #82 dnia: Lipca 10, 2014, 04:51:10 pm »
Chyba właśnie dlatego, że bedzie wszytko w jednym narzedziu, co tworzy zwartą konstrukcję, a w przypadku Crank Brothers'a, jakość poszczególnych narzędzi stoi na naprawdę wysokim poziomie.
Wszystko przetestuję samemu, jak tylko przyjdzie paczka że sklepu ;)

storm

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: Sierpnia 22, 2014, 11:45:51 pm »
Nie chcę chwalić dnia przed zachodem słońca, ale wydaje mi się, że znalazłem hamulce hydrauliczne w cenie podobnej lub o dziwo o wiele mniejszej od AVIDów BB7, które hamują jeszcze lepiej i mają doskonałą modulację.
Więcej szczegółów - jak potestuję i zrobię pierwsze tysiąc kilometrów z nimi ;)
Jedno jest pewne - hamowanie stało się przyjemnością ;)

Zrobiłem około 1800km, więc mogę wreszcie coś napisać.
Przód: Shimano M445.
Tył: Shimano M395.
Różnice między hamulcami - inaczej ułożony zbiorniczek wyrównawczy w klamce (pionowo/poziomo względem klamki) i w M445 istnieje możliwość zdjęcia klamki bez zdejmowania rączki i manetki.
Działanie:
- bardzo lekkie i przyjemne działanie klamki na lekko
- znakomita modulacja w porównaniu do BB7
- oba hamulce bezproblemowo mogą zablokować koło (u mnie blokada tylnego 20" była dostępna w każdej chwili)
- nie udało mi się zagrzać tak hamulców, abym słyszał jakiekolwiek dziwne odgłosy podczas dłuższego hamowania co było normą w przypadku BB7
- po 1800km klocki wyglądają na lekko starte
- z tego co sie zorientowałem cena klocków wynosi... 20-25 złotych czyli znaaaacznie taniej niż klocków do BB7. A podobna do ceny klocków do wibrejków.
- klocki da się zamienić miejscami co było niemożliwe w BB7!!!
- cena kompletnych hamulców jest bardzo podobna jak nie MNIEJSZA niż Avid BB7

Wady:
- nie za bardzo da się zamienić miejscami hamulców z przodu na tył i vice versa z racji problemu z mocowaniem przewodu hydraulicznego
- brak możliwości regulacji odległości klocków od tarczy - ale akurat u mnie nie spotkałem się z tym problemem i póki co oba hamulce działają idealnie

dziantek

« Odpowiedź #84 dnia: Sierpnia 23, 2014, 01:33:23 am »
Storm byłbyś w stanie unieść tylne koło blokując przednie czy raczej będzie szurać...nawet asfalt?

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #85 dnia: Sierpnia 23, 2014, 02:52:37 pm »
blokowanie przedniego koła z podniesieniem tyłu to ja i na v-brekach potrafie :) jak ktoś ma w miare "normalny rower" to mam do sprzedania właśnie 445 kpl za 150zł, orygialne długości przewódów, regularnie odpowietrzane, klocki lekko starte żywiczne :)

- brak możliwości regulacji odległości klocków od tarczy - ale akurat u mnie nie spotkałem się z tym problemem i póki co oba hamulce działają idealnie
taką regulacje posiadają hamulce nie liczne, przynajmniej te hydrauliczne, na razie spotkałem się z jednym takim hamulcem od hope gdzie cena jednego kompletu na koło to bagatela 799zł :), ale desing tych hamulców jest wręcz boski, zresztą jak każdy wyrób od hope :)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 23, 2014, 02:59:23 pm wysłana przez Danielasty »

tatar

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #86 dnia: Sierpnia 23, 2014, 10:07:30 pm »
blokowanie przedniego koła z podniesieniem tyłu to ja i na v-brekach potrafie :)

Ale to w dużej mierze od długości roweru zalezy. Na moim, dość krótkim SWB, unieść jest bardzo łatwo a jakby się uprzeć, to i fikołka przez przednią patelnię dałoby radę zrobić (raz omal nie zrobiłem).

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #87 dnia: Sierpnia 24, 2014, 09:01:50 am »
taką regulacje posiadają hamulce nie liczne, przynajmniej te hydrauliczne, na razie spotkałem się z jednym takim hamulcem od hope gdzie cena jednego kompletu na koło to bagatela 799zł :), ale desing tych hamulców jest wręcz boski, zresztą jak każdy wyrób od hope :)
??
W moich heblach (Shimano Alfine, czyli SLX) takowa regulacja jest. Może zasięg mniejszy jak w Hope, ale jest.

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #88 dnia: Sierpnia 24, 2014, 09:41:16 am »
w slx śrubka przy klamce służy tylko do regulacji odległości klamki od kierownicy, nie ma wpływu na hamowanie. Możesz jednak zauważyć różnicę z racji że zmienia się "dźwignia" ciągnięcia klamki co wpływa na siłe potrzebną do naciśnięcia klamki

storm

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: Sierpnia 24, 2014, 01:59:19 pm »
Storm byłbyś w stanie unieść tylne koło blokując przednie czy raczej będzie szurać...nawet asfalt?

@Dziantek - a nie napisałem w wątku o Zlocie, że tam to właśnie zrobiłem podczas przejazdu? Bez najmniejszego problemu z prędkości około 15-20km/h :D
Poza tym podczas testów Goldiego (mojej pierwszej poziomki hamowanej wibrejkami) Xun Vixx zrobił to od ręki na pierwszym kilometrze jaki przejechał ten rowerek :) Także IMHO to żaden wyczyn jeśli chodzi o hamulce. Dla mnie dobry hamulec to taki jak napisałem powyżej, między innymi z dobrą modulacją, tanimi klockami etc etc.