Autor Wątek: Problem z kołem - stukanie  (Przeczytany 14433 razy)

storm

• Gość
Problem z kołem - stukanie
« dnia: Czerwca 08, 2013, 06:49:39 pm »
Na początku myślałem, że to magnes od licznika mi się przesuwa i stuka, albo obija się o czujkę. Niestety to nie to. Dzisiaj sprawdziłem dokładnie na brevecie - jeden podciągnąłem dalego na obręcz aby w ogóle nie dotykał czujki, a drugi schowałem. Mimo to dalej coś mi stuka przy każdym obrocie koła - mam wrażenie, że jakby szprycha. Ale sprawdzałem - żadna nie jest pęknięta, wszystkie trzymają się dobrze, chociaz nie wiem czy są w sposób właściwy naprężone.
Kto się spotkał z czymś takim?
(chodzi o koło 20" na obręczy Alexrims z tarczą hamucową)

Danielasty

• całkiem inny wariat
Odp: Problem z kołem - stukanie
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 08, 2013, 07:32:36 pm »
sprawdź piaste, a dokładnie łożyska

robson97991

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 08, 2013, 08:10:11 pm »
Dokładnie łożyska. Miałem to samo.
Robert

jacekw

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 08, 2013, 08:42:46 pm »
Kulki zrobiły się kwadratowe ;)

storm

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 08, 2013, 09:42:42 pm »
Ok, dzięki za odpowiedzi. Tylko czy możliwym jest, aby to się stało w przypadku łożysk maszynowych w jakiś sposób? Czy możliwe jest też, aby stukania bez obciążenia nie było?

I co teraz? Wymiana piasty?

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 08, 2013, 09:56:51 pm »
wymiana łożysk, pewnie siedzą tam jakieś standardowe gdzie sztuka pare złotych - wszystko sie kiedyś psuje, nawet maszyny :)

reneva

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 09, 2013, 08:14:56 am »
Tylko czy możliwym jest, aby to się stało w przypadku łożysk maszynowych w jakiś sposób?
Tak, to możliwe.
Kulki to kulki, a bieżnie to bieżnie. Najbardziej mogą one różnić się zastosowanymi materiałami, które wpływają na żywotność. (która nigdy nie jest nieskończona)

Czy możliwe jest też, aby stukania bez obciążenia nie było?
Możliwe.
Uszkodzenie może wyglądać np. tak:

Przy odpowiednio dużej ilości smaru i niemal zerowym obciążeniu tak uszkodzone łożysko może nie hałasować.

storm

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 09, 2013, 12:23:15 pm »
Ok, dzięki za odpowiedzi.
Teraz jest tylko wątpliwość - czy taką piastę da się rozebrać i wymienić owo łozysko, czy czeka mnie wymiana piasty całej i rozplatanie i zaplatanie koła?

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 09, 2013, 01:46:56 pm »
Na 99% tak, jaki nasz model piasty?

storm

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 09, 2013, 02:01:28 pm »
Potem sprawdzę. W tej chwili w ramach tzw. globalnego ocieplenia moje miasteczko nawiedziło gradobicie z deszczem (grad wielkości orzechów laskowych), potem ulewa, a obecnie ULEWA NA MAX z burzą. Obawiam się, że dostep do garażu mam odcięty, a sam garaż - pływa... :]

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 09, 2013, 03:06:45 pm »
Przerabialiśmy to na śląsku parę lat temu, auta potem jakoś gwałtownie potaniały ;) Ale widowisko dosyć spektakularne.

storm

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 09, 2013, 05:59:53 pm »
Tak więc a propos widowiska:
http://bzaborow.org/~storm/powodz2013/

Ostatnie 3 zdjęcia to owa piasta - Novatec. Nie wygląda na uszczelnioną i w ogóle.

A to co zobaczyłem w garażu... Czy wiecie, że SLR umie pływać? O ile ma jedną sakwę szczelną? ;) W garażu miałem wodę po krocze. Poziomek nie było widać, jedynie Kellys wystawał ponad powierzchnię wody - kierownicą tylko. No ale za to mam czystsze rowery... I oczywiście piasty i łańcuchy do smarowania... :]

I pomyśleć, że te faHHHmany z gminy robiły remont ulicy w zeszłym roku w lecie... Pomijając fakt, że kostkę dauna ułozyli wzdłuż na ciągu pieszo-rowerowym, którego nie umieli oznakować, to jak widać odpływy wody nie dały rady i cała ulica w wodzie. Po prostu zalew.

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 09, 2013, 06:39:11 pm »
Ładnie was podlało.. Co co piast - novatec fajnie się rozbiera, z tego co pamiętam: wyjmujesz zacisk, imbusem bodajże 3 lub 4 odkręcasz śruby w szarych kołnierzach i delikatnie wciskasz cienkie ostrze noża między piastę a te szare uszczelnienie.  Po zdjęciu uszczelnienia będziesz widział łożyska, nie pamiętam już jak je wybijałem - chyba śrubą 6mm i młotkiem ( delikatnie) stukając na krzyż od wnętrza piasty ( lewe łożysko od prawej strony i vice versa). Nowe łożyska nabijasz z wyczuciem przez drewienko po przesmarowaniu kołnierza piasty. Problem może być w tylnym kole - pewnie trzeba będzie ciągnąc kasetę i zdemontować bębenek  - przy okazji warto wymienić łożysko ( łożyska w zależności od wersji bębenka).

Antonowitch

• całkiem inny wariat
    • Sklep na odpowiednim poziomie.
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 09, 2013, 07:29:04 pm »
Storm współczuję powodzi, nie wiedziałem że tak tam u was może wylać. To tylko z deszczu czy ten strumyczek kilka km wcześniej?
Co do stukania mi za każdym obrotem korbą stuka. Na początku myślałem że to w suporcie jednak okazało się że to tył czyli piasta.
No i dalej stuka, coraz głośniej. Dziwi mnie to bo to piasta na maszynach...
Poziomo pozdrawiam,
Anton
Głównie fotele do rowerów poziomych: http://www.czescidopozioma.pl

storm

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 09, 2013, 09:13:35 pm »
@Anton - z deszczu, gradu i burzy. :]
U mnie na pewno z przodu, i przednie koło bo się temu mocno przyjrzałem. Wygląda na to, że to kwestia uszkodzenia łożyska na jakiejś wyrwie podczas Kaszebe Rundy.

@Yin - dotyczy na szczęście tylko przedniego koła póki co. Natomiast nie wiem gdzie ja dostanę takie łożyska? W zwyczajnym sklepie rowerowym będą mieli coś podobnego?