Dołącze się Odbojniki gumowe do drzwi są róznej twardości z dziurą w srodku wszystkie i pracują świetnie . Nawet dziś to sprawdziłem wpadając w dziurę z dużą szybkością myslałem że już po kole ale ledwo co odczułem . U nas ostatnio pojawiły się odbojniki czarne miękkie dodatkowo dziurkowane są znakomite natomiast takie same białe są cholernie twarde.
Pracą takiego odbojnika można sterować poprzez zwiększanie lub zmniejszanie dźwigni, trzeba to zrobić jednak doświadczalnie. Ważne śruba która przechodzi przez odbojnik powinna być lekko łukowata, gładka, zagięta inaczej będzie się blokować . Dobrze też jest ją smarem przesmarować
Następna sprawa otwory na tą śrubę też muszą być sporo większe
Co do elastomerów używałem tych z odbojników do amortyzatorów samochodowych są bardzo miękkie trzeba stosować duże podkładki robiłem je ze stop od starych żelazek, dosyć wytrzymałe aluminium
Jak jutro znajdę czas to strzelę fotkę tych mim zdaniem i wypróbowanych i najlepszych odbojników
Jak pracuje taki dobrze we właściwej odległości założony odbojnik od drzwi widać na filmie
https://www.youtube.com/watch?v=bQ2Ffm9UrHc to jest ten twardy teraz mam miękki