@Tomek - jak zmieniłem geometrię poprzez podniesienie oparcia fotelika dosłownie o 1-2 cm do góry to mi pałer siadł. Tak duże są przyzwyczajenia ciała i mięśni do pracy w innych warunkach. Z tym możesz poradzić tylko poprzez trening w kilku różnych warunkach. Zatem taka zmiana na trasie zajmuje te kilka-naście sekund, a niekoniecznie musi od razu się przełozyć na korzystniejsze warunki do pracy nóg.
Co nie oznacza, że jestem przeciwnikiem takiego rozwiązania. Wręcz przeciwnie, zastanawiałem się nad czymś takim ze 3 lata temu już, ale w walce o lekkość i szybkość roweru wyszło na to, że póki co na nizinach zbyt często nie skorzystam z czegoś takiego, a skomplikowanie geometrii może potem przysporzyć kolejnych problem. Np z prowadzeniem łańcucha, dodatkowymi napinaczami etc.
@SAC - jeśli chodzi o latarkę to ja kiedyś kupiłem latarkę Bailong BL8600 Cree Q5, na 1 diodę w tym sklepie:
http://neolux.pl/ w Brwinowie. Po czym z tą latarką wracałem potem do domu przez ciemne drogi, zero latarni itede. I powiem tak: gdybym tej latarki nie kupił - chyba bym wracał po omacku. A tak swobodnie się poruszałem 25 km/h po drodze, a jadący z przeciwka kierowcy wyłączali światła drogowe

Nie jest to super hi-fi sprzęt, ale jak na drogi oświetlone spokojnie daje radę, jak jadę poboczem dk2 to widzę wszystko co mam przed sobą. I waży aż/tylko 200 gramów. Na trybie max bakteria starcza na 1.5h świecenia. Jeśli dodam do tego zapasową baterię 70 gramów (mam 2 zapasowe) to świat i ludzie. Wreszcie taka cree na kasku działa cały czas, nie tylko wtedy jak jadę. Łatwo mogę ją też skierować gdzieś w bok.
/to nie miała być reklama, ale... no cóż IMHO warto.

/
Wreszcie nie wiadomo tak naprawdę ile kosztuje wyprodukowanie tych 6W na świecenie. Czy faktycznie te 6W z obrotów koła, czy tarcie jest większe i jest to 10W? Bo o ile na początku jazdy mamy pałeru ile się da, to na koniec widać na śladzie GPSa jaki pokazałeś SAC, że tej mocy ewidentnie brakuje :] A dynama z koła nie wyjmiesz, za to latarę możesz komuś oddać czy wywalić w krzaki nawet...