Autor Wątek: Moc na rowerze poziomym i pionowym  (Przeczytany 27616 razy)

OldSpice

• kolarz na poziomie
Odp: Moc na rowerze poziomym i pionowym
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 21, 2013, 08:46:27 pm »
Potrafię jechać ze średnią 33km/h przez pierwsze 4km dalej, by utrzymać tą szybkość to musiałbym odchudzić rower, odmłodnieć z jakieś 15lat i zdobyć dobre dopalacze , no to wtedy Amstrong mógłby mi plecy oglądać. A tak na serio, to szybkość tak duża na co komu po co, kiedy się w zawodach nie startuje?:)

Jeśli napisałeś o rowerze poziomym, to jestem w szoku... Rower poziomy to dla mnie kwintesencja prędkości jak i (możliwie największej jak na rower) wygody..

Ja na moim rowerku coś w stylu szosowym staram się dawać z siebie 100% (w ubiegłym sezonie nikt mnie nie wyprzedził- tak, jestem z siebie dumny^^- chociaż jeden dziadek na kolarce dał mi cholernie popalić, a chwila, gdy skręcił w jakąś boczną alejkę była najprzyjemniejszą z całego tygodnia :D)
Staram się utrzymywać średnią prędkość: nie wieje 30 km/h, wieje 20-25km/h.

Spodziewałem się, że gdy wsiądę na swoją pierwszą poziomkę wyniki uda mi się utrzymać niezależnie od pogody w okolicach 30 km/h, teraz jednak przekopałeś mnie po nabiale... ;)

http://www.youtube.com/watch?v=dPuBm3pcPoY
Chcę kiedyś tak powiedzieć po zatrzymaniu przez policję na mojej (przyszłej) poziomce :D
« Ostatnia zmiana: Maja 21, 2013, 08:59:47 pm wysłana przez OldSpice »
"Weź to wywal, na co to trzymasz.. I tak tego nigdy nie zrobisz.."- mówili..
"Zrobię."- odpowiadałem.

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 21, 2013, 09:38:20 pm »
filmiki ze zjazdu na poziomce i rowewrku gorskim ale z oponami 1.25" wynik rower górski około 200m za rowerem poziomym.
Poziomka jest szybsza na zjazdach to fakt, ale dla prędkości średniej zwykle nie ma to znaczenia bo na podjazd trzeba najpierw wjechać i to pion zreguły ( nie zawsze) robi szybciej.

Kurcze albo macie takie gów..e rowery poziome albo ja jestem Amstrongiem na dopalaczach.
Mam inna teorię, jesteś z Chełma - tych okolic nie znam (bardziej kojarzę Lublin -Włodawa stąd odniesienie) ale u Ciebie jest chyba płasko (brak strat na średniej spowodowanych podjazdami) i nie ma dużego nasilenia ruchu ulicznego stąd nie masz tak dużych strat na średniej z startów/stopów spod świateł i konieczności częstego przyhamowania z ostrożności ( ta puszka mnie na pewno widzi?)   
A może faktycznie masz talent w nogach - wpadnij na jakiś zlot będzie okazja do pościgania :)

3. Nie wiemy jaki masz rower. Sam opis słowny niewiele mówi.
Tomek od lat objeżdża i chwali rożne wersje FWD MBB:
https://picasaweb.google.com/113663826549422725409/FWDCruzbikeMBB#5435573595038202146
Inne w tym typie:
https://picasaweb.google.com/113663826549422725409/FWDCruzbikeMBB

Jeśli napisałeś o rowerze poziomym, to jestem w szoku... Rower poziomy to dla mnie kwintesencja prędkości jak i (możliwie największej jak na rower) wygody..
To zależy ;) Na pewno warto spróbować bo wrażenia z jazdy są fajne. Ale nie nastawiał bym się na wyniki choć to też jest do zrobienia - kwestia dobrania roweru do siebie tego gdzie i jak się jeździ.

http://www.youtube.com/watch?v=dPuBm3pcPoY
Ja też, ale moje kolana coś mniej ;)
« Ostatnia zmiana: Maja 21, 2013, 10:14:51 pm wysłana przez Yin »

storm

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 22, 2013, 03:08:14 am »
Może i jedno i drugie? ;)
Potrafię jechać ze średnią 33km/h przez pierwsze 4km dalej, by utrzymać tą szybkość to musiałbym odchudzić rower, odmłodnieć z jakieś 15lat i zdobyć dobre dopalacze , no to wtedy Amstrong mógłby mi plecy oglądać. A tak na serio, to szybkość tak duża na co komu po co, kiedy się w zawodach nie startuje?:)

Oj oj oj... Bez przesady w drugą stronę @Nahtah ;)
Ja jestem cienki w uszkach. Ale jeśli jestem w formie, w sezonie, wypoczęty, nie wieje w mordewind, nie jest pod górkę i nie mam na bagażniku za dużo to tą przelotową 30km/h mam z paluszkiem w... Utrzymanie 33 km/h przez kilka kilometrów - żaden problem w tych warunkach.
Ale jeśli chodzi o średnie uzyskiwane w miastach i ich najbliższych okolicach - będą one zawsze trafione, nawet w weekendy, ruchem ulicznym, sygnalizacjami i innymi niespodziewanymi zdarzeniami, jak pieszy, piesek itd.

reneva

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 22, 2013, 05:12:21 am »
Potrafię jechać ze średnią 33km/h (...). A tak na serio, to szybkość tak duża na co komu po co, kiedy się w zawodach nie startuje?:)

Jak ma się do zrobienia 40 km na trasie dom-uczelnia, to te parę km/h więcej pozwala zyskać konkretną ilość minut, które można wykorzystać na /wpisać własne/.

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 22, 2013, 08:48:39 am »
Storm: zobaczymy jak będzie ze średnią w Kościerzynie.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

storm

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 22, 2013, 09:41:17 am »
@Franc, Ty mnie nie rozwalaj już przed startem. Będzie źle i będzie biednie. Ja w tym sezonie dopiero 6 handred zrobiłem z haczykiem... Ja wyjadę i zrobię 225km na KR to... W drodze powrotnej będę jechał karetką chyba ;P No chyba, że stówka. Wtedy jest szansa, że dam radę wysiąść z Twojego Wehikułu o własnych siłach, jedynie z pomocą kul inwalidzkich... ;)

nahtah

• całkiem inny wariat
  • Obieżyświat w poziomie
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 22, 2013, 09:02:34 pm »
Sorry panowie!
Mieszkam na Pogórzu Kaczawskim i właściwie górki może nie duże ale są, kierunek południe to podjazdy, w  kierunku po za  Bolec i Chojnów zaczynają się równiny i tu można poszaleć ale trzeba tam dojechać  i jak wspomniałem, parę czynników stwarza opór dla szybkościowych wyników, tym bardziej, że swoich poziomów nie ukierunkowywałem na szybkość (waga i opony), Może u was podjazdy pokonujecie prędkością wyższą niż 10 - 12 km/h bo ja tu czasami puchnę.;)
ŻYCIE jest jak jazda NA ROWERZE aby utrzymać równowagę MUSISZ się poruszać naprzód.......Albert Einstein
https://www.bikestats.pl/rowerzysta/nahtah

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 22, 2013, 09:10:22 pm »

Aerodynamika dużo daje, ale niezabudowane poziomki znowu nie są jej demonami. Chociaż jest zdecydowanie lepiej niż w pionie (znajomi wlekli się po 10km/h z powodu wiatru, a ja sobie zapuściłem 40 "na rozgrzewkę", za co dostała mi się niezła bura)

Pajak czy ty czytasz co piszesz ?   Jakim cudem sie to dzieje
http://www.youtube.com/watch?v=FbKc0SjJRcE&feature=youtu.be

tylko nie piszcie o oponach górala bo to góral mojej żony z oponami 1,25"
http://allegro.pl/opona-26x1-25-kenda-k193-kwest-eco-i3257011320.html
kenda napompowanymi na full

ubranie też zwykłe dzinsy jak u mnie

Oczywiście to zjazd bez kręcenia
Jasne Nahtah po co komu taka prędkość wole sobie jeżdzić wolno i sie delektować na miekkim pompowanym fotelu z fuul amortyzacją , ale fajnie jest czasami zostawić goscia przekonanego że rower za 3000 zł jest nie do pokonania kilometr z tyłu
« Ostatnia zmiana: Maja 22, 2013, 09:32:03 pm wysłana przez tomek70 »

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #23 dnia: Maja 22, 2013, 09:46:55 pm »
Zapomniała położyć  się na kierownicy. I tyle w temacie wyższości.
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #24 dnia: Maja 22, 2013, 09:54:22 pm »
Dzieki Yin za fotki moich rowerków myslałem że je bezpowrotnie straciłem a tu proszę u ciebie się znalazły . Co do Chełma to rejon gegraficzny "pagóry chełmskie" przy Wlodawie jest bardziej płasko ale u nas nie. Może w tym roku uda mi sie przyjechać na zlot,  obecny muj pojazd do scigania nie bardzo się nadaje full amortyzacja wygodny pompowany fotel ale czsami jeszcze potrafi się zerwać:) kto wie

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #25 dnia: Maja 22, 2013, 09:55:55 pm »
Zapomniała położyć  się na kierownicy. I tyle w temacie wyższości.
Miałem na youtube filmik z gosciem z innej górki kład się i pedałował i efekt podobny

SAC

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #26 dnia: Maja 23, 2013, 09:39:32 am »
Myślę, że każdy z nas, jeżdżących na poziomkach ma własne doświadczenia z porównywaniem osiągów "na pionie" i "w poziomie". Jeden takie, ze jest dużo szybszy na poziomce, inny takie, że musi się cieżko napracować na poziomce aby utrzymał średnią z piona. I chyba nie ma potrzeby drugiemu udowadniać, że się myli, skoro ma takie a nie inne doświadczenia.
Moje doświadczenia: poziomka shokbike (klasyczne SWB USS 20x26, SPD), poziomka RaptoBike (FWD czyli przedni napęd, ASS 26x26, kufer areo, SPD), góral (górskie opony, bez SPD)  - na tych trzech rowerach robiłem testowe kółeczko i miałem identyczne wyniki: 40,4 km w ciagu 1h27min.
Przymierzam sie do prztestowania kolarzówki kolegi i jeszcze jednej poziomki. Nie zdziwię się, gdy kolarzówka wygra.

nahtah

• całkiem inny wariat
  • Obieżyświat w poziomie
« Odpowiedź #27 dnia: Maja 23, 2013, 07:17:11 pm »
Uzyskać dobrą prędkość, prześcignąć kolarza lub nie dać się dogonić czasami, to każdy - jak mniemam - ma w sobie. To taka żyłka rywalizacji.
 Na bikestats,  moim znajomym  poziomym, średnia kształtuje się w rozpiętości od 19km/h do 25,5km/h. Z tego wnioskuję, że kosmiczne (czyt. kolarskie) wyczyny powyżej 26km/h a widziałem 29km/h i ponad 30km/h są nie osiągalne, przynajmniej dla amatorów nie wyczynowców.:)

Po za tym remontuję nubiana i pisząc w tym temacie, wpadłem na pomysł by uzbroić go w opony szosowe,  pomysł mi się  podoba tym bardziej, że nubian nie nadaje się na szutry - traci stabilność na sypkich nawierzchniach - plus mała modyfikacja siedziska ala nimant i zobaczymy czy to poprawi moje zmagania na  trasach.:)
ŻYCIE jest jak jazda NA ROWERZE aby utrzymać równowagę MUSISZ się poruszać naprzód.......Albert Einstein
https://www.bikestats.pl/rowerzysta/nahtah

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #28 dnia: Maja 25, 2013, 11:17:09 am »
Aerodynamika dużo daje, ale niezabudowane poziomki znowu nie są jej demonami. Chociaż jest zdecydowanie lepiej niż w pionie (znajomi wlekli się po 10km/h z powodu wiatru, a ja sobie zapuściłem 40 "na rozgrzewkę", za co dostała mi się niezła bura)

Czytam. I jeżeli uważasz że "odstawienie" na zjeździe o 100m to dużo.. Odpal sobie kalkulator i zobacz jaki jest wpływ. Najpierw góral, zwykła kolarka, triatlon, low-racer, "na deser" zostaw sobie dwukołowego streamlinera.
Jakbyś jechał streamliner'em.. To zanim Twoja żona by dojechała.. zdążył byś już zapomnieć, że z nią jechałeś :)

Uzyskać dobrą prędkość, prześcignąć kolarza lub nie dać się dogonić czasami, to każdy - jak mniemam - ma w sobie. To taka żyłka rywalizacji.
 Na bikestats,  moim znajomym  poziomym, średnia kształtuje się w rozpiętości od 19km/h do 25,5km/h. Z tego wnioskuję, że kosmiczne (czyt. kolarskie) wyczyny powyżej 26km/h a widziałem 29km/h i ponad 30km/h są nie osiągalne, przynajmniej dla amatorów nie wyczynowców.:)
Wg mnie BS dość słabo nadaje się do porównywania średnich. Średnia baardzo zależy od wielu czynników: jazdy "miejskiej", długości trasy, nawierzchni, pogody, liczba odpoczynków.
Jak ktoś jeździ treningi godzinne po dobrej nawierzchni (albo.. wręcz na trenażerze), to spokojnie jest w stanie wykręcić średnią 35-40 (albo i więcej). Jak w terenie.. to nawet 10km/h średniej może być niełatwe..
A "żyłka".. Najlepsza jak pęka "prolowi", jak chce uciec, a kondycja mu się kończy :)
« Ostatnia zmiana: Maja 25, 2013, 11:38:27 am wysłana przez pajak_gdynia »

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #29 dnia: Maja 25, 2013, 11:53:36 am »
Wg mnie BS dość słabo nadaje się do porównywania średnich.
Uważam odwrotnie. Dlaczego? Bo jak sam napisałeś:
Średnia baardzo zależy od wielu czynników: jazdy "miejskiej", długości trasy, nawierzchni, pogody, liczba odpoczynków.

A opisując w bikestats każdą wycieczkę / trening mamy cały praktyczny przekrój średnich co mówi więcej niż suche dane z kalkulatora które nie uwzględniają choćby czynników które wymieniłeś. Jednego co mi brakuje w bikestats to możliwość porównywania ogólnej sumy średnich z całości lub wybranych wyjazdów dla konkretnych rowerów - wtedy można by było zestawić wybraną poziomkę np. z mtb czy szosą w skali roku.