Nie jestem specem od poziomek ale na zwykłych rowerach trochę pojeździłem i jest tak, że dla dużej prędkości najważniejsza jest niska masa (jeżeli nie ma się niskiej masy to nie osiągnie się takich prędkości przy których najważniejszym czynnikiem zamiast masy staje się aerodynamika)...i tutaj 16 kg rower wypada względnie słabo
...
Poziomki zawsze są trochę cięższe niż analogiczne rowery pionowe. A ich (potencjalnie) większa prędkość wynika z korzystniejszej aerodynamiki, na którą składają się mniejsza powierzchnia czołowa i (często, a szczególnie po montażu owiewek) lepszego współczynnika Cx.
Co ma masa do prędkości maksymalnej? Do głowy przychodzi mi tyle:
- Większa masa przy tej samej sile pogarsza przyspieszenie (II zasada dynamiki Newton'a), przez co w praktyce (np. ruchu miejskim) można mieć problemy z osiąganiem imponujących prędkości.
- Większa masa oznacza więcej kilogramów do wciągania pod górkę. Jeżeli na swojej stałej trasie masz dużo podjazdów, to prędkość średnia naturalnie będzie niższa. Domyślam się też (na razie jestem tylko teoretykiem

), że problemem mogłoby być odpływanie krwi z nóg, tym bardziej odczuwalne, im bardziej "leżąca" pozycja (patrz low-racer), dodatkowo redukując moc przenoszoną na pedały. Ale na Mazowszu górki to raczej nie problem.
- Większa masa oznacza większe ugięcie opon, a w konsekwencji większe opory toczenia. To jednak można niwelować przez zwiększenie ciśnienia, szczególnie w przypadku, gdy masa jest zwiększona "tylko" o te parę kilogramów (co, po uwzględnieniu masy rowerzysty, jest przyrostem stosunkowo niewielkim).
Tak więc z tą bezwzględną zależnością Vmax od masy to nie do końca prawda. Niemniej jednak niska masa roweru zawsze jest w cenie, i to dosłownie

Na koniec wywodu krótki filmik z wyścigu torowego poziomki low-racer bez owiewek i dwu- lub trzykrotnie cięższego velomobilu (masy rowerzystów - nieznane):
https://www.youtube.com/watch?v=swoy6wOQIXkPan Jarosław z carbonbike odpowiedział, że Jet jest robiony tylko na zamówienie (...)
Jeżeli chcesz kupić pozioma, to powinieneś oswoić się z tym wyrażeniem

To nie są rowery robione w milionach sztuk, tylko właśnie na zamówienie, a standardowy czas jego realizacji wynosi 4 tygodnie. Jedyną alternatywą jest szukanie używek lub dorwanie już przygotowanej poziomki u producenta, jak np. tutaj:
http://www.azub.eu/CZ/bikes-on-stock/ lub poprzez wysłanie zapytania o dostępność takowej.
Ma to jednak również pewną zaletę - możesz zamówić swojego pozioma z takim osprzętem, jaki tylko sobie wymarzysz

Też myślałem o zlocie ale to dopiero pod koniec sierpnia 
Nie zapominaj o WMK. Każdy ostatni piątek miesiąca, o 18:00, na pl. Zamkowym. Jak pojawisz się wcześniej i trafisz na czyjś dobry humor, to może będziesz mieć okazję spróbować jeżdżenia w normalnej pozycji

Dla mnie przymiarka to mus, bo mam 193 cm wzrostu i 96 cm długość nogi (xseam jak to poziomiści mierzą to ok. 119 cm).
Oj... Jest to na tyle dużo, że przed złożeniem zamówienia będziesz musiał się upewnić (choćby nawet i przez skrobnięcie specjalnego maila), że dana rama/model nie będzie dla Ciebie za mała. Np. Niuans Velogic'a można dostosować do X-seam pomiędzy 100 a 118cm (źródło:
http://czescidopozioma.pl/velogic/253-niuans.html).