Autor Wątek: Pierwszy rower poziomy- jaki?  (Przeczytany 12652 razy)

Krzynol3

• sympatyk
  • *
Pierwszy rower poziomy- jaki?
« dnia: Lutego 17, 2013, 10:47:42 am »
Witam

Planuje zakupić mój pierwszy rower poziomy. Ma służyć głównie do turystyki rowerowej (podróżowanie po Europie).
Co doradzacie do kwoty około 6.000 zł.

golden

• całkiem inny wariat
Odp: Pierwszy rower poziomy- jaki?
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 17, 2013, 12:26:25 pm »
Witam tylko pytanie czy na dwóch czy trzech kółkach :)

Antonowitch

• całkiem inny wariat
    • Sklep na odpowiednim poziomie.
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 17, 2013, 08:22:39 pm »
jak do 6 to na 2 kołach.
Wybór zależy od Twoich preferencji.
Jeżeli ma być składany to coś z HP
a jak niekoniecznie to Optima trochę tańsza.
Azub jest trochę droższy od HP

Polecam Falcona Optimy albo HP Streetmachine, speedmachine a jak ma być składany to Grasshopper http://www.hpvelotechnik.com/produkte/ghp/index_e.html
Do tego przyczepka Exra Wheela ode mnie albo innego dostawcy http://czescidopozioma.pl/238-voyager-bez-kola.html
Co do HP pytaj u mnie albo w Cyklo u Igora Czajkowskiego
Poziomo pozdrawiam,
Anton
Głównie fotele do rowerów poziomych: http://www.czescidopozioma.pl

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 17, 2013, 08:40:08 pm »
Jeszcze możesz kupić fajne poziomki u Mariusza w Velogic'u albo w Cykloturze.
Anton robi promocję swojego sklepu (ale ma do tego prawo), ja powspieram po starych znajomościach Velogic :D

Anton, baj de łej : jak to Azub jest najdroższy?
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 17, 2013, 08:56:33 pm »
Planuje zakupić mój pierwszy rower poziomy. Ma służyć głównie do turystyki rowerowej (podróżowanie po Europie).
Co doradzacie do kwoty około 6.000 zł.

Ja bym doradził zrobić samemu - jeśli jesteś choć trochę techniczny to w tym budżecie można zrobić wypasiona poziomkę i jeszcze zostanie na bardzo dobry osprzęt. Jeśli chodzi o typ: swb ( łatwiejszy w transporcie)  w układzie x2 20" ( jeszcze bardziej łatwy w transporcie) z kierownicą ASS ( łatwość zamontowania np telefonu z gps) i z amortyzacją przynajmniej na tył.  Miałeś kiedyś okazje pojeździć jakimkolwiek rowerem poziomym?

Antonowitch

• całkiem inny wariat
    • Sklep na odpowiednim poziomie.
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 17, 2013, 11:04:57 pm »
Franc nie robię promocji, piszę po prostu kto w polandzie to ma i o cyklo też wspomniałem.

Szczerze to polecam samemu zrobić bo i frajda jest większa.
Zależy wszystko od chęci możliwości i wymagań jakie ma spełniać rower.
Składane ma HPek ale też nie wszystkie. To rozwiązanie pomaga w transporcie.
Ale zwykły SWB w pełni amortyzowany też można szybko poskładać w zgrabny ładunek.
Kolega nie określił konkretnie po jakich drogach chce tym jeździć bo jak bezdroża pełna amortyzacja może uchronić siedzenie i kręgosłup
a jak głównie szosa to sztywniak czyli stick lżejszy będzie i szybszy. Koła przynajmniej 24 z tyłu z przodu różnie bywa 20, 24.
Velogiki polskie Mariusz Łuczaka też są dobre jednak poczekał bym aż Mariusz zaprezentuje nową konstrukcję bo będzie co oglądać ;)

Poziomo pozdrawiam,
Anton
Głównie fotele do rowerów poziomych: http://www.czescidopozioma.pl

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 19, 2013, 03:38:16 am »
Yin, nie odstraszaj klienta ;p

Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

storm

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 19, 2013, 07:03:56 am »
@Krzynol - na Twoim miejscu bym pojeździłw pierw na kilku modelach o różnej budowie i na podstawie zebranego w ten sposób doświadczenia wybrał coś do kupienia. Bo jak po prostu pójdziesz i kupisz to może się okazać, ze to niekoniecznie to.
Aha - i zastanów się (może przedstaw tutaj) jak zamierzasz uprawiać ową turystykę - ile bagażu chcesz wozić itede. Po jakich drogach, w jakich warunkach pogodowych (sezonowych)... Nie każdy poziom nadaje się na błotko, a i nie każdy poleci z maksymalną po asfalcie.

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 19, 2013, 10:07:30 am »
Storm dobrze prawi. Zastanów się "na jakie warunki". Bo nawet Europa.. to warunki jakiekolwiek tylko zamarzysz (od super ścieżek Holenderskich, po prawdziwe góry).

Ode mnie.. Na początek looknij na galerię "forumową" (sorki Yin :) ), rower musi pasować Ci wizualnie, zastosowanie zawsze się znajdzie :)
Pierwszy musi być dobry, prosty i bez wad. Jak ci poziom podejdzie, to później i tak zaczniesz eksperymentować (low-racer, cruz, python, trike, itd)

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 19, 2013, 03:10:58 pm »
Yin, nie odstraszaj klienta ;p
Już przestaję ;) Btw VeloMotion recumbents robi fajne poziomki ;) ( Jak to MD pisał kolesiostwo, kumoterstwo, grupa trzymająca władzę ba sekta nawet a do tego masoneria i cyklisci ;) Btw może byśmy tak partie założyli? Storm dostaje stołek ministra transportu, Sławek poziomy "oficer rowerowy" PR i kontakty z mediami, ja wezmę wywiad kontrwywiad i dezinformację ;). Reszta: coś wymyślimy według zainteresowań tak żeby każdemu jakiś stołek przypadł ;) A MD się sciągnie do prowadzenia komisji śledczych ;) )

Krzynol3 - to powyżej w nawiasie to taki forumowy humor, posiedzisz trochę na forum to zrozumiesz ;) 

wojtek999112

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 19, 2013, 03:43:14 pm »
Krzynol a jaki typ Ci się najbardziej podoba z wyglądu ?
(Yin  ,,Reszta: coś wymyślimy według zainteresowań tak żeby każdemu jakiś stołek przypadł "  Obawiam się że większość z nas interesuje się tym samym ROWERAMI :) )

Krzynol3

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 20, 2013, 05:00:10 pm »
Dziękuję za informację. Na pewno rowerek na 2 kołach. Jazda głównie po górzystych terenach ale wiadomo że nie wszędzie są góry także rower musi być uniwersalny, jednak z nastawieniem na górzysty teren.

Co myślicie o tych sakwach - używał ktoś?
http://www.szumgum.com/sakwy-na-rower-poziomy-ortlieb-recumbent-bag.html

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 20, 2013, 06:10:39 pm »
Dziękuję za informację. Na pewno rowerek na 2 kołach. Jazda głównie po górzystych terenach ale wiadomo że nie wszędzie są góry także rower musi być uniwersalny, jednak z nastawieniem na górzysty teren.

Co myślicie o tych sakwach - używał ktoś?
http://www.szumgum.com/sakwy-na-rower-poziomy-ortlieb-recumbent-bag.html
Ponowie pytanie kolegów. Czy miałeś już styczność z rowerami poziomymi?
Bo widzisz.
Z poziomkami jest trochę jak z aparatami fot.
Kupujemy piękną i wypasioną lustrzankę na dwa dni przed urlopem, a później wracamy wściekli, że wszystkie zdjęcia są do kitu, choć aparat wszyscy zachwalali.

Tereny górzyste to nie jest żywioł tego typu rowerów, zwłaszcza jeśli jedziesz z kimś kto będzie podróżował klasycznym rowerem. Będziesz sporo wolniejszy i nic na to nie poradzisz.

Z racji tego, że aerodynamika i tak nie ma w przypadku podjazdów większego znaczenia, szukał bym czegoś w układzie 24x26 lub 26x26 w zależności od wzrostu.

Coś w tym stylu, ale z kierownicą pod-siodłową.
http://challengebikes.com/seiran_detail.php

Podsiodłówki z bezpośrednim układem sterowania co prawda są mniej zwrotne, ale ręce po długiej trasie czują się zdecydowanie lepiej.

Azub jest całkiem dobrym pomysłem, choć co prawda nie mieści się w twoim budżecie, ale można też pomyśleć o używce.

Jeśli chodzi o sakwy, to w pewnym czasie sam się nad takimi zastanawiałem, jednak ich cena skutecznie mnie odstraszyła.
18l to trochę mało, a większe są niestety dużo droższe.

Igor z Lucyna przejechali Korsykę używając tych sakw, więc może Igor powie coś więcej.
http://www.facebook.com/igor.czajkowski.37?fref=ts

http://wyprawy.cyklotur.com/34,2009_korsyka_i_sardynia.html
« Ostatnia zmiana: Lutego 20, 2013, 06:13:28 pm wysłana przez kaczor1 »

storm

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 20, 2013, 09:30:42 pm »
@Krzynol - tak jak napisał i słusznie Kaczor - rower poziomy do gór się NIE nadaje. Po prostu nie zorbisz na nim porzadnego downhilla, nie przelecisz nad jakimiś konarami podbijajac przedniego czy tylnego koła w zależności od potrzeb. Przejedź się po jakiejś drodze szutrowej, po błotku, po kamykach i zobaczysz jak sie prowadzi poziomka w takich rejonach. A co dopiero góry... Owszem, są jakies metody omijania, czy ultrawypasione rowery z extra amortyzatorami, ale to co zorbisz bezproblemowo na MTB - na poziomce nie przejdzie. Ot - byle krawężnik w mieście. Jadąc poziomką nie podbijasz koła i... rozcentrowane koło. Z kolei dowolnym rowerem pionowym podbijasz i wjeżdżasz ad hoc. jakby nigdy nic...

Poziomka jest doskonała do "połykania" kilometrów. Najlepiej asfaltowych. Na ubitym. Ale tam gdzie pojawia się piaseczek, gdzie rower pionowy robi się wyraźnie niestabilny - tam rower poziomy musi juz byc niestety prowadzony.
Też się kiedyś jarałem, ze na poziomce się wszystko da. Życie zweryfikowało to bardzo mocno - wystarczyl nocny przejazd po Warszawie i już wiedziałem gdzie moje miejsce i co powinienem ulepszyć w rowerze. (lepsze koła i oświetlenie). Ale pewnych rzeczy nie ruszysz:
- małe koła to lepsze przyspieszenie i nizsza sylwetka - większa prędkość
- większe koła to lepsza praca na mniej gładkich nawierzchniach, mniejsze odczuwanie nierówności i mniej obaw, że jakaś dziura spowoduje upadek
I tak dalej.
Wiem, że zbliżający się sezon rowerowy korci i to okropnie, aby już mieć i już jeździć "na poziomie" (dosłownie i w przenośni ;) ). Ale jeśli wydasz kasę na coś, co nie przyniesie Ci frajdy to potem będziesz żałował, wyklinał i na nowy rower patrzył co najmniej z niechęcią. Dlatego tak jak pisałem wcześniej - może jednak podjedź do jakiegoś sklepu, który ma w ofercie poziomki i zobacz na własnej skórze jak to jest i jak proponowany egzemplarz radzi sobie z pokonywaniem różnych przeszkód.
Zresztą na wiosnę na pewno wielu z nas - poziomkowiczy - zacznie się ruszać, więc może dałoby się zorganizować jakiś mały zlocik, a przy okazji mógłbyś się pojawić i zobaczyć jak to wygląda w praktyce?

I na koniec - pamiętaj, że nawet jak kupisz ten rower, to zanim wypracujesz nowe mięśnie do roweru poziome (!!!*) i zaczniesz osiągać na nim podobne prędkości jak na rowerze pionowym to minie co najmniej kilkaset kilometrów jeśli nie tysiąc - albo i dwa. Więc na zaplanowanej wycieczce górskiej możesz złorzeczyć jeszcze bardziej.

* nie! Mięśnie wyćwiczone do roweru pionowego nie mają praktycznie żadnego zastosowania w rowerze poziomym mimo podobnej pozycji chociaż "przekręćonej". Mięśnie nóg będziesz musiał wypracowywać od nowa, od zera. I to jest przykre, kiedy na crossie się jedzie 30 km/h tak po prostu, a na poziomce kilka dni później - raptem 22-23 km/h... Dysząc.

P.S. Absolutnie nie zniechęcam. Tylko ostrzegam, że to co wydaje się być pięknym - także ma swoje wady i potrafi niemiło zaskoczyć.

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 20, 2013, 10:35:00 pm »
Nie wiem skąd żeś jest i jak masz daleko do mnie - jeśli chcesz popróbować - 23 marca organizujemy w Trzciance (64-980) imprezę HARRY-tatywną gdzie za symboliczny wsad do puszki będzie można pośmigać poziomkami po placu ;)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8