Autor Wątek: Jaka żywica do laminatu  (Przeczytany 10754 razy)

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
Jaka żywica do laminatu
« dnia: Stycznia 18, 2013, 05:47:19 pm »
Witam
Jako, że powoli dojrzewam do budowy poziomki z laminatu epoksydowo-szklanego, hasam po necie zasysając ogólną wiedzę o laminatach.  Po policzeniu wszystkiego, koszt żywicy jest ekhem... znaczny.
Czy ceny żywic i utwardzaczy generalnie kształtują się na poziomie 100 PLN za kg, czy może szukam nie takiej żywicy i nie tam gdzie potrzeba? Macie może namiary na jakąś tańszą ofertę? Może komuś zbywa i odsprzeda? Żywica może być śmierdząca-  i tak będę robił "na powietrzu".

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
Odp: Jaka żywica do laminatu
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 18, 2013, 06:17:41 pm »
http://www.surfpol.pl/ LG385, za ~10ojro/L.
Choć temat był już wielokrotnie wałkowany.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 18, 2013, 07:20:11 pm wysłana przez Franc »
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

jacekw

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 18, 2013, 07:10:19 pm »
tutaj do wyboru, do koloru różne rodzaje żywic, utwardzaczy, tkanin oraz innych różnych rzeczy przydatnych przy laminowaniu, zamawiałem tu różne materiały do łódki i nie było najmniejszego problemu
http://www.havel-composites.com/shop/68-home/0-list.html

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 18, 2013, 08:37:07 pm »
Przyłączam się do pytań kolegi Fajnie że podaliście stronki ale chciałbym żebyście wskazali mi konkretną żywicę. Liczę na odpowiedz typu

" Ja wziął bym tą lub tamtą, lub tej używałem"

Na ramę roweru niedrogą i nie smierdzoncą, Bo hociaż mam maskę z filtem węglowym wolał bym się nie truć.

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 18, 2013, 09:27:09 pm »
Było:
http://forum.poziome.pl/index.php?topic=1550.0 - o żywicach jest od drugiej strony (L285 wspominane przez Pizmaka to to samo co LG385).
http://forum.poziome.pl/index.php?topic=1536.0
http://forum.poziome.pl/index.php?topic=1451.0
A tu cały tutorial o laminowaniu: http://forum.poziome.pl/index.php?topic=726.0
A w tym wątku nawet powtórzyłem: LG385

Use the Google, Luke

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 31, 2013, 11:05:57 am »
Przyłączam się do pytań kolegi Fajnie że podaliście stronki ale chciałbym żebyście wskazali mi konkretną żywicę. Liczę na odpowiedz typu

" Ja wziął bym tą lub tamtą, lub tej używałem"

generalnie zywice LG, na stronie surfpol.pl jest opisana pełna specyfikacja wszystkich żywic i utwardzaczy do nich , w zależności czy chcemy szybko żelującej, mniej/bardziej lepkiej. Preferencje się zmieniają, lekkie konstrukcje to zywica o małej lepkości, to znaczy że zywica będzie świetnie przesączać materiał, ale też będzie szybko wypływać spod taśmy :), ciężko wskazać odpowiednią zywicę,

najprościej na testy wziąć zwykłego smierdziela ze sklepu budowlanego, zeluje w 5 minut, jak ktoś sie nauczy takim śmierdzielem, to doceni droższą żywicę o większym czasie żelowania :). Nie da sie wszystkiego nauczyć tutoriali, Praktyka jest kluczem. Jak ktoś nie kleił to nie będzie widział różnicy w lepkości, właściwościach i nie będzie wiedział po co mu te wszystkie parametry. Rada praktyczna jeszcze raz : pierwsze testy zacząć od śmierdziela Paaj, tak kleił kierownice, strasznie sie tego bał, a jak już zaczął to szybko skumał.

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 31, 2013, 11:26:59 am »
Ja pod Twoim Gemsi nadzorem telefoniczno-wizyjnym od razu kleiłem na Lg385

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 31, 2013, 11:35:59 am »
Ja pod Twoim Gemsi nadzorem telefoniczno-wizyjnym od razu kleiłem na Lg385
No ale to było pod nadzorem, więc miałeś infolinię pod ręką, a jak ktoś jest Zoś-Samoś samouk, to taniej jest ze śmierdzielem :)

BTW, zakupiłem płyty w Leroy, faktycznie tam były, tylko nie mogłem ich namierzyć, bo mi się wydawało że są koloru niebieskiego, a one takie lekko żółtawe są

Antonowitch

• całkiem inny wariat
    • Sklep na odpowiednim poziomie.
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 17, 2013, 10:55:06 pm »
Poziomo pozdrawiam,
Anton
Głównie fotele do rowerów poziomych: http://www.czescidopozioma.pl

MonsterMask

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Września 11, 2013, 01:31:22 pm »
Witajcie
Troche mnie dziwi mala ilosc wiedzy o laminatach nawet u ludzi,ktozy pisza tutaj tutoriale. Jesli czlowiek zaprasza innych do tutoriali gdzie auto pisze aby nosic lateksowe rekawiczki do zywicy.. niech sam tak zrobi i zobaczy co sie z nimi stanie.
Polecam Chemikolor z Łodzi.
Ja uzywam żywicy epolam + numer oznaczenia(mam gdzies na rachunku).
Kosztuje okolo16zl za kg + utwardzacz. Zywica jest bez przyspieszacza zatem macie jakies 50 minut.
Lepiej pracuje sie na takiej zywicy niz na Novola gdzie ma sie tylko 10-15 minut.
Zywica jest poliestrowa. Maja tez zelkoty, pigmenty, woski etc. Jedynie nie polecam  gumosili :) silikony i zywice odlewnicze polecam z Progrmaru.
Bude moza zrobic z formy odlewajac  zywica odlewnicza(plynny plastik) wydatek okolo 496zl za 9 kg

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #10 dnia: Września 11, 2013, 02:08:06 pm »
Laminaty to temat rzeka, przy żywicach LG z lateksem nic sie nie dzieje. Chyba ze wydobywaja sie jakies niezauwazalne golym okiem szkodliwe zwiazki. Jesli masz taka wiedze to podziel się z nią prosze, wszyscy na tym dobrze wyjdziemy. Generalnie dzielimy sie wiedzą. :D

MonsterMask

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Września 11, 2013, 02:25:09 pm »
Jesli chodzi o szkodliwe zwiazki to WYDZIELAJA SIE. Ja mam pracownie w ,ktorej mieszkam i musze teraz pomyslec nad uszczelnieniem pomieszczenia roboczego.
Wyciag to podstawa(minimum to sufitowy wyciag 12w). Przy zabawie z laminatami, zywicami, silikonami, farbami, szpachlami nalezy uzywac maski z filtrami  weglowymi (okolo 200-300zl) i na nie naklada sie przeciwpylowy(jesli  szlifujemy szpachle i laminat jest ciety lub obrabiany) oraz cienki tzw wstepny filtr pylowy(taki bialy cienki  jakby platek).
Polecam gogle typu narciarskiego (okolo 30 zl) maja one malutkie otwory aby nie parowaly od srodka.
Zajmuje sie robieniem  kostiumow i modeli 3d z zywic, laminatow, szpachli, clayu etc i zapewniam was,ze żywice podczas laminaowania przy wlasciwej temp(20-23 stopni) bardzo paruja i maski z Castoramy za 55zl sie nie nadaja do tego.
Oprocz uszkodzenia mozgu, depresji, zawrotow glowy, uszkodzen ukladu nerwowego jest jeszcze bardzo duzo innych  minusow.  Oczywiscie jesli ktos robi to sporadycznie i w lato na dworze to nie ma problemu.
Oczy sa bardzo wazne poniewaz parujaca zywica wchlania sie takze przez oczy a potem przez skore.
Ogolnie najwazniejszy jest uklad oddechowy.
Przy laminowaniu pamietajcie aby dodawac 2% utwardzacza ale w proporcjach na 100 gram zywicy a nie jak  "fachowcy" z forum radza objetosciowo. Jesli dacie za duzo to zagotuje sie (tutaj uwazac trzeba na skore i poparzenie), jesli dacie mniej to moze schanc sobien nawet tydzien(bedzie sie ciagle kleic).
Ogolnie do zrobienia ramy z laminatu czy siedziska polecam jakies najtansze i nieprzyspieszone zywice.  Dopiero pozniej radze szukac lepszych(epoksydowa jest mniej szkodliwa). Sa one jednak bardzo drogie.

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #12 dnia: Września 11, 2013, 02:49:42 pm »
Zywo mnie zainteresowal zwiazek lateksu z zywicami, czy moglbys napisac wiecej?
Zdaje spbie sprawe ze w tekstach pisanych na forum trafiaja sie bledy wynikajace z niewiedzy lub blednej interpretacji prowadzonych prac, prosba wiec, jesli trafiasz na glupote, bląd lub niescislosc wskaz ja dokladnie "palcem", oczywiscie w miare mozliwosci, ogolne uwagi o fachowcach nie wniosą niczego dobrego poza zlymi emocjami. Wyciąg, filtry, bhp związane z praca przy laminacie byly poruszane na forum i te dobre informacje moga sie przeplatac z blędnymi. Jest tu mnostwo zapalenców którzy do jakiejs tam wiedzy dochodzą własnym doświadczeniem, metodą prób i błędów. Ogólnie w sieci temat laminatów jest traktowany jak wiedza tajemna, niechętnie zdradzana. Tak więc jeśli chcesz pomóc, do bardzo proszę o wsparcie edukacyjne w ramach Twojej wiedzy, doświadczenia i wolnego czasu ;)

MonsterMask

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Września 11, 2013, 03:05:15 pm »
"Zywo mnie zainteresowal zwiazek lateksu z zywicami, czy moglbys napisac wiecej?"
Co przez to rozumiesz? Chcesz mieszac lateks z zywica?
W cosplayu i replikach uzywamy  lateksu do robienia masek. nakladany jest pedzlem na forme i potezm sciagany. Natomiast nie wiem o co Tobie dokladnie chodzi

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #14 dnia: Września 11, 2013, 03:10:55 pm »
Napisales cos takiego:
"Troche mnie dziwi mala ilosc wiedzy o laminatach nawet u ludzi,ktozy pisza tutaj tutoriale. Jesli czlowiek zaprasza innych do tutoriali gdzie auto pisze aby nosic lateksowe rekawiczki do zywicy.. niech sam tak zrobi i zobaczy co sie z nimi stanie."

No wiec tak jak napisalem, u mnie nic sie nie stalo, a interesuje mnie co sie moze stac ?