Autor Wątek: SWB USS Danielastego  (Przeczytany 43428 razy)

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
Odp: SWB USS Danielastego
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 26, 2013, 09:46:36 am »
Zostało już tylko 4 dni........ hurry up!
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 26, 2013, 11:28:19 am »
teraz mam nocki to mam full czasu na robienie, dałem dziś do serwisu bo nie mogłem starej miski supportu odkręcic, jutro ide odebrać, musze znaleźć spawacza jeszcze do tej rury i kierownicy, siedzisko postaram sie zamontować jutro, a za rurkami do łańcucha czekam juz 6 dni i nic :( a bez tego ni huhu :(

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 29, 2013, 10:22:21 am »
podłączyłem własnie łańcuch, pociągnąłem rurki które twardo są sztywne i już;/ troche ociera no ale ... rurki przymocowałem na zipy do ramy tak prowizorycznie i z tyłu ociera mi łańcuch o rame na 7 i 8 :(

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #18 dnia: Września 03, 2013, 02:29:04 pm »
zamontowałem dłuższy mostek ( 110mm ) 5 stopni, promień skrętu jest cholernie mały bo uderza o fotelik ( tak wiem większy kąt mostka ) ale mimo to poszedłem pojeździć i takie efekty tu mam
jakość telefon + zoom z 3 piętra, - popołudniu będzie lepsza :)
https://picasaweb.google.com/101401769132058802034/3Wrzesnia2013#5919387065949010402

paaj

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #19 dnia: Września 03, 2013, 03:05:27 pm »
No i jest dobrze. Jeszcze tylko parę poprawek i będzie cud, miód, ultramaryna.
Szkoda że na zlocie musiałeś się męczyć na pionie, ale mówi się trudno i śmiga się dalej :).

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #20 dnia: Września 03, 2013, 07:02:41 pm »
jestem na etapie jazdy że wiem jak ruszyć bz problemu i normalnie sobie pojechać. Z racji L4 - na zlocie juz było źle mnie słychać- za dużo jeździć to nie moge, wymienic mi zostało hamulce na alu/ stal, jakieś oponki i zrobić coś z przesuwającymi się rurkami
http://www.youtube.com/watch?v=28m7V4-tPQE&feature=youtu.be
« Ostatnia zmiana: Września 03, 2013, 07:09:25 pm wysłana przez Danielasty »

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #21 dnia: Września 03, 2013, 07:25:08 pm »
No weź mi taką zbuduj, taką na trzech kołąch
Korek, urabiaj brata dobrze :) Będziesz miała najsuper brata!

I przynajmniej wiem, że Jamniczek nie ma najgorszego promienia skrętu pomimo łamiącego się łąńcucha :)
« Ostatnia zmiana: Września 03, 2013, 08:17:38 pm wysłana przez pajak_gdynia »

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #22 dnia: Września 03, 2013, 07:31:28 pm »
@Danielasty i weź mu jeszcze taką poziomkę na trzech kółach zbuduj  ;D (a'propos filmiku).
Jest nieźle - jeździ, reszta to detale do dopieszczenia. Powodzenia i zadowolenia z poziomki!
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka
Pierwsze ujeżdżenie SWB 'Mroczny Żuraw'

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #23 dnia: Września 03, 2013, 07:36:34 pm »
promień skrętu to tylko na "dzisiaj" taki mały, niższy mostek rozwiąże sprawe, wiadomo że nadal to nie będzie zawracanie w miejscu jak ASS, ale będzie większy bo teraz kurcze czasem jest za mały na tyle że się przewracam. Czytając posty wziąłem też pod uwage że kierownice USS się ciągnie a nie pcha do siebie :) przez co lepiej się prowadzi. Dziękuje wszystkim za rady i pomoc w budowie :)

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 04, 2014, 05:05:03 pm »
Mam pytanko w sprawie amortyzatora tylnego. Gdy siadam na rower z tyłu ugina się bardzo mało, mam sprężynę 750lbs. Wziąłem sprężyne od taty fulla 650lbs, gdy wsiadam na rower taty ugina się tak z 30-40% a gdy przełoże ten amortyzator do poziomki ugina się może z 10%. Odwrotnośc sprawy jest w momencie pedałowania, gdy naciskam na pedał nawet przy ruszeniu ugina się ( ta 750lbs ) prawie w 70% a potem nieziemsko buja, na podjazdach jest jeszcze gorzej bo ugina się cała. Trzecia sprawa to wybieranie nierówności, gdy pedałuje to wybiera całkiem spoko, ale jak przestane pedałować to nie wybiera prawie nic . Gdy przewoziłem siostre na bagażniku +30kg to damper ugiął się do połowy i wreszcie poczułem wygodę jazdy, nawet mniej bujało.

Doświadczenie mi mówi o bujaniu że gdy punkt obrotu wahacza jest niżej niż jakaś zębatka to będzie bujać. w moim przypadku support jest wyżej niż oś obrotu. Oraz myślę że gdy naciskam to jakby cała energia z przodu zabiera wszystko z tyłu w prostoliniowym ruchu co zapewne wprawia w ruch właśnie ten amortyzator.

Storm podpowiedział mi żebym zamiast montować amortyzator w poziomie, przespawać otwory i żeby był w pionie i wtedy gdy położę się na foteliku to ugnie się tyle ile powinno i nie będzie tak bujać

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #25 dnia: Marca 05, 2014, 01:12:34 pm »
Zmiana położenia amorka nic Ci nie da.
Twardość sprężyny + naprężenie umożliwiają ustawienie wstępnego ugięcia. Jak dobrze pamiętam zalecane jest w okolicach 30% (ale to pewnie wiesz :) )
Żeby zmniejszyć "squat"-a musisz "dorzucić" jedną rolkę zbliżającą łańcuch do osi obrotu widelca i po sprawie.

Kwestia jest jeszcze taka, że do bujania dochodzi jeszcze "nietypowe" położenie nóg (które ważą całkiem sporo, a oś obrotu na przednim kole jest duża), dzięki czemu uniknięcie problemu może wymagać sporo testów i analizy poklatkowej filmików..

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #26 dnia: Marca 05, 2014, 02:03:48 pm »
dzięki za odzew, w tej sprawie, przynajmniej wiem co jest nie tak i się rozglądam za rolką, troche postudiowałem zdjęc tych sklepowych rowerków i faktycznie rolka jest na wysokości zawiasu. położenie dampera i tak zmienię z racji że bede mógł odrobione zwiększyć kąt sterówki oraz bym miał możliwość zamontowania dampera 165mm o wyższym standardzie niż aktualny 150mm :)

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #27 dnia: Marca 09, 2014, 11:30:39 am »
Daniel majstrował majstrował i popsuł. zrobiłem nowe elementy do mocowania dampera pod 150 i 165mm przyspawałem. prostopadle amortyzatyor postawiony do osi obrotu nie chodzi wcale, a jak jest postawiony lekko pod katem, to tak miękki że sag wynosi 100% i dodatkowo jak się ugina to się prostuje zględem podłoża, i jednym słowem udupiłem poziomke :(

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #28 dnia: Marca 09, 2014, 01:16:44 pm »
Spokojnie, co pospawane można odciąc, przerobić i pospawać jeszcze raz. Wrzuć fotki co napsułeś i pokombinujemy jak to naprostować :)

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #29 dnia: Marca 09, 2014, 01:46:49 pm »
wrzucę jak się naładuje fon, ale powiem tak, zrobię tę ramę tak aby było i zostawie tacie, z tym że tata chce kiere ASS, a ja sam " chyba " zrobię cruzbike na 2x20 z amortyzatorem z tyłu, coś jak pająka zox z tym że MBB. bo zauwałem że gdziekolwiek pojadę i chce coś zdziałać poziomem to zawsze dzwonie po auto i poziomka wraca w bagażniku ;D