Autor Wątek: Nowy nabytek- poziom z osłoną  (Przeczytany 8349 razy)

boborli

• Gość
Nowy nabytek- poziom z osłoną
« dnia: Października 03, 2012, 09:04:06 pm »
 Całkiem przypadkiem- natknąłem się na ogłoszenie- rower z dachem ( dziwnym zbiegiem okoliczności myślałem o skonstruowaniu dokładnie w ten sam sposób i tym samym materiałem).
Rower zbudowany przez (chyba znanego Pana) z Nowohuckiego Centrum Kultury (w związku z likwidacja pracowni był zmuszony sprzedać) :'(.
Dziś testowałem go w ulewny deszcz i powiem tak: kropla nie spadła na łeb ;)
Może wygląda archaicznie ale 13 lat temu ciężko było zdobyć sprzęt i materiał "z górnej półki" - mam dylemat- zostawiać go w oryginale - czy też zmodernizować go poprzez "mały lifting" (zmiana kół,osprzętu ,hamulce,korbę,przerzutki,przednią część owiewki,poszycie siedzenia,błotniki-wykonane własnoręcznie przez konstruktora,etc,etc).
Kilka zmian - a jezdziłoby się lepiej (lżej) - z drugiej strony- to cząstka poziomej historii... :-\

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 03, 2014, 08:21:50 am wysłana przez boborli »

Yin

• całkiem inny wariat
Odp: Nowy nabytek- poziom z osłoną
« Odpowiedź #1 dnia: Października 04, 2012, 02:13:05 pm »
Z tym daszkiem jest tak brzydki że prawie ładny :). Osobno: całkiem fajny rower i daszek który fajnie by wyglądał na velomobilu / trajku.

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Października 04, 2012, 06:57:45 pm »
Zarąbisty! Chcę taki ;) Tylko pousuwałabym te ideologiczne napisy.
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #3 dnia: Października 04, 2012, 06:59:17 pm »
Super sprzęt :) I pewnie wyjechał bym w dzisiejszą pogodę.U nas strasznie leje....

robson97991

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Października 04, 2012, 08:02:52 pm »
Hehe ten rower to legenda.Jeżeli pochodzi z NCKu to musi być jeden z pierwszych egzemplarzy. Powiem inaczej:POZIOM KULTOWY. Ja bym go nie przerabiał.
Robert

boborli

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Października 04, 2012, 09:00:43 pm »
W tym właśnie rzecz.Myślałem o wymianie podzespołów :koła są leciwe- a mam już ładne MAVIC-i  26" na starych LX-ach i oponkę SCHWALBE MARATHON. Mostek alu BONTRAGER (z regulacją z holendra),nową kierownicę CANNONDALE ,japońskie klamkomanetki DEORE  LX czarne,hamulce stare DEORKI, przerzutki oraz korba stary srebrny LX (w stanie prawie idealnym). Błotniki i bagażnik też mam z odzysku...Zamiast kopuły owiewki (tej z przodu) zastąpiłbym szybą z owiewki motocyklowej ze starego SUZUKI GSXR-750 AD 1990 ;),pedały i koło przednie (obecne jest FATALNE-stare,ciężkie,łopona łod traktora 15sto letnia,obręcz skorodowana totalnie i piasta leciwa).
Ingerencja w geometrię ramy nie wchodzi w rachubę (jest regulacja boom-u! :D),pozycja jazdy  i.d.e.a.l.n.a !
W zasadzie powrót do oryginału byłby możliwy w każdej chwili...
Napisy i hasła...no cóż...jestem za,a nawet przeciw ;)
Przy okazji....po rower pojechałem z córką....Pan Leszek od razu zaproponował drugie cudeńko....zresztą ,co tu pisać...poniżej załączam zdjęcia :)

aż grzech było nie kupić....

Napiszę tak...córka może nie jezdzi jeszcze samodzielnie, ale jeżeli chodzi o rozmiar - leży jak ulał...i ważne: podoba się bardzo jej ( tatusiowi się łza kręci w oku )
« Ostatnia zmiana: Października 04, 2012, 09:49:22 pm wysłana przez boborli »

grzegorz

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #6 dnia: Października 05, 2012, 04:53:40 pm »
Pierwszy jak 2CV, brzydki i kultowy. Ja bym zostawił w orginale, najlepiej na chromowanych obręczach itp.
Drugi genialny i prosty! Gdzieś w garażu mam jeszcze ramę od pelikana...

boborli

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Października 24, 2012, 09:22:29 pm »
Zacząłem pomału modyfikacje - zmiana kół z oponami , nowa karimatka, na miejscu osłony przedniej wkomponowałem szybe motocyklową os starego SUZUKI GSXR MRA,pedały stare japońskie DEORE LX,Załozyłem rowerowa torbę na drobne szpejki która pełni funkcje zagłówka,zdjąłem boczne osłony FREE TIBET,błotniki ,bagażnik,lampkę i klakson...Rower jezdzi niebo lepiej/lżej.Kolejne zmiany wkrótce  ;)

przód alu zaplecione "na słoneczko" tył MAVIC ceramic na piascie DEORE LX

Owiewka nie dość ,że lepiej wygląda - jest przejrzysta (w starej osłonie było martwe pole.

zagłówek robi robotę -mam tam małą dmuchaną piłkę która pełni funkcje amortyzatora i wypełniacza:)

Ciąg Dalszy Nastąpi ....
« Ostatnia zmiana: Października 24, 2012, 09:38:41 pm wysłana przez boborli »

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Października 25, 2012, 04:49:10 pm »
Przy okazji....po rower pojechałem z córką....Pan Leszek od razu zaproponował drugie cudeńko....zresztą ,co tu pisać...poniżej załączam zdjęcia :)
Dawno żadna poziomka mi się tak nie spodobała :) Przód 16" a tył 20"? Rama z tego co widzę to odwrócony na przerobionym zawiasie składak - wiesz może jaki był oryginalny dawca?

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #9 dnia: Października 25, 2012, 05:52:02 pm »
Yin: przód 12", tył 16" - jak pamiętam z opisu Kamila Maneckiego to dawcą był Pelikan
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
szary Peugeot 508SW z DW10CTED4
Twister 800

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Października 25, 2012, 07:23:29 pm »
Czyli po przeskalowaniu pod dorosłego układ 16+20 będzie idealny. Alternatywnie 20+24".