Autor Wątek: Kolekcja MBB  (Przeczytany 6417 razy)

tomek70

• całkiem inny wariat
Kolekcja MBB
« dnia: Października 15, 2012, 11:03:26 pm »

Danielasty

• całkiem inny wariat
Odp: Kolekcja MBB
« Odpowiedź #1 dnia: Października 16, 2012, 07:24:18 am »
jak klikam na fote to nie chce się powiększyć, ktoś może coś doradzić?

długi

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Października 16, 2012, 09:03:41 am »
mi się podoba biały "waste" trzeci rząd od dołu jakieś konkretne skoki zawieszeń tam są i ten widelec z przodu już gdzieś widziałem ale za diabła nie mogę sobie przypomnieć w czym

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Października 16, 2012, 09:12:52 am »
amp fork? ;D

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #4 dnia: Października 20, 2012, 01:36:01 pm »
Ten fajny

i ten ;)

ten też

i ten też ;)
« Ostatnia zmiana: Października 20, 2012, 01:37:40 pm wysłana przez trajk-o-ciklista »
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Października 20, 2012, 02:00:57 pm »
Wszystkie fajne - ten układ już tak ma że wygląda po prostu ładnie :). Swoja droga obrodziło w u-bary na fwd mbb w tym sezonie ( i słusznie - kto jeździł ten wie czemu ;) )

Ijateż

• kolarz na poziomie
  • vel marudaXL
« Odpowiedź #6 dnia: Października 21, 2012, 08:17:16 am »
Przepraszam, że głupio pytam  :-[ ale googlowałem pół godziny i nie rozgryzłem skrótu MBB (związane z rowerami było tylko Motorized Bottom Bracket, ale nie o to tu chodzi). Może ktoś podać, od czego pochodzą te literki w kontekście niniejszego wątku? Albo linka, jeżeli już było na forum i nie umiałem znaleźć? Sorki, mam takie hobby że lubię wiedzieć, co się kryje pod skrótami.

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Października 21, 2012, 09:06:37 am »
Moving bottom bracket - ruchomy support - czyli tzw skrętny support, support łamany- tzn że support nie jest na stałe tylko skręca wraz z kierownicą i przednim kołem :)

Tego by trzeba byłoby opatentować , lekko tylko siedzenie położyć i byłoby git :)

Z kolei

Jak jest zrobiony element do v-brake? Chodzi mi o to żeby zdjąć koło potrzeba wysunąć w bok a konstrukcja tego hamulca na to trochę nie pozwala, czy ktoś ma dokładniejsza foto?  :-[
« Ostatnia zmiana: Października 21, 2012, 09:18:15 am wysłana przez Danielasty »

długi

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #8 dnia: Października 21, 2012, 02:47:56 pm »
w tym waste prawdopodobnie tak siedzienie postawione by móc maksymalnie korzystać ze skoku tego zawieszenia

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Października 21, 2012, 03:00:10 pm »
znalazłem kilka postów na innym forum o tym rowerze waste, to przed malowaniem ma strasznie dziwne geo, ten biały po pomalowaniu ma zupełnie inne

Tutaj kąt główki ma bardziej prostopadły niż ten biały już pomalowany. Na uwage zwraca też że tutaj jest krótszy amortyzator tylni, po doświadczeniu z pionowymi fullami stwierdzam że jak wsadzimy dłuższy amortyzator na tył to główka jeszcze bardziej będzie prostopadła. Z kolei ten biały już ma bardziej taki ostry kat tej główki
« Ostatnia zmiana: Października 21, 2012, 03:06:57 pm wysłana przez Danielasty »

długi

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #10 dnia: Października 21, 2012, 03:29:46 pm »
na tym niepomalowanym to górne mocowanie amortyzatora jest niżej dlatego tak dziwnie wygląda
zmienił amorek na większy wyżej mocowanie zrobił co wymusiło zmianę mocowania fotela i zmieniło geometrię
zobacz na jakiej wysokości jest łożysko wachacza w stosunku do osi przedniego koła na obu zdjęciach

długi

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #11 dnia: Października 21, 2012, 03:32:28 pm »
biały tak mi przypomina geometrią pionowy dh  :)

Ijateż

• kolarz na poziomie
  • vel marudaXL
« Odpowiedź #12 dnia: Października 21, 2012, 10:59:19 pm »
Moving bottom bracket - ruchomy support - czyli tzw skrętny support, support łamany- tzn że support nie jest na stałe tylko skręca wraz z kierownicą i przednim kołem :)

Dzięki.   ;D
« Ostatnia zmiana: Października 21, 2012, 11:02:34 pm wysłana przez Ijateż »

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #13 dnia: Października 23, 2012, 07:29:15 pm »
Jak jest zrobiony element do v-brake? Chodzi mi o to żeby zdjąć koło potrzeba wysunąć w bok a konstrukcja tego hamulca na to trochę nie pozwala, czy ktoś ma dokładniejsza foto?  :-[

Też nie widzę za dobrze, ale jeśli oś się odkręca (zwykła śruba i nakrętka) to wtedy koło idzie
jak w zwykłej ramie.
Właśnie dlatego robi się takie osie, bo jak inaczej byś zdjął koło z tarczą bez zdemontowania zacisku ?
Choć np. Challenge ma jakiś dziwny niepotrzebny patent że nośnik zacisku ściąga się z osi która na stale jet przyspawana do zwrotnicy.

Pozzz
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------