Autor Wątek: Moja koncepcja prosze o ocene  (Przeczytany 25970 razy)

gines

• sympatyk na poziomie
  • **
Moja koncepcja prosze o ocene
« dnia: Września 26, 2012, 11:40:30 am »
Witam

Zarówno na tym forum jak i w temacie poziomek jestem nowy.Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie zbudowanie własnej poziomki.Z założenia ma to być rower do jazdy na długie dystanse z wysoka średnią. Mój wzrost to około 174cm waga 63kg. Rama będzie zrobiona z profili prostokątnych o wymiarach 20/30/1,5, w miejscach narażonych na działanie większych sił wstawione będą wzmocnienia. Koła tył 26 przód 20 konstrukcja bez amortyzacji.
Zrobiłem taki o to projekt:

I tu miało być zdjęcie (coś nie mogę wstawić wie ktoś może jak to zrobić?)

W każdym bądz razie jak już wstawię zdjęcie to proszę Was o komentarz:
-czy takie coś ma rację bytu
-co byście zmienili

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc i komentarze

Rafał

gines

• sympatyk na poziomie
  • **
Odp: Moja koncepcja prosze o ocene
« Odpowiedź #1 dnia: Września 26, 2012, 12:00:45 pm »

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Września 26, 2012, 12:33:07 pm »
Witaj
Mamy taki dział Przywitalec dobrze by było zacząć stamtąd :-) .
Jak wstawiać fotki było wałkowane parę razy na forum = poszukaj.
Z obglądu fotki wnioskuję, że z lekka za wysoko masz suport. Ponadto grunt to to, że Ci się chce ;-) i powodzenia!
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka
Pierwsze ujeżdżenie SWB 'Mroczny Żuraw'

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Września 26, 2012, 01:10:21 pm »
Uwaga pierwsza. Zamiast składać z kawałków papieru lepiej rysować na nim..
Moja ulubiona metoda to składanie wycinanek: wszystkie elementy o stałych rozmiarach (włącznie ze mną samym) mam obfotografowane, potem tylko składam, dorysowywuję ramę, łańcuch, kierownicę.

A na moje oko, to do korby w ogóle nie dosięgniesz (fotelik jest bardzo nisko, a masz dość mało "wygiętą" ramę). Możesz ten kawałek za kołem złamać pionowo w dół, zaoszczędzisz parę cm.
Druga sprawa: a pamiętasz o kierownicy? Właściwie przy tak niskim położeniu fotelika to prawie każdą będziesz mógł trzymać zębami albo wręcz podpierać głową.. Wiec na długie trasy się słabo nadaje (nic nie widać, ręce drętwieją).. Małe kółko z przodu trochę może pomóc.
Dalej: linia łańcucha, też dość pokracznie będzie wyglądała, ciężko będzie się zmieścić. Chyba że napęd w stylu Zox (na przednie koło).

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #4 dnia: Września 26, 2012, 01:35:08 pm »
Jakieś to wszystko niewymiarowe. Korba za daleko i za wysoko- o ile jej dosięgniesz, to nogi będą drętwiały na bank. Mało miejsca na kierownicę, chyba że USS, ale przy tak niskiej ramie kierownica będzie ryć po glebie. No i trochę pogmatwana linia łańcucha jak dla mnie.

gines

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Września 26, 2012, 03:16:33 pm »
Na początek dziękuje za opinie.Wszystkie są bardzo cenne i pomocne.
Mój plan miał się opierać miedzy omawianym już na tym forum Tomahowku a tą poziomka zaprezentowaną na tej stronie:
http://www.recumbents.com/wisil/nelson/mike_nelson.htm

Zrobiłem przymiarkę i według niej dosięgałem do pedałów, ale faktycznie może być problem z drętwieniem nóg,kierownicą oraz prowadzeniem łańcucha.
Jeśli chodzi o zmniejszenie konta elementu za kołem przednim to obawiam się iż może to wpłynąć na osłabienie tej konstrukcji. Zaczołem się natomiast zastanawiać nad podniesieniem fotela i elementu pod nim.
Projekt ten wymaga poprawek i zdaję sobie z tego sprawę, zanim przystąpię do cięcia i spawania chciałbym go zmodyfikować tak aby był najbliższy ideałowi. Dlatego tak bardzo zależy mi na wszelkich uwagach.

gines

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Września 26, 2012, 03:19:47 pm »
Znalazłem w sieci jeszcze taki projekt i na nim tak naprawdę się wzorowałem
http://imageshack.us/photo/my-images/152/cdocumentsandsettingsad.jpg/

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Września 26, 2012, 04:04:11 pm »
podejrzewam że to low racer który miał być na tor, wadliwośc projektu polega na zahaczaniu korbami kołem :)

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Września 26, 2012, 07:34:51 pm »
Na dalekie trasy i wysoka średnią to 2 koła 700C w miarę cienkie oponki. łańcuch bez zagięć jak W LWB lub MBB bez amortyzacji to zły pomysł.

http://www.flickr.com/photos/74415787@N07/7866477698/sizes/m/in/photostream/
« Ostatnia zmiana: Września 26, 2012, 07:40:38 pm wysłana przez tomek70 »

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Września 26, 2012, 08:09:14 pm »
podejrzewam że to low racer który miał być na tor, wadliwośc projektu polega na zahaczaniu korbami kołem :)
low-racer na tor, to taki, w którym widoczność może być zerowa, wygoda zerowa, amortyzacja zerowa, promień skrętu zerowy. Ma być tylko sztywne, lekkie i szybkie (gdzie trzecie jest pochodną pierwszego i drugiego).

Mój plan miał się opierać miedzy omawianym już na tym forum Tomahowku a tą poziomka zaprezentowaną na tej stronie:
http://www.recumbents.com/wisil/nelson/mike_nelson.htm
Ten patent z kierownicą na popychaczach.. Ciekawy.. Ale że pierwszy projekt to bym się nie pchał :)
I wydaje mi się, że gostek do "kurdupli" nie należy (x-seam w okolicy metra przy 20"/26") albo z przodu jest koło 16", a z tyłu 20" (co trochę sugerowałby rozmiar tarczy i przerzutki).

Jeśli chodzi o zmniejszenie konta elementu za kołem przednim to obawiam się iż może to wpłynąć na osłabienie tej konstrukcji.
Boisz się osłabienia konstrukcji, a idziesz w profile 20x30x1.5? To przecież będzie się zginało od samej grawitacji.. Jak odpowiednio dasz wzmocnienia, to "będzie działało".

http://www.flickr.com/photos/87684421@N03/8026186025/in/photostream
Nie wiadomo czemu.. ponownie małe kółeczko z przodu?
Jak na razie wydaje mi się, że jedynymi rozwiązaniami problemu przodu  (przy kole 20") jest maksymalne przesunięcie fotelika do przodu, albo poprzez jego podniesienie (idąc tak trochę w stronę high-racera), albo zmniejszenie przestrzeni pomiędzy ramą a przednim kołem (poszukaj w "ewolucji" Velogic pomarańczowego low-racera).

Sam analizuję podobną konstrukcję.. i wydaje mi się, że low-racer i "dalekie wyjazdy" nie idą w parze. A sztywny low-racer.. to na pewno nie zabawka :(

gines

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: Września 27, 2012, 08:58:31 pm »
Ok jutro przystąpię do pracy i zastosuje pewne zmiany tzn
-podniosę tylny widelec podwyższając przez to całą konstrukcje
-nadal pozostanę przy 20 calowym przednim kole (uzyskam lepsza widoczność i wygodniejszą pozycję- mam nadzieję)

Mówiąc o dalekich wyjazdach miałem na myśli rano wsiadam robię 300 km tylko i wyłacznie szosa z ewentualnym przejazem przez miasto i wieczorem pociąg, stąd sztywna konstrukcja i może nieco mniejsze wymagania do konfortu który i tak będzie dużo większy niż na rowerze pionowym. Nie zamierzam wozić ze sobą sakw bagaży itp.Z tych powodów myślę ze tego typu konstrukcja do tego stylu o którym mówię będzie ok.

Tak więc jutro dzień wolny i do wieczora coś powinienem wyskrobać oczywiście postaram się to zaprezentować

Pozdrawiam

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #11 dnia: Września 28, 2012, 09:46:24 am »
Witaj :)

Wzorowanie się na jakimś unikalnym projekcie jakiegoś tam nieznanego amerykanina, a jeszcze roweru do obudowy, to dosyć kiepski pomysł.
Gorąco polecam wzorowanie się na już sprawdzonych konstrukcjach znanych producentów.
Jeśli lowracer to:

Ten ostatni, to akurat kolega Franc na zlocie w Szczecinie, jeździ na Flevobike lowracerze.
Też śmigałem i mam same słowa chwały. Poza linią łańcucha oczywiście, bo skręcać przy niskich prędkościach to on nie bardzo jest chętny ;)
Ale na trasy i szybkość jak znalazł. No i łańcuch można poprowadzić przez koło jakby się bardzo chciało.
Rowerek jest na sprzedaż, w Polsce, ale niestety nie złapałem kontakt to pana co sprzedaje,
ale może ktoś z innych uczestników ma kontakt.
Nie powinien być drogi, i pewnie robienie samemu nie wyjdzie cie znaczniej taniej, jeśli w ogóle.

Lub coś wyższego, skoro ma być szybki w warunkach polskich, a jeśli wygodny w dodatku to też nie zaszkodzi.

Pozdrawiam
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #12 dnia: Września 28, 2012, 11:44:33 am »
Trajk'O nie bądź taki skromny - trzeba było też wrzucić fotkę twojego Hi-Racer'a
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #13 dnia: Września 28, 2012, 09:47:39 pm »
Przecież jest ;) ostatnie zdjęcie, w środku. Po lewej też, tylko że kolegi i 2x700c. Po prawej fajny Zox 26 :)
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

gines

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: Września 29, 2012, 08:44:39 am »
No i coś tam wyszło
http://www.flickr.com/photos/87684421@N03/8035012229/in/photostream

Wydaje się chyba zgrabniejszy niż poprzedni, ale to nie najważniejsze. Biorąc do siebie Wasze spostrzeżenia wyeliminowałem problem z prowadzeniem łańcucha z kierownicą też nie powinno być problemu nogi dosięgają, widoczność będzie ok.
Profile 30/20/1,5 pozostają bo już mam takie zakupione i po zastosowaniu wzmocnień przy mojej wadze moim zdaniem wytrzymają.W poniedziałek powinna być przesyłka z częściami od kolegi Antonowitcha i we wtorek mam nadzieje się zabrać za robienie ramy.

Jeśli widzicie w tym projekcie jakieś niedociągnięcia to to tak jak poprzednio proszę o komentarze.

Pozdrawiam